placek drożdżowy - 2804 przepisów (strona:88/187)

Babeczki z grzybowym farszem 187

tarta-warzywko, pieprz-olej Jeszce 1 roztrzepane jajko do smarowania babeczek.   Do mąki dodajemy 2 żółtka i jedno jajko, margarynę, śmietanę, szczyptę soli,  przygotowany rozczyn drożdżowy i zagniatamy ciasto. Zawijamy  w folię spożywczą i wkładamy do lodówki  do czasu przygotowania farszu.   Dowolnie kroimy cebulę i świeże pieczarki.   Na niewielkiej(...)pieprzem.Mieszamy i stopniowo dodajemy bułkę tartą, aby nasz farsz zgęstniał ( ok. 2 garści bułki tartej ).   Ciasto wyjmujemy z lodówki na stolnicę.   Rozwałkowujemy na cienkie placki.   Wycinamy krążki, odpowiadające wielkości foremek.   Z części ciasta wycinamy paseczki do ozdoby babeczek.   Babeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem   i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Maminek kulinarny
Bliny z serkiem chrzanowym i śledziem 214

Bliny to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Bliny mają symboliczne znaczenie w tradycji rosyjskiej kultury. Są podawane zarówno matkom po porodzie, jak i na

Smakowity Blog Kulinarny
Karnawał w pełni. CHRUŚCIKI DROŻDZOWE. 387

rząd owadów!  Spójrzcie sami, o tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/Chru%C5%9Bciki. Albo również mogą być wsią w Wielkopolsce, o proszę : http://pl.wikipedia.org/wiki/Chru%C5%9Bciki_%28wojew%C3%B3dztwo_wielkopolskie%29. A to ci dopiero! CHRUŚCIKI DROŻDŻOWE. /pozyskany przepis z sieci;/ na ok. 70 małych sztuk. 1kg mąki 1,5 szklanki letniego mleka 5 łyżek cukru kostka drożdży (100g) 100g stopionego, wystudzonego masła 3 jajka Z drożdży, łyżki(...)Następnie wlałam rozczyn i wyrobiłam na gładkie ciasto. Pozostawiłam do wyrośnięcia na 2h, pod ściereczką w ciepłym miejscu. Następnie odrywałam porcje ciasta, wałkowałam na obsypanej mąką stolnicy na cienkie placki, z których wykrawałam równej długości. W każdym z nich robiłam nacięcie pośrodku, po czym jeden koniec paska przekładałam przez otwór, "wiążąc" w ten sposób te  charakterystyczne supełki. Przygotowane

W kuchni Karmel-itki
Pizza... 131

zwykły drożdżowy wypiek, z ulubionymi dodatkami W naszej 10 osobowej rodzinie...nigdy nie robię jednej pizzy :) dlatego też pokazuję jak przygotować sobie 4 duże pizze, na grubym cieście drożdżowym. Ciasto: 1 kg mąki, 50 g drożdży, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 2 szkl. ciepłej wody, 3-5 łyżek oleju. Zaczyn: z wody, drożdży, cukru i 3 łyżek mąki robimy(...)hakami do ciasta, potem wyrabiamy ręcznie.  Po wyrobieniu odstawiamy przykryte na minimum 30  minut, żeby urosło, potem lekko zagniatamy i dzielimy na 4 części, z których zrobimy placki na blachę do pizzy. Ciasto wałkujemy, wykładamy na natłuszczone i posypane bułką lub mąką blachy śr. 26-30 cm. Jak już ciasto jest w blaszkach, to smarujemy sosem pomidorowym

chleba naszego
Oponki jogurtowe 169

Oponki drożdżowe z dodatkiem jogurtu zamiast mleka. 300 g mąki 250g jogurtu naturalnego 50g cukru pudru 15g drożdży 2 żółtka 1 łyżka ekstraktu z wanilii szczypta soli 40 g masła Pokruszone drożdże i 50 g jogurtu, 2 łyżki mąki wymieszać i  pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.D o wyrośniętego rozczynu dodać resztę jogurtu, roztrzepane żółtka, ekstrakt z wanilii(...)szczyptę soli.Wszystko wymieszać i   wyrobić ciasto, stopniowo dodając roztopione i ostudzone masło.Zagniecione ciasto przykryć i odstawić do  wyrośnięcia.Następnie ciasto  rozwałkować je na gruby placek ok. 1 cm. Szklanką wycinać krążki, a małym kieliszkiem w środku małe krążki. Wycięte oponki i pączuszki odłożyć do wyrośnięcia na około 20 minut. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu

Moje domowe kucharzenie
Kruche ciasto śliwkowe 90

Czas czytania: 2 min Kruche ciasto śliwkowe z dodatkiem gruszki i płatków migdałowych. Kruche ciasto przygotowałam z mielonym imbirem, cynamonem i cukrem trzcinowym oraz mąką pszenną

SprawdzonaKuchnia.pl
Rogaliki krucho drożdżowe 122

3 szkl mąki 3 żółtka 1 szkl śmietany 5-6 łyżek cukru cukier waniliowy 50 g drożdży 70 g masła marmolada lub gęsty dżem (u mnie

Gotowanie jest łatwe
Słodkie środy - Drożdżowe ślimaki z truskawkami 153

wypiek :)  Życzymy Wam udanego dnia Dziecka i niech każdy dzień dla naszych milusińskich będzie tak cudowny. Pamiętajmy, że nie tylko w dzień Dziecka nasze dzieci są dziećmi :) Drożdżowe ślimaki z truskawkami SKŁADNIKI : 500g maki pszennej typ 500 22g drożdży jajko 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli około 200ml gorącej wody dżem truskawkowy bądź konfitura do posmarowania olej do posmarowania(...)wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy. Lepimy kule smarujemy olejem. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu jeszcze raz wyrabiamy i rozwałkowujemy na wielki placek o grubości około 1cm. Ciasto smarujemy dżemem zostawiając wolny brzeg bez dżemu. Ciasto zwijamy w rulon. Następnie kroimy na plastry o grubości około 2,5cm - 3cm. Uzyskane ślimaki układamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem 188

wydają się skomplikowane, to wcale tak nie jest, ale każda będzie choć odrobinę inna (nawet na naszych zdjęciach są dwie różne – kwestia „podwinięcia” ramion gwiazdy). Betlejemska drożdżowa gwiazda z makiem fantastycznie ozdobi Wasz bożonarodzeniowy stół, a do tego jeszcze zachwyci całą rodzinę smakiem. Składniki: na ciasto: 500g mąki pszennej 180 ml mleka 2 jajka 50 g masła(...)znów rozsmarować na nim 1/3 masy makowej, zostawiając wolny brzeg. Wyłożyć na górę trzeci placek oraz resztę masy makowej (pamiętajcie o wolnym brzegu) i na górę kładziemy ostatni placek. Ciasto wyrównać odkrawając kawałki wystające poza obrys blaszki. Na środku ciasta ułożyć szklankę do góry dnem – ułatwi to równe podzielenie ciasta. Ciasto dzielimy nożem na części – najpierw

Pociąg Do Kuchni
Przepis na podpłomyki 93

Przepis na podpłomyki Drożdżowe podpłomyki z patelni. Przepis na podpłomyki poznałam podczas niezwykle inspirujących warsztatów  Olej rzepakowy - skarbem Europy. Drożdżowe podpłomyki z przepisu Andrzeja Polana są zdecydowanie bardziej wykwintne niż te, które przygotowywali pierwsi Słowianie. Jednak sposób przygotowania podpłomyków nie zmienił się od tysięcy lat. Dawniej podpłomyki wypiekano na mocno rozgrzanych w ognisku kamieniach lub na blasze umieszczonej(...)ogniem. Dziś staropolskie podpłomyki możemy upiec na patelni. Przepis na podpłomyki drożdżowe z patelni to w rzeczywistości przepis na jeden z najstarszych chlebów, bardzo podobnie przygotowuję też turecki chleb z patelni albo indyjski chleb naan z patelni .  We wszystkich wspomnianych przepisach na chleb z patelni występuje olej rzepakowy, jego historia  sięga 6000 lat. Początkowo wykorzystywany był jako olej

