rogale marcińskie, ale po pierwsze ani nie miałam maku białego, ani czasu na robienie takiego ciasta drożdżowego jak w oryginalnym przepisie..tak więc zrobiłam rogale z wiśniami z ciasto drożdżowego z przepisu na bułeczki , które nie dawno robiłam.Bułeczki były pyszny z tą migdałową posypką, tak więc rogaliki są takie same. 600 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży(...)gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość.Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Placek pokroić na trójkąty. Na każdy nałożyć nadzienie. Zwinąć, formując rogale. Ułożyć na blachach przykrytych pergaminem, odstawić na 15 minut.Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek.Wyro
Moje domowe kucharzeniemusimy jeszcze trochę poczekać, bo byłoby za dużo dobrego na raz;) Polecam również inne przepisy na racuszki: Racuchy z rabarbarem Racuszki z jabłkami Racuszki z makiem i żurawiną Drożdżowe racuszki z rabarbarem Składniki (na ok 24 sztuki): 1 szklanka mleka 2 jajka 1 i 2/3 szklanki mąki 3 łyżki cukru 15g drożdży łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżka spirytusu(...)razy, wymieszać z rabarbarem. Na rozgrzaną patelnię wlać olej (ja wlewam na ok 1cm). Łyżkę namoczyć w wodzie, następnie nabrać ciasto i wyłożyć na patelnię. Placki wykładać w odstępach, ponieważ podczas smażenia trochę urosną. Smażyć ok. minuty na średnim/małym ogniu pod przykryciem, odwrócić i smażyć jeszcze ok minut. Po usmażeniu racuszki osączyć z nadmiaru
Obiad gotowymięso wołowe, ja natomiast zrobiłam wersję wegeteriańską. Wersję wegeteriańską i dodatkowo upiekłam pide z mąki orkiszowej. Moje nadzienie stanowią pieczarki, które kupiłam w nadmiarze i miały wylądować w bułeczkach drożdżowych. Bardzo się cieszę, że zdecydowałam się na turecki frykas, bo pide smakuje znakomicie! Kto ma ochotę spróbować? Składniki: 250g mąki orkiszowej jasnej 140 ml wody 1 płaska łyżeczka cukru(...)cebulę na oleju, dodać pieczarki i dusić, aż odparuje z grzybów woda ciasto ponownie krótko zagnieść, następnie podzielić na 4 części. Każdą z osobna cienko rozwałkować na długi, owalny placek. Środek posmarować olejem i ułożyć porcję nadzienia. Boki ciasta założyć do środka, a końce zlepić lub po prostu zawinąć. Tak właśnie zrobiłam. Na górze rozłożyć plasterki mozzarelli piec
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uwielbiam pierogi. Dzisiaj zrobiłam drożdżowe z serem na słodko, pieczone w piekarniku. Koniecznie musicie spróbować. Mięciutkie, puszyste, bardzo łatwe do zrobienia. Ser można zamienić na jabłka. Będą również bardzo smaczne. Taki rodzaj ciasteczek do podjadania. Jeśli macie ochotę na inne pierogi to zapraszam do zakładki Pierogi i Kluski. Znajdziecie tam przepisy na tradycyjne pierogi, pieczone i inne. Ciasto(...)Jajka, rozpuszczone masło i mleko dokładnie wymieszać. Wlać do mąki i dodać wyrośnięte drożdże i wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Podzielić je na dwie części. Jedną rozwałkować na placek i szklanką (moja miała średnicę 9cm) wycinać kółka,. (Potem powtórzyć to z drugą częścią ciasta) Na każde kółko nałożyć ser i skleić ciasto. Układać pierogi na blaszce wyłożonej papierem
O kuchni z uczuciemłyżki mąki (z podstawowej ilości), ponownie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrosły na ok. 15-20 minut. Do przesianej z solą mąki wlewamy rozczyn drożdżowy, dodajemy olej i zagniatamy ciasto. Jeśli jest za twarde możemy dolać trochę ciepłej wody. Po wyrobieniu ciasto nie powinno kleić się do rąk, ma być miękkie i gładkie. Ponownie nakrywamy(...)mieszając ze sobą: koncentrat, wodę, cukier i przyprawy. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na kształt dużego okręgu (możemy też podzielić jena 2-3 części lub więcej jeśli chcemy zrobić mini pizze). Placek układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy sosem i nakładamy wybrane dodatki. Na koniec posypujemy całość oregano. Pizzę pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20-30 minut
