placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:102/187)

Szybkie i miękkie pierniczki drożdżowe – z glazurą jak pierniczki Toruńskie 190

rozczyn zacznie mocno pracować i drożdże wypełnią cały kubek. Mąkę w misie rozgrzebujemy pośrodku tworząc krater, wbijamy do niego dwa duże jajka, dodajemy ostudzone masło z miodem i zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto na małych obrotach miksera, do połączenia wszystkich składników. Ciasto będzie bardzo lepkie – dodajemy przy miksowaniu tyle mąki, żeby zaczęło odchodzić od miski. Wyjmujemy ciasto z miski na posypaną(...)dosypywać mąki bezpośrednio do niego – zostanie lżejsze, bardziej sprężyste i lepiej będzie rosnąć. Ciasto dzielimy sobie na kilka porcji. Każdą porcję po kolei wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na placki około 7mm do 1 centymetra wysokości i wycinamy wzory – nie silcie się w wypadku tych pierniczków na wymyślne kształty, ciasto jest bardzo miękkie i plastyczne. Tu najlepiej sprawdzą się

Karo in the Kitchen
Rogaliki krucho - drożdżowe 221

Czas nadrobić zaległości, więc postanowiłam coś upiec. Tym razem wybór padł na rogaliki krucho – drożdżowe. Już dawno nie jadłam tak wspaniałych rogalików. Delikatne i kruche, polane lukrem na wierzchu, mają tylko jedną wadę.. za szybko znikają. Ciasto należy przygotować dzień przed pieczeniem. Przepis znalazłam na tej stronie. Przepis na 40 rogalików. Składniki na rogaliki: 3 szklanki mąki pszennej(...)margarynę. Zagnieść ciasto, przykryć folią i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia ponownie krótko wyrobić ciasto, podzielić na pięć części . Każdą część rozwałkować podsypując mąką na cienki placek a następnie podzielić na osiem równych części. U podstawy każdego trójkąta nałożyć łyżeczkę nadzienia, zawinąć w rulonik i uformować rogalik, przysuwając rogi rulonu do siebie. Gotowe rogaliki układać na wyłożonych

Na słodko lub wytrawnie
Scarcelle z Apulii, wielkanocne ciasteczka 196

ciasta. Scarcelle można dowolnie dekorować, ważne, aby bylo kolorowo i wiosennie. Piecze się je z reguły z ciasta kruchego, z dodatkiem oliwy z oliwek i mleka, lub z ciasta drożdżowego, które można dowolnie wzbogacać: owocami kandyzowanymi, groszkiem czekoladowym, czy orzechami. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła w oryginalnym przepisie. Miałam do wykorzystania paczuszkę mączki migdałowej, zatem moje scarcelle miały(...)kolorowa posypka rozmącone białko 3 jajka ugotowane na pół twardo Wszystkie składniki szybko zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1h. Małe porcje ciasta wałkujemy na placek o grubości ok. 3-4 mm i wykrawamy ciastka. Jeśli ciastko chcemy ozdobić jajkiem, pamiętajmy, aby było odpowiednio duże. Gołębice, dzwoneczek i zajączka zrobiłam posługując się formą wyciętą

Mia Cucina Sofieta
Kruche ciasteczka z budyniem- przepis bezglutenowy 255

jakoś zauważyłam że ciasto drożdżowe to w wersji bezglutenowej kompletnie mnie nie lubi...wiec nie ryzykowałam i  wyszły mi  kruche ciasteczka z budyniem...choć zamysł był na drożdżowe ciasteczka ...niestety w kuchni bezglutenowej duża część szczęścia przy przyrządzaniu przez laika ;) to improwizacja i eksperymentowanie.. Składniki: 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego + mleko 300 gram mąki bezglutenowej(...)wyrobić gdyż jest za rzadkie dodajemy więcej mąki ja dodałam kukurydzianej. Wyrabiamy bardzo dokładnie aż ciasto będzie samo odchodziło od dłoni.  Formujemy kuleczki, spłaszczamy na kształt  placka i na środek dodajemy budyń, smarujemy skłóconym jajkiem. Zapiekamy około 40 min w tem 200st

