ok.2kg czerwonego, dojrzałego arbuza (najlepiej schłodzonego w lodówce) - 250g twardego sera feta - 2-4 limonki (lub 2 cytryny) - 1 czerwona cebula - 100g wydrylowanych oliwek - listki świeżej mięty - pęczek natki pietruszki - świeżo mielony czarny pieprz - kilka łyżek oliwy z oliwek Cebulę obrać i pokroić na cienkie półplasterki. Przełożyć do salaterki i zalać sokiem z limetek, tak by cebula zmieniła zabarwienie(...)płaskiej miski lub na półmisek. Na wierzchu ułożyć pięknie zróżowioną cebulę, dodać oliwki, posypać świeżo mielonym pieprzem i polać oliwą z oliwek. Posypać całość listkami mięty i pokrojoną natką pietruszki. Można natkę pietruszki podać osobno, u mnie nie wszystkim ona odpowiada. Można również pominąć składnik, który nam nie pasuje. Choć z doświadczenia powiem Wam, że wszystko razem stanowi połączenie doskonałe
Smaczne ZdroweWieprzowinę Pieczoną z Warzywami. Wyszło pysznie i wbrew pozorom mało pracochłonne. No to zaczynamy. Składniki: 1 kg wieprzowiny bez kości (łopatka, karkówka) 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 6 ząbków czosnku 3 gałązki rozmarynu świeżego 3 gałązki tymianku świeżego 8 łyżek octu balsamicznego oliwa z oliwek 4 liście laurowe 1 łyżeczka ziaren jałowca sól pieprz(...)Wykonanie: Zioła, marchew, pietruszkę i łodygi selera naciowego myjemy. Czosnek i cebulę obieramy. 2 gałązki rozmarynu i połowę tymianku siekamy. 2 ząbki czosnku kroimy w plasterki. Mięso myjemy, nacinamy i nacieramy solą, pieprzem i połową rozmarynu. Do moździerza wrzucamy 4 ząbki czosnku, ziarna jałowca, resztę posiekanych ziół i rozcieramy wszystko na pastę. Powstałą pastą nacieramy mięso, wkładamy je do brytfanny
Blondynka GotujePost Masło czosnkowe z natką pietruszki pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeIdealne do makaronu, pikantne i bardzo aromatyczne, polecam :) natka pietruszki 50 ml oliwy z oliwek sok z połowy cytryny ząbek czosnku garść pestek słonecznika 50 g startego cheddara sól i pieprz do smaku Natkę myjemy i wkładamy do blendera. Dodajemy wyciśnięty ząbek czosnku, słonecznik, starty ser i zalewamy oliwą i sokiem z cytryny. Dokładnie miksujemy. Doprawiamy do smaku. Smacznego :) function
Mienta blogczerwone cebule, pokrojone w drobną kosteczkę 2 ząbki czosnku 120 g chleba polskiego (sam miąższ, bez skórki, posiekany na mniejsze kawałki) 2 łyżki musztardy dijon 1 pęczek posiekanej natki pietruszki 1 opakowanie ricotty 4 cytryny, sparzone 1 ½ szklanki ryżu basmati + 75 g 1 cebula, pokrojona w kosteczkę 1 łyżka curry 2 jaja pieprz sól Na desce do krojenia(...)siekamy, dodajemy do miski z chlebem. Do chleba dodajemy 2 łyżki musztardy dijon i całe opakowanie sera ricotty oraz 2 całe jaja. Doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy ½ pęczka natki pietruszki (same listki), wcześniej posiekanego, całość mieszamy. 4 pstrągi myjemy pod bieżącą wodą, następnie pozbawiamy ich łusek. Kładziemy pstrągi na papierowym ręczniku, następnie filetujemy (pozbawiamy ości, głowy i kręgosłupa), wycinamy też
