placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:89/187)

Makowiec 131

można przygotować cztery mniejsze makowce! Co zrobić, żeby makowiec nie pękał Pękające strucle makowe to najczęstszy problem przy wypiekaniu tego przysmaku. Makowiec to ciasto drożdżowe, a ciasto drożdżowe bardzo lubi rosnąć! Na ogół w cieście drożdżowym właśnie o to chodzi, żeby rosło jak najwyższe! W dzisiejszym przepisie musimy zapanować nad tym i nieco to ograniczyć. To jest główny powód pękania(...)recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniałe ciasto drożdżowe wypełnione makiem i bakaliami, pyszne! Course Ciasto Cuisine Polska Keyword bakalie, ciasto drożdżowe, mak Prep Time 30 minutes Cook Time 50 minutes Total Time 1 hour 20 minutes Servings 2 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto drożdżowe 520 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułeczki z pieczarkami 137

Jako, że w lodówce pieczareczki aż prosiły o łaskę, przygotowałam z nich farsz do krokietów. Później jednak pomyślałam, że nie za bardzo lubię potrawy smażone, więc zamiast krokietów zrobiłam drożdżowe bułeczki z pieczarkami. Są troszkę pracochłonne, ale trud zostanie wynagrodzony przez fajny smaczek domowego pieczywa, po brzegi wypełnionego farszem pieczarkowym. Inspiracja Moje wypieki . Składniki na 10 dużych bułek(...)mleko, rozkruszyć drożdże, dodać 2 czubate łyżki mąki, wymieszać. Odstawić na 10 min aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski gdzie są drożdże, dodać jajko, sól, zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość twarde na początku

moj przepis na
Bułeczki z pieczarkami 173

Dokładnie odcedzić, drobno poszatkować. Dodać do odparowanych pieczarek, dodać przyprawy, wymieszać, krótko przesmażyć (2-3 minuty), odstawić do ostudzenia. Uwaga, pieczarki muszą być dobrze odparowane, w przeciwnym wypadku ciasto drożdżowe nam namoknie podczas pieczenia, „puszczą szwy” a farsz się wydostanie. Ciasto wyjąć z miski i krótko wyrobić. Podzielić na 10 równych części, każda(...)wadze. Podczas przygotowywania bułeczek, warto kawałki ciasta, które czekają na swoją kolej trzymać pod ściereczką lub folią aby nam się nie zsychały. Z kawałka ciasta uformować kulkę, rozwałkować na placek o wielkości ok 12 cm, nałożyć 3-4 płaskie łyżki farszu, zlepić jak pierogi, tak aby było jak najmniej wolnej przestrzeni w naszym pierogu, skrajne rożki sczepić ze sobą

moj przepis na
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 209

pomidorowego. Godzinka spokojnie wystarczy przy obecnych temperaturach. Podzielić ciasto na 5-6 części. Każdą część formować w dysk i rozwałkować na okrągły placek o grubości do 5 mm. Placek podzielić na 8 części. Na szerszy brzeg każdej części wykładać marmoladę. Koniuszek zwilżyć wodą, żeby rogalik łatwiej się sklejał. Zwijać od szerszej do węższej części i formować w rogalik(...)dostaniecie od dzieciaków wielkiego całusa albo mokrego "ślimaka", zwłaszcza wówczas, gdy upiekliście po nocy pełnej wspólnych wrażeń i śmigających po niebie Perseidów. Dorośli podziękują w inny sposób ;) ---------- Podobne: Krucho-drożdżowe rogaliki z marmoladą Oponki drożdżowo-serowe