NaKońcuJęzyka
Drożdżowe ślimaki z czekoladą 108

Ciepłe bułki z samego rana jak najbardziej mogę zaliczyć do ulubionych, bo nie ma nic lepszego niż drożdżówki ze szklanką mleka :) Przepis na ciasto znalazłam na

charlotte gotuje
Mini pizza 67

Smacznego! Print Mini pizza .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Domowa pyszna mini pizza idealna dla dzieci i dorosłych Course Obiad Cuisine Italian Keyword ciasto drożdżowe, grzyby Prep Time 15 minutes Cook Time 20 minutes Total Time 35 minutes Servings 14 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto 165 g mąki pszennej 240 g gęstego jogurtu greckiego(...)płynu z grzybów. Następnie dodać posiekany czosnek, doprawić solą i pieprzem, smażyć chwilę, zdjąć z ognia Składniki na ciasto zagnieść, utworzyć kulę. Na blacie podsypanym mąką rozwałkować cienki placek. Niewielką miseczką wykroić małe placki ( moje miały około 11 cm średnicy ). Placki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym placku rozsmarować 1 - 2 łyżki sosu

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto kokosowe ze śliwkami 170

drożdżowego i kruchego. Przygotowuje się je błyskawicznie, gdyż nie potrzeba czasu ani na chłodzenie ciasta, jak w przypadku ciasta kruchego, ani na jego wyrośnięcie, jak to jest z ciastem drożdżowym. Dodatek wiórków kokosowych nadaje ciastu zdecydowanego posmaku kokosa, a także znacznie wpływa na konsystencję wypieku. Jeśli nie chcecie, żeby wiórki były mocno wyczuwalne w strukturze ciasta, możecie trochę zmniejszyć(...)posiekać razem - do ciasta dodać drożdże wymieszane z jogurtem, cukier, wiórki kokosowe oraz jajka, wszystko wymieszać, zagnieść gładkie, jednolite ciasto - ciasto rozwałkować, podsypując mąką lub rozciągnąć w dłoniach na placek wielkości formy, w której będziemy piekli - formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto - śliwki umyć, podzielić na połówki, pozbawić pestek - na cieście ułożyć koło siebie śliwki skórką

Smakołyki Bereniki
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z POWIDŁAMI 115

Rogaliki drożdżowe z powidłami to swego rodzaju klasyka ... mięciutkie, pachnące, z pysznym śliwkowym nadzieniem ... pasują idealnie do popołudniowej kawy czy herbatki ...  Zapraszam :) Składniki: 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka 5 dkg drożdży 12.5 dkg masła (margaryny) 1/2 szkl. mleka aromat cytrynowy lub skórka otarta z 1 sparzonej cytryny powidła śliwkowe Wykonanie: Z drożdży, mleka ,łyżeczki(...)wyrośnięty rozczyn. Całość dobrze wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale). Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę powideł śliwkowych i zwijać formując rogaliki. Piec w temp 180st

Walijskie Pichcenie
PIZZERINKI + FILMIK 68

Pizzerinki to pyszne cienkie drożdżowe ciasto z sosem pomidorowym i składnikami. Składniki dajemy dowolne, tak aby przypominało wizualnie pizzę. Polecam.  SKŁADNIKI :             Rozczyn ;  50 g świeżych drożdży  1 łyżka cukru odrobina ciepłego mleka            Ciasto ;  600  g mąki pszennej  1/2 szklanka ciepłego mleka(...)ciasto. Odkładamy je na 30 minut aby wyrosło.  Z podanych składników przygotowujemy sos.  Ciasto wykładamy na stolnicę, lekko ugniatamy i dzielimy na porcję. Następnie rozwałkowujemy na owalne placki. Smarujemy je sosem i układamy składniki, na wierzch rozsypujemy tary ser.  Pizzerinki pieczemy w piekarniku, około 25 minut w temperaturze 180 % C.  Pizzerinki są smaczne na ciepło

Kulinarne Fantazje Marioli
Podpłomyki z pastą z bakłażana, rukolą i jajkiem poche / Flatbreads with eggplant paste, arugula and poche egg 89

ząbek czosnku 1 łyżeczka masła orzechowego 2 łyżki łuskanego słonecznika 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki tartego sera typu parmezan (u mnie grana padano) 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych pieprz Podpłomyki 200 g. mąki pszennej 100 ml. bardzo gorącej wody 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju Oraz rukola 4 jajka 1 łyżka octu 1 łyżka tartego sera typu parmezan(...)wystudź. Wybierz z łupin miąższ bakłażanów, przełóż do naczynia do miksowania. Dodaj słonecznik, czosnek, starty ser, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, masło orzechowe i płatki drożdżowe. Zblenduj całość na gładką pastę, dopraw pieprzem i solą. Mąkę wymieszaj z solą, wlej olej oraz pomału dolewaj gorącą wodę. Wymieszaj łyżką, a następnie przełóż ciasto na blat i wyrabiaj przez

