placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:121/187)

Pizza w 2h 121

Już mam na blogu przepis na drożdżową pizzę, ale ostatnio staram się ją robić bardziej wedle włoskiej tradycji. Nie robię tak grubego ciasta, nie używam sosów czy ketchupu, staram się dawać mniej składników... Po prostu poczuć pizzę ;) Ostatnio wolę nawet inwestować w ser mozarella czy parmezan i włoską mąkę tipo 00. Odczuwam różnicę na plus choć oczywiście nadal sądzę(...)ciasta do wyrośnięcia pod przykryciem przynajmniej na 30 min, do godziny. W tym czasie rozpoczynamy grzać piekarnik do maksymalnej temperatury. Gdy ciasto mniej więcej podwoi objętość możemy zacząć formować placki rozciągając je dłońmi. Z tej porcji powinien powstać jeden duży lub 2 mniejsze okręgi. Nakładamy sos pomidorowy, posypujemy oregano, dodajemy tarty ser i układamy składniki. (Podobno lepiej kłaść dodatki

W kuchni bez szafek
Płaski chlebek z cukinią i serem 103

Płaski chlebek z cukinią i serem pieczony na kamieniu lub w piekarniku – po włosku możemy o nim powiedzieć pizza, po polsku podpłomyk. Ideą jest wytrawne ciasto drożdżowe, posmarowane sosem pomidorowym lub po prostu oliwą czy olejem. Na wierzch rzucamy cieniutko pokrojone dodatki: wędlinę, sezonowe warzywa, zioła i posypujemy serem, który rozpuści się pod wpływem ciepła. Zapiekamy. Proste danie, tanie(...)wyrośnięcia. Następnie do mąki dodajemy zaczyn i pozostałe składniki, wyrabiamy ręcznie lub maszyną gładkie ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia. Potem ciasto dzielimy na pół i wałkujemy niezbyt cienko na placki. Następnie każdy chlebek smarujemy sosem pomidorowym, obkładamy plasterkami szynki i cukinii, oprószamy oregano. Na końcu pieczemy ok 15 min w 220st. Posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze minutę

Dorota Smakuje
domowe pączki z domowym dżemem... 143

Składniki: może nie wyglądają super ale za to smakują wyśmienicie = drożdże świeże 5 dag, mleko ciepłe 250 ml, cukier 3/4 szklanki, aromat waniliowy 1/2 łyżeczki, jajka

W Mojej Kuchni Lubię
ŚWIDERKI DROŻDŻOWE Z SEREM 184

pulchne drożdżówki z serem w kształcie świderków. Przypominają mi one szkołę podstawową, kiedy to drożdżówka na drugie śniadanie była obowiązkowa. W sklepiku szkolnym można było kupić takie świderki drożdżowe z serem, polane jeszcze lukrem. Bardzo je lubiłam 😉 Dziś u mnie podobne drożdżówki tylko w wersji mniej słodkiej. Idealne do pracy, szkoły czy na wakacyjny wypad 🚗 Składniki: Ciasto: 150 ml mleka(...)czasie możemy przygotować nadzienie: ser biały przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy jajko oraz przyprawę do sernika i dokładnie mieszamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na placek o wielkości ok. 40 x 40 cm. Na połowie placka rozsmarowujemy masę serową i przykrywamy drugą połową. Następnie tniemy na paski o długości ok. 20 cm i szerokości

Kuchnia MagdaLeny
Racuchy - pączuchy 202

Smaki z dzieciństwa - idealne śniadanie w taki dzień jak dzisiejszy, gdy za oknem sypie śnieg i świata nie widać. Na rozgrzanie proponuję puszyste i napchane po

Nie tylko w kuchni
Pizzerinki podwójnie serowe 175

Jakoś tak od wczoraj rana miałam wielką ochotę na pizerinki, ale nie kupne tylko domowe. Długo nie myśląc poszłam do kuchni i zaczęłam szykować ciasto. Dodatki

Krakowskie smaki Ani
Bułki pszenne 260

W sobotę razem z córką upiekliśmy nasze pierwsze bułki pszenne z kreska takie jakie ja pamiętam z dzieciństwa, pachnące chrupie. Cały przepis wzięłam z bloga który