Weekendy w domu i ogrodzie
Pączki na maślance 115

zastępuje mleko i sprawdza także w drożdżowych wypiekach. Takie maślankowe pączki mogą być tradycyjne duże, a także mini pączki, małe pączusie czy też pączki z piekarnika. A także jako racuchy drożdżowe z patelni. Jak zrobić pączki maślankowe? Jak smażyć pączki z maślanką? Pączki na maślance jak zrobić? Pączki na maślance jak każde drożdżowe ciasto wymagają odpowiedniej temperatury. Maślanka, jajka, mąka(...)szybkie pączki na maślance? Raczej nie, to są tradycyjne Babcine pączki smażone na smalcu. Pączusie są puszyste, delikatne, najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Jak długo smażyć pączki? Tak samo jak inne drożdżowe słodkości, po 2 minuty z każdej strony. Czy to są pączki zachowujące długo świeżość? Nie wiem, zawsze schodzą tego samego dnia. A wczoraj jeszcze szybciej. 😱 A więc jak się robi

Dieta moja pasja
Drożdżowe racuchy cynamonowo-pomarańczowe 90

Tak to już jest, że zazwyczaj potrawy, które są wykluczone z mojej diety, smakują mi najbardziej ;) Nie mogę jeść smażonych potraw, ale nie przeszkodziło mi to

Mienta blog
Rogaliki z marcepanem 180

bardzo łatwe do przygotowania. Wymagają jedynie trochę cierpliwości przy oczekiwaniu na wyrośnięcie ciasta. Doskonale smakują z mlekiem lub ulubioną herbatką. Świetnie nadają się do zabrania na majówkowy piknik. Ciasto drożdżowe: 300 g mąki pszennej 6 g drożdży instant 65 g masła 100 ml mleka 50 g cukru jajko 100 g marcepanu  garść płatków migdałów żółtko 3 łyżki mleka(...)Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę. Ciasto ma podwoić swoją objętość. Ponownie zagnieść i podzielić na dwie części. Rozwałkować na dwa cienkie, okrągłe placki. Aby rogaliki były równe można wyciąć z ciasta koło za pomocą dużego talerza. Koła podzielić na 8 trójkątów. Marcepan podzielić na mniejsze kawałeczki, układać z szerszej strony trójkątów

Smakołyki Asi
Calzone 167

calzone, czyli drożdżowego pieroga. Nadzienie możemy komponować za każdym razem inne. Zależy od składników, które mamy w domu lub od naszych ulubionych smaków. Przepis z własnych zapisków. Składniki: Ciasto drożdżowe: 300 g mąki 20 g drożdży łyżeczka soli 150 ciepłej wody 4 łyżki oleju/oliwy Nadzienie: sos pomidorowy bazylia,oregano pieczarki cebula szynka kukurydza  ser żółty mozzarella sól, pieprz(...)pieczarkami, kroimy szynkę, pomidorki koktajlowe i inne składniki, ścieramy ser żółty, czyli przygotowujemy nadzienie. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, rozwałkujemy na okrągły placek. Smarujemy go sosem pomidorowym, posypujemy ziołami i na połowę kładziemy nadzienie, zostawiając odstęp od brzegu. Drugą częścią ciasta przykrywamy nadzienie i sklejamy brzegi, później zawijamy je do środka. Możemy wierzch

Na moim talerzu
Pizza śniadaniowa - Pizza z jajkiem 165

śniadanie :) Oczywiście w tym przepisie możecie wykorzystać inne ciasto, np. takie gotowe ze sklepu. Pizza śniadaniowa z jajkiem Składniki / 1 duża pizza lub 2 mniejsze: ciasto na pizzę na drożdżowym zaczynie lub gotowe ciasto na pizzę 100 g mozzarelli (najlepsza do pizzy jest taka tarta, nie w kulkach) 150 g pieczarek garść pomidorków koktajlowych (u mnie na gałązce) sól, pieprz(...)papieru do pieczenia i podsyp mąką lub kaszką kukurydzianą.  Ułóż kulę ciasta ns pizzę na papierze do pieczenia, rozpłaszcz dłońmi, następnie delikatnie rozciągaj ciasto na brzegach, aż uzyskasz placek o pożądanej grubości i wielkości. Możesz też zrobić 2 mniejsze pizze.  Na cieście rozłóż tartą mozzarellę, pieczarki pokrojone na plasterki. oraz pomidorki koktajlowe przepołowione na pół. Koniecznie wyłóż

