kostkę 1x1 cm 2 gruszki, dość słodkie, pokrojone w kostkę 1x1 cm 100 gram orzechów włoskich 80 gram twardego, żółtego sera- u mnie francuski Comte szczypta gałki muszkatołowej nać pietruszki/świeża zielenina do podania kilka orzechów włoskich do posypania tuż przed podaniem sos czosnkowy lub inny dip, np. takie: DIPY Z mąki pszennej, orkiszowej, gryczanej oraz jajka, jogurtu naturalnego(...)ostatecznie całość posypujemy startym serem. Teraz tartę wstawiamy ponownie do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 35 minut. Po tym czasie tarta jest gotowa, przed podaniem dekorujemy świeżą natką pietruszki i orzechami włoskimi. Podajemy z sosem lub bez, w zależności od naszych upodobań
Mango Papajaczosnku, drobno posiekane 1 czerwona papryczka chilli, pokrojona w cienkie plasterki 400 g krojonych pomidorów w puszce 1 kg małż, oczyszczonych 1 szklanka białego wytrawnego wina mała garść natki pietruszki, posiekanej do podania Przygotowanie: W większym rondlu rozgrzej na średnim ogniu olej, wrzuć cebulę, czosnek i chilli, po czym smaż do zeszklenia cebuli. Następnie dodaj pomidory, wymieszaj i gotuj(...)małże i białe wino i dokładnie wymieszaj. Przykryj garnek i gotuj całość przez 5 minut, potrząsając rondlem od czasu do czasu aby mule równomiernie się podgrzewały. Wsyp posiekaną natkę pietruszki, dopraw solą jeżeli to konieczne, a następnie podawaj z sosem wraz z grzankami. Smacznego! English version Chilli tomato mussels (2 servings) Ingredients: 2 tablespoons olive oil or vegetable
karmelowyobiad zaserwowałam kotleciki z kalafiora i usłyszałam, że równie dobrze mogą być świetnym dodatkiem zamiast ziemniaków - jednak jako kotleciki spisały się w 100% Składniki: średnia główka kalafiora pęczek pietruszki 200 g płatków owsianych 2 jajka sól, pieprz do smaku otręby do panierowania oliwa do smażenia Przygotowanie: Kalafiora myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki - gotujemy na parze(...)minut. Studzimy i misce rozgniatamy ( najlepiej użyć tłuczka do ziemniaków) dodajemy, płatki, jajko, i pietruszkę pokrojoną, doprawiamy do smaku i mieszamy. Kotleciki formujemy i otaczamy w otrębach - smażymy, aż się zarumienią. Kotleciki są bardzo sypkie i mimo jajka nie sklejają się jak mielone, także spokojnie, nie denerwujcie się - wyjdzie
Niezły Młynekregion to inna nazwa tej potrawy, u mnie są to zimne nóżki. Składniki:2 golonki,2 świńskie nogi (lub 4 łyżki żelatyny),3 piersi z kurczaka,4 marchewki,2 pietruszki,1 por,1/2 selera,1 puszka kukurydzy,1 puszka groszku,3 liście laurowe,3 ziarenka ziela angielskiego,5 ziarenek pieprzu,szczypta soli.Przygotowanie: Do garnka wkładamy umyte golonki, nogi(...)gotowania nóg świńskich wywar po schłodzeniu sam nam stężeje i już nie ma potrzeby dodania żelatyny. W miseczkach lub filiżankach układamy groszek, kukurydzę, pokrojoną w paseczki marchewkę oraz pietruszkę. Na to układamy pokrojone piersi kurczaka (gotowane w wywarze) i ponownie kukurydzę i groszek. Takie miseczki zalewamy wywarem i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia. Można także włożyć mięso
Aga w kuchniwykrawałam gwiazdeczki :)Składniki: 1/2 wiejskiej kury, 1 opakowanie włoszczyzny, 1 cebula, 5 litrów zimnej wody, 4 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 5 ziarenek pieprzu, 1 listek lubczyka, natka pietruszki, 1/2 łyżeczki soli, 1 opakowanie makaronu - nitki Przygotowanie: Kurę dokładnie myjemy i oczyszczamy. Połowę kury zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut. Łyżką ściągamy powstałe(...)podgrzewać. Cebulę wrzucamy do rosołu. Dodajemy liście laurowe, lubczyk, ziele angielskie oraz pieprz i sól. Gotujemy na małym ogniu ok. 1,5 godziny. Podajemy z makaronem i natką pietruszki