Brzuszki ŁakomczuszkiOstatnio nie miałam czasu na cokolwiek więc teraz czas na malutkie nadrobienie zaległości. Pyszny makaronik ze strony kuchnialidla. :) Składniki: pęczek szparagów (ja wykorzystałam białe) posiekana natka pietruszki (ilość w zależności od upodobań, ja dałam 3/4 pęczka) 2 piersi z kurczaka 400ml śmietanki 30% 2 szczypty gałki muszkatołowej 500 g makaronu penne (ja miałam trochę rurek, trochę świderków więc wykorzystałam(...)trochę masła, kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, następnie smażymy na patelni. Usmażonego kurczaka przekładamy do miski. Na patelnię, na której smażył się kurczak, wlewamy śmietanę, dodajemy połowę przygotowanej natki pietruszki (pozostałą część zostawiamy, będziemy dodawać ją później) i 2 szczypty gałki muszkatołowej. Szparagi kroimy na równe słupki i wrzucamy na patelnię z sosem. Gdy śmietana się delikatnie zredukuje, dodajemy kurczaka
Brzuszki Łakomczuszkitrzeba się napracować ale na prawdę warto. Składniki: 5 łyżek fasoli Piękny Jaś 2 listki laurowe 1 ząbek czosnku 3 średnie buraki 3 podudzia z kurczaka 1 marchewka 1/2 pietruszki kawałek pora 1/4 białej kapusty 1/2 cebuli 2 ziemniaki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki soku z cytryny jogurt naturalny 0% sól, pieprz Fasolę płuczemy(...)wszystkie części gdzie jest tłuszczyk. Wkładamy do dużego garnka i zapełniamy wodą do 3/4 obiętości. Solimy i gotujemy na niedużym ogniu przez 2h. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora, kapustę. Dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Następnie zagotowujemy zupę i dodajemy fasolę wraz z wywarem, a następnie po 5 min buraki, natkę oraz przecier. Jeszcze
Brzuszki Łakomczuszkiszynką, może być tłusta słodka śmietanka albo w wersji light gęsty jogurt, niestety serce łasucha u mnie wygrało nad silną wolą i wybrałam serek topiony) 2 małe marchewki mała pietruszka mały por malutki seler 5 ziaren pieprzu 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe gałka muszkatołowa sól, pieprz pieczywo pełnoziarniste natka pietruszki Gotujemy wywar warzywny. Na zimną wodę wrzucamy obraną(...)jest gotowy wyjmujemy z niego warzywa i dodajemy całą zawartość patelni. Dodajemy pokrojony serek topiony i gotujemy ok 15 minut. Podajemy z grzankami z pieczywa pełnoziarnistego, posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego
Brzuszki ŁakomczuszkiCzego chcieć więcej? Składniki: trzy ząbki czosnku cebulka brokuł 300 gram piersi z kurczaka 250 gram makaronu tagliatelle sól pieprz słodka papryka w proszku pół prapryki garść natki pietruszki oliwa z oliwek 50 gram masła ewentualnie ser do posypania Na patelnię wrzucamy masło i łyżkę oliwy z oliwek aby masło się nie spaliło. Wrzucamy posiekany ząbek czosnku oraz pokrojoną(...)garnku (woda na makaron powinna być tak słona jak woda morska-czyli dość mocno). Na patelnię do naszego kurczaka wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę paprykę oraz pół garści natki pietruszki. Dodajemy również ugotowanego wcześniej brokuła i jeszcze chwilę dusimy. Makaron odcedzamy- nie przelewamy zimną wodą!! i polewamy łyżką oliwy z oliwek. Makaron wrzucamy na patelnię do naszych warzyw i kurczaka
Mango Papajapomidorową z klopsikami. I ryżem. I jest pyszna, kremowa, pachnąca i chyba zagości na moim stole na stałe. Składniki: młoda marchewka 4 sztuki młody seler młody por pietruszka 1 kg pomidorów (ja użyłam około 400 gram koktajlowych żółtych i 4 pomidory malinowe dość duże) litr bulionu (od bidy może być z kostki) lub wody nać pietruszki 300 gram(...)Gotujemy zupę około 20 minut aż warzywa zmiękną. W międzyczasie wstawiamy ryż i robimy klopsiki. Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz, jajko, bułkę tartą i garść posiekanej naci z pietruszki. Mieszamy wszystko porządnie i robimy niewielkie klopsiki, smażymy je na dwóch łyżkach oliwy po 2-3 minuty z każdej strony i przekładamy na talerz. Wracamy do zupy. Gdy warzywa