Chilli Czosnek i Oliwa
Drożdzowa gwiazda 181

wyrabiamy na podsypanym mąką blacie, a następnie rozwałkowujemy na placki średnicy gdzieś 25 cm. Nasza drożdżówa ma mieć kształt koła dlatego też aby sobie ułatwić życie jak i wiedzieć gdzie będzie trzeba nałożyć konfiturę, użyjemy do tego celu talerza, który odciskamy na naszym cieście. Po przygotowaniu czterech „placków(...)zabieramy się za smarowanie. W wyznaczonym przez talerz obszarze nakładamy najpierw czekoladę z konfiturą i przykrywamy to kolejnym plackiem. Drugi smarujemy konfiturą i znów przykrywamy częścią ciasta. Trzecią część smarujemy tak samo jak pierwszą i przykrywamy ostatnim rozwałkowanym plackiem. Nie nakładajcie zbyt dużej ilości gdyż później będzie Wam wyciekać z każdej strony i trudniej się zwijać (wiem to z własnego

Kuchenne Wariacje
Calzone 187

calzone, czyli drożdżowego pieroga. Nadzienie możemy komponować za każdym razem inne. Zależy od składników, które mamy w domu lub od naszych ulubionych smaków. Przepis z własnych zapisków. Składniki: Ciasto drożdżowe: 300 g mąki 20 g drożdży łyżeczka soli 150 ciepłej wody 4 łyżki oleju/oliwy Nadzienie: sos pomidorowy bazylia,oregano pieczarki cebula szynka kukurydza  ser żółty mozzarella sól, pieprz(...)pieczarkami, kroimy szynkę, pomidorki koktajlowe i inne składniki, ścieramy ser żółty, czyli przygotowujemy nadzienie. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, rozwałkujemy na okrągły placek. Smarujemy go sosem pomidorowym, posypujemy ziołami i na połowę kładziemy nadzienie, zostawiając odstęp od brzegu. Drugą częścią ciasta przykrywamy nadzienie i sklejamy brzegi, później zawijamy je do środka. Możemy wierzch

NA MOIM TALERZU
Drożdżowe placuszki 179

Ostatnio z braku pomysłu na obiad i po przeglądzie lodówki postanowiłam zrobić drożdżowe placuszki. Samo przygotowanie ciasta jest szybkie i łatwe. Placuszki są fajnym pomysłem na obiad. Składniki: 500 g mąki 50 g świeżych drożdży ½ łyżeczka soli 2 łyżki cukru 1 jajko 1,5 szklanki mleka Wykonanie: Mąkę w misce wymieszać z solą, zrobić w mące wgłębienie do którego wkruszyć(...)ciepłe miejsce na 15 minut. Następnie dodać resztę ciepłego mleka, jajko i dokładnie wymieszać. Ciasto przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na średnim ogniu żeby placki się nie przypaliły. Aby ułatwić nakładanie ciasta łyżkę przed nałożeniem ciasta można  zamoczyć w ciepłej

Mama Gotuje
Jabłka na 1000 sposobów | Dżem z jabłek z cynamonem i pomarańczą oraz rogaliki 96

wspaniale podkreśla ich smak. Gotowy dżem wykorzystuję potem przede wszystkim jako dodatek do owsianek, ale idealnie nadaje się też do zapiekania np. w cieście drożdżowym lub jak w tym przypadku w rogalikach z ciasta krucho-drożdżowego. Nie rozlewa się podczas pieczenia, nawet gdy wypieki nie są szczelnie sklejone. Bardzo polecam! Dżem z jabłek z cynamonem i pomarańczą Składniki(...)gotowy, gdy uzyskamy pożądaną konsystencję. Ja lubię, gdy około 1/4 część owoców nie rozpadła się całkowicie. Gorące owoce przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Rogaliki krucho-drożdżowe z dżemem jabłkowym ciasto: 370 g mąki pszennej 3 łyżki maślanki 35 g świeżych drożdży 90 g masła 3 żółtka 1 jajko 2 łyżki cukru pudru łyżeczka skórki startej

