placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:112/187)

Zakręcone drożdżówki z jagodami 107

Zakręcone bułeczki drożdżowe pełne świeżych jagód, posypane po wierzchu kruszonką. Pyszne, mięciutkie i pulchne drożdżówki ze słodkiego ciasta drożdżowego z kwaśnym nadzieniem jagodowym oraz chrupiącą kruszonką. Najlepsze są na świeżo, prosto wyciągnięte z piekarnika, jeszcze lekko ciepłe. Różnego rodzaju drożdżówki z jagodami to u mnie pozycja obowiązkowa w sezonie letnim. Świetnie się sprawdzą w roli drugiego śniadania, podwieczorku lub podczas(...)drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 25 g świeżych drożdży (7-8 g suchych drożdży) 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko 60 g masła szczypta soli Nadzienie: ok. 500 g jagód 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka: 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 szklanki mąki pszennej 60 g masła Wykonanie: Ciasto drożdżowe: Mleko

Kuchnia MagdaLeny
Drożdżówki z serem i jagodami 179

Lato więc sezon na jagody a jak jagody to idealne połączenie będzie z serem w cieście drożdżowym .     Pyszne drożdżowe bułeczki z serem i jagodami idealne na śniadanie jak i do popołudniowej kawki . Polecam ,łatwe i pyszne zachwycą wszystkich gości. Składniki na 28 sztuk : ciasto - 600 g maki - 50 g świeżych drożdży - 130 g masła - 2 jajka(...)wyrośnięcia na godzinę . Ser mieszamy z żółtkami i cukrem. Wyrośnięte ciasto wyrabiamy krótko na stolnicy i porcjujemy na ok 50 g kawałki ,  robimy kulki po czym wałkujemy na "placki " i nakładamy ser i jagody składamy boki na kopertę jak na poniższym zdjęciu i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut

Wypieki Rene
Bułeczki drożdżowe na słodko 374

Bułeczki z nadzieniem piekę na bazie ciasta drożdżowe, Takiego jak na pączki. Wychodzą pulchne i bardzo smaczne. Polecam  SKŁADNIKI  1 kg. mąki pszennej 100 g. świeżych drożdży  200 g. masła  1 szklanka cukru kryształ 8  żółtek 2 jajka 2 szklanki mleka  wiśnie z soku, tarte jabłka  skórka starta z jednej cytryn jedno jako(...)reki. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (na ok. 50 min ). Ręcznie wyrabiamy bułeczki. Ręce oprószamy mąką, urywamy kawałek ciasta, robimy  mały placek. Nakładamy nadzienie , dobrze zlepiamy. Formujemy kształt bułeczki. układamy zlepieniem do dołu na blaszce wysmarowanej tłuszczem i lekko podsypanej mąką. Trochę czekamy ,aż bułki lekko podrosną

W kuchennym oknie Ewy
Oponki serowe 96

Oponki to jeden z tradycyjnych wypieków karnawałowych. Można je robić z ciasta serowego, drożdżowego, z ciasta ziemniaczanego czy parzonego. Są smaczne, łatwe do zrobienia i kusząco wyglądają. Ja dziś zdecydowałam się na oponki serowe, które kojarzą mi się z dzieciństwem. Może ktoś z was również przygotuje je na weekend. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 żółtka 1,5 łyżki(...)odłożyłam. Do Masy serowej dosypałam mąkę tortową i proszek do pieczenia, wlałam wódkę i wymieszałam wszystko łyżką, a następnie rękami zagniotłam ciasto. Ciasto rozwałkowałam na stolnicy podsypanej mąką na placek o grubości ok. 1cm. Szklanką z ciasta wycinałam kółka, a małym kieliszkiem od wódki wycinałam kółeczka w środku dużych kółek, tak aby powstały oponki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W szerokim

Waniliowe Improwizacje
DROŻDŻÓWKI Z MARMOLADĄ I OWOCAMI 143

ostatnio Wam pisałam jestem totalnie zakochana w cieście drożdżowym i z wielką przyjemnością przygotowuję z niego przeróżne wypieki. Mięciutkie cynamonowe kanelbullar albo rogale z masłem orzechowym – wszystko smakuje obłędnie! Dziś przygotowałam dla Was pyszne drożdżówki z owocami leśnymi. Niesamowicie delikatne i puszyste! Idealne na słodkie, drugie śniadanie albo podwieczorek. Ps. miało można wykorzystać ulubione, mrożone owoce. SKŁADNIKI(...)ciasto. Zakrywamy folią ( szczelnie ) i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Kiedy podwoi objętość wyciągamy na obsypaną mąka stolnicę i jeszcze chwilę zagniatamy. Urywamy po kawałku, rozciągamy na placek, smarujemy marmoladą i posypujemy owocami. Zaplatamy ozdobną bułeczkę. Każdą smarujemy roztrzepanym jajkiem i odstawiamy jeszcze chwilę do podrośnięcia. Pieczemy ok. 10-15 minut / 200C. Smacznego