MyCookBook.plCzas czytania: 2 min Sezon grzybowy rozpoczęty i będzie to chyba bardzo dobry rok dla grzybiarzy. W tej chwili jest ich całe mnóstwo kurki, podgrzybki, prawdziwki
SprawdzonaKuchnia.plMiękkie i puszyste, drożdżowe ciasto w kształcie gwiazdy nadziewane masą makową. Świetna alternatywa dla zawijanego makowca. Ciasto powstało dzięki uprzejmości marki Helio Składniki 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 50 g cukru 180 ml mleka 2 jajka 50 g masła Oraz 1 jajko do posmarowania ciasta 300 g gotowej masy makowej z puszki Helio lukier: 1 łyżka gorącego(...)wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość około godziny. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, delikatnie oprószoną mąką i chwilkę wyrabiamy. Następnie dzielimy na cztery równe części. Każdą wałkujemy na okrągły placek o średnicy ok. 25 cm. Pierwszy placek układamy na papierze do pieczenia najlepiej na dużej blaszce od piekarnika i rozsmarowujemy na nim 1/3 część masy makowej, przykrywamy drugim plackiem
Podróż w kulinariaChyba nie ma milszego początku dnia jak maślana, własnoręcznie upieczona bułeczka z masłem i pysznym dżemem. Drożdżowa, pachnąca masłem, z rumianą chrupiącą skórką jest dla mnie istnym rarytasem. Może dlatego, że nie lubię mocno słodkich wypieków, tak uwielbiam te małe, lekko słodkie kuleczki?😉❤ Składniki: 600 g mąki pszennej 50 g drożdży 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy(...)miejscu na ok. 1h. Gdy ciasto podwoi objętość jeszcze raz, krótko wyrobić, podzielić na mniej więcej równe części i formować bułeczki. Technika formowania jest dowolna: można rozwałkować gruby placek i szklanką wycinać kółka, można ukulać podłóżny wałek i podzielić go sobie nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać
Walijskie PichceniePizza z fetą na dwa sposoby - Monika Olczak z bloga Cynamon & ChilliPizza z pieczarkami - Panna Malwinna z bloga Filozofia Smaku Pizza z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem (na drożdżowym zaczynie) - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa Sfincione - sycylijska pizza z blachy - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blog Włoska pizza z szynką, rukolą i parmezanem - Martynosia z bloga Codzienne(...)Bakłażan zapiekany z pomidorem i mozzarellą - Kasia J z bloga Pełny talerz Parmigiana z bakłażanów - Ola z bloga Poznaj smaki świataPierogi włoskie - Młoda Mężatka z bloga Przepisy młodej mężatki Placek z cukinii prawie jak pizza - slodkamama z bloga Słodziutka Mama Pomidori ripieni - pomidory faszerowane - Maria T. z bloga SycyliaSi! Zapiekanka z bakłażanem i papryką - Monika Olczak z bloga Cynamon
Chilli Czosnek i OliwaMakowiec w cieście kruchym Zazwyczaj makowce zawija się w ciasto drożdżowe lub krucho-drożdżowe, moja dzisiejsza propozycja jest trochę inna ponieważ do ciasta nie używamy wcale drożdży. Ciasto jest kruche, delikatne i przepyszne. Nadzienie makowe możemy wykonać sami według swojego sprawdzonego, domowego przepisu lub można użyć gotowej masy z puszki. Polecam! Składniki: na dwie rolady makowe 750g mąki(...)hakiem, aż uzyskamy gładkie, jednolite ciasto Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut *** *** Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część ciasta rozwałkowujemy na cienki placek *** *** Na cieście rozsmarowujemy połowę masy makowej (używam gotowej masy z puszki), pozostawiając kilka centymetrów wolnych z każdej strony *** *** Zawijamy najpierw oba boki do środka, a następnie rolujemy z dołu