Mienta blog
Ciasto ze śliwkami 175

Dzisiejsze ciasto ze śliwkami to klasyczne ciasto ucierane, które świetnie nada się jako baza pod placek z dowolnymi owocami – jest na tyle gęste, że bez trudu utrzyma sporą warstwę truskawek, malin czy jabłek. Moja wersja ze śliwkami wyszła na tyle dobrze, że myślę, że będzie częstym gościem podczas zbliżającej się jesieni. Owoce możecie posypać dowolną kruszonką, ja zdecydowałam(...)można wykorzystać też niedużą prostokątną foremkę. Jeśli szukacie inspiracji na pyszności z jesiennymi owocami to zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisów z przepisami na czekoladowe ciasto z gruszkami , drożdżowe ze śliwkami , szybką jesienną jaglankę , tartę ze śliwkami lub migdałową tartę z gruszkami . Składniki na ciasto: 150 g masła 3 jajka 150 g cukru 200 g mąki 1 łyżeczka proszku

Ciastkozercy
Calzone z mięsem mielonym 217

było grudek. Odstaw w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut. Etap II - Wyrabiamy ciasto Na stolnicę lub do dużej miski wsyp przesianą mąkę, sól oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy. W międzyczasie dodaj oliwę. Wyrób ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Etap III - Wałkowanie Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Każdą część rozwałkuj na grubość(...)mielone.Przypraw solą, pieprzem, bazylią.  Podsmaż do całkowitego zbrązowienia mięsa. Dodaj pomidory z puszki. Pamiętaj by sos nie był zbyt płynny. Odstaw do wystygnięcia. Etap V - Pierożki Na każdy placek połóż farsz oraz ser mozzarella w taki sposób aby powstał pieróg. Pierożki rozłóż na blasze wysmarowanej tłuszczem, posmaruj rozbełtanym jajkiem posyp oregano. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni

Wylizany Rondel
Drożdżowa gwiazda z makiem 138

Pyszna drożdżowa gwiazda z masą makową - pysznie smakuje i przepięknie wygląda. Przepis na ciasto drożdżowe ze strony Moje Wypieki . Polecam serdecznie :) Składniki: Ciasto drożdżowe: 540 g mąki pszennej T650 80 g cukru 3/4 łyżeczki soli 20 g drożdży świeżych 75 g roztopionego masła 250 ml mleka 2 duże jajka Masa makowa: 200 g maku (najszybciej już mielonego) 40 g masła(...)Ciasto drożdżowe: masło stopić w garnuszki i zostawić do ostudzenia. Drożdże rozpuścić w ciepłym (nie gorącym!) mleku z łyżeczką cukru. Zostawić na chwilkę aż drożdże ruszą. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, mleko z drożdżami i jaja, wyrobić ciasto. Na końcu dodać stopione masło i ponownie wyrobić. Ja to robię w mikserze planetarnym hakiem do ciasta drożdżowego. Ciasto powinno być

Kocham..lubię..gotuję..
Szybka pasta z awokado 236

Szybka pasta z awokado z całą pewnością może nam zastąpić masło na pieczywie. Awokado jest polecane przed dietetyków jako jeden ze składników każdej diety. Przygotowanie pasty