Aga w kuchniSkładniki: 200 g makaronu ryżowego, 1 ogórek zielony, 150 g szynki konserwowej, 1 puszka kukurydzy, 3 łyżki majonezu, 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron ryżowy gotujemy w osolonej wodzie. Po odcedzeniu hartujemy go zimną wodą. Szynkę i ogórka kroimy w kostkę. Dodajemy odcedzoną kukurydzę i suszoną natkę pietruszki. Mieszamy składniki. Dodajemy majonez
Aga w kuchniKupiec, 300 g mięsa mielonego, 1 mała cukinia, 1 cebula, 1/3 czerwonej papryki, 1/3 żółtej papryki, 1/3 zielonej papryki, 30 g żółtego sera, 1/3 szklanki bulionu, 2 łyżki natki pietruszki, 2 łyżki ketchupu, sól, pieprz czarny, bazylia. Przygotowanie: Muszle gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę z mięsem mielonym(...)odparowania całej wody. Do mięsa dodajemy startą na tarce cukinię i pokrojone w kostkę kolorowe papryki. Następnie dodajemy kaszę i podlewamy 1/3 szklanki bulionu, dodajemy ketchup, przyprawy i natkę pietruszki. Muszle faszerujemy farszem z kaszy, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach
Aga w kuchniSkładniki: 250 g makaronu świderki Czaniecki, 1 czerwona papryka, 150 g mrożonych kurek, 1 podwójna pierś kurczaka, 200 ml kremówki, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 2 łyżeczki przyprawy do drobiu, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, sól, pieprz. Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przepłukujemy go zimną wodą. Następnie pierś kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy(...)przyprawą do drobiu i podsmażamy. Dodajmy pokrojoną paprykę w paseczki i kurki. Kolejno dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Przyprawiamy solą i pieprzem. Całość zalewamy kremówką i mieszamy z makaronem. Przed podaniem posypujemy suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią
Aga w kuchniSkładniki: 1 brokuł, 1 marchewka, 1 pietruszka, 1/4 selera, 1 ząbek czosnku, pieprz, sól, płatki migdałowe Skworcu. Polecam też zupy krem z cukinii, dyni, kurek i kalafiora. Przygotowanie: Do 1 litra zimnej wody dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i selera. Przyprawiamy pieprzem i solą. Po 10 minutach dodajemy różyczki brokuła i gotujemy
Aga w kuchnilimonki 1 łyżeczka zmielonego pieprzu 2 łyżeczki kolendry pęczek szczypiorku puree 0,5 kg ziemniaków 0,5 szklanki ciepłego mleka 1 łyżka masła sól do smaku pietruszka do dekoracji Przygotowanie: W misce koniecznie z przykrywką łączymy produkty: płynny miód, burbon, czosnek i szczypiorek posiekany, przyprawy - wszystko mieszamy, wkładamy steki, miskę zamykamy i wkładamy do lodówki(...)miski i zasmażamy aż zgęstnieje, powstaje idealny sos, który możecie użyć w połączeniu z puree :) Umyte ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy dodajemy mleko, masło i blendujemy. podajemy z pietruszką. Smacznego! Tupperware wyposaża Niezły Młynek w akcesoria kuchenne
