placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:76/187)

Placki z kaszy jęczmiennej 47

Placki z kaszy jęczmiennej z sosem grzybowym. Bardzo dobry, pożywny, zdrowy i szybki obiad. Kotlety z kaszy jęczmiennej są alternatywą dla klasycznie podawanej kaszy

SprawdzonaKuchnia.pl
Piernik staropolski (długo dojrzewający) 63

hakiem do drożdżowego, dodać mąkę, jajka, przyprawę do piernika, zmiksować, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, dokładnie wyrobić, przełoży do glinianego lub emaliowanego garnka (u mnie emaliowana miska), przykryć ściereczką, wstawić do lodówki. 17-20 grudnia: Ciasto wyjąć z lodówki, zważyć, podzielić na 3 lub 4 równe części (ja podzieliłam na 3, ale w przyszłym roku zrobię 4 placki

moj przepis na
Piernik staropolski (długo dojrzewający) 61

hakiem do drożdżowego, dodać mąkę, jajka, przyprawę do piernika, zmiksować, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, dokładnie wyrobić, przełoży do glinianego lub emaliowanego garnka (u mnie emaliowana miska), przykryć ściereczką, wstawić do lodówki. 17-20 grudnia: Ciasto wyjąć z lodówki, zważyć, podzielić na 3 lub 4 równe części (ja podzieliłam na 3, ale w przyszłym roku zrobię 4 placki

moj przepis na
Bożonarodzeniowe bułeczki z mąką owsianą 122

ciasta drożdżowego, po czym zostaw do wyrośnięcia. 4. Obierz gruszki, wytnij im gniazda nasienne i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeśli gruszki są bardzo soczyste odsącz sok - u mnie było prawie pół kubka bardzo słodkiego soku. 5. Posiekaj śliwki i wymieszaj je z gruszkami i migdałami. 6. Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i rozwałkuj na placek o wielkości

Z notatnika dietetyka
Chińskie bułeczki na parze BAOZI 包子 245

Ciasto drożdżowe uformować w kulę, włożyć do miski, a wierzch posypać odrobiną mąki. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Farsz mięsny : wszystkie składniki nadzienia wymieszać dokładnie ze sobą. Kiedy ciasto podwoi swą objętość ponownie krótko wyrobić i uformować wałek o grubości 2 cm. Pokroić na 12 porcji, spłaszczyć dłońmi i lekko rozwałkować brzegi pozostawiając środek placka grubszy. Nałożyć

Pieguskowa Kuchnia
Piernik staropolski (długo dojrzewający) 177

drożdżowego, dodać mąkę, jajka, przyprawę do piernika, zmiksować, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w mleku, dokładnie wyrobić, przełoży do glinianego lub emaliowanego garnka (u mnie emaliowana miska), przykryć ściereczką, wstawić do lodówki. 17-20 grudnia: Ciasto wyjąć z lodówki, zważyć, podzielić na 3 lub 4 równe części (ja podzieliłam na 3, ale w przyszłym roku zrobię 4 placki, aby były cieńsze

moj przepis na
Zwoje bawełny, czyli rogaliki drożdżowe z dżemem. 136

ciasto już nam pięknie wyrosło dzielimy je na 5 części. Każdą część chwilkę wyrabiamy, formujemy kulę i wałkujemy z niej okrągły placek o grubości około 4 mm. Następnie placek dzielimy na osiem części (tak jak pizzę), na każdy trójkącik nakładamy około 1 łyżeczki dżemu (na brzegach koła) i zwijamy ku środkowi. Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia(...)jeszcze urosną, odstawiamy na około 30 minut. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 15 minut, aż będą złote. W  tej notce znajdziesz szczegóły robienia idealnego drożdżowego ciasta.      Gdy rogale się pieką przygotowujemy syrop. W garnku zagotowujemy wodę, dosypujemy cukier i gotujemy do 5 minut często mieszając. Na głęboki talerz wysypujemy wiórki kokosowe. Przestudzone

Rozpustne gotowanie
Jagodzianki – przepis na puszyste bułeczki pełne jagód 86

Jest lato, muszą być jagodzianki! Nie znam nikogo, kto nie lubiłby tych słodkich, drożdżowych bułeczek wypełnionych pysznymi owocami. Sama je uwielbiam i aż wstydzę się przyznać, ile sztuk jestem w stanie zjeść za jednym razem. Są takie słodkości, które muszą się pojawić w konkretnych porach roku. Nie ma zimy bez pierników, jesieni bez szarlotki i jagodzianek w lato. Dlatego(...)pyszne ciasta znajdziesz w zakładce CIASTO. Drukuj Jagodzianki Przepis na idealnie puszyste jagodzianki, pełne owoców i posypane kruszonką. Posiłek ciasto, deser Kuchnia polska Słowo kluczowe ciasto czekoladowe, ciasto drożdżowe, drożdże, drożdżowe, drożdżówki, drożdżówki z owocami, jagody, jagodzianki Czas przygotowania 2 hours 45 min. Czas gotowania 30 min. Całkowity czas przygotowania 3 hours 15 min. Porcje 10 sztuk Autor Agnieszka | na-talerzu.pl

Na-talerzu.pl
Rogaliki drożdżowe z makiem. Przepis krok po kroku 218

Rogaliki drożdżowe z makiem. Przepis krok po kroku.     Rogaliki drożdżowe z makiem. Składniki: 600 g mąki pszennej 3 łyżki cukru 250 ml ciepłego mleka 2 jajka 1 żółtko 50 g drożdży świeżych 100 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli 400 g masy makowej   Przygotuj rozczyn. Wymieszaj 50 ml ciepłego mleka(...)ogrzewaj przez 20 minut.   Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części i po kolei każdą z nich rozwałkuj.   Rozwałkowany placek ciasta podziel na 8 równych części. Tak jak kroi się pizzę. Na szerszy brzeg każdego kawałka ciasta nałóż po czubatej łyżeczce masy makowej i zawiń

kuron.com.pl
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem 203

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem Mięciutkie i chrupiące bułeczki drożdżowe z pysznym farszem, to ciekawy pomysł na śniadanie, kolacje lub piknik. Jako nadzienia możemy tutaj użyć dowolnych ulubionych składników, może to być na przykład podsmażony filet z kurczaka, pieczarki czy kukurydza. Polecam!     Składniki na ciasto: 400 g mąki pszennej (użyłam mąki typ 650 ) 2 płaskie łyżeczki soli(...)drobno siekamy *** *** Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je ponownie i dzielimy je na 12 części *** *** Każdą część formujemy na okrągły placek i smarujemy niewielką ilością sosu pomidorowego. Na każdym placku układamy po łyżeczce pokrojonej szynki, papryki, szczypiorku i sera żółtego *** *** Ciasto zlepiamy na końcach tworząc kulkę *** *** Gotowe bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce – zlepieniem do dołu, przykrywamy

Blog z Apetytem
Jagodowa gorączka! 82

litry jagód. Zamarzył mi się drożdżowy wieniec z jagodami, więc wzięłam się do dzieła. Drożdżowy wieniec z jagodami to bardzo popularne ciasto w Szwecji. Oczywiście tyle jagód co w moim cieście nie znajdziecie w kupnym. Lubię drożdżowe ciasto, kiedy jest bardzo owocowe. Mimo takiej ilości jagód ciasto jest dobrze wypieczone. Do drożdżowego ciasta z owocami zawsze dodaję całe jajko(...)spędzenia czasu z naturą. Ciasto drożdżowe to moje ulubione ciasto zwłaszcza z owocami jagodowymi. Piekę je z owocami sezonowymi. Zaczynam od drożdżowego z rabarbarem . Kiedy nadchodzi sezon na truskawki to piekę truskawkowe drożdżówki . Niemal wszystkie owoce pasuję na ciasto drożdżowe. Ten przepis jest uniwersalny. Ciasto można upiec agrestem, porzeczką i śliwkami. Drożdżowy wieniec z jagodami 20 porcji Składniki

codojedzenia
Racuchy z cukrem 119

Puchate placki z dodatkiem pasty waniliowej, obsypane cukrem pudrem, można je jeść z miodem, konfiturą, czy innym ulubionym słodkim dodatkiem. Przygotowuję je w 5 minut. Idealne na śniadanie, czy też na kolację. Jeśli szukasz błyskawicznego przepisu na słodkie śniadanie, które robi się w mig to dobrze trafiłeś. Oto przepis na racuchy z twarogu. Piekę też czasami racuchy drożdżowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułeczki nadziewane farszem z suszonych grzybów 136

nasz drożdżowy rozczyn, dodajemy oliwę z oliwek, szczyptę soli i wbijamy 1 jajko. Całość wyrabiamy tak długo (podsypując rękę mąką), aż uzyskamy miękkie i elastyczne ciasto. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na około 1 godzinę. Gdy ciasto podrośnie wyrabiamy je jeszcze z 2 razy. Wyciągamy i na podsypanym mąką blacie ugniatamy ręką ciasto na kształt placka (można

Słodkie okruszki
Zamiast paczkow Oponki jablkowe z lukrem czyli Slodki Czwartek odc.127 116

drożdżowym. Dosypujemy mąkę, sól i zagniatamy gładkie, nie klejące się do rąk ciasto. Nakrywamy miskę ściereczką  i odstawiamy na ok godzinę by ciasto urosło. Jabłka obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w malutką kosteczkę a następnie obtaczamy w mące. Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy je ponownie, wsypujemy jabłka, zagniatamy a następnie na obsypanym mąka blacie rozwałkowujemy na placek grubości

Dzieje kuchennej Wiewióry