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Jak zrobić tradycyjną pizzę Margheritę? (przepis krok po kroku) 235

pokryć powierzchnię pizzy cienką warstwą) ok. 50 g mozzarelli (w oryginale z bawolego mleka, można zastąpić krowią) garść liści świeżej bazylii * Możesz zamienić na  ciasto do pizzy na drożdżowym zaczynie  lub  ciasto do pizzy bez drożdży . J eżeli chcesz zrobić pizzę na cieście bez drożdży, spójrz do "Uwag" na dole przepisu. Przygotowanie pizzy Margherity (krok po kroku(...)kulę ciasta i rozpłaszcz je dłońmi. Delikatnie rozciągaj ciasto w dłoniach do uzyskania pożądanej wielkości i grubości. Dobrze jest choćby częściowo rozciągać ciasto w powietrzu.  Teraz rozsmaruj na placku 3-4 łyżki passaty pomidorowej lub krojonych pomidorów z puszki zostawiając wolny brzeg. Skrop pomidory oliwą oraz posyp odrobiną soli. Na pomidory zetrzyj parmezan, aby pokrył je cienką warstwą. Mozzarellę

Chilli Czosnek i Oliwa
Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów (lubelskie) 209

numer jeden  zupę jarzynową z jagnięciną i jagnię pieczone, faszerowane kaszą (Restauracja Nato, Stara Wieś). sernik nałęczowski tarta jagodowa z bezą produkty z róży pasztety, ciasta i pieczywo drożdżowe, wino z tarniny nalewki owocowe - o niebo lepsze od włoskiego limoncello Ale była lipa... bo pyszności rozeszły się momentalnie! Trzeba było szybko i energicznie przechodzić między stoiskami z jedzeniem(...)być, rzecz jasna, dumni. Ten zapach i smak potraw kusił niesamowicie. Musiałem wybrać i skusiłem się na kilka rzeczy - palce lizać! Na mojej liście degustacyjnej znalazły się między innymi: placki i pączki kapuściane, amoniaczki, rogacze, chleb krzczonowski, kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej.  kotlety z soczewicy i kaszy jaglanej Jednak moim faworytem były dzisiaj: zupa sałacianka, pierogi

Right Behind The Kitchen
Drożdżowe rogaliki bez jajek i wyrastania 187

Szybkie i smaczne drożdżowe rogaliki, które nie wymagają wyrastania. Idealne gdy spodziewamy się gości a nie mamy dużo czasu na przygotowanie czegoś słodkiego. 4,5 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 360 g śmietany 18% 100 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 250 g nadzienia toffi 250 g nadzienia malinowego 250 g marmolady różanej Drożdże ucieramy z cukrem(...)resztę śmietany. Wszystko zagniatamy na gładką jednolitą masę. Gdy ciasto wydaje się nam klejące podsypujemy mąką. Zagniecione ciasto dzielimy na 6 równych kawałków. Każdą z części rozwałkowujemy na placek o średnicy 26 cm. Następnie wycinamy 8 trójkątów. Na każdym z nich (po szerszej stronie) układamy dowolne nadzienie (po 1-2 łyżeczki). Rolujemy dość ciasno w kierunku środka koła. Przybieramy

VioletoweKucharzenie
Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami 199

łyżki cukru, wymieszać i pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (około 20 minut.Masło roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać, dodać sól, cukier, żółtko, resztę mleka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy,wyrobić ciasto.Gdy ciasto będzie już tworzyć całość, dodawać stopniowo masło, wyrabiając przez kilka minut do uzyskania jednolitego, elastycznego, odchodzącego od dłoni ciasta.Pozostawić pod przykryciem do podwojenia objętości (w zależności(...)tarce o grubych oczkach, skropić obficie sokiem z cytryny, odcisnąć na sitku, następnie wymieszać z mąką ziemniaczaną.Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, podsypać mąką i rozwałkować na cienki placek ( 38x32cm).Na całej powierzchni placka (łącznie z brzegami) rozsmarować równomiernie pędzelkiem masło cynamonowe, dłonią rozłożyć na cieście jabłka tak, by przykryły je cienką warstwą (nie musi być to idealnie

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania