gębie. Moje drożdżówki z powodzeniem zastąpią kanapki do szkoły lub pracy. Zachowują świeżość przez kilka dni. Są puszyste, syte i przede wszystkim smaczne. Bułeczki wykonasz w 30 minut. Ciasto drożdżowe wyrasta w 60 minut. Bułeczki wyrastają w 20 minut. Czas pieczenia wynosi zaledwie 25 minut w temperaturze 170 stopni C z opcją grzania góra i dół. Składniki na drożdżówki(...)hakami do ciasta drożdżowego . Otrzymuję gładkie, elastyczne i jednolite ciasto, które dobrze odchodzi od miski i rąk. Miskę z wyrobionym ciastem przykrywam czystą ściereczką kuchenną i odstawiam w ciepłe miejsce na 60 minut . Po tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Krok 2 – nadzienie na bułeczki Nadzienie na bułeczki robię, gdy wyrasta ciasto drożdżowe. Do miski wrzucam twaróg. Wsypuję cukier
Ania gotujewyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Jeżeli nie mamy gotowego sera, to biały ser należy rozdrobnić dodać jajko i cukier. Całość dokładnie wymieszać. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, smarujemy serkiem i zwijamy jak roladę. Następnie kroimy pod lekkim skosem około 2 cm kawałki.Przy krojeniu ciasto na pewno się spłaszczy, więc musimy lekko uformować okrągłe drożdżówki. Rozkładamy(...)termoobiegiem. W przypadku braku termoobiegu trzeba piec troszkę dłużej, aż drożdżóweczki się zarumienią. Doglądamy ich i wyciągamy, gdy będą odpowiednio rumiane. Każdy lubi inaczej, jedni lubią lekko przypalone ciasto drożdżowe, a inni bardzo blade, dlatego trzeba pilnować pieczenia. Drożdżówki nie są bardzo słodkie, więc można je posmarować lukrem. …Smacznego
KasiaiKrzysiu.pljajko 2 łyżki mleka mak Przygotowanie: Do misy z miksera przesiać mąkę, dodać sól, cukier, drożdże, jajko, rozpuszczone masło i około 180 ml mleka. Końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego- hakiem wyrobić gładkie ciasto. Wyrabiać około 8-10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i gładkie. Wyjąć z misy. Misę oprószyć mąką i włożyć ponownie ciasto. Misę przykryć ściereczką i odstawić(...)około 60 minut do wyrośnięcia ( ciasto powinno znacznie zwiększyć swoją objętość). Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części i uformować z nich kulki. Każdą kulkę rozwałkować na owalne, podłużne placki i rozciągając ciasta zwijać od góry lekko naciągając ciasto. Im więcej nawinięć tym rogalik będzie bardziej puszysty. Po zwinięciu wygiąć na kształt rogalika i ułożyć na blaszkach wyłożonych matą
Ala piecze i gotujeKolejny przepis na rogaliki drożdżowe, tym razem z nieco egzotycznym nadzieniem. Ciasto jest puszyste, mięciutkie, idealnie łączy się z nieco kwaskowym, kokosowym nadzieniem. Polecam!!! Składniki na rogale z nadzieniem o smaku pina colada ROZCZYN: 100 ml ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 700 g mąki pszennej RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 jajka 200 ml ciepłego mleka 200 ml oleju(...)ciasto już nam pięknie wyrosło dzielimy je na 5 części. Każdą część chwilkę wyrabiamy, formujemy kulę i wałkujemy z niej okrągły placek o grubości około 4 mm. Następnie placek dzielimy na osiem części (tak jak pizzę), na każdy trójkącik nakładamy około 1 nadzienia (na brzegach koła), naciągamy trochę ciasto, przykrywamy nim nadzienie, sklejamy jak pierożka (nadzienie wtedy
Rozpustne gotowanieTo już ostatni przepis z tym warzywem, który czekał na publikacje na blogu. Aczkolwiek mam nadzieję spróbować jeszcze kilku nowych przepisów z rabarbarem w roli głównej