Ostra na Słodko
Pizza bez drożdży + film 127

Pizza bez drożdży to rewelacyjna alternatywa dla tradycyjnej pizzy drożdżowej. Przysmak, który zaskoczy niejednego głodomora swoim nietuzinkowym smakiem. Taką pizzę możemy przygotować z ulubionymi pizzowymi dodatkami i wyczarować sobie pyszny obiad w pół godziny.     składniki na 3 pizze ciasto 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia płaska łyżeczka soli 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka(...)pieczenia. Całość mieszamy łyżką aż składniki się połączą a następnie dłonią wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie miękkie i gładkie. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na na dowolnej grubości, okrągłe placki na stolnicy posypanej mąką. Gotowe placki umieszczamy w posmarowanej olejem formie do pizzy lub w tortownicy a następnie ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach aby podczas pieczenia nie zrobiła

Smakowite Dania
Makownik drożdżowy 154

Makowniki to specjalność mojej Mamy. Piecze je odkąd tylko sięgam pamięcią. Zawsze wychodzą wyśmienicie. Idealne na święta Bożego Narodzenia:) Składniki na dwa makowniki o dł ok 30cm: Ciasto drożdżowe: 1/2 kg mąki 5 dkg drożdży świeżych 10 dkg cukru 3 żółtka 2 całe jajka 3 łyżki śmietany 25 dkg tłuszczu (margaryny) Masa makowa: 1/2 kg maku 40 dkg cukru(...)olejkiem waniliowym dodajemy po łyżce maku i dalej ucieramy. Na końcu dodajemy olejek migdałowy cały, mąkę ziemniaczaną , mąkę zwykłą i bułkę tartą. Wsypujemy orzechy i rodzynki. Na każdy rozwałkowany placek dajemy po połowie maku, rozsmarowujemy nożem na całej powierzchni. Zwijamy. Owijamy w papier do pieczenia, pozostawiając troszkę luzu (ok.2 cm), żeby wyrastające ciasto miało miejsce. Zapobiega to pękaniu makownika

Kuchnia w czekoladzie
Dżdżownica drożdżowa z parówkami 158

Drożdżowa dżdżownica już od jakiegoś czasu  ” króluje ” na blogach – i ja postanowiłam ją zrobić!Nie tylko wygląda fenomenalnie , ale i smakuje rewelacyjnie!Ciasto

Ostra na Słodko
Drożdżowy chlebek odrywany pogacza 68

Drożdżowy chlebek odrywany pogacza. Jest to chlebek z kuchni bułgarskiej. Pieczony na każde święto w Bułgarii.  Składniki: 0,45 kg mąki ( u mnie orkiszowa typ) 650 drożdże (14 g suchych) –(słyszałam że oryginalnie robiony był na sodzie) jogurt naturalny (ok. 210 ml) – użyłam jogurtu greckiego 1 jajko 1 łyżki oliwy z oliwek 1 mała łyżeczka soli  miód(...)łyżeczkę soli. Całość zagniatamy ok. 8-10  minut i odstawiamy pod przykryciem na 45 min. Po tym czasie krótko zagniatamy ciasto 1-2 min i wałkujemy dwa placki o średnicy 30-35 cm. Placki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem lub masłem. Każdy płat przecinamy na dwie połówki. Każdą połówkę składamy na pól i smarujemy jeszcze po wierzchu

AZgotuj!
Już niedługo… 88

drożdżowe pierogi z kapustą. To danie ma wiele nazw. Ja po prostu nazywam je drożdżowymi pierogami z kapustą. Uwielbiam farsz na pierogi. Zawsze przyrządzam go z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Lubię kiedy jest kwaśny, więc zbytnio nie płuczę kapusty. Wystarczy, że ją obgotuję i odcisnę z wody, dodam grzyby i cebulę, trochę przypraw i farsz jest gotowy. Ciasto drożdżowe(...)pierogi na słono to popularne danie w mojej rodzinie. To takie wytrawne bułeczki drożdżowe, które szybko zaspokoją głód. Kiedy moje starsze dzieci chodziły do szkoły zawsze miałam takie delikatesy w zamrażalce. Moje najmłodsze też lubi drożdżowe pierogi, dlatego chętnie piekę takie pierożki np. zamiast pizzy. Drożdżowe pierogi z kapustą 16 pierogów Składniki: 450 g pszennej mąki 30 g drożdży

codojedzenia
Strucla z masłem orzechowym 197

nowej odsłonie smakuje wyjątkowo. Całość zwieńczyłam polewą czekoladową, która idealnie współgra z lekko słonym smakiem masła. Ciasto upiekłam w keksówce o długości 30cm . Strucla z masłem orzechowym Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 280g mąki pszennej 120ml wody (lub mleka) 15g drożdży świeżych 40g cukru pudru 20g domowego cukru waniliowego 1 jajko 40g masła szczypta soli 150g masła orzechowego (lub więcej, wedle uznania(...)ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości - wyrośnięte ciasto krótko wyrobić - podsypując mąką rozwałkować na kwadrat o boku około 25cm i grubości około 1cm - na placku rozsmarować równą warstwę masła orzechowego - placek ciasno zwinąć w rulon - rulon przeciąć ostrym nożem na długości w połowie, nie docinając do końca, aby połówki trzymały się razem na kawałku ciasta - obie połówki

Smakołyki Bereniki
farszynki meksykańskie 137

kurier dostarczył mi je pod same drzwi. Miałam okazję się przekonać, że ciasto z takiej mąki jest faktycznie trochę inne- bardziej elastyczne i nie lepi się jak zwykłe drożdżowe.  Składniki na 4 duże sztuki: na ciasto: 225 g mąki pszennej typu 00 (ewentualnie innej "zwykłej" mąki) 135 ml ciepłej wody 15 g drożdży 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru(...)czosnkiem  a na końcu dodać fasolę i kukurydzę. Przestudzić.  Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować kulę, następnie rozwałkować je na kształt koła. Na każdy placek nałożyć po porcji farszu i zlepić brzegi tak samo jak zlepia się pierogi, podwijając rogi do środka tak, aby powstał kształt rogalika. Ułożyć na blaszce do pieczenia. Posmarować rozbełtanym

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Z cyklu do plecaka: rogale czekoladowo-orzechowe 145

cieszy, ale 1. września zbliża się nieubłaganie. Żeby nieco osłodzić sobie pierwsze dni spędzone w szkole, dobrze jest mieć coś pysznego na drugie śniadanie. Moja propozycja na dziś to drożdżowe rogale z czekoladowo-orzechowym nadzieniem. Przypominają nieco popularne rogaliki, które można kupić w szkolnych sklepikach, z tą różnicą, że są lepsze - bo zrobione w domu :)Składniki:2 szklanki mąki2 jajka30(...)mąkę i drożdże. Ciasto wyrabiamy przez chwilę łyżką lub rękami i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół, wyrabiamy chwilę w rękach i rozwałkujemy na okrągły placek o grubości około 0,5 cm.Rozcinamy ciasto na podłużne trójkąty i nakładamy po łyżeczce nadzienia na szerszą część trójkąta.Brzegi trójkątów zwilżamy wodą, żeby lepiej się sklejały i zwijamy

Ciastkozercy
Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą 209

ciasta troszkę mi się rozjechały :-) Wisło, jeszcze raz dziękuję za zachętę ! I będę próbowała ponownie !Przepis zgłaszam do akcji Na zakwasie i na drożdżach prowadzonej na wyżej wymienionym blogu. Drożdżowy kwiat z gruszkami i pomarańczą Składniki na ciasto:10 g świeżych drożdży200 ml ciepłego mleka4 łyżki cukru75 g rozpuszczonego masła2 jajka500 g mąki pszennej1 łyżeczka soliSkładniki na nadzienie:3 gruszki9(...)przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce całkiem się rozpadną, a płyn zredukuje, wtedy miksujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na placki o średnicy 30 cm. Następnie pierwszy placek wkładamy do szklanej formy o średnicy 30 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. W ten sposób będziemy panować nad odpowiednią średnicą ciasta

Kulinarne przygody Gatity