Niezły Młynekgóry aby obciekły. Przygotowujemy nadzienie. Wszystko rzecz jasna na oko, bo ilość kwiatów karczocha zależy, ile nam będzie trzeba tego nadzienia. Nadzienie to- -bułka tarta -kilka główek czosnku -natka pietruszki dużo -starty parmezan lub pecorino-owczy twardy dojrzewający ser -sól Dodatkowo oliwa z oliwek zawsze EXTRA VERGINE Do miski wsypujemy orientacyjnie szklankę bułki tartej , szklankę utartego sera, pół szklanki siekanej(...)natki pietruszki, czosnek przetarty przez praskę, na te proporcje to około 3 główki, lekko solimy.Są tacy co dodatkowo pieprzą. Ręką mieszamy całą sypką zawartość w misie rozcierając dokładnie czosnek między palcami. Bierzemy nasze karczochy i...nadziewamy tym nazwijmy to proszkiem. Nadziewamy dość dobrze uciskając, nie w jednym miejscu ale między listkami.Trochę nam się powiększy przez to karczoch. Nadziane
Z Kuchni Do Kuchnicukini baby jak najmniejszej i nie za bardzo pękatej, te ostatnie, po prostu są już przerośnięte i mają pestki w środku i są czasem wręcz puste. Spory pęczek pietruszki zielonej, bądz nawet dwa ( pokrojony). Można dodać trochę selera naciowego listków. 2 szklanki octu JAMAR 10% 3 szklanki oliwy lub oleju jaki lubicie np.rzepakowy, słonecznikowy itd. Ja dałam pół na pół(...)inne takie stwory latające. Na drugi dzień papryke pokroić w paski oraz cukinię w dyski,plasterki lub po prostu posłużyć się robotem z tarczą do szatkowania. Dodać posiekaną natkę pietruszki i selera. Wymieszać rękami dokałdnie ,aby dyski z cukini porozdzielały się. UWAGA! Aby nadać charakteru dodałam łyżkę oleju z czerwonych sycylijskich , bardzo ostrych papryczek. Opcja nieobowiązkowa. Wykonanie oleju jest
Z Kuchni Do Kuchnicukinia baby – nie podaje ilości , bo nie wiem ile tego chcecie mieć -czerwona papryka -pomidor -bazylia -mielone mięso- ja miałam ugotowane na parze wczesniej , więc je tylko podsmażyłam -natka pietruszki -czosnek -sól, pieprz -ziarna prażone od Ziarenkowo Słoneczne Pola -ugotowane lub sparowane wcześniej malutkie ziemniaczki, młode najlepiej Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, połówki zostaw na boku. Cukinie baby umyj, przekrój(...)farszu! Oto farsz do papryki. Rozgrzej oliwę, włoż mięso mielone, dodaj czosnek, pieprz oraz pomidor, duś do miękkości aż całość nabierze ładnego koloru i zacznie być aromatyczna.Dodaj bazylie, natke pietruszki. Na koniec plasterki cieniutkie na pół przekrojone, naszej cukini baby oraz wydrążony wcześniej z cukini miąższ.Wyłącz gaz i odłóż farsz do miseczki. Oto farsz do cukini. Rozgrzej oliwę, włóż
Z Kuchni Do Kuchniniebawem), trochę pesto i mamy pełnowartościowe śniadanko, które doda nam energii na kilka następnych godzin. Składniki: - 10 jajek ugotowanych na twardo - 1 łyżka majonezu - 2 szalotki - 1/2 pęczka natki pietruszki - sól i pieprz do smaku Ugotowane i przestudzone jajka, obieramy. Dodajemy do nich drobno pokrojone szalotki oraz majonez i miksujemy (użyłam ręcznego blendera). Dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, doprawiamy
Smaczne Zdroweząbek czosnku oliwa 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej papryki 1 łyżeczka suszonej lub świeżej mięty sól, pieprz do podania: jogurt naturalny, natka pietruszki Przygotowanie: Z małych bakłażanów odetnij końce z ogonkiem, zaś duże przekrój wzdłuż na pół. Bakłażany wydrąż, zostawiając miąższ grubości ok. 2 cm. Wydrążony miąższ drobno posiekaj. Wnętrze bakłażanów posyp odrobiną(...)wszystko będzie dobrze usmażone, jakieś 10 min. W razie potrzeby dolej oliwy. Upieczone bakłażany wyjmij z piekarnika i wypełnij przygotowanym farszem. Podawaj polane jogurtem naturalnym i posypane posiekaną natką pietruszki. *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i Oliwa