miękkiego masła szczypta soli 5-7 łyżek ciepłej wody farsz 800 g schabu bez kości 1 duża cebula 2 łyżki oleju 6 jajek pęczek natki pietruszki 250 g kapusty kiszonej 300 ml śmietany 18% 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta chilli sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Formę do tary wysmarować tłuszczem. Ciasto zagniatamy, rozwałkowujemy na grubość(...)małym ogniu i doprawiamy. Patelnię odstawiamy do ostygnięcia, jak farsz się ostudzi wykładamy go na placek. W misce mikserem ubijamy białka, cały czas ubijając dodajemy żółtka, śmietanę, pokrojoną pietruszkę i szczyptę soli, pieprzu. Gotową mieszanką zalewamy ciasto z farszem kapuścianym. Quiche wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 C i pieczemy przez 35-45 minut. Smacznego
Niezły Młynekkurczaka, olej rzepakowy, 2 łyżki musztardy francuskiej, 50 g kiełków: soczewicy, fasoli mung, cieciorki, 4 różyczki brokułów, pieprz kolorowy świeżo zmielony, 1 marchew żółta, 1 marchew pomarańczowa, sól, zielona pietruszka, Sos: 150 ml jogurtu naturalnego, 2 łyżki śmietany, 2 trójkąciki serka topionego śmietankowego, 1 kostka drobiowa, 2 łyżki wody. Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem(...)wrzącą wodą. Dodajemy śmietanę, jogurt, serki topione, zagotowujemy ciągle mieszając. Na środku talerza zwijamy makaron, polewamy sosem, posypujemy kiełkami, dodajemy filety z kurczaka, warzywa i dekorujemy zieloną pietruszką. Smacznego
Moniki Smakołyki400g ( u mnie Lubella ) * 1 szklanka pure z dyni ( pieczona zmiksowana dynia )* 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego* 150 ml bulionu* 100 ml śmietanki 30%* cebula* sól, pieprz* natka pietruszki lub kolendra* 200 g świeżego pstrąga łososiowego* 1 łyżka soku z cytryny* oliwaWykonanie:Makaron ugotować al'dente wg przepisu na opakowaniu.Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oliwie. Zdjąć(...)patelni.Pstrąga pokroić w nieduże kawałki - usmażyć na tej samej patelni, co uprzednio smażyliście cebulę. Rybę doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i posypać posiekaną natką pietruszki. Zdjąć z patelni.Na patelni ponownie umieścić podsmażoną cebulę, dodać pure z dyni oraz pozostałe składniki, tj. koncentrat pomidorowym, bulion i śmietankę. Dokładnie wymieszać. Sos gotować kilka minut. Doprawić do smaku.Ugotowany makaron
kolorowotorcikowoniewielkiego brokuła 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 150 ml śmietanki 12% 200 ml mleka 1 łyżka mąki sok z 1/2 cytryny sól,biały pieprz 1/3 posiekanego pęczka pietruszki olej z pestek winogron do smażenia 200g suchego makaronu Makaron gotuję w osolonej wodzie, a gdy będzie odpowiednio miękki, a zarazem sprężysty (al dente), odcedzam i odstawiam na bok. Brokuła(...)doprawiam. Dodaję sól, biały pieprz, sok z cytryny. Jeśli sos jest zbyt gęsty - dodaję mleka, gdy zbyt rzadki - nieco mąki rozprowadzonej w odrobinie mleka. Na samym końcu wrzucam posiekaną pietruszkę. Podaję z makaronem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkijajek (4 ugotować, jedno zostawić w spokoju :>) +|- pół szkl. bułki tartej (ja dałam trochę bułki, trochę otrębów) 2 łyżki mleka Przyprawy (u mnie tylko pieprz i sól) Natka pietruszki Olej do smażenia Przygotowanie: Jajka ugotowane po obraniu i ostudzeniu rozdrobnić widelcem lub zetrzeć na tarce. Dodać mleko, surowe jajko i bułkę tartą (trochę zostawić do obtoczenia). Dodać pokrojoną pietruszkę
Czarnawisienkastrony. Czas smażenia zależy od grubości steku. Sos norweski do ryb. 150 ml kremówki 100 g masła 1 łyżeczka soku z limonki lub cytryny sól, pieprz do smaku natka pietruszki Śmietankę gotować , aż trochę zgęstnieje ,dodać masło ,rozpuścić i dodać sok , pieprz ,sól do smaku i na końcu wsypać natkę pietruszki. P.s. W Nowym Jorku cena dania z rekina dochodzi