chili & sugarRogaliki krucho-drożdżowe Proste i pyszne rogaliki, które wprost rozpływają się w ustach. Robi się je bardzo szybko, wystarczy zagnieść ciasto, nadziać dżemem, zawinąć i upiec – bez wyrastania! Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 40g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 200g masła 2 jajka szczypta soli pół szklanki kwaśnej śmietany 18% dżem, powidła lub czekolada – do nadziania(...)Zagniatamy ciasto, powinno wyjść elastyczne i dość miękkie *** *** Ciasta nie trzeba odstawiać do wyrośnięcia, więc od razu możemy podzielić je na sześć części *** *** Każdą część ciasta rozwałkowujemy na okrągły placek, który dzielimy na 6 trójkątów. Na szerszej części każdego trójkąta układamy łyżkę dżemu, powideł lub czekolady (u mnie dżem malinowy) *** *** Ciasto rolujemy zaczynając od szerszego końca z farszem
Blog z ApetytemKlasyczne spaghetti bolognese z mięsem mielonym można dopełnić papryką czerwona, która nada daniu głębi. Ponadto papryka ma dwa razy więcej witaminy C niż sama cytryna. Prócz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cytryny 2.5 dag.rodzynek *************************** Lukier: ***************** 1 szklanki.cukru pudru sok z cytryny *********************** 1.Z 1 łyżki mąki pszennej , drożdży , 1 łyżeczki cukru i 50 ml. ciepłego mleka zrobić zaczyn drożdżowy, zostawić na 15 minut. 2. Do gotowego zaczynu dodać wszystkie składniki o temperaturze pokojowej oprocz oleju, mieszać ,dodać teraz olej i wyrabiać aż ciasto wchłonie olejmi będzie odchodzić od reki(...)stolnicy ok .5 minut.Zostawic do wyrośnięcia na 40 minut. Znów chwilę wyrobić , podzielić na 2 części i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. 4. Ciasto rozwałkować na placek i wycinać szklanką kółka takie jak na pierogi. 5.Kółka nadziewać masą makową i sklejać na wysokości 3/4 placuszka ,mocno ściskając dół ,układać w formie koła w tortownicy o średnicy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiCiasto szybko wyrabiamy i wałkujemy na ok 1 cm placek. Najlepiej, aby powstał nam kwadrat, dzięki temu nie będziemy musieli niczego odcinać wałkować ponownie :) Wzdłuż, na połowie placka rozprowadzamy szpinakowy farsz i posypujemy żółtym serem. Składamy na pół, i kroimy w szerokie pasy, mniej więcej takiej wielkości, jakie chcemy mieć drożdżówki. Kolejne bułeczki przenosimy na blachę, wykręcając(...)drugą stronę. Nie jest to konieczne, po prostu ciekawie wygląda. Każdą bułeczkę smarujemy białkiem i wedle uznania posypujemy sezamem lub czarnuszką. Nasze drożdżówki posypaliśmy czarnuszką. Uwielbiamy jej połączenie z drożdżowym ciastem. Wkładamy do piekarnika. Czekamy aż bułeczki ładnie zbrązowieją i studzimy, najlepiej na kratce :) Doskonale smakują również na drugi dzień. Smacznego
Kuchnia od dwojgamarchew 30 g orzechów nerkowca 3 łyżki płatków drożdżowych ząbek czosnku 10 g oliwy pieprz czarna sól (można zastąpić zwykłą) Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ziemniaki i marchewkę obierz, pokrój w kostkę i gotuj do miękkości. Cebulkę drobno posiekaj i podsmaż na oleju. Ugotowane warzywa zblenduj z nerkowcami, płatkami drożdżowymi, czosnkiem, podsmażoną cebulką i przyprawami. Makaron wymieszaj(...)cytryny 30 g roszponki pół papryki ogórek 50 g białej fasoli z puszki ketchup sól, pieprz Awokado obierz, przełóż do miski, rozgnieć, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Placek tortilli podsmaż przez 2 minuty na patelni. Następnie posmaruj go pastą z awokado. Na niej ułóż roszponkę, pozostałe warzywa pokrojone w paski oraz fasolę. Całość polej ketchupem. Zwiń