Delicious Place
Pieczone pierogi z mięsem i sezamem 208

wersja w cieście gotowanym - polecam pierogi pieczone. Niezbyt skomplikowane w wykonaniu, a przepyszne. Ciasto jest dosyć lekkie i delikatne, ponieważ łączy w sobie kompozycje ciasta zarówno kruchego, jak i drożdżowego. Zaczynamy od przygotowania farszu. Mięso wieprzowe, udka z kurczaka, obraną pietruszkę i marchewki ugotować do miękkości w bulionie. Wystudzić. Mięsa pozbawić ewentualnych kostek i chrząstek i razem z warzywami zmielić(...)sobie pracę można użyć miksera. Tak przygotowane ciasto rozwałkowywać partiami dosyć cienko (na grubość 2-3 mm) i wycinać z niego kółka o średnicy około 10 cm. Na każdym placku nałożyć po 1 łyżce farszu mięsnego, brzegi posmarować roztrzepanym białkiem i dokładnie zlepić. Gotowe pierogi posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać sezamem. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec na złoty kolor

Świat Domowej Kuchni
Warstwowe ciasto drożdżowe z czarnuszką w wersji mini 173

smaczne, że po takim wypiekanym weekendzie zawsze puchną mi bioderka  :( Tym razem wzorem do wypiekania był chlebek warstwowy z bloga  SMACZNIE MI Warstwowe ciasto drożdżowe w wersji mini wytrawne czyli ....  Bułeczki warstwowe z czarnuszką 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżka cukru szczypta soli 25 g świeżych  drożdży ok 400 g mąki pszennej(...)resztę mąki. W misce ciasto rosło ok. 40 minut – do czasu podwojenia objętości.   Podzieliłam ciasto na 9 części.  Każdą  rozwałkowałam cienko (im cieniej tym lepiej) na placek. Każdy płat przekroiłam na dwa paski, posmarowałam pozostałym roztopionym masłem i posypałam czarnuszką. Ułożyłam płaty na sobie i zwinęłam je w rulon. Tak powstałe mini chlebki (bułeczki) ułożyłam

Gotuj Sam!
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z MAKIEM I SEREM 118

Przepyszne rogaliki z makiem i serem na cieście drożdżowym, pyszne od razu po upieczeniu, jeszcze ciepłe jak i następnego dnia. Z podanej porcji wychodzą dwie blaszki, polecam je również na Święta Bożego Narodzenia(...)ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę i posypując mąka zagniatamy. Dzielimy je na cztery części, każdą rozwałkowujemy na okrągły placek, w miarę cienki. Okrąg dzielimy na 8 części, powstaną małe trójkąty.  Na każdy trójkąt nakładamy po łyżeczce masy makowej i serowej, lekko je rozsmarowując. Zwijamy od podstawy trójkąta

Kulinarne Fantazje Marioli
Drożdżowe zawijańce 128

gdyby tak zawinąć ulubione składniki w puszyste drożdżowe ciasto? Tak! Gdy ostatnio robiłam rwany chlebek zostały mi dwa paski, które zawinęłam w ślimaka i w ten sposób otrzymałam pyszną bułeczkę. Zamiast masła pomidorowego możemy użyć dowolnych składników. Ja posmarowałam rozwałkowane ciasto masłem i na jedną część położyłam zioła i suszone pomidory, a na drugą część truskawki. Jeśli chcecie użyć dżemu(...)ciepłe miejsce na ok. 30 minut – aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie. Ciasto powinno mieć ok. 0,5 cm grubości. Placek smarujemy masłem lub innym tłuszczem i układamy dodatki. Tu ogranicza Was tylko wyobraźnia. Mogą być suszone pomidory, suszone lub świeże owoce, cynamon z miodem, ser, orzechy

Kucharzyca
Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty 137

blogu: Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Pierogi ze szpinakiem  z dipem z ricotty Składniki: na ciasto do pierogów: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka(...)smaku. Przekładamy farsz do miski. Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy sól, robimy zagłębienie, wlewamy oliwę z oliwek, roztrzepane jajko i stopniowo wyrabiając ciasto wodę. Wyrobione ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kółka, na które nakładamy farsz i zlepiamy. Gotujemy z osolonym wrzątku. Ugotowane i odcedzone pierogi podajemy posypane nasionami chia z dipem z ricotty

Moja smaczna kuchnia