Kulinarny karnet Christopheraduża 400 g dorsza filet 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 żółtko 1 łyżka soku z cytryny 125 ml oleju o smaku wędzonej papryczki chilli 2 łyżki natki pietruszki Wykonanie: Bakłażan pokroić na 1-1,5 cm plastry, natrzeć solą z obu stron i odstawić na 20 minut. Sól spłukać, osuszyć plastry i odstawić. Paprykę obrać ze skórki ,pokroić(...)żółtko i sok z cytryny. Miksując dolewać połowę oliwy równym strumyczkiem, aż aioli zgęstnieje. Dodać połowę pokrojonej papryki i zmiksować .Przyprawić do smaku (sól, cukier, pieprz) ,wmieszać natkę pietruszki ,przykryć i do lodówki. Bakłażany posmarować resztą oliwy i piec na patelni grillowej ,aż będą miękkie. Dorsza smażyć na oleju ,niezbyt długo, żeby nie stwardniał. Na talerzu położyć grillowane plastry
Kulinarny karnet ChristopheraPears with rice Składniki: 100 g ryżu długoziarnistego 1 jajko 25 g parmezanu 50 g sera ementaler 1 łyżka śmietany 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka natki pietruszki 1 liść laurowy 1 pasek skórki cytryny bułka tarta, mąka do panierki frytura do smażenia Wykonanie: Zagotować 2,5 szklanki wody z solą ,listkiem laurowym i skórką cytryny. Wsypać ryż i gotować(...)jędrny odcedzić i odstawić. Sery zetrzeć, jajka ubić ze szczyptą soli, gałką i pieprzem i wymieszać wszystko z ryżem,1 łyżką bułki tartej i posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Zwilżonymi dłońmi formować gruszki lub kulki, wałeczki ,otaczać w mące i bułce tartej. Smażyć we frytkownicy lub na patelni .Zrumienione, gorące krokiety podawać z sałatą jako jarskie
Kulinarny karnet ChristopheraWykwintna i oryginalna. Możemy podać jako elegancką przystawkę albo deser. Składniki. 3 pomarańcze 2 łyżki zieleniny-mięta, melisa ,pietruszka 200ml maślanki 200ml soku pomarańczowego 200ml śmietanki kremówki1 łyżka cykaty pomarańczowej 6 łyżeczek żelatyny 1 łyżka miodu pieprz, sól Wykonanie. Zieleninę ,świeża mięta ,melisa ,pietruszka ,posiekać. Żelatynę zalać niewielką ilością wody ,aby napęczniała. Miód lekko podgrzać. Do miski wlać sok pomarańczowy
Kulinarny karnet Christopheraosoby. 30 dag kiełbasy metki wieprzowej 2 ogórki 100ml śmietany kremówki 100ml bulionu instant 2 cebule 1 łyżka oleju 1/2 łyżki mąki sól. pieprz koperek lub pietruszka 0,5 kg ziemniaków 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany kwaśnej Gotujemy ziemniaki i robimy puree z masłem i śmietaną kwaśną. Kiedy gotują się ziemniaki przygotowujemy pulpeciki z metki i ragout ogórkowe(...)metki wytopi się dużo tłuszczu to trochę odlać. Oprószyć mąką i zasmażyć. Wlać bulion i śmietanę, gotować jeszcze 8 minut. Dodać pulpeciki, posiekany koperek ( akurat zabrakło mi koperku, dałem pietruszkę) ,doprawić pieprzem i podgrzać. Podajemy z przygotowanym puree. Delikatne ogórkowe ragout doskonale współgra z wyrazistą metką. Oczywiście to ragout można podać np. z mięsem drobiowym. Smacznego
Kulinarny karnet ChristopheraRolls to school. Składniki. 1/2 kg mąki pszennej25g drożdży280ml mleka1 jajko1,5 łyżeczki soli25g masła 18 pomidorków koktajlowych 18 kulek mozzarelli 3-4 łyżki natki pietruszki wierzch jajko do posmarowaniaczarnuszka Wykonanie.Do miski robota przesiać mąkę.W letnim mleku rozpuścić drożdże i dodać do mąki.Dodać roztrzepane jajko , stopione masło oraz sól.Włączyć robot i wyrabiać ,aż utworzy się zwarta(...)masa, kula. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto zagnieść, utworzyć wałek, podzielić na kawałki. Z każdego kawałka uformować placuszki . Posypać natką pietruszki, położyć 1 pomidorek i 1 kulkę mozzarelli, zawinąć i skleić. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać czarnuszką. Ułożyć na blasze sklejeniem na spodzie. Piec w temp.180 stop. 20-25 minut. Bułeczki pakujemy latorośli do śniadaniówki ,dokładając jabłuszko