Blog z Apetytemdrugie tyle. Przygotowałam zatem kilka przepisów aby ją szybki wykorzystać. Okazuje się, że czarna soczewica beluga, która a propos zawdzięcza swą nazwę kawiorowi beluga świetnie pasuje na nadzienie do drożdżowych bułeczek. Uwielbiam wszelkie bułeczki na słodko i wytrawnie , które z powodzeniem można zapakować do piknikowego koszyka na majówkę. Nadziewane soczewicą bułeczki upiekłam w kształcie mini calzone. Dodatkowo przygotowałam pomidorowy(...)tymianek ½ łyżeczki rzymskiego kminu, zmielonego 1 łyżka kokosowego oleju 1 łyżka oliwy sól i pieprz do smaku 100 g mozzarella utartej porcja pomidorowego sosu, tutaj przepis Zacznij od przygotowania drożdżowego ciasta. W misie od miksera rozpuść drożdże w mleku. Dodaj mąkę, zioła i curry. Zagnieć elastyczne ciasto. Pod koniec zagniatania dodaj sól. Sól hamuje wzrost drożdży, więc dodaję ją wtedy
codojedzeniamakową, którą musiałam jakoś wykorzystać. Zdecydowałam się na zrobienie makowca. Osobiście wolę jednak robić nadzienie makowe samodzielnie. Strucla to tradycyjne ciasto wigilijne. Przeważnie robi się ją z ciasta drożdżowego, ale ja zrobiłam z ciasta kruchego z twarogiem. Mimo to, makowiec wyszedł bardzo dobry i nie odczuwam różnicy pomiędzy tymi ciastami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 3 szklanki mąki pszennej(...)rozdrobnione bakalie i wymieszać. 3. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki. Na stole rozłożyć arkusz papieru do pieczenia, oprószyć go mąką i rozwałkować na nim ciasto na dość gruby placek w kształcie prostokąta (najlepiej o wymiarach blachy na której będziemy piec). Ciasto posmarować masą makową i zawinąć strucle. 4. Tak przygotowane ciasto przełożyć razem z papierem na blachę
Danka Pichcibigosu wegetariańskiego, dodając tylko tłuszczu Panierka 1 jajko 10 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej 10 g łupin babki jajowatej 10 g mąki łubinowej 10 g płatków drożdżowych nieaktywnych sól kłodawska , pieprz czarny mielony , czosnek mielony suszony , majeranek itp. 30 g masła klarowanego do smażenia Przygotowanie Grzyby moczyć w wodzie przez całą noc. Rano gotować(...)mieć lejącą konsystencje zatem ilość mąki należy dobrać w i od wielkości jajek. Następnie na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wlać porcję ciasta naleśnikowego rozprowadzając po całej powierzchni tworzyć cienki placek. Przewracać na drugą stronę za pomocą cienkiej, długiej szpatułki. Na każdy placek naleśnikowy nałożyć farsz i równomiernie rozsmarować pomijając brzegi. Naleśniki składać w ,,kopertę” a boki zwijać
Ola la LCHFPizzerinki na serku wiejskim to pyszne i szybkie pizzerinki z patelni, których bazą jest serek wiejski. Dodatek serka sprawia, że są bardziej fit niż tradycyjne ciasto drożdżowe i zawierają więcej białka. Idealne jako przekąska lub danie główne , świetnie nadadzą się również na imprezy . Ich przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut, świetnie smakują również na zimno. Gorąco polecam Przepis na pizzerinki(...)dobrze mieszamy. Grudki serka jak najbardziej mogą zostać. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy trzy jak najcieńsze warstwy ciasta . Jest ono nieco lepkie, najlepiej rozprowadza mi się je widelcem. Placki smażymy pod przykryciem na średnim ogniu około 4-5 minut , aż spód się lekko przyrumieni, a góra zetnie. Placki odwracamy na drugą stronę, smarujemy ketchupem , posypujemy serem
WegePrzepis