Basia w kuchni
Idealne ciasto na pizze 2042

Robiłam już wiele różnych ciast do pizzy, jednak od jakiegoś czasu w moim domu króluje właśnie to :). Jest mięciutkie a zarazem chrupiące i świetnie smakuje z

Niezły Młynek
Makowiec wielkanocny 117

Makowiec wielkanocny Mięciutkie, maślane ciasto drożdżowe, zwinięte i upieczone z pyszną masą makową. Palce lizać!     Składniki na 2 makowce: Ciasto: 0,5 kg mąki szczypta soli 150g masła 1/3 szklanki cukru 3 żółtka jaj 50g drożdży 200ml ciepłego mleka Masa makowa: 1 puszka gotowej masy makowej z bakaliami 3 białka jaj szczypta soli Dodatkowo: lukier do polania makowca(...)ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do maku. Całość delikatnie mieszamy *** *** Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na dwie części *** *** Każde ciasto rozwałkowujemy na prostokątny, cienki placek *** *** Na każdy placek nakładamy masę makową, zostawiając centymetr wolnego miejsca na brzegach *** *** Ciasto zwijamy ciasno w rulony. Końce ciasta podwijamy pod spód *** *** Rulony zawijamy luźno w papier

Blog z Apetytem
PIECZONE OPONKI SEROWE - odchudzona "oponka" Ci się upiecze. 216

dokładnie zagnieść w sprężyste, nielepiące się ciasto, gdy zbyt mokre, dodać mąki, 2. Stolnicę podsypać mąką (bardzo mało), kawałki ciasta wałkować na grubość około 1 cm 3. Szklanką wycinać placki jak na pierogi, kieliszkiem wycinać środki 4. Wyłożyć na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. 5. Posypać cukrem trzcinowym 6. Wstawić do nagrzanego na 160-180 stopni piekarnika (zależy(...)wersja gluten free wyskoczy z piekarnika. MAMY TŁUSTY CZWARTEK , WIĘC PROPONUJEMY TAKŻE: *pączki pieczone z drożdży suchych i pączki pieczone z drożdży świeżych,*oponki smażone, *rogaliki z krucho-drożdżowego ciasta, *kokosanki. WSZYSTKO W WERSJI TRADYCYJNEJ I BEZGLUTENOWEJ.  Przepisy znajdziecie tutaj:   KLIKNIJ

Wypisz Wymaluj
Buchty drożdżowe ze śliwkami 155

Dziś wracam do przepisu na buchty, czyli puszyste drożdżowe bułeczki połączone ze sobą bokami. Przepis na buchty w wersji bez nadzienia już jest na moim blogu, ale zdjęcie nie jest zbyt zachęcające (robione naprawdę późno przy kiepskim oświetleniu), więc może tym razem uda mi się Was przekonać do wypróbowania przepisu, bo bułeczki są grzechu warte :) Tutaj z nadzieniem ze śliwek(...)blat/ matę silikonową i podzielić na równe części. Dobrze mieć pod ręką mąkę do podsypywania ciasta, aby nie przyklejało się do rąk. Dłońmi rozpłaszczyć każdą część ciasta na placek o grubości około 1 cm (powinno wyjść 16 bułeczek). Na środek położyć pół dużej śliwki lub jedną małą, oczywiście wcześniej wypestkowane (jeśli śliwki są kwaśne można je posypać cukrem) . Następnie

Domowa Cookierenka Agi
Pyszne jagodzianki drożdżowe-u mnie znikły jeszcze w tym samy dniu 215

Co prawda z przepisu wyszło ich tylko 7 sztuk jeszcze ciepłe znikały. Dawno nie robiłam jagodzianek .Polecam bo ciasto bardzo dobrze się wyrabia, a przepis z

Moje Wyroby
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 311

Pyszne puszyste drożdżowe rogaliki nadziane marmolada i polane białym śmietankowym lukrem, smakują nie tylko pierwszego dnia ale i na kolejny mogą stanowić słodką przekąskę. Przepis zaczerpnięty stąd (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: pół kostki margaryny/masła  3 dag drożdży  1/4 szklanki ciepłego mleka  3 łyżki cukru  szczypta soli  2 szklanki mąki  2 jajka Lukier(...)odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie (pod palcem będziemy czuć że jest puszyste) rozłożyć je na stolnicy i uformować z niego 2 lub 3 okrągłe placki   , następnie rozwałkować  około pół centymetra.  Przeciąć ciasto nożem na pół, potem na ćwiartki, a każdą z ćwiartek jeszcze raz na pół. Nagrzać piekarnik do 180 stopni