Kulinarny karnet ChristopheraChicken tenderloin. Składniki. 40 dag polędwiczek z kurczaka 3 jajka 3 łyżki majonezu 1,5 łyżki mąka ziemniaczana 12 dag ser żółty pełnotłusty 2 łyżki posiekanej pietruszki sól pieprz chilli w proszku olej do smażenia Wykonanie. Do przygotowania naszych kotlecików, wykorzystamy polędwiczki z drobiu. Dla mniej zaawansowanych, wyjaśniam. Polędwiczkami popularnie nazywa się te luźne kawałki przy kurzej piersi. Czasami(...)kostkę, doprawić, solą, pieprzem i odrobiną chilli. Do miski wybić jajka, roztrzepać, dodać majonez, mąkę ziemniaczaną, osolić i całość wymieszać. Następnie dodać starty żółty ser, pokrojone polędwiczki i natkę pietruszki. Całość jeszcze raz wymieszać. Smażyć na średnio nagrzanej patelni, nakładając łyżką na rozgrzany olej. Formujemy na patelni kształt kotleta jaki chcemy. Ja formowałem moje szarpańce w obręczach
Kulinarny karnet Christopherałososia lub dorsza 1 kromka chleba tostowego 1 łyżeczka soku z cytryny 150 ml śmietany kremowej 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki oliwy 2 łyżki natki pietruszki sól pieprz Wykonanie. Strąki papryki opiec ,następnie zanurzyć w zimnej wodzie, aby obniżyć temperaturę i zdjąć skórkę. Posolić z obu stron. Z grubszego końca odciąć 2-cm kawałki i gotować przez(...)smaku i mamy sos paprykowy. Łososia (dorsza ) oczyścić, pokroić w kostkę i przesmażyć razem z pokrojonym czosnkiem. Skropić cytryną, doprawić solą i pieprzem. Chleb rozdrobnić i razem z pietruszką dodać do łososia. Wymieszać. Nadzieniem wypełnić strąki papryki. Lekko oprószyć mąką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i lekko obsmażyć na oleju. Papryki wyłożyć na półmisek, wylać 3 łyżki sosu dla ozdoby
Kulinarny karnet Christopherawhite chocolate Składniki. 2 banany 1 cebula 1 papryczka chilli 3 liście limonki (kaffir) 10 dag czekolady białej 1 cm korzenia imbiru 1 goździk zmielony 1 łyżka oleju natka pietruszki 1 cytryna 1 owoc granatu szczypta soli 0,5 l bulionu z kurczaka Wykonanie. Cebulę i chilli posiekać i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone banany skropione sokiem z cytryny, liście(...)limony, plasterki imbiru, zmielony goździk, sól i podlać bulionem. Gotować 15 minut. Przestudzić i zmiksować. Zupę podgrzewać i dodać posiekaną czekoladę, mieszać do rozpuszczenia czekolady. Dodać posiekaną natkę pietruszki i sok z cytryny. Podawać z pestkami granatu i bagietką. Ja podałem z bułeczkami-purchawkami. Liście limony możemy zastąpić listkiem laurowym. Zupa jest pikantna, lekko słodkawa i smakuje nawet "prawdziwemu
Kulinarny karnet Christopheragodz. Składniki: 1 mały por 200 g świeżego szpinaku 200 g miąższu dyni (u mnie ok. 1/2 małej hokkaido) 200 g sera feta 2 łyżki natki pietruszki 1 łyżka liści szałwii 2 łyżki bułki tartej 1 opakowanie ciasta filo (moje z Almy ma dokładnie 11 arkuszy) olej do smarowania ciasta sezam do posypania ciasta dodatkowo: papier do pieczenia, przyda(...)się też pędzelek kuchennyPrzygotowanie: Z dyni usuń pestki i odkrój skórkę, zetrzyj miąższ na tarce o dużych oczkach i włóż do miski. Pora, szpinak, natkę pietruszki i szałwię drobno posiekaj i dodaj do dyni. Wkrusz ser feta, dodaj bułkę tartą i wszystko dobrze wymieszaj. Duży arkusz papieru do pieczenia (trochę większy od arkusza ciasta filo) zgnieć i rozprostuj
Chilli Czosnek i Oliwa