Mango PapajaSpaghetti alla carbonara to włoskie danie z makaronem, boczkiem, jajkami i pietruszką. Proste w składnikach lecz mimo to każdy ma na nie swój sposób. Mój z pewnością jest jakąś modyfikacją oryginału, ponieważ dodaje do carbonary dodatkowo śmietanę. Dlatego też pragnę się z Wami podzielić tym pomysłem. Składniki: (na dwie porcje) 200 gram makaronu 2 jaja 100 gram boczku pół(...)cebulki ząbek czosnku 100 ml śmietany 30% sól świeżo zmielony pieprz łyżka posiekanej natki pietruszki 100 gram startego sera żółtego Makaron gotujemy w dużej ilości wody z solą. Po ugotowaniu przecedzamy makaron (nie przelewamy zimną wodą!!!) i odstawiamy. W międzyczasie kroimy boczek w kostkę i podsmażamy na suchej patelni przez 2-3 minuty aby wytopił się nadmiar tłuszczu. Dodajemy bardzo
Mango PapajaSkładniki: * 2 szklanki wyłuskanego zielonego groszku * 3 młode ziemniaki * 1 cebula średniej wielkości * 700 ml wywaru warzywnego * 1 łyżka jogurtu greckiego * sól * pieprz * 4-5 kromek chleba * pęczek natki pietruszki * 2 ząbki czosnku * oliwa z oliwek Wykonanie: Do przygotowania zupy krem z zielonego groszku potrzebny jest warzywny wywar. Żeby go zrobić wrzućcie do garnka włoszczyznę, zalejcie wodą, dodajcie przyprawy, takie(...)odcedzonym ) ugotować groszek, cebulę i ziemniaki - do miękkości. Zupę zmiksować blenderem, dodając jogurt naturalny i doprawiając do smaku. Z chleba odkroić skórę, a kromki pokroić w kosteczkę. Natkę pietruszki posiekać, ja pomogłam sobie przystawką siekającą będącą na wyposażeniu blendera BRAUN MQ 535. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić zgniecione, nie obrane ze skórki ząbki czosnku oraz chleb. Smażyć
kolorowotorcikowokoktajlowych. Ten makaron ułatwi nam oczekiwanie i przybliży nas do lata. SKŁADNIKI (dla 2 osób) 200 gram pełnoziarnistego spaghetti 1 puszka pomidorów w kawałkach 4 ząbki czosnku 1/2 natki pietruszki 1-2 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka suszonego oregano pieprz świeżo mielony sól 4 centymetry świeżego chilli z pestkami 6 pomidorków koktajlowych 2 fileciki anchois parmezan 1 łyżka oliwy z oliwek(...)rozdrabniamy blenderem. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki, gałązki rozmarynu, chilli posiekane wraz z pestkami oraz fileciki anchois. Na koniec smażenia dorzucamy połowę posiekanej natki pietruszki. Dodajemy zmiksowane pomidory, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Redukujemy sos, aż stanie się gęsty. Gdy woda się zagotuje, solimy ją i wrzucamy makaron. Ugotowany al dente makaron przekładamy bezpośrednio z garnka
OstryKęsparze, zamiast grillować, a masło zastąpiłem oliwą. Tym razem zrobiłem jednak masełko pietruszkowe. Jest tak dobre, że właściwie zasługuje na odrębny post:) Składniki: świeży pstrąg patroszony – 1 szt. natka pietruszki – 1 pęczek świeża kolendra – 2 gałązki masło – 2 łyżki cebula – 2 szt. czosnek – 3 ząbki białe wino wytrawne – 1 szklanka sok z ½ cytryny cukier – 2 łyżeczki rodzynki – 100 gram pomidory(...)krojone – 1 puszka przyprawy – sól, pieprz, liść laurowy Masełko pietruszkowe: Do miseczki wrzucamy 2 łyżki masła, garść posiekanej pietruszki (resztę zostawiamy nieposiekaną), trochę posiekanej cebuli i wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy wszystko widelcem. Staramy się nie zjeść wszystkiego z pieczywem chrupkim, żeby zostało trochę do ryby:) Pstrąga