pietruszka - 3495 przepisów (strona:80/233)

Ekspresowy sos z tuńczyka i anchois 201

Dzień dobry, Dziś prezentuję przepis w sam raz dla miłośników ryb - kremowy sos z tuńczyka i anchois , intensywnie smakujący morzem, słony, z nutą natki pietruszki. Doskonały jako sos do makaronu , ale przy drobnej korekcie proporcji może przemienić się w przepyszny dip do maczania krakersów czy też sucharków ( spróbujcie przygotować go na imprezę - przekonacie się, że Wasi znajomi oszaleją na jego(...)robimy, gdy łączymy makaron z pesto ).  Sos z tuńczyka i anchois nie jest daniem narodowym, ale ze względu na wykorzystanie w nim tuńczyka, anchois, czarnych oliwek i natki pietruszki, danie to kojarzy mi się z kuchnią prowansalską, więc dodaję przepis do działu Francja . Ekspresowy sos z tuńczyka i anchois ze spaghetti i czarnymi oliwkami inspirowany przepisem z książki Potrawy

Chilli Czosnek i Oliwa
Fasulye pilaki - fasola gotowana w oliwie i pomidorach 188

Niezależnie, jaką fasolę wykorzystacie, pilaki jest pyszne, sycące , a przy tym bardzo zdrowe i może być spożywane przez wegan . W Turcji podaje się je na zimno, udekorowane listkami natki pietruszki oraz cząstkami cytryny , my jedliśmy je "po polsku", na ciepło, z pajdą świeżego chleba. Ale z natki i cytryny nie zrezygnowaliśmy - cytryna naprawdę tu pasuje.  Fasulye pilaki - przepis(...)czosnku 2 marchewki 2 ziemniaki sałatkowe (które się nie rozgotowują) 1 pomidor lub 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 szklanka wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli do podania : natka pietruszki, cytryna Przygotowanie: Fasolę namocz na noc, a następnie gotuj przez 45 min. - 1 godzinę (musi być prawie miękka).  Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Czosnek pokrój w plasterki

Chilli Czosnek i Oliwa
Havuc plakisi - duszona marchewka 167

duszona marchewka z Turcji przepis własny na 2-4 porcje czas przygotowania: 30 min Składniki: 1/4 szklanki oliwy 1 cebula 4 marchewki 1/2 szklanki wody 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta cukru sok z 1/2 cytryny sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru* * zamiast mielonego imbiru możecie użyć mielonych goździków lub gałki muszkatołowej  Przygotowanie: Cebulę pokrój(...)duś 3 minuty, aż się zeszkli. Dodaj marchewkę i duś przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Do rondla wlej wodę (powinna prawie przykryć marchewkę), wsyp natkę pietruszki (odłóż trochę do dekoracji), dopraw cukrem, solą i pieprzem. Zmniejsz ogień do małego i duś pod przykryciem przez ok. 15 minut (aż marchewka będzie miękka, ale nie rozgotowana).  Ugotowaną marchewkę

Chilli Czosnek i Oliwa
Mąż w kuchni: Spaghetti z krewetkami, czosnkiem i chilli 187

obranych z pancerzyków*  200 g makaronu spaghetti, u nas De Cecco No. 12 2 świeże papryczki chilli 2 duże ząbki czosnku oliwa extra vergine, u nas Olitalia natka pietruszki, świeża bazylia sól do smaku (najlepiej gruboziarnista) Przygotowanie: Pokrój papryczki w plasterki, czosnek na małe kawałki, posiekaj natkę pietruszki. Ugotuj spaghetti al dente w dużej ilości osolonej wody(...)patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek, chilli i łodyżki pietruszki. Smaż kilka chwil na nie za dużym ogniu, aby nie spalić składników. Na patelnię przełóż krewetki i smaż, aż się podgrzeją.  Dodaj na patelnię ugotowany i odcedzony makaron, wymieszaj i podgrzewaj chwilę. Dodaj posiekane listki natki, polej dodatkowo oliwą, wymieszaj i przełóż na talerze. Udekoruj świeżą bazylią i posyp grubą

Chilli Czosnek i Oliwa
Piyaz - turecka sałatka z fasoli 442

kolejne lekkie danie, które idealnie wpasowuje się w zalecenia diety śródziemnomorskiej . Mowa o piyaz , wywodzącej się z kuchni tureckiej prostej sałatce na bazie białej fasoli, pomidorów, natki pietruszki i cebuli , z pysznym sosem z oliwy i czerwonego octu winnego. Choć w Turcji piyaz stanowi najczęściej dodatek do kofte (mięsnych klopsików), z chlebem może stanowić satysfakcjonujący i sycący posiłek. Gdy macie(...)prowincji Adana odnosi się do sałatki z cebuli doprawionej sumakiem. Jednak najczęściej pod tą nazwą rozumie się przystawkę z białej fasoli z dodatkiem różnych warzyw , takich jak cebula, natka pietruszki, pomidor, papryka, marchewka czy oliwki. Częstym składnikiem sałatki są również pokrojone na ćwiartki jajka na twardo , jednak ja po Wielkanocy nie miałam na nie ochoty:) Sałatkę doprawia się sosem

Chilli Czosnek i Oliwa
Młode ziemniaczki z salsą verde i jajkiem sadzonym 154

znaleźć również w innych krajach: we Francji  sauce verte , w Niemczech  Grüne Soße , a w Hiszpanii ... również salsa verde ;) Do tradycyjnych składników tego sosu zaliczana jest natka pietruszki, czosnek, kapary, musztarda, ocet oraz oliwa . Niekiedy wzbogaca się go także o anchois, korniszony, cebulę, chleb oraz dodatek innych niż pietruszka ziół. Ponieważ chciałam nawiązać do polskiej tradycji związanej(...)jajkiem sadzonym przepis własny na 2 porcje (salsy jest więcej, ale na pewno znajdziecie dla niej zastosowanie;) ) czas przygotowania: 20 min. Składniki: na salsa verde: 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka koperku 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kaparów 1 łyżka musztardy 2 łyżki czerwonego octu winnego 6-8 łyżek oliwy (do uzyskania pożądanej konsystencji) sól, pieprz do smaku poza

Chilli Czosnek i Oliwa
79.Strączkowelove: czyli dwubarwna zupa z soczewicy! 175

inaczej, bo jedna część jest bardziej sycąca - nie tylko przez gęstszą konsystencję, ale i lekkie stonowanie przez ułagodzenie smaku spowodowanym  dodatkiem soku z pomarańczy, ugotowanej marchewki i natki pietruszki (według nas jest to lekko polski akcent). Smaki drugiej części natomiast są ukierunkowane dość standardowo, bo zainspirowałyśmy się kuchnią indyjską i dodałyśmy do niej nieodłączne mleczko kokosowe, uprażone ziarna sezamu(...)mleczka kokosowego 2 średnie marchewki z wywaru, ugotowanych sok wyciśnięty z połówki pomarańczy niepełna garść ziaren uprażonego na suchej patelni sezamu + niewielka ilość d posypania pół pęczka natki pietruszki (lub świeżej kolendry) 3 cm świeżego, obranego i startego imbiru 0,5 łyżki przyprawy curry łyżeczka słodkiej papryki olej sezamowy do polania (opcjonalnie) oliwa z oliwek do smażenia  Przygotowanie

Symfonia Smaków
Rozgrzewająca zupa krem z dyni 179

zupę krem z dyni, idealną na ponure jesienne dni. Piękny żółty kolor rozjaśni troszkę jesienną szarość na zewnątrz!   Składniki: 2 kg dyni 1l bulionu warzywnego: 3 marchewki, 3 pietruszki, por, seler, cebula, kawałek kapusty, 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego puszka mleczka kokosowego kawałeczek imbiru świeżego (wielkości kciuka) lub 2 łyżki suszonego garść pestek słonecznika(...)pieprz Przygotowanie (1,5h): Gotujemy bulion. W międzyczasie obieramy dynię ze skóry, oczyszczamy z pestek i kroimy w kostkę (im mniejsza tym szybciej zmięknie). Gdy warzywa w bulionie (marchewka, pietruszka) zmiękną wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię oraz dodajemy łyżeczkę kurkumy oraz rozgniecioną kolendrę. Całość gotujemy, aż dynia będzie miękka (nie ma problemu jeśli się rozgotuje). Miękką dynię przekładamy do osobnego

PastelFood
Pierogi z MAGGI’cznym farszem i karmelizowanym porem 171

daniu. Tym razem wpadłam jednak na pomysł aby MAGGI zastąpiła sól w farszu na pierogi z mięsem z indyka. Przygotowałam pierogi z mięsem (zaznaczam, że surowym przed ugotowaniem) , pietruszką i MAGGI, odrobiną pieprzu. Aby się zbytnio nie namęczyć z ciastem postanowiłam je wyrobić hakiem robota, który doskonale się do tego nadał. Porcja na 2 osoby, gdyż wychodzi z tej ilości(...)MAGGI’cznym farszem i karmelizowanym porem 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka wrzącego mleka szczypta soli na farsz: 1 plaster wykrojony z piersi indyka 1 łyżka natki pietruszki 2 łyżeczki MAGGI 1 łyżeczka bułki tartej pieprz do smaku 1 mały por szczypta soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 2 łyżeczki soli do gotowania pierogów Do misy robota wsypujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Warsztaty i Frykas z perliczki wielkopolskiej z ziemniaczaną babką wg Adama Chrząstowskiego 158

degustacją. Wieczorem wszyscy udali się na uroczystą kolację z daniami, które u nie których osób wzbudziły kontrowersje (podwędzany befsztyk tatarski; krem z pokrzywy, jajko sous-vide, piana z pietruszki; polędwica wołowa sous vide i sos z pieczonych raków; zapiekanka z grzybów, selera i gruszki, galaretka z truskawki, Parfait z młodych pędów sosny, galaretką z jeżyny i sezamowym mini ciasteczkiem, oraz(...)czynienia. Bernadetta zajęła się babką, a my z Kingą resztą. Składniki: na gulasz: 3 perliczki 400 g pieczarek 400 g mrozonego groszku 2 szklanki śmietany kremówki 36 % natka pietruszki (dużo!) 2 cebule 250 g masła 3 łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki białego wytrawnego wina sól, pieprz, gałka muszkatałowa do smaku na babkę: 1,2 kg ziemniaków 4 jajka 1 cebula