Cztery Fajery
Grecki chleb Lagana 101

Grecki chleb typu "flat bread", który tradycyjnie spożywa się w czasie Wielkiego Postu. Jest to puszyste drożdżowe pieczywo z mąki pszennej z dodatkiem ziaren sezamu, podobne do włoskiej focacci. Składniki:  2 szklanki mąki 3/4 szklanki wody łyżeczka drożdży suszonych łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek sezam Do misy miksera przesiać mąkę, dodać sól, drożdże, cukier(...)Przełożyć je do naoliwionej misy. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości, czyli na jakieś 90 minut. Po tym czasie wyłożyć ciasto na blat i uformować je w płaski prostokątny placek o wymiarach około 25 x 35 cm. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przenieść na nią chleb. Przykryć lniana ściereczką na około 30 minut. Piekarnik nastawić na 220 stopni

wyzwania kuchenne
Rogaliki różane 199

kawy i nie tylko. Pyszne rogaliki z marmoladą z róży. Łatwe nawet dla tych, którzy nie lubią robić ciasta drożdżowego. Tutaj wszystkie składniki ,łącznie z rozkruszonymi drożdżami łączymy razem. Wypróbujecie- naprawdę warto. SKŁADNIKI 35 dag. masła 60 dag. mąki tortowej 5 dag. drożdży 2 całe jajka  2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany Dodatkowo marmolada z róży cukier puder(...)wyrabiamy ciasto. Na pewno wszystko się się połączy. Ciasto będzie nieco twarde, ale takie ma być. Wyrobione ciasto odstawiamy do lodówki na ok. 1 godzinę.  Następnie rozwałkowujemy cienki placek, przykładamy talerz o średnicy ( u mnie 21 cm. ) Odcinamy pasek dookoła talerza. Mamy okrąg, który dzielimy na osiem części. Takich kół wyjdzie nam kilka. Na szerszym brzegu nakładamy odrobinę

W kuchennym oknie Ewy
Drożdżówka z marmoladą 178

margaryny 230 g marmolady truskawkowej Kruszonka: 25 g margaryny 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru Wszystkie składniki przygotowujemy wcześniej, muszą mieć podobną temperaturę.  Jako pierwszy przygotowujemy rozczyn drożdżowy. Mieszamy ze sobą pokruszone drożdże, 2 łyżeczki mąki pszennej i łyżeczkę cukru. Dolewamy 3 łyżki mleka, mieszamy (rozczyn musi mieć konsystencję śmietany). Odstawiamy do wyrośnięcia (ok. 15-20 minut(...)zagniatamy do momentu uzyskania gładkiego elastycznego ciasta. Ciasto podsypujemy mąką tak aby odchodziło od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie formujemy prostokątny placek, rozsmarowujemy marmoladę po całości, zwijamy w rulon. Kroimy na mniejsze kawałki. Ruloniki układamy w tortownicy wysmarowanej margaryną i oprószonej mąką. Delikatnie smarujemy mlekiem aby kawałki połączyły się ze sobą

VioletoweKucharzenie
Rogaliki krucho-drożdżowe 189

rogaliki mają to do siebie że zachowują długo świeżość, nie czerstwieją tak szybko.Są smaczne i szybko znikają z talerza.Rogaliki krucho-drożdżowe SKŁADNIKI:mąka- 500 gdrożdże -50 gmargaryna- 250 gkwaśna śmietana- 2,5 łyżkijajka - 2 sztcukier - 4 łyżkiproszek do pieczenia- 0,5 opaksól - 1 szczyptamleko ciepłe - 125 mlDODATKOWOmarmoladajajko- 1 sztmleko -2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:Drożdże rozmieszać z cukrem, dodać śmietanę, trochę mąki(...)odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie pokroić margarynę na kawałki, posiekać z mąką. Dodać rozczyn, jajka, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkujemy na okrągły placek, dzielimy na 8 trójkątów. Na trójkątach ciasta kładziemy porcje marmolady i zawijamy w rogaliki. Układamy rogaliki na blasze wysmarowanej tłuszczem, Rogaliki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem, odstawić

Kuchnia Danusi
Racuchy z jabłkami 77

całość za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto powinno być średnio gęste. Jeśli będzie za gęste, należy dodać trochę mleka, a jak za rzadkie to dosypać odrobinę mąki. Kolejno wymieszanie ciasto drożdżowe należy wyrobić ręcznie lub mikserem z hakami (powinno trwać do kilka minut – około 10 min ręcznie, mikserem trochę krócej ) Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsca(...)zimną wodą. Moczyć łyżkę w zimnej wodzie, następnie nabierać porcję ciasta (jedną czubatą łyżkę) i wrzucać na rozgrzany olej. Lekko spłaszczając tworząc racuszek. Należy pamiętać o zachowaniu odstępu między plackami, bo będą jeszcze rosnąć na patelni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Racuchy z jabłkami pochodzi z serwisu Olcia Gotuje

Olcia gotuje!