pietruszka - 3495 przepisów (strona:76/233)

Testowanie produktów Podravki 140

oryginalna i uniwersalna przyprawa do potraw, której nie dodaje się chyba tylko do lodów. Skład: sól kuchenna, suszone warzywa 15,5 % (marchew, pasternak, ziemniaki, cebula, seler, natka pietruszki), wzmacniacze smaku (glutaminian sodu, inozynlan disodowy), cukier, przyprawy, skrobia kukurydziana, barwnik (ryboflawina).  Vegeta Natur W Smak do sałatek – zawiera wyłącznie naturalne, starannie wyselekcjonowane składniki – zioła, suszone warzywa oraz świeże przyprawy(...)Mieszanka nie zawiera sztucznych dodatków, wzmacniaczy smaku ani szkodliwych konserwantów. Skład: sól kuchenna, cebula, czosnek, cukier, bazylia, marchew, koperek, pasternak, pieprz czarny, imbir, papryka, natka pietruszki, kozieradka. Vegeta Natur W Smak do kefiru i twarożku - nic tak dobrze nie urozmaici świątecznego śniadania, jak świeży twarożek z ogórkiem lub rzodkiewką i szczypiorkiem. Połączony z naturalnym jogurtem jest pysznym – pożywnym i lekkim

Pasja Smaku
WIGILIJNA ZUPA RYBNA Z KARPIA 548

obrane z tych kawałków i powstaje nam pyszna , delikatna zupka, którą baaardzo polecam :-) Składniki na 6 porcji: - u mnie części odcięte od 6 płatów karpia - 1 marchew - 1 korzeń pietruszki - 1 łodyga selera naciowego - kawałek pora - sól - 3-4 łyżki kaszy jaglanej ( lub kaszka manna) - natka pietruszki Można także dodać ziele angielskie i liść laurowy, ja nie daję. Do garnka(...)gotować pod przykryciem ok.30 minut. Po tym czasie wyjąć wszystko z rosołu. Do drugiego garnka przelać przez sitko otrzymany wywar , dodać do niego poduszone widelcem warzywa ( marchew i pietruszkę) oraz pokrojony seler i por . Obrać mięsko z obgotowanych kawałków ryby i dorzucić bez ości do wywaru z warzywami. Całość zagotować, dorzucić ok.3-4 łyżki kaszy jaglanej ( lub dodać kaszkę mannę) uzupełnić

Smaczne Zdrowe
Rozgrzewająca zupa-krem 149

poszukiwań zamieszczam małą ściągę na co zwrócić uwagę buszując po sklepie w listopadzie:  Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Owoce: gruszki, jabłka, pigwa. No to co - do roboty :)  Pikantny krem marchwiowo-paprykowy - 4 duże marchewki - 2 duże papryki czerwone(...)papryczka chili - 2 ząbki czosnku - mały seler - 1 cebula - kawałek imbiru - liść laurowy, ziele angielskie - sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, lubczyk - świeża nać pietruszki Wszystkie warzywa myjemy. Marchewkę i selera kroimy w większą kostkę, cebulę zaś na pół. Zalewamy 1,5l wody, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 30 minut. Paprykę kroimy na pół, po czym usuwamy

Sajkofanka smaku
Zupa grzybowa z łazankami 261

świeżych leśnych grzybków, najlepsza. Tym bardziej że to grzyby nazbierane przez nas w lesie. Podane z makaronem, pycha. Składniki: 300 g grzyby leśne (borowiki i maślaki) 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 3 ziemniaki 1 mała cebula 1, 5 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe 3 kulki ziela angielskiego 1 łyżka masła 100 ml śmietany 18 % sól, pieprz do smaku(...)mąka do zagęszczenia 100 g makaronu łazanki natka pietruszki Przygotowanie:   Grzyby oczyścić, pokroić, zalać woda i gotować około 5 min. Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki, cebulę oczyścić i pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło dodać pokrojone warzywa. Mieszać aż warzywa się zeszklą. Wlać bulion dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować do miękkości. Wlać wodę z podgotowanymi grzybami doprowadzić

Ala piecze i gotuje
Roladki z kurczaka z serem i pomidorami 244

Pieczone faszerowane piersi kurczaka, czyli roladki z kurczaka z serem rokpol i suszonymi pomidorami, natką pietruszki, świeżym i suszonym tymiankiem wszystkim smakowały. Roladki z kurczaka były przygotowane specjalnie na wielkanocne śniadanie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby takie same przygotować na kolejne w kalendarzu świąteczne śniadanie, które wypada 3 maja, na Święto Konstytucji, gdyby nie liczyć natki pietruszki(...)jedną na drugą aby tworzyły całość. Doprawić piersi z kurczaka solą, pieprzem i suszonym tymiankiem, ułożyć na całej długości słupki sera rokpol, suszone pomidory w oliwie i sporo natki pietruszki, zwinąć ciasno, obłożyć listkami świeżego tymianku i ułożyć na papierze do pieczenia, zwinąć dokładnie, spiąć wykałaczkami, aby nic nie wyciekło. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni C i ułożyć rulonik

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
48.Wiosna na talerzu: czyli pieczone młode ziemniaczki w mundurkach nadziewane pikantym farszem z ciecierzycy! 180

się w pikantny smak, który stał się nieco orzeźwiający. Dodatek czosnku,fety i jogurtu sprawił, że farsz nie był wcale suchy. We wszystkie smaki idealnie wkomponowała się świeża natka pietruszki i świeży cząber. Ziemniaczki upiekłyśmy w formie obranej oraz w mundurach i możemy spokojnie powiedzieć, że obydwie wersje są bardzo smaczne i chrupiące! Ziemniaczki idealnie smakują z sosem - np. czosnkowym(...)wielkości ziemniaczków 250g nasion ciecierzycy (trochę ponad pół opakowania) 3/4 opakowania sera feta  3 łyżeczki jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany  2-3 średnie ząbki czosnku pół natki pietruszki garść ulubionych świeżych ziół pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki pół łyżeczki startej skórki z limonki (opcjonalnie) pół łyżeczki ziół prowansalskich lub innych ulubionych

Symfonia Smaków
Arabskie kefty z pietruszką i fetą 244

upieczone na grillu lub ewentualnie w piekarniku. Składniki: 1/2 kg mielonej wołowiny, cebula, 2 ząbki czosnku, łyżka jogurtu naturalnego, łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki, łyżeczka oregano, 1/2 pęczka natki pietruszki, 50g sera feta, sól, pieprz.   Przygotowanie Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do mięsa, dodać drobno posiekany czosnek, jogurt naturalny oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem(...)oregano. Dokładnie wyrobić masę.  Pietruszkę dokładnie posiekać, dodać pokruszony ser feta, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.  Z masy mięsnej formować placuszki, nakładać po trosze farszu i zlepiać, formując podłużne kefty.  Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor.  Można także upiec je na grillu lub zapiec w piekarniku

Z miłości do słodkości
Wołowina duszona z marchewką 196

troche odpocząć od kuchni. No to zaczynamy :  Składniki: ok 1 kg wołowiny 500 ml bulionu wołowego 100 ml białego wina 10 szt marchewek 2 pietruszki 3 duże cebule 1 łyżka mąki 1 łyżka cukru 1 łyżka masła oliwa sól, pieprz, paprika, suszona pietruszka, tymianek  Wykonanie: Wołowinę nacieramy przyprawami. Wkładamy do naczynia żaroodpornego I wkładamy do nagrzanego piekarnika(...)połowie czasu odwracamy na drugą stronę. W miedzyczasie podsmażamy marchew I pietruszkę na łyżce oleju ok 10 min. Wyciągamy mięso. Wlewamy wino. Wkładamy na 2 min do piekarnika. Wyciągamy I nalewamy bulionu wołowego. Wkładamy wołowine I marchew z pietruszką. Przykrywamy I wkładamy do piekarnika na min 2 godziny . W międzyczasie odwracamy. Po dwóch godzinach, poporcjowałam wołowinę I włożyłam

Smaki Edyty
Gotowany kurczak w pikantnym sosie 357

jakąś   zupę na takim wywarze- to i mięso z wywaru potem mam. Czas: 1,5 godziny Składniki: Mięso z wywaru: 1 ćwiartka z kurczaka 2 skrzydełka 1 pietruszka 2 cebule kawałek selera wielkości pietruszki por gałązka lubczyku ogrodowego 2 goździki 1 listek laurowy 2 ziela angielskie 4 ziarna pieprzu czarnego 1 kapelusz suszonego grzybka 1/4 łyżeczki soli maggi(...)liście lubczyku, sól i wodę. Doprowadzić do wrzenia - zmniejszyć gaz i gotować na małym ok. 1,5 godziny. Wyjąć mięso i warzywa - bulion przecedzić i doprawić.* Odłożyć warzywa( seler, pietruszkę i marchew)** Z mięsa wybrać kawałki których użyjemy do II Dania *** Przygotować sos: Kawałki kurczaka oprószyć mąką. Pokroić   paprykę w paseczki. Pomidora pokroić w kostkę. Obrać i rozetrzeć czosnek

Buniabaje w kuchni
Wywary na zupę na rumianych warzywach 177

chodzi o to by poddać karmelizacji naturalne cukry zawarte w tych warzywach. Zupełnie spokojnie można je zrumienić na suchej patelni. Jeśli sprawdzicie to cukry zawarte są również w selerze, pietruszce , porze. Można więc i je wykorzystać do nadania zupie ( wywarowi) koloru , smaku i zapachu. Po to by wywar był esencjonalny trzeba dodać sporo warzyw ( nie ma co żałować- po wyjęciu(...)zupy można je wykorzystać do innych potraw). 1)- Na litr wywaru używam przeciętnie 3-4 średnie marchewki, dużą pietruszkę, kawałek selera, 2 cebule, 1/3 pora 2)- Cebule obieram z wierzchniej warstwy a ostatnie brązowe , czyste łuski pozostawiam bo też nadają kolor - przekrawam cebule na pół by jak największe ich powierzchnie uległy przypieczeniu 3)- Por dobrze jest też przekroić na pół

Buniabaje w kuchni
Spaghetti a`la Carbonarra z Tuńczykiem 180

zrobili to danie w domu, oczywiście jeśli lubicie tuńczyka ;) Składniki na 2 porcje: 120 g makaronu spaghetti (ja użyłam  La Italiana Spaghetti Czanieckie Makarony ) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 puszka tuńczyka w oleju 60 ml (1/4 szklanki) śmietanki kremówki 30% 2 żółtka 4 łyżki startego parmezanu lub sera grana padano(...)Wykonanie: Siekamy natkę pietruszki, czosnek kroimy na plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy czosnek, a pod koniec smażenia dodajemy pietruszkę. W między czasie wstawiamy wodę na makaron. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Do miseczki wlewamy śmietankę kremówkę, żółtka, sól i dokładnie mieszamy. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, ale musimy zostawić sobie około 5  łyżek

Blondynka Gotuje
Makaron z kurczakiem i kurkami 192

makaronu ze szpinakiem 1 średnia pierś kurczaka 200 g kurek 1 mała cebula odrobina oleju rzepakowego 2-3 łyżki sosu sojowego 100 ml śmietanki 30 % 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone kurki, jeśli są małe można dodać całe. Pierś kurczaka pokroić w małą kostkę i dodać do kurek. Wszystko razem(...)dusić aż składniki będą miękkie, do smaku doprawić sosem sojowym. Potem dodać śmietankę i jeszcze chwilę dusić aż sos trochę odparuje i zgęstnieje, dodać posiekaną natkę pietruszki. Makaron ugotować, odcedzić i dodać do sosu. Wszystko dokładnie wymieszać i podawać. Do przygotowania pysznego obiadku użyłam makaronu ze szpinakiem Bartolini . Firma ma w swojej ofercie różne rodzaje i kształty więc każdy znajdzie

Monia miesza i gotuje
Zupa krem z buraczków 131

kolor. Składniki: 4 buraki 2 ziemniaki 3 łyżki śmietany 18% Sól, pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek 1,5 łyżeczki tartego imbiru 1 łyżeczka gorczycy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób przygotowania: W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę z oliwek. Dodajemy imbir oraz gorczycę i smażymy do momentu, aż uzyskamy intensywny zapach przypraw. Ziemniaki i buraki obieramy i kroimy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
ZDROWY BUDYŃ Z ... PIETRUSZKI :-) 146

Jeżeli ktoś z Was na myśl o warzywnym budyniu, wyobraża sobie mdłą papkę, której brak słodyczy, jest w wielkim błędzie! Budyń z korzenia pietruszki jest słodki, kremowy i pyszny! Przyrządza się go niemal tak łatwo jak budyń z torebki. Czytaj więcej

Kasia Sarna
tej tu jeszcze nie było... pietruszki. 132

Owsianka z pietruszką,  z bananem, tahini i syropem klonowym  tak pod tą warstwą wszystkiego jest gdzieś owsianka

More food, love and dreams