365 dni dookoła kuchnimoże kawałki kurczaka à la gyros? Marchewka z groszkiem? Surówka? Papryka? Sos pikantny? Wszystkiego tego możecie użyć wraz z moją dzisiejszą propozycją – domowymi pitami! Przepis wykorzystuje uniwersalne ciasto drożdżowe, które znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/uniwersalne-ciasto-drozdzowe/ , oraz dietetyczny sos pikantny, na który przepis podawałem tutaj: http://proste-przepisy.pl/dietetyczny-sos-pikantny/ . Lista zakupów: Ciasto z uniwersalnego przepisu: 3 szklanki mąki 3 łyżki oliwy(...)minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Pity pieczemy ok. 10 minut na obu blachach równocześnie, zamieniając je miejscami, gdy zauważymy, że górne placki mocniej się zarumieniły. Gdy pity ładnie napuchną – są gotowe. Po wyjęciu z piekarnika odcinamy końcówkę każdej pity i je otwieramy (jeśli trzeba, pomagamy “zrośniętym” fragmentom za pomocą noża). Otwarte
Proste-przepisy.plNiema jak domowe rogaliki, dziś z dodatkiem marmolady wieloowocowej. Zdecydowany smak mojego dzieciństwa, uwielbiam rogaliki kruche jak i drożdżowe... SKŁADNIKI: 3,5 szkl mąki 3 łyżki cukru 250g masła 220g śmietany 18% albo 24% 300g marmolady wieloowocowej WYKONANIE: 1. W dużej misce umieszczamy mąkę, cukier, masło. śmietanę. Wyrabiamy do całkowitego połączenia się składników. 2. Ciasto owijamy w folię spożywczą, umieszczamy(...)zamrażarce na 30 minut. 3. Gdy ciasto delikatnie stwardnieje, wyciągamy z zamrażarki, dzielimy na mniejsze kawałki, rozwałkowujemy na cienkie,okrągłe placki, podzielić na 8 trójkątów, na każdy kawałek kładziemy około pół łyżeczki marmolady, zwijamy w rogalika. 4. Rogaliki układamy na blaszce, wyłożoną papierem do pieczenia, piec w temp 170* około 30 minut. 5. Studzimy i posypać cukrem pudrem
Dziś Ja gotujemusi podwoić swoją objętość). Blachę o wymiarach 35 x 25 wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Z ciasta odjąć ok 150 g ciasta i rozwałkować na cienki placek o wymiarach blach w której będziemy piekli drożdżówki (robimy to po to aby dżem nie wyciekał). Resztę ciasta rozwałkować na prostokąt ok. 30 x 40 cm, delikatnie podsypując mąką(...)pozostawiając nieposmarowane 2 cm ciasta. Ciasto zwinąć wzdłuż dłuższego boku, następnie pokroić nożem na 15-16 części (tyle będziemy mieli bułeczek -ślimaczków) Pocięte bułeczki poukładać na spodzie z ciasta drożdżowego w niedużych odległościach (mogą się stykać, przykryć ściereczką i pozostawić do ponownego wyrośnięcia (ok. 40 min.) Piec w temp. 200 C przez ok. 25-30 min. Jeszcze ciepłe polukrować. Upieczone
IMPRESJA SMAKUpuszystych pączków. Użyłam papilotek jak do muffinów o średnicy 5 cm. Składniki: 100 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 6 jajek 740 g mąki pszennej (do wypieków drożdżowych lub tortowej) plus 2 łyżki do rozczynu 100 g cukru plus 2 łyżeczki cukru do rozczynu 2 płaskie łyżeczki soli 340 g masła oraz 1 jajko do posmarowania pączków po małej(...)elastyczne i błyszczące. Można użyć oczywiście miksera i wyrabiać ciasto używając haka. Przykryłam ciasto ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na godzinę. Pięknie wyrosło. Zagniotłam ciasto i rękami uformowałam placek o grubości około 1 cm. Szklanką wycinałam kółka. Kolejno brałam małe kółeczka lekko je spłaszczałam. Na środek nakładałam po łyżeczce marmolady. Złożyłam na pół i zlepiłam jak pieroga. Następnie
potrawyregionalneChlebek naan czyli płaski chlebek robiony z ciasta drożdżowego, tradycyjnie pieczony w piecu tandoor. W warunkach domowych wypiekany w piekarniku bądź na gorącej patelni. Podstawą ciasta na chlebek naan są proste składniki takie jak mąka, jogurt, olej, woda, drożdże, odrobina soli oraz szczypta cukru. Składniki po połączeniu należy chwilę wyrabiać, po czym ciasto odstawia się w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)Następnie, wyrośnięte ciasto dzieli się na kilka porcji, formuje z nich płaskie placki, które również muszą chwilę wyrosnąć przed upieczeniem. Ja mój chlebek naan piekę na patelni o grubym dnie, ale można go również upiec na gorącym kamieniu w piekarniku. Upieczony chlebek naan jest mięciutki i maślany. Ja najczęściej od razu po upieczeniu chlebek smaruję samym masłem, często posypuję
MeCooks