królują kurki. Trochę jest roboty z oczyszczeniem ich ale efekt i smak są warte tego wysiłku. Składniki: kurki (ok. 2 szklanek) cebula mąka wywar z warzyw (na marchewce, pietruszce i selerze) bulion drobiowy lub rosół ugotowany wcześniej makaron natka pietruszki lub koperek olej Kurki zalewamy wodą z solą aby łatwiej było spłukać z nich brudki. Grzyby myjemy(...)minut, podsypujemy kilkoma łyżkami mąki, rozprowadzamy do odpowiedniej gęstości bulionem warzywnym i ewentualnie drobiowym. Doprowadzamy do wrzenia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z makaronem posypane natką pietruszki lub koperkiem
prawdziwe jedzenieSkładniki (dla dwóch osób): ok. 200g makaronu tagliatelle 100g kurek 100g śmietany kremówki (1 opakowanie) 1 cebula 1 łyżka masła (ja użyłam klarowanego) garść świeżej posiekanej pietruszki sól, świeżo mielony pieprz 1. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy posiekaną cebulę. Gdy cebula się zeszkli, wrzucamy kurki i smażymy, aż puszczą soki. 2.Dodajemy kurczaka, sól i świeżo mielony pieprz(...)smażymy około 5-7 minut. Wlewamy śmietanę i całość gotujemy często mieszając, aż sos zgęstnieje. Dodajemy pietruszkę i mieszamy. 3. Tagliatelle przygotowujemy wedle zaleceń producenta. Rozkładamy na głębokie talerze, polewamy naszym sosem i dekorujemy pietruszką. Wskazówka: Gotowe danie można posypać zmiksowanymi orzechami włoskimi. Smacznego
My Culinary Artjest powalający. Zresztą sami spróbujcie! Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: dla 4 osób Składniki: 500g mięsa mielonego Cebula Jajko 2 łyżki bułki tartej Łyżka masła Pęczek pietruszki Nieco wody Sól, pieprz Przygotowujemy ciasto według tego przepisu. Następnie obieramy cebulkę i drobno kroimy. Podsmażamy na złoty kolor na łyżce masła. Pietruszkę myjemy i szatkujemy na małe kawałki. Wrzucamy(...)cebulkę i pietruszkę do mięsa, doprawiamy też solą i pieprzem. Dorzucamy jajko, bułkę tartą i podlewamy wodą. Jeśli chcemy bo farsz był bardziej zbity dajemy mniej wody, a więcej bułki tartej. Całość intensywnie mieszamy. Wypełniamy wcześniej przygotowane ciasto i lepimy pierogi. Wrzucamy do gotującej się wody, wyjmujemy 3 minuty po wypłynięciu. Podajemy od razu po przygotowaniu, na ciepło
Kolizje SmakówSzczypta białego pieprzu 4 łyżki masła Na przygotowanie sosu: ¼ szklanki bulionu ¼ szklanki wytrawnego białego wina, wermutu lub porto 1 szklanka tłustej śmietany (u nas 12%) 2 łyżki posiekanej pietruszki Sól, biały pieprz, sok z cytryny Na przygotowanie risotto: 1 szklanka ryżu 2 szklanki bulionu drobiowego 1/3 szklanki drobno pokrojonej cebuli 2 łyżki masła Sól, pieprz, malutki liść laurowy(...)gałązki natki pietruszki, 1/8 łyżeczki tymianku Przygotowanie posiłku zaczynamy od risotto. Na patelni rozgrzewamy masło, a kiedy zacznie się pienić dorzucamy cebulę. Podsmażamy aż zmięknie i dorzucamy ryż. Przesmażamy na średnim ogniu do momentu nabrania szklistej barwy. Następnie dolewamy bulion cały czas mieszając oraz doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy również pozostałe potrawy. Mieszamy i przykrywamy patelnie na około
Kolizje SmakówKolejna potrawa z książki „Francuski szef kuchni” jaką chciałybyśmy zaproponować to marchewka duszona na maśle wraz z delikatną nutą zielonej pietruszki. Idealny dodatek obiadowy zwłaszcza zimą, kiedy nie ma świeżych sezonowych warzyw. Ilość porcji: 4 Składniki: 4 marchewki 1 łyżka cukru 1 ½ szklanki wody 2 łyżki masła ½ łyżeczki soli Szczypta pieprzu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Marchewkę kroimy(...)minut do momentu zmięknięcia marchewki. Jeśli marchewka zmiękła, a cały płyn nie wyparował to wylewamy go. Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy. Przed podaniem dorzucamy do marchewki masło oraz pietruszkę i jeszcze raz podgrzewamy
Kolizje Smakówostrej papryki. Jednak dobór przypraw jest dowolny i każdy może skomponować swój ulubiony zestaw :) Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 4 łodygi seler naciowego 1 puszka pomidorów krojonych (400g) 1 szklanka zielonego groszku 60g startego żółtego sera Oliwa z oliwek Przyprawy: sól, pieprz, chili, oregano Makaron spaghetti dla 4 osób Nastawiamy(...)czasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w plastry i smażymy na średnim ogniu. Marchewkę obieramy i trzemy na grubych oczkach, podobnie robimy z korzeniem pietruszki. Selera naciowego kroimy w paski. Do zarumienionej cebuli dorzucamy seler, marchewkę oraz pietruszkę. Doprawiamy solą oraz pieprzem i chwilkę podsmażamy. Dorzucamy pomidory i groszek oraz oregano z chili. Mieszamy
Kolizje Smakówpaprykami idealnie zastępują je cukinie :). Czas przygotowania: 20 minut Ilość osób: 4 Składniki: 4 małe papryki 270g sera feta półtłustego 200g sera mozzarella tartego 2 ząbki czosnku Pęczek natki pietruszki Cebula Świeżo mielony pieprz, sól Natkę pietruszki myjemy pod bieżącą wodą i odstawiamy do obeschnięcia. W misce mieszamy pokruszony ser feta, ser mozzzarella oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebule kroimy(...)drobną kosteczkę i dodajemy do serów. Siekamy natkę pietruszki i dodajemy do farszu. Dodajemy sporo świeżo mielonego pieprzu, całość mieszamy i próbujemy. Teraz dopiero decydujemy się czy farsz posolić. Ze względu na sporą obecność fety solenie jest zazwyczaj zbędne. Papryki dokładnie myjemy oraz przekrajamy ostrym nożem na pół, wydrążamy. Nakładamy farsz do połówek papryk, które zapiekamy w 180 stopniach przez
Kolizje SmakówRównie fantastyczną przekąską, jak placuszki marchewkowe są placuszki z cukinii. Przyrządza się je z dodatkiem mąki, jajek oraz aromatycznej natki pietruszki. Podaje z kleksem śmietany i wędzonym łososiem. Idealny dodatek do czerwonego wina, czy jako przekąska dla znajomych. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: dla 4 osób Składniki: 1 duża cukinia lub 2 mniejsze 2 jajka 4 łyżki mąki Pęczek(...)natki pietruszki ½ pęczku szczypiorku Sól, świeżo mielony pieprz Olej Dodatki Ok. 50g wędzonego łososia Ok. 100g kwaśnej śmietany Cukinie myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dorzucamy jajka oraz mąkę. Siekamy natkę pietruszki i szczypiorek, dorzucamy do miski. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. W zależności od potrzeby możemy dorzucić jeszcze nieco mąki. Na patelni rozgrzewamy
Kolizje Smakówmikrusy. Drugi człon nazwy naszego dzisiejszego dania - plaki odnosi się do metody gotowania polegającej na pieczeniu w sosie składającym się z pomidorów, cebuli, czosnku i natki pietruszki. Dania przygotowywane w podobny sposób w Turcji zwane są pilaki . Choć na przygotowanie gigandes plaki trzeba poświecić trochę czasu, jego wykonanie jest bardzo proste, a czas(...)cebula, posiekana 4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki 2 marchewki, pokrojone w plasterki 4 duże pomidory, pokrojone w kostkę 1 łyżka przecieru pomidorowego 2 liście laurowe mały pęczek natki pietruszki 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów czerwony ocet winny sól, pieprz do podania: świeży chleb ser feta ( opcjonalnie ) dodatkowo: patelnia lub garnek nadający się do piekarnika (np. naczynie żeliwne
Chilli Czosnek i OliwaDzień dobry, Dziś prezentuję przepis w sam raz dla miłośników ryb - kremowy sos z tuńczyka i anchois , intensywnie smakujący morzem, słony, z nutą natki pietruszki. Doskonały jako sos do makaronu , ale przy drobnej korekcie proporcji może przemienić się w przepyszny dip do maczania krakersów czy też sucharków ( spróbujcie przygotować go na imprezę - przekonacie się, że Wasi znajomi oszaleją na jego(...)robimy, gdy łączymy makaron z pesto ). Sos z tuńczyka i anchois nie jest daniem narodowym, ale ze względu na wykorzystanie w nim tuńczyka, anchois, czarnych oliwek i natki pietruszki, danie to kojarzy mi się z kuchnią prowansalską, więc dodaję przepis do działu Francja . Ekspresowy sos z tuńczyka i anchois ze spaghetti i czarnymi oliwkami inspirowany przepisem z książki Potrawy
Chilli Czosnek i OliwaNiezależnie, jaką fasolę wykorzystacie, pilaki jest pyszne, sycące , a przy tym bardzo zdrowe i może być spożywane przez wegan . W Turcji podaje się je na zimno, udekorowane listkami natki pietruszki oraz cząstkami cytryny , my jedliśmy je "po polsku", na ciepło, z pajdą świeżego chleba. Ale z natki i cytryny nie zrezygnowaliśmy - cytryna naprawdę tu pasuje. Fasulye pilaki - przepis(...)czosnku 2 marchewki 2 ziemniaki sałatkowe (które się nie rozgotowują) 1 pomidor lub 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 szklanka wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli do podania : natka pietruszki, cytryna Przygotowanie: Fasolę namocz na noc, a następnie gotuj przez 45 min. - 1 godzinę (musi być prawie miękka). Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Czosnek pokrój w plasterki
Chilli Czosnek i Oliwaduszona marchewka z Turcji przepis własny na 2-4 porcje czas przygotowania: 30 min Składniki: 1/4 szklanki oliwy 1 cebula 4 marchewki 1/2 szklanki wody 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta cukru sok z 1/2 cytryny sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru* * zamiast mielonego imbiru możecie użyć mielonych goździków lub gałki muszkatołowej Przygotowanie: Cebulę pokrój(...)duś 3 minuty, aż się zeszkli. Dodaj marchewkę i duś przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Do rondla wlej wodę (powinna prawie przykryć marchewkę), wsyp natkę pietruszki (odłóż trochę do dekoracji), dopraw cukrem, solą i pieprzem. Zmniejsz ogień do małego i duś pod przykryciem przez ok. 15 minut (aż marchewka będzie miękka, ale nie rozgotowana). Ugotowaną marchewkę
Chilli Czosnek i Oliwaobranych z pancerzyków* 200 g makaronu spaghetti, u nas De Cecco No. 12 2 świeże papryczki chilli 2 duże ząbki czosnku oliwa extra vergine, u nas Olitalia natka pietruszki, świeża bazylia sól do smaku (najlepiej gruboziarnista) Przygotowanie: Pokrój papryczki w plasterki, czosnek na małe kawałki, posiekaj natkę pietruszki. Ugotuj spaghetti al dente w dużej ilości osolonej wody(...)patelni rozgrzej oliwę, wrzuć czosnek, chilli i łodyżki pietruszki. Smaż kilka chwil na nie za dużym ogniu, aby nie spalić składników. Na patelnię przełóż krewetki i smaż, aż się podgrzeją. Dodaj na patelnię ugotowany i odcedzony makaron, wymieszaj i podgrzewaj chwilę. Dodaj posiekane listki natki, polej dodatkowo oliwą, wymieszaj i przełóż na talerze. Udekoruj świeżą bazylią i posyp grubą
Chilli Czosnek i Oliwakolejne lekkie danie, które idealnie wpasowuje się w zalecenia diety śródziemnomorskiej . Mowa o piyaz , wywodzącej się z kuchni tureckiej prostej sałatce na bazie białej fasoli, pomidorów, natki pietruszki i cebuli , z pysznym sosem z oliwy i czerwonego octu winnego. Choć w Turcji piyaz stanowi najczęściej dodatek do kofte (mięsnych klopsików), z chlebem może stanowić satysfakcjonujący i sycący posiłek. Gdy macie(...)prowincji Adana odnosi się do sałatki z cebuli doprawionej sumakiem. Jednak najczęściej pod tą nazwą rozumie się przystawkę z białej fasoli z dodatkiem różnych warzyw , takich jak cebula, natka pietruszki, pomidor, papryka, marchewka czy oliwki. Częstym składnikiem sałatki są również pokrojone na ćwiartki jajka na twardo , jednak ja po Wielkanocy nie miałam na nie ochoty:) Sałatkę doprawia się sosem
Chilli Czosnek i Oliwaznaleźć również w innych krajach: we Francji sauce verte , w Niemczech Grüne Soße , a w Hiszpanii ... również salsa verde ;) Do tradycyjnych składników tego sosu zaliczana jest natka pietruszki, czosnek, kapary, musztarda, ocet oraz oliwa . Niekiedy wzbogaca się go także o anchois, korniszony, cebulę, chleb oraz dodatek innych niż pietruszka ziół. Ponieważ chciałam nawiązać do polskiej tradycji związanej(...)jajkiem sadzonym przepis własny na 2 porcje (salsy jest więcej, ale na pewno znajdziecie dla niej zastosowanie;) ) czas przygotowania: 20 min. Składniki: na salsa verde: 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka koperku 1-2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kaparów 1 łyżka musztardy 2 łyżki czerwonego octu winnego 6-8 łyżek oliwy (do uzyskania pożądanej konsystencji) sól, pieprz do smaku poza
Chilli Czosnek i Oliwa