placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:96/187)

Ka’ak – libański drożdżowy chleb uliczny w kształcie torebki 56

Drożdżowe chlebki z sezamem W sierpniowej piekarni Amber kulinarna wycieczka do Libanu. Właściwie do Bejrutu, gdzie wypieka się tradycyjny płaski chleb w kształcie torebki. Ka’ak można kupić na ulicach miasta u ulicznych sprzedawców, poruszających się po Bejrucie na rowerach, na których wieszają chleb, aby ułatwić sobie jego transport. Ze względu na swój kształt ka’ak jest również nazywany chlebem(...)sezamu do posypania Wykonanie Do lekko podgrzanego mleka dodajemy cukier i drożdże, mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.   Do miski miksera wsypujemy mąkę, sól, oliwę i mieszankę drożdżową. Używając haka wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być dość miękkie, ale nie lepkie. W razie potrzeby możemy dodać trochę ciepłej wody. Wyrabiaj ciasto przez około 7 do 8 minut, a następnie

Tajemnice Smaku
Hot dogi na domowy sposób:) 138

Drożdżowe, puszyste i bardzo smaczne:) Na śniadanie, obiad czy kolację, bo i sycące i pożywne:) Z powodzeniem można je podać jako danie na gorąco na imprezce, etc. Polecam. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej; 1 szklanka ciepłego mleka; 2 łyżki oleju; 1 jajko; 1 żółtko; 5 dkg drożdży; 1 łyżeczka soli; 2 łyżeczki cukru; Wykonanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem(...)sól i przygotowane drożdże. Ciasto dobrze wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wówczas należy podzielić je na dwie części. Z każdej części trzeba rozwałkować okrągły placek, który musimy podzielić na osiem trójkątów (jak na rogaliki). Każdy trójkąt należy posmarować ketchupem, położyć słupek żółtego sera i pół cienkiej parówki (można dodać troszkę ogórka kiszonego czy papryki

In my kitchen
Jagodzianki łatwe 101

całej powierzchni ciasta  rozsmarować  miękkie  masło  najlepiej zrobić to dłonią lub szerokim nożem, na rozsmarowanie masło rozsypać  cukier . Na tak przygotowany placek można wyłożyć  jagody  zostawiając 2 cm pasek z dłuższego boku bez jagód. Zacząć  zwijać  rulon (dłuższy bok) kończymy na boku gdzie zostawiliśmy 2 cm ciasta bez jagód(...)również są obłędne! Na stronie znajdziecie kilka innych przepisów na drożdżowe bułki z jagodami. Jagodzianki klasyczne Jagodzianki z borówkami Jagodzianki pyszne 📖 Przepis Print Jagodzianki łatwe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Puszyste, delikatne ciasto drożdżowe wypełnione jagodami – pyszne! Course Desery Cuisine Polska Keyword ciasto drożdżowe, jagody Prep Time 35 minutes Cook Time 23 minutes Total

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżowe bułeczki z cukinią 50

naszych stołach. Jest niesamowicie wszechstronna. Idealna do dań na ciepło, sałatek i surówek, świetnie się sprawdza w formie grillowanej lub smażonej, po starciu jej na tarce zrobisz z niej placki czy zapiekankę. Może być też bazą słodkich przepisów. Najczęściej w sklepach znajdziecie jej podłużną wersję, choć niektóre odmiany mają piękne kuliste kształty. Zielona, żółta, każda z nich jest pyszna(...)skórce warzywa. Dlatego warto nie pozbywać się skórki podczas jej przygotowywania, ta jest pyszna, delikatna, pełna aromatów i zdrowych składników. Odkryj Moc Polskich Warzyw na stronie  www.mocpolskichwarzyw.pl DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z CUKINIĄ Przygotowanie : 2 godziny Porcje : 7 bułeczek Składniki: – 385 g mąki pszennej (typ 500, 550) – 240 ml mleka – 1 czubata łyżeczka drożdży instant – 1 płaska łyżeczka cukru

nietylkopasta.pl
Pizzerinki – Mini Pizze 62

zapakować do pojemniczka i zabrać ze sobą na wynos. Jestem pewna, że każdy będzie Wam zazdrościć takiego śniadanka. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne domowe pizzerinki drożdżowe , które są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Zobaczcie sami! PRZEPIS NA PIZZERINKI – MINI PIZZE Ciasto: 300 g mąki pszennej 130 ml wody 3 łyżki oleju 1 jajko(...)minut. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Całość przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5h. Ciasto umieścić ma stolnicy i rozwałkować na bardzo cienki placek. Wykrawać kołeczka przy pomocy szklanki. Na każdym kółeczku umieścić 1/2 łyżeczki ketchupu i dokładnie rozsmarować. Szynkę, ser, paprykę kroimy w kostkę, pomidorki i oliwki w paseczki. Umieszczamy na pizzerinach. Pozostawiamy

