placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:92/187)

Po prostu pizza 194

drożdży instant łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju lub oliwy kubek ciepłej wody ok.300 ml sos pomidorowy, cebula, żółty ser itp. przyprawy do pizzy Pizza jest ciastem drożdżowym więc robimy zaczyn z drożdży.  Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy całe opakowanie suszonych drożdży, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Dokładnie mieszamy, zakrywamy ściereczką i zostawiamy na kwadrans w ciepłym(...)mąki lub oliwy. Dzielimy kulę na cztery części.  Obsypujemy je mąką żeby się nie sklejały. Zakrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Każdy kawałek ciasta wałkujemy na placek. Stolnicę dobrze jest podsypać mąką i dopiero kłaść na niej ciasto do wałkowania. Można też ciastu nadać kształt ręcznie.Placki smarujemy oliwą, posypujemy szczyptą soli, majeranku, bazylii

prawdziwe jedzenie
Buchty drożdżowe z serem 76

Przepis na puszyste buchty drożdżowe z serem pieczone w piekarniku. Nie ma nic lepszego jak pachnące, domowe bułeczki, które pysznie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Od początku do końca całe przygotowanie przepisu zajmie Ci nie więcej niż 2 godziny. Buchty, to idealny pomysł na przekąskę, poczęstunek dla gości lub słodki dodatek do kawy. Ilekroć więc masz ochotę(...)propozycje z ciasta drożdżowego, to kręcone bułeczki drożdżowe z dżemem , a także drożdżówki z białym makiem . Wszystkie te przepisy znajdziesz na naszym Blogu Kulinarnym . Nie czekaj więc na specjalną okazję, aby przygotować te pyszne buchty i ciesz się ich smakiem już dziś! Zapraszamy! Nasza szklanka ma pojemność 250 ml Buchty drożdżowe z serem Składniki: Ciasto drożdżowe: mąka pszenna uniwersalna

Kuchnia Na Wypasie
Krantz czekoladowy – ciasto drożdżowe 98

Czas czytania: 4 min Kuchni żydowskiej ciąg dalszy! Dziś jeden z najpyszniejszych i najpopularniejszych wypieków w Jerozolimie , czyli Krantz . Jest to ciasto drożdżowe wypiekane z różnego rodzaju nadzieniem. Może to być na przykład czekoladowe nadzienie, orzechowe , serowe, czy makowe… Jestem przekonana, że smak tego ciasta zachwyci Was i nigdy już o nim nie zapomnicie! Autor książki, z której zaczerpnęłam(...)jest rewelacyjne ! Print Krantz czekoladowy – ciasto drożdżowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Pyszne ciasto drożdżowe z rewelacyjnym nadzieniem Course Desery Cuisine Izraelska Keyword ciasto drożdżowe, czekolada Prep Time 30 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 1 hour Servings 1 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto drożdżowe 270 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania

SprawdzonaKuchnia.pl
Zielona zupa cukiniowa 202

Wielu osobom wydaje się, że samą zupą nie da rady się najeść. Zainspirowani przepisem na innym blogu w tym wpisie postaram się pokazać Wam jak przygotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Puszysta pizza! 300

Wami moim aktualnym przepisem. Bo kto nie lubi pizzy? Ja piekę ją w domu regularnie i lubię mieć w lodówce zagniecione ciasto na awaryjny obiad. Utarło się, że ciasto drożdżowe lubi wyrastać w cieple i to prawda. Jednak nie wszyscy może wiedzą, że równie dobrą, a w niektórych przypadkach nawet lepszą metodą, jest pozostawienie zagniecionego ciasta na dużo dłuższy czas(...)polecam przechowywania go dłużej. Zachęcam natomiast do wypróbowania mojego nowego przepisu na idealnie puszystą pizzę! Pizza na puszystym cieście porcja na 2 bardzo duże lub 5-6 mniejszych placków Składniki na ciasto: 800 g mąki pszennej (ja zazwyczaj używam zwykłej - typ 550, ale może być również chlebowa) 60 g świeżych drożdży 6 łyżek oleju lub oliwy (ja używam oliwy aromatyzowanej

Ratunku obiad
rogaliki drożdżowe 220

razem proponuję przepis na rogaliki drożdżowe wyniesiony z mojego domu rodzinnego. W pierwotnej wersji były nadziewane budyniem, ale eksperymentowałam też z powidłami, masą makową i jabłkami. Właściwie każda wersja ma swoich zagorzałych fanów, trudno wybrać najlepszą :-) Dzisiaj będą więc rogaliki, które robię najczęściej, czyli nadziewane jabłkami. składniki: 4 szklanki mąki 250 g margaryny 1 szklanka kwaśnej śmietany 100 g drożdży(...)łączę i dokładnie zagniatam na gładkie i elastyczne ciasto. Dzielę je na 6 części (wolę rogaliki małe, takie na jeden kęs). Każdą część wałkuję dość cienko, staram się, żeby placek miał kształt jak najbardziej zbliżony do koła, które dzielę promieniście na 8 trójkątów. Jabłka obieram i kroję na dość małe kawałeczki. Na każdym trójkącie układam jeden kawałek jabłka

babka w formie
puszysta drożdżówka z morelami i kruszonką... 218

cukier wanilinowy 1 opakowanie, jajka 2 sztuki, żółtka 1 sztuka, masło 10 dag, morele 22 sztuk KRUSZONKA: masło zimne 15 dag, cukier 10 dag, mąka krupczatka 15 dag przygotować drożdżowy zaczyn: drożdże wkruszyć do misy robota, wlać ciepłe mleko, wsypać cukier, mąkę i łyżeczką wymieszać, nakryć workiem foliowym na 20 minut do drożdży wsypać mąkę, cukier, sól, jajka o temperaturze(...)użyć dużej blaszki 25x35, ja użyłam 3 mniejsze i 2 poszły w "gości" po upieczeniu - blaszkę(i) nasmarować tylko olejem, ciasto posypać mąką, rękoma je uformować na 1 duży placek lub na 3 mniejsze i powkładać do form, powciskać wypestkowane morele i zostawic na 15 minut do podrośnięcia z podanych składników mikserem utrzeć kruszonkę sypką i posypać wierzch ciasta

