dyni- baba na bani, tym razem poszłam krok dalej i stworzyłam na tym przepisie ciasto drożdżowe z dodatkiem śliwek i kruszonki, no ba cóż by to było za ciasto drożdżowe bez kruszonki... W cieście nie ma ani grama produktów zwierzęcych więc może być ciastem wegańskim, dla mnie nie ma to akurat znaczenia ale ciasto warte jest polecenia bo jest przepyszne(...)łyżka mleka owsianego lub ryżowegoDodatkowo:- płatki migdałów do posypania ciasta (nie trzeba)- śliwki, ilość wg uznaniaWszystkie składniki kruszonki zagnieść razem, powinniśmy otrzymać kruche ciasto, które rozkruszymy na naszym placku. Ja przygotowuję kruszonkę bezpośrednio przed posypaniem.*Przecier dyniowy:Możemy go przygotować na dwa sposoby:1. Dynię kroimy na małe kawałki, dodajemy odrobinę wody i dusimy w garnku do miękkości, trwa
Smaczne Zdrowemiesiąc kwitnącego bzu, konwalii i... rabarbaru. A rabarbar, choć jest warzywem, najlepiej nadaje się do przygotowania ciasta na deser. Na przykład drożdżowego z chrupiącą kruszonką. Albo różowego kompotu. W kuchni uwielbiam sezonowość i dlatego nie czuję potrzeby mrożenia i przechowywania rabarbaru do grudnia. Bo najlepiej smakuje teraz. Cieszę się więc smakiem rabarbaru, szparagów i najpiękniejszym miesiącem roku. Składniki(...)rąk. Miskie z ciastem przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-40 minut, w tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i wałkujemy na placek wielkości blaszki (30x40 cm). Ciasto wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem, na wierzchu układamy pokrojony rabarbar i delikatnie obsypujemy cukrem. Przygotowujemy kruszonkę: w rondelku roztapiamy
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: drożdże świeże 5 dag, mleko ciepłe 250 ml, cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 1/2 łyżeczki, jajka 4 sztuki "M", mąka tortowa 70 dag, sól 1
W Mojej Kuchni LubięSkładniki 15g świeżych drożdży 750ml mleka 3 szklanki mąki 50g margaryny 2 jajka 10 łyżek cukru 2 budynie waniliowe 4 łodygi rabarbaru Przygotowanie Zaczynamy od zrobienia rozczynu na ciasto drożdżowe. W garnku podgrzewamy 250ml mleka, ważne aby mleko było jedynie ciepłe, jeśli mleko będzie gorące ciasto nie wyrośnie. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże,3 łyżki cukru i 6 łyżek mąki(...)pół centymetrowe plasterki, zasypujemy łyżką cukru. Jak rabarbar zacznie puszczać sok odlewamy sok a sam rabarbar dodajemy do budyniu i mieszamy. Po godzinie jak ciasto wyrośnie, rozwałkujemy je na placek w okolice wymiarów 30cmx40cm. Na cieście rozsmarowujemy budyń z rabarbarem i zwijamy jak roladę. Kroimy na plastry grubości 4 centymetrów i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko
zjem to blog kulinarnySkładniki 15g świeżych drożdży 750ml mleka 3 szklanki mąki 50g margaryny 2 jajka 10 łyżek cukru 2 budynie waniliowe 4 łodygi rabarbaru Przygotowanie Zaczynamy od zrobienia rozczynu na ciasto drożdżowe. W garnku podgrzewamy 250ml mleka, ważne aby mleko było jedynie ciepłe, jeśli mleko będzie gorące ciasto nie wyrośnie. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże,3 łyżki cukru i 6 łyżek mąki(...)pół centymetrowe plasterki, zasypujemy łyżką cukru. Jak rabarbar zacznie puszczać sok odlewamy sok a sam rabarbar dodajemy do budyniu i mieszamy. Po godzinie jak ciasto wyrośnie, rozwałkujemy je na placek w okolice wymiarów 30cmx40cm. Na cieście rozsmarowujemy budyń z rabarbarem i zwijamy jak roladę. Kroimy na plastry grubości 4 centymetrów i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko
zjem to blog kulinarnyDrożdżowe bułeczki z kruszonką to właściwie rzecz nie wymagająca komentarza ... są pyszne, mięciutkie, z maślaną kruszonką a powidła śliwkowe podkreślają dodatkowo ich smak ... Składniki (na około 13 -14 sztuk): 500-600g mąki pszennej 30 g drożdży świeżych 3 łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki mleka 2 jajka 1/2 op. cukru waniliowego 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli(...)ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić, podzielić na mniej więcej równe części i formować bułeczki, nadziewając je powidłami. Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłóżny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki sklejeniem
Walijskie PichcenieRóżyczki z makiem Miękkie i puszyste ciasto z pysznym makowym nadzieniem. Te drożdżowe babeczki nie tylko wspaniale smakują, ale i świetnie wyglądają, zarówno na zewnątrz jak i w środku. Co prawda ich przygotowanie wymaga trochę pracy, bo każdy „płatek” trzeba osobno zwinąć wraz z nadzieniem, jednak myślę, że warto poświęcić ten czas, aby uzyskać tak ciekawy efekt wizualny(...)czasie ciasto wyrabiamy jeszcze przez chwilę i dzielimy na 12 równych części *** *** Następnie każdą część przecinamy na 3 równe kawałki *** *** Kawałki ciasta rozwałkowujemy na niezbyt duże, okrągłe placki *** *** Na każdym placku rozsmarowujemy łyżkę masy makowej *** *** Placek składamy na pół i sklejamy brzegi, a następnie jeszcze raz na pół *** *** Otrzymamy w ten sposób taki trójkącik z nadzieniem makowym
Blog z Apetytemtego przepisu. Jeśli ktoś znajdzie może przez przypadek takie bułeczki w sieci to poproszę o link. Smak, zapach i wygląd bułeczek wart ponownego wpisu. Buzia na kłódkę 1. Zaczyn drożdżowy 225g mąki pszennej, 135g wody, 0,5 łyżeczki suchych drożdży lub 6g świeżych, 2. Ciasto właściwe: cały zaczyn, 375g mąki pszennej, 190-195g wody, 9g soli, 36g cukru(...)ponownie do wyrośnięcia na 20 minut. Rozwałkowałam każdą kulę ciasta na grubość około 1cm. Dobrałam odpowiedni kubek, umoczyłam jego brzegi, we wcześniej roztopionym maśle i położyłam kubek na środku placka. Górnym brzegiem kubka, wycięłam ciasto do połowy. Po wycięciu powstał język, który przełożyłam do tyłu, wcześniej smarując ciasto masłem, w miejscu styku dwóch połówek. Pozostawiłam bułeczki przykryte
Leśny Zakątekklasycznego ciasta drożdżowego, upieczony w formie keksowej. Warstwa marmolady nie jest duża, aby za bardzo nie obciążać strucli i nie ma potrzeby dodawać więcej nadzienia, gdyż samo ciasto drożdżowe jest słodkie. Struclę można upiec w formie o wymiarach 30x11cm . Strucla z marmoladą Składniki: 350g mąki pszennej 165ml (2/3 szklanki) mleka 80g cukru pudru 2 żółtka 20g drożdży 2 łyżki domowego(...)się kleić) - miskę z ciastem przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (zazwyczaj trwa to 1-1,5 godz.) - wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, rozwałkować na placek o bokach około 30-32cm (jeśli trzeba, podsypać lekko mąką) - na placku rozsmarować cienką warstwę marmolady - struclę zwinąć ciasno, ostrym nożem przekroić wzdłuż na pół - obie części strucli
Smakołyki BerenikiNa zajączki wielkanocne , natknęłam się przypadkiem na innej stronie. Sa tak słodkie , że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem I pomysłem. Sa przepyszne, puszyste I
Smaki EdytyDrożdżowe chlebki pełne serowego ciągnącego się nadzienia z jajkiem. Chrupiące i pomimo ubogiej ilości składników wręcz przepyszne! Najważniejszy element to ciasto drożdżowe, natomiast do nadzienia można użyć dowolnych ulubionych serów w zasadzie wszytskie te które zalegają Wam w lodówce :) z każdymi smakuje bardzo dobrze, można dać kozi, halloumi, feta, parmezan i co Wam tylko przyjdzie(...)łyżkę oliwy i ponownie wymieszać. Miskę przykryć ściereczką, odnieść w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. Wyrośnięte ciasto zagnieść na stolnicy podzielić na 4 równe porcje, rozwałkować okrągłe placki, boki z dwóch stron zagiąć do środka a końcówki zlepić formując zgrabne łódeczki. Delikatnie przenieść na blachy od piekarnika wyłozone pergaminem. Do środka nałożyć serowe nadzienie , na środku wbić
Wanilia i KardamonWłoskie drożdżowe pieczywo serwowane jako starter, dodatek do dania lub przekąska, którą kroimy na kawałki i podajemy z dobrej jakości oliwą. Dawno temu na moim blogu pojawił się wpis z przepisem na mini focaccie z czarnymi oliwkami. Dzisiaj zrobiłam dużą chrupiącą focaccie, do której dodałam przekrojone na pół pomidorki cherry i suszony rozmaryn. Po upieczeniu posypałam ją startym parmezanem(...)niego kulę, włożyć do miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości. Następnie ponownie krótko zagnieść. Dużą blaszkę posmarować oliwą i rozwałkować na niej ciasto na kształt prostokąta lub placka o średnicy około 30 cm. Odstawić ponownie na około 30 minut, aż podrośnie. Piekarnik nastawić na 220 stopni C. Na cieście ułożyć połówki pomidorów, lekko wciskając je w ciasto. Oprószyć
wyzwania kuchennePOSMAROWANIA: 1 jajko Od razu uprzedzam, że zmieniłam sposób wykonania rozczynu drożdżowego, w stosunku do oryginalnego przepisu. Poniższą metodę praktykuję od dawien dawna, wydaje mi się najprostsza i ciasto drożdżowe zawsze ładnie mi dzięki niej wyrasta. W garnuszku rozpuścić masło. Dolać mleko i podgrzać, aby było ciepłe. Zdjąć z ognia, wkruszyć drożdże, dosypać 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę mąki(...)podzielić na 4 równe części. Każdą z nich cienko rozwałkować na okrąg o średnicy ok. 26 cm. Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim pierwszy placek i posmarować go 1 / 3 masy makowej, pozostawiając brzeg bez nadzienia - ok. 1-1,5 cm. Czynność powtórzyć z drugim i trzecim plackiem. Na wierzchu ułożyć ostatni krążek ciasta. Dokładnie
Grunt to przepis!dogadzać. Od dawna oglądałam te wspaniałe drożdżowe koszyczki,musiałam je wykonać.Na facebooku Słodka Babeczka utworzyła wydarzenie:pieczenie drożdżowych koszyczków.Nie mogło mnie tam zabraknąć.Przepis na ciasto drożdżowe i sposób wykonania oczywiście http://babeczka.zuzka.pl/2011/04/koszyczki-drozdzowe/ . Jeśli ktoś jeszcze nie próbował to serdecznie zapraszam bo naprawdę warto.To wspaniała ozdoba stołu,ciasto jest rewelacyjne,świetnie się na nim pracuje. Składniki(...)metalowa. Zewnętrzną stronę miski wyłożyć folią aluminiową i posmarować tłuszczem.Miskę odwrócić do góry nogami.Z ciasta formować wałeczki a następnie układać je na misce.Mi było łatwiej rozwałkować ciasto na placek i nożykiem do pizzy kroiłam 1,5cm paski,które następnie lekko zrolowałam.Wałeczki przeplatać na przemian (jeden wałeczek na górze,drugi przeplatać dołem i tak dookoła miski) .Uformowany koszyczek
Niespełnione zdolności kulinarnesmaczne..polecam..wypróbujcie..Ja korzystałam z przepisu znalezionego tutaj. 100 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 370 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych)50 g cukru3/4 łyżeczki soli3 jajka170 g masła jajko do posmarowaniamarmolada wieloowocowa twarda OrzechUwaga: drożdże, masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Masło kroimy(...)szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany mąką, przewrócić na drugą stronę i obtoczyć w mące. Dłońmi rozpłaszczyć ciasto na placek o grubości około 1 cm, w razie potrzeby oprószyć blat i ciasto mąką aby ciasto się nie kleiło. Szklanką lub obręczą wyciąć kółka. Rozpłaszczyć nieco w dłoni
Moje domowe kucharzenie