Przepiski.pl
Pizzerinki – Mini Pizze 94

zapakować do pojemniczka i zabrać ze sobą na wynos. Jestem pewna, że każdy będzie Wam zazdrościć takiego śniadanka. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne domowe pizzerinki drożdżowe , które są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Zobaczcie sami! PRZEPIS NA PIZZERINKI – MINI PIZZE Ciasto: 300 g mąki pszennej 130 ml wody 3 łyżki oleju 1 jajko(...)minut. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Całość przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na około 1,5h. Ciasto umieścić ma stolnicy i rozwałkować na bardzo cienki placek. Wykrawać kołeczka przy pomocy szklanki. Na każdym kółeczku umieścić 1/2 łyżeczki ketchupu i dokładnie rozsmarować. Szynkę, ser, paprykę kroimy w kostkę, pomidorki i oliwki w paseczki. Umieszczamy na pizzerinach. Pozostawiamy

Przepiski.pl
Keto pizza z kalafiora (Paleo, LowCarb) 73

porcje Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania 35 minut Składniki Spód 1 kalafior (ok. 400 g) 1 jajko duże 2 łyżki siemienia lnianego drobno zmielonego 1 łyżeczka nieaktywnych płatków drożdżowych 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 szczypta soli himalajskiej lub morskiej Sos pomidorowy 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 ząbek czosnku 5 łyżek oliwy 1/2 łyżeczki bazylii suszonej 1/2 łyżeczki oregano suszonego(...)ostudzić i odcisnąć z wody (najbardziej jak się da). Wymieszać masę kalafiorową z jajkiem i zmielonym siemieniem. Dodać przyprawy. Ciasto rozprowadzić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formując okrągły placek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza z włączoną funkcją termoobiegu. Piec ok. 20- 25 minut aż do lekkiego przyrumienienia. Sos pomidorowy Oliwę rozgrzać na patelni. Czosnek przecisnąć

Modern Cave Girl
Pączki 149

Zaczyn urośnie. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier waniliowy. Jajka i żółtko ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą, jasną pianę. Do miski z mąką wlewamy zaczyn drożdżowy i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy ubitą masę z jajek. Wyrabiamy ciasto bardzo dokładnie albo ręcznie, albo hakiem do ciasta jak mamy robota kuchennego. Może zdarzyć się tak, że ciasto będzie(...)misce. Po 2h wyciągamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę i zagniatamy go energicznie przez chwilę. Pozbywamy się w ten sposób pęcherzy powietrza. Ja rozpłaszczyłam ręką ciasto na dość duży placek, taki na wysokość 3 cm. Wycinakiem lub szklanką wycinamy kółka. Robimy jak przy pierogach. To, co zostanie, zagniatamy i znowu wycinamy. Z takiej porcji wyjdzie nam około

ladykitchen
PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI + FILMIK 83

Paszteciki drożdżowe są idealne na przekąskę, do barszczyku i nie tylko. Mięciutki, pachnące i smaczne, polecam.  SKŁADNIKI :  700 g mąki pszennej  100 g masła rozpuszczonego  50 g świeżych drożdży  1 jajko 1 szklanka mleka  1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli(...)wyrośnięcia.  Kapustę ugotowaną wyciskamy, kroimy. Grzybki i cebulę drobno kroimy. Podsmażamy na oleju, dodajemy do kapusty, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.  Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek w kształcie prostokąta, nakładamy część farszu, zwijamy i tniemy na kawałki.  Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy kminkiem lub makiem i pieczemy w temperaturze

Kulinarne Fantazje Marioli
MINI PIZZERINKI FIT (bez drożdży) 111

funkcjonował. Po drugie - przygotowanie ich zajmuje nie więcej niż 15 min., bo nie musimy czekać aż ciasto wyroście, jak w przypadku ciasta drożdżowego. Jest to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych, drożdżowych pizzerinek i szybka przekąska na wieczór. Jedząc je nie musimy mieć wyrzutów sumienia 😉 Składniki: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 6 łyżek płatków gryczanych dr Gaja 6 łyżek płatków jaglanych dr Gaja(...)proszek do pieczenia, tymianek oraz sól. Mieszamy. Dodajemy jogurt naturalny i olej. Mieszamy wszystko łyżką, a następnie wyrabiamy ciasto rękami aż będzie sprężyste. Wykładamy na stolnicę i wałkujemy na placek grubości około 5 mm. Następnie wycinamy koła o średnicy ok. 10 cm ( ja wycinałam za pomocą wykrawaczy do pączków, ale można też szklanką) i układamy na blaszce wyłożonej papierem

Kuchnia MagdaLeny
Smażone pierożki 172

wody i mieszamy do połączenia. Mąkę przesiewamy do miski. Na środku robimy wgłębienie i w to miejsce wlewamy rozmieszane z wodą drożdże. Mąkę delikatnie zgarniamy ręką i zasypujemy rozczyn drożdżowy. Przykrywamy miskę ścierką i odstawiamy na około 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do miski dodajemy sól, pieprz oraz szczyptę płatków chilli. Miękki smalec rozdzielamy na części(...)mniejsze części. Do miski wsypujemy mozzarellę, rukolę, pokrojonego na mniejsze kawałki łososia oraz serek Apetina. Mieszamy do połączenia. Z ciasta odrywamy małe kawałki, formujemy je w dłoni na płaski placek (jakbyśmy robili pampuchy), na środek każdego wykładamy po 1 łyżeczce farszu. Zawijamy ściśle i odstawiamy na lekko podsypaną mąką deskę. W tym czasie rozgrzewamy olej (ja wykorzystałam frytownicę, temp

Smaki Na Talerzu
Drożdżówki z czekoladą 168

Domowe drożdżowe wypieki to moje ulubione. Zapraszam na drożdżówki z czekoladą!Składniki:550 g mąki pszennej250 ml mleka40 g drożdży2 łyżki masła1 jajko4 łyżki cukruDodatkowo:jajko do posmarowania bułeczekkrem czekoladowy (typu Nutella, u mnie akurat krem czekoladowo-bananowy)Sposób przygotowania:1. Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy(...)składniki (masło ma być rozpuszczone, ale nie  gorące). Wyrabiamy dokładnie, kiedy już będzie gładkie to przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.3. Ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy placek, nacinamy go "na pazurki" z jednej strony. Nakładamy łyżkę kremu i zwijamy tak, aby pazurki były na górze bułeczki.4. Bułeczki układamy w blaszce na papierze do pieczenia, odstawiamy

Kuchnia domowa Ani
Drożdżówki z Nutellą 163

Kolejny pomysł na drożdżówkę z dodatkiem pysznej Nutelli. Nie wiem jak Wy, ale ja wprost przepadam za tym kremem czekoladowym:) W połączeniu z ciastem drożdżowym tworzy naprawdę smaczny duet około 16 bułeczek 3 godziny składniki: 600 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 250 ml mleka 125 g masła 5 łyżek cukru szczypta soli 3 jajka Nutella wykonanie: Drożdże włożyć(...)dodać jajka, ciepłe mleko wciąż powoli mieszając. Ciasto wyrabiać około 15 minut. Następnie odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie podzielić je na 3 części. Rozwałkować na równe placki. Do środka każdego z nich ponakładać Nutelle. Zwijać ruloniki i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pokroić na mniejsze części już na blaszce. Odstawić na około 25 minut

Ania i Marcin gotują
Wigilijna gwiazda makowa 487

łyżką mleka cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąką oraz cukrem (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn!) Dodać żółtka, mleko. Wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego lub ręcznie. Pod koniec wlać roztopione masło. Prawidłowo wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest sprężyste i elastyczne. W razie potrzeby, podczas wyrabiania, podsypać ciasto odrobiną mąki. Ciasto umieścić(...)oddzielnym naczyniu ubić na sztywną pianę białka i delikatnie wmieszać je do masy makowej. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części. Każdą część rozwałkować na tej samej wielkości okrągłe placki. Na dużej, płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczeniem układać naprzemiennie placki i masę makową, zaczynając i kończąc plackiem. Brzegi dobrze poprzyklejać i za pomocą ostrego noża przyciąć

Nastoletnie Wypiekanie
Czy chleb z prosa to chleb prosiany? 165

jesli ktoś lubi wyzwania, może spróbować uformować bochenek; będzie on jednak niezbyt wysoki - ciasto jest dość luźne ze względu na bezglutenowe proso. Po prostu ma ochotę zamienić się w placek, może trochę grubszy. Dlatego też zdecydowanie lepiej się go piecze w foremkach.Składniki (na 2 foremki a 23 cm):320 g przesianej mąki pszennej chlebowej200 g mąki razowej(...)kilkanaście minut.W dużej misce wymieszaj pozostałą część mąki pszennej, mąkę z prosa razową, zmielony słód i sól.Do miski ze składnikami suchymi dodaj oliwę, pozostałą część wody oraz zaczyn drożdżowy. Mieszaj ciasto mikserem przez 10 minut. Przełóż ciasto na blat i rozciągnij nadając mu formę prostokąta. Wysyp na ciasto czarnuszkę, następnie złóż je i delikatnie wyrabiaj, aż do równomiernego rozmieszczenia

Grahamka, weka i kajzerka