W Mojej Kuchni Lubię
Drożdżowe bułeczki z serkiem i aronią :) 177

Pulchniutkie i mięciutkie. Rozpływają się w ustach :) Idealne do "torebki", do pracy, szkoły. Pyszne! Tylko pamiętaj, podziel się z innymi :D Ciacho: - 800 g mąki pszennej

Zdrowie na języku :P
Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami 410

łyżki cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 20 minut)- masło roztopić, ostudzić- mąkę przesiać, dodać sól, cukier, żółtko, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy- składniki wymieszać, zacząć wyrabiać ciasto- gdy ciasto będzie już tworzyć całość, dodawać stopniowo masło, wyrabiając przez kilka minut do uzyskania jednolitego, elastycznego, odchodzącego od dłoni ciasta- ciasto pozostawić pod przykryciem do podwojenia(...)tarce o grubych oczkach, skropić obficie  sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku- odcedzone jabłka wymieszać z mąką ziemniaczaną - wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką, rozwałkować na cienki placek (u mnie o wymiarach 38x32cm)- na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą

Smakołyki Bereniki
Karpatka 125

Czas czytania: 2 min Karpatka myślę, że to ciasto lubią wszyscy! Jest to połączenie ciasta parzonego dokładnie takiego jak na ptysie z pysznym lekkim kremem z

SprawdzonaKuchnia.pl
Razowe zwijańce z serem 151

pszennej. Do swoich wykorzystałam razową. Wyszły pyszne! Nadzieniem był twaróg, jednakże znakomicie sprawdzi się również mak. Zaczyn: 60 ml ciepłego mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka ksylitolu Ciasto drożdżowe: 250 g mąki pszennej  razowej typ 2000 Radix-bis 50 g masła 1 jajko 1 żółtko 40 g ksylitolu 1 cukier waniliowy Masa serowa: 250 g półtłustego twarogu(...)jednolite, zwarte ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt lepkie podsypujemy delikatnie mąką. Formujemy kulę, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (około 40 minut). Po tym czasie na oprószonym mąką blacie rozwałkowujemy placek na kształt prostokąta (grubość około 0,5 cm). W osobnej miseczce ucieramy twaróg, żółtko, śmietanę i ksylitol. Masę serową rozsmarowujemy po całości na cieście. Placek składamy na pół

VioletoweKucharzenie
Winogronowe ciasto toskańskie (drożdżówka bez jajek, tłuszczu i nabiału) 184

spróbujcie!!!   (Tortownica o średnicy 16 cm)  1 opakowanie drożdży instant (7-8g) 2/3 szklanki (*) letniej wody 1,5 szklanki mąki pszennej (polecam typ 550 - do ciast drożdżowych ) 1 szczypta soli (solidna) 4 łyżki cukru (płaskie) Dodatkowo: 600g ciemnych winogron (**) 4-5 łyżek cukru   Drożdże wymieszać z 1/4 szklanki wody (letniej, ale nie gorącej!) i odstawić(...)rąk) i przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. (Ciasto powinno podwoić swoją objętość.)  Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 równe części. Każdą z nich rozwałkować na placek o grubości 1,5-2 cm, a pierwszy z nich ułożyć na dnie formy wysłanej papierem do pieczenia. Następnie umieścić 1/2 winogron, posypać 2 łyżkami cukru, przykryć kolejnym plackiem

Di gotuje
Chlebek Pita 201

kulę , przykryć i zostawić na ok 20 minut by ciasto odpoczęło. Kule  spłaszczyć i rozwałkować lub uformować rękami na okrągłe, w miarę cienkie placki. Ułożyć na wyłożonej pergaminem dużej desce lub blasze, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Piekarnik nagrzać(...)Piec przez 8-10 minut aż będą bardzo napuszone i lekko zrumienione. Smacznego!Uwagi: Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba , program do wyrastania ciasta drożdżowego. Po wyjęciu z maszyny dzielimy ciasto na osiem części i dalej  postępujemy jak w przepisie. Daję mniej cukru, nie smaruję chlebków przed pieczeniem olejem. Często formuję chlebki rękami

Stare Gary
Kutia w cieście 164

Bardzo lubię kutię w cieście drożdżowym  i taką przygotowałam, uwierzcie była bardzo smaczna :)Kutia w cieścieSKŁADNIKI:kutia -1 puszkamąka -0,5 kgdrożdże -100 gmleko -0

Kuchnia Danusi
Racuchy ze śliwkami wg Aleex 186

Lubicie śliwki? My bardzo. Zawsze czekam na jesień, aby skosztować tych soczystych, słodkich owoców. Są one zresztą obecne w mojej kuchni przez cały rok, ale jesienią

W mojej kuchni