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Racuchy z kaszy manny 89

zjadłaby też Tola. Tola, jak większość dzieci, przepada za różnymi rodzajami placków. Zrobiłam więc tytułowe racuchy. Smak? W sumie jak już wiecie z czego są zrobione, to smak wszystko Wam mówi. My spróbował pierwszego, nie mając pojęcia, że są z manny i powiedział, że zalatują mu trochę plackami z twarogiem. No fakt, trochę je przypominają. Tola klasycznie z przyjemnością(...)stron na złoty kolor (na średnim ogniu), po 2 minuty z każdej strony. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Podobne przepisy: Racuchy z jabłkami Racuchy pełnoziarniste z jabłkami Racuchy drożdżowe z jabłkami Racuchy z gruszkami Racuchy dyniowe z jabłkami Artykuł Racuchy z kaszy manny pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Drożdżówki malinowe 117

Puszyste i rozpływające się w ustach, tak można je określić. Koniecznie spróbujcie! Course Desery Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, maliny Prep Time 30 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 55 minutes Servings 12 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto drożdżowe 370 g mąki pszennej + mąka do podsypania 30 g cukru 2 jajka 200 g mleka 12 g świeżych drożdży(...)czasie wymieszać ciasto, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza Blat podsypać dość grubo mąką (ciasto jest dość luźne i klejące), wyłożyć ciasto jego wierzch również posypać mąką, rozwałkować placek o wymiarach mniej więcej 50x30 cm, wierzch ciasta posmarować cieniutką warstwą bardzo miękkiego masła, nie musi to być zrobione dokładnie na masło równomiernie rozsypać tartą bułkę Maliny obsypać mąką ziemniaczaną, rozłożyć

SprawdzonaKuchnia.pl
Kruche gwiazdki z kapuścianym farszem 125

Pyszne kapuściaczki na kruchym drożdżowym cieście. Pięknie prezentują się wśród ciepłych lub zimnych przystawek. Idealnie pasują również do barszczyku. Polecam na domowe imprezy. Sprawdzą się na Wigilii, Sylwestrze czy podczas karnawału. 3 szklanki mąki pszennej tortowej 2 żółtka 0,5 łyżeczki soli ¾ szklanki gęstej śmietany 18% 1/3 kostki świeżych drożdży (30 g) 100 g masła 1 łyżeczka cukru Farsz(...)posiekane masło. Wyrabiamy na gładkie i zwarte ciasto. Formujemy w kulę, owijamy folią spożywczą. Ciasto wkładamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie na obsypanym mąką blacie rozwałkowujemy placek i wycinamy gwiazdki. Na każdej układamy po łyżeczce farszu, przykrywamy drugą gwiazdką. Brzegi gwiazdek zlepiamy białkiem. Wierzch również smarujemy białkiem. Gwiazdki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy

VioletoweKucharzenie
Drożdżówki z cynamonem 178

Uwielbiam smak cynamonu i zapach który podczas pieczenia unosi się po całym domu. Dzisiaj coś dla wielbicieli słodkich bułeczek, mmm są idealne! Składniki: 5 dag drożdży

Słodka Kraina Wypieków
Domowa Pizza wersja od A do Zet 159

Podane ciasto drożdżowe sprawdza się do pizzy, ale także jako ciasto na bułeczki. A składniki na pizze wymieniam jakie dodałam, ale Wy dodajcie to co lubicie :) Ciasto drożdżowe na pizze: 3 szklanki mąki ( + ½ do podsypania) 1 łyżeczka soli 5 dag drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki mleka (letniego) ½ szklanki wody (letniej) 1 – 2 łyżki oliwy Pizze możecie posmarować sosem pomidorowym(...)ciepłym miejscu do wyrośnięcia (na około 30 minut). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrabiamy, po czym dzielimy na 2 lub 3 części i wyrabiamy z każdej z nich osobny placek na pizze. Najlepiej rozwałkować je wałkiem do ciasta, gdyż wtedy mamy pewność, że grubość ciasta będzie taka jaką chcemy otrzymać. Pamiętajcie, że ciasto jeszcze lekko urośnie w piekarniku :) Rozwałkowane ciasto

Smakowy Raj