miód, co jest zdecydowanie na plus. Można rozpuścić je w mleku i w ten sposób uzyskać gorącą czekoladę. Ja jednak uwielbiam dodawać je do ciasta albo na wieżę gorących placków i... poczekać, aż się rozpuszczą. :) - czekolady mlecznej w pomarańczowej polewie Te pastylki zaciekawiły mnie najbardziej, ze względu na dość niespotykany kolor. Co ciekawe, jest to biała czekolada, tak więc(...)jeszcze inne kolory i smaki: truskawkowy i limonkowy. - Shiny Pearls™ w ciemne czekoladzie (błyszczące perełki z ciemnej czekolady z chrupiącym, opieczonym herbatnikiem) Jako polewy do babki drożdżowej (na pierwszym zdjęciu) użyłam masła kakaowego w pastylkach. Świetnie się rozpuszcza, pięknie pachnie i dobrze komponuje się z ciastem drożdżowym, które ze swej natury jest raczej ciastem suchym. Polewa z masła
Poranek na słodkojestem wielką miłośniczką wypieków drożdżowych mówiłam (a raczej pisałam) o tym wielokrotnie 😉 Lubię jeść wszystko co drożdżowe, ale i przygotowywać. Do dzisiejszego wypieku inspirację znalazłam na stronie Doradcy Smaku ( a dokładnie tutaj ). Od razu wiedziałam, że muszę upiec te pięknie wyglądające drożdżowe ślimaczki. Miękkie, bardzo delikatne ciasto, wzbogacone o warstwę budyniu + owoce były pysznym dodatkiem do kawy i wszystkim bardzo(...)rozczyn, resztę ciepłego mleka, mąkę i rozpuszczone, letnie masło. Ubijamy całość około 10 minut. Następnie wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 0.7 cm. Na rozwałkowany placek nakładamy wystudzony budyń, a na niego pokrojone owoce. Zwijamy jak roladę wzdłuż szerszego brzegu. Następnie kroimy na plastry o grubości 1.5cm. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Walijskie Pichcenierobieniem kompotów i dżemów. Osobiście uwielbiam truskawkowe wypieki. Zawsze o tej porze piekę drożdżowe z truskawkami . Przepadam za drożdżowym ciastem z owocami. Kiedy więc pojawiają się pierwsze truskawki, odważam mąkę i rozpuszczam drożdże. Po dwóch godzinach pachnie drożdżowym ciastem w całym domu. Truskawkowe wypieki Zazwyczaj piekę drożdżowe na blasze z kruszonką. W przypływie dodatkowej ochoty na truskawkowe wypieki zdarza się(...)lato. Nic dziwnego, bo te drożdżówki są przepyszne! Poza tym można je upiec z innymi sezonowymi owocami. Mogą to być porzeczki, agrest, brzoskwinie i śliwki, a nawet wiśnie. Drożdżowe na lato zawsze się sprawdza i smakuje najlepiej zaraz po upieczeniu. Serniki z truskawkami Uwielbiam sernik z truskawkami. Pieczony sernik polewam truskawkowym musem. Truskawki świetnie smakują z czekoladą, więc często piekę
codojedzeniamnie wczoraj naszło na drożdżowe z serem. Zrobiłam bułeczki. Oczywiście były pyszne. Ja po prostu uwielbiam, połączenie drożdżowego z serem. Jeśli też lubicie takie połączenie, to konieczne spróbujcie tych bułeczek. Miękkie ciasto drożdżowe, nadzienie serowe, a na wierzchu kruszonka. Coś pysznego. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru 30 g. drożdży 3/4 szklanki ciepłego mleka 1/3 szklanki oleju(...)Rozgnieść widelcem. Następnie dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Uformować wałek i podzielić na równe części. U mnie wyszło 14. Z każdej części, zrobić placek. Następnie w środku każdego placka, zrobić wgłębienie dnem szklanki. Tak przygotowane bułeczki, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia Następnie, we wgłębienie każdej bułeczki, nałożyć ser. Włączyć piekarnik
Agusiowe smakołykifarszem to jeszcze pięknie wygląda. Taka drożdżówka świetnie sprawdzi się na śniadanie, na którym nie może zabraknąć soku Hortex. Szczególnie pomarańczowy polecam na dobry początek dnia. CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE: 2 szklanki mąki pszennej typ 500 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 2 żółtka 1 jajko 25 g drożdży świeżych 50 g masła NADZIENIE: 6 małych jajek 1 cebula 3 ząbki czosnku(...)pszennej. Dodać zaczyn z drożdży i rozpuszczone, przestudzone masło. Wymieszać, zagniatając jednolite i elastyczne ciasto. Nie trzeba długo wyrabiać. Ciasto podzielić na 6 części. Z każdej z nich uformować placek, zawijając brzegi do środka, tak aby wokół powstał wałeczek. Przekładać na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia. Posmarować pędzelkiem brzegi odłożonymi jajkami. Nakładać nadzienie, robiąc po środku wgłębienie. Wbić
https:KKuchniaMniamrodzina uwielbia ❤ staram się czasami zmienić trochę ich formę, aby nie było zbyt monotonnie, a wciąż pysznie. Tym razem moje drożdżówki zwinęłam nadając im kształt kwiatków 😊 Puszyste, drożdżowe ciasto + orzechowa nutella w środku + maślana kruszonka = 💕💕💕 Uczta dla podniebienia! Składniki: 2 szkl. mąki pszennej tortowej 4 czubate łyżki cukru 15 g świeżych drożdży(...)przykrywając ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy znowu na stolnicę, posypaną mąką i dzielimy na 4 części. Każdą część rozwałkowujemy na placek o grubości 0.5 cm. Wycinamy prostokąty, każdy nacinamy jak na zdjęciu poniżej i na nie naciętą część nakładamy nutellę. Zwijamy rulon zaczynając od nie naciętej strony z nutellą
Walijskie PichcenieSmakuję wyśmienicie i na ciepło i na zimno. Zapach grzybowej w formie zapiekanej jest obłędny. Wykorzystałam do niej zupę grzybową Winiary przez co jest jeszcze bardziej aromatyczna ciasto drożdżowe: 220 g mąki pszennej typ 500 1/2 łyżeczki szczypta soli bazylia, oregano suszone 1 łyżeczka 1 jajko 60 g masła 1 dkg drożdży 1/3 szklanki wody letniej farsz: 2 kanie(...)przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na dwie godziny w ciepłe miejsce. Formę o średnicy 23 cm smaruję jej dno. Ciasto przekładam na stolnicę podsypaną mąką i wałkuję na placek większy niż średnica formy, biorę zapas ciasta jeszcze na boki. Ciasto przekładam do formy, dociskam boki. Farsz: Cebulę przesmażam pokrojoną na oleju, dodaję do niej boczek i smażę
wesoła kuchniaPiekłam już kurtoszkołacze , ale nie wyszły tak jak chciałam więc kolejne podejście i z innego przepisu.Nazw na ten drożdżowy wypiek jest wiele np.kołacz, trdelnik, kurtoszkołacz , polecam wypróbujcie bo warto, pyszne są.Do tego kubek mleka i trudelnik pachnący cynamonem rozwijany po kawałku ..mniam. Ciasto 180 g mleka w temperaturze pokojowej 30 g drożdży świeżych 60 g cukru(...)thermomiksa 30 sek /obr. 4 ,a następnie 3 min/ Interwał ] .Przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na duży prostokątny placek. Nożem do pizzy ciąć ciasto na długie (ok. 30 cm) prostokąty o długości krótszego boku 1,5-2,5 cm. Przygotowane "foremki" posmarować olejem, a paski ciasta nawinąć
Moje domowe kucharzeniemaja tendencje do kipienia ;) Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę – w ten sposób się ją napowietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, cukier i całe jajko oraz rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Leniwiec kuchenny może tu z powodzeniem użyć miksera, bo ciasto nie jest mocno zwarte - tylko koniecznie z końcówkami w postaci mieszadeł(...)wyrośnięciu, ciasto zbić kilka razy pięścią – w ten sposób je odgazowywujemy – i chwilę jeszcze powyrabiać. Podzielić na 9 równych części, z każdej uformować kulę, następnie rozwałkować na okrągły placek. Na środek każdego placka nałożyć 1-2 czubate łyżeczki dżemu truskawkowego – musi być gęsty, dobrze odparowany z wody . Dokładnie zlepić, by nadzienie się nie wydostało
Grunt to przepis!Racuchy drożdżowe Racuchy to zdecydowanie smaki mojego dzieciństwa. I Babcia :) Jako dziecko uwielbiałam Jej racuchy, posypane gruboziarnistym cukrem (innego przecież nie było), zjedzone gdzieś na podwórku między zabawą w piachu a namiotem z koców:) Mimo, że moje szybciutko znikają z talerza, to mam przeczucie, że nie dorównują w żadnym stopniu racuchom Mojej Babci. Dzisiaj obiad na słodko, na szybko(...)zalać ciepłym mlekiem i dokładnie wymieszać. Jajka roztrzepać z solą. Do drożdży wlać jaja, wsypać mąkę i wymieszać wszystko. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (jakieś 20-30 min). Placki smażyć na rozgrzanym oleju. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego
na moim stole...Ciasto drożdżowe z czereśniami jest pyszne i łatwe w wykonaniu. Oczywiście można użyć innych owoców sezonowych. Składniki: 500 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 40 g świeżych drożdży 100 g masła 100 g cukru pudru 3 jajka szczypta soli 500 g czereśni Przygotowanie: Czereśnie myjemy, pozbawiamy szypułek, drylujemy i mieszamy(...)czasie natłuszczamy blachę, równomiernie rozkładamy na niej ciasto (będzie klejące) i znów odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Następnie umieszczamy czereśnie na sitku, odsączamy i rozkładamy na placek. Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 40 minut, do czasu aż wierzch się zrumieni. Studzimy w blaszce i podajemy posypany cukrem pudrem. Smacznego
Symfonia smakowazalewy) 50 g mascarpone 1 jajko 20 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej (plus do podsypania przy wałkowaniu) 60 g mąki łubinowej 5 g płatków drożdżowych nieaktywnych 1 łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu ulubione przyprawy np. przyprawa prowansalska , suszone oregano i bazylia , sól kłodawska , pieprz czarny mielony, papryka(...)przez 1-2 godziny w lodówce. Jeśli ciasto jest klejące, ułatwienia można umieścić je między dwoma arkuszami papieru i wałkować każdy do uzyskania bardzo cienkiego ok. 2-3 mm placka. Każdy placek pokroić nożem na mniejsze kawałki tak, by powstały trójkąty. Można także upiec duże placki i pokroić je dopiero po upieczeniu, ale wtedy istnieje ryzyko pokruszenia
Ola la LCHFDrożdżowe rogaliki. U mnie w dwóch wariantach – małe- czyste i większe – z kremem orzechowo-czekoladowym. Najlepsze w tym samym dniu po upieczeniu, ale na drugi dzień też dają radę. 550 g mąki pszennej (u mnie typ 550) 25 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 75 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka soli 70 g miękkiego masła Drożdże(...)przykryciem w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy. Dzielimy na 2 części. Każdą z nich wałkujemy na duży, okrągły placek, dzielimy na trójkąty. Na szerszą podstawę można wyłożyć łyżeczkę nadzienia (marmolady lub kremu czekoladowo-orzechowego). Rolujemy ciasto, zaczynając od szerszej podstawy. Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Przykrywamy
Smaki Na Talerzuroztarte zioła prowansalskie. Dosypałam proszek do pieczenia. Dolałam oliwę i ciepłą wodę. Wszystko wymieszałam i zagniotłam na zwarte i elastyczne ciasto. Ciasto uformowałam z kulkę i rozwałkowałam na okrągły placek wielkości patelni. U mnie ok. 25cm. Cebulę obrałam, pokroiłam w kostkę i przesmażyłam na oleju. Ananasa odsączyłam z zalewy i pokroiłam w kostkę. Wędzoną pierś z kurczaka pokroiłam(...)przepisami na pizze, np.: pizza z mięsem mielonym (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-miesem-mielonym.html), pizza z patelni bez drożdży (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/pizza-z-patelni-bez-drozdzy.html), pizza z patelni na drożdżowym cieście (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/12/pizza-z-patelni.html), pizza z kiełbasą (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/01/pizza-z-kiebasa.html), pizza na spodzie z tortilli (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/08/pizza-na-spodzie-z-tortilli.html), pizza na kalafiorowym
Waniliowe Improwizacjemasła 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki miodu 150g rodzynek 50g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka starta z jednej cytryny 2 białka sól PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy ciasto drożdżowe: drożdże rozcieramy z łyżką cukru kryształu i ciepłym mlekiem, dodajemy 100g mąki, mieszamy - odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Oddzielamy żółtka od białek, żółtka ucieramy z pozostałym cukrem kryształem(...)cytrynową - smażymy farsz 10 minut, mieszając, zdejmujemy z ognia. Białka ubijamy na sztywną pianę - mieszamy z farszem. Krok 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, rozwałkowujemy je na prostokątny placek o grubości 5mm i smarujemy białkiem. Przenosimy ciasto na papier do pieczenia, rozsmarowujemy nadzienie z maku, pozostawiamy nieposmarowane brzegi o szer. 1,5cm, zwijamy ciasto w rulon, owijamy papierem
Moja Książka Kucharska