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Spotkanie Przyjaciół Winiary – edycja 2013 124

poćwiczyć pod jego czujnym okiem ) , jak wykonać Bouquet garni , czyli wiązkę warzyw i ziół dodającej smaku wywarom, zupom, czy też sosom, składającego się z zawiniętych w liść pora, natki pietruszki, liścia laurowego, selera naciowego i świeżego tymianku, obwiązane długą, białą mocną nicią, którą przywiązuje się do ucha garnka.       Mogliśmy skosztować też przepysznych, przygotowanych przez Pana Jerzego Pasikowskiego(...)dodatkiem skórki cytrynowej, ostrej papryki, pieprzu, miodu, balsamino, wina.                   Zdrowe burgery - mięso mielone z indyka, jajko, papryka czerwona, natka pietruszki, cebula czerwona, podane z sosem chili Winiary, majonezem, śmietanką i posiekaną pietruszką. Podane na sałacie i przełożone grillowanymi plastrami bakłażana.                   oraz Wieżę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa ogórkowa z papryką 160

kolorytu do zupy. Polecam. Składniki: 1,5 litra rosołu wołowego z kawałkami krojonej wołowiny 10 szt tegorocznych małych ogórków kiszonych, 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziemniaki, 100 ml słodkiej śmietany 36% 5 szt. ziela angielskiego, 3 szt. liście laurowe, 1 łyżeczka soli chili w młynku Kotanyi PRZYGOTOWANIE: 250 ml wody zagotowujemy z solą, zielem(...)angielskim i liściem laurowym. W między czasie ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, natomiast ogórki, marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę. Dodajemy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki do garnka, gotujemy około 10 minut, mieszając co jakiś czas. Wiewamy litr rosołu, dodajemy paprykę i gotujemy ok. 3 minut, wrzucamy starte ogórki i gotujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z rydzów i kuskus 182

ciepło, ale jej trochę została i byłą równie smaczna na zimno. W roli głównej duszone na maśle z cebulką rydze, kuskus, posiekane gotowane jajka, szczypta tymianku, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól i chili w młynku do smaku. Miałam wieczorne natchnienie do zrobienia tej sałatki. Zaskakująco smaczne połączenie, bo u nas w domu zawsze Rydze panierowane smażone , sauté albo Marynowane rydze(...)tego prosta do przygotowania, czego chcieć więcej? Składniki na 2 porcje: kilka sztuk rydzów 1/2 cebuli 2 jajka 1/2 szklanki kaszy kuskus 2 łyżki masła szczypta tymianku natka pietruszki sól chili w młynku Kotanyi Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Siekamy w kostkę Kaszę kuskus wsypujemy do silikonowej miseczki, dodajemy szczyptę soli i zalewamy wrzącą wodą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z zielonych gąsek 202

kuchni. 250 g świeżych zielonych gąsek 2 ziemniaki 1 łyżka masła 1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskie, kilka ziaren pieprzu ziarnistego 100 ml śmietany 1 łyżka posiekanej natki pietruszki lub pietruszkę suszoną sól i biały pieprz Gąski bardzo dokładnie płuczemy na durszlaku, usuwając w ten sposób piasek z blaszek. Grzyby kroimy w paski, a mniejsze zostawiamy w całości. Zielonki(...)kilkoma ziarnami ziela angielskiego i pieprzu gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki (ok. 10 minut). Następnie dodajemy duszone grzyby i gotujemy razem do miękkości. Śmietanę mieszamy z zupą. Posypujemy natką pietruszki. Smacznego. The post Zupa z zielonych gąsek appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kaczka pieczona z jabłkami 204

sól, pieprz i majeranek, to typowo polskie zestawienie smakowe. Ten przepis chyba każdy ma w swoim rodzinnym kajecie zapisany jako rodzinny przepis. Ja dla urozmaicenia dodałam do farszu natkę pietruszki i suszone morele. Kaczkę pieczemy zaczynając od niższej temperatury, powoli wytapiając tłuszcz, po godzinie dopiero zwiększamy temperaturę, wtedy kaczka będzie miękka i krucha, a nie sucha jak wiór. Tłuszcz wytopiony(...)jabłkami doskonale nadaje się na uroczystość rodzinną, albo jakieś inne święto. Składniki: 1,8-2 kg kaczka Barbarie sól do smaku majeranek 4 szt. kwaskawe jabłka np. reneta natka pietruszki suszone morele 1 łyżka oliwy Kaczkę myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie dobrze nacieramy kaczkę solą, majerankiem i białym pieprzem na zewnątrz i również w środku, można kaczkę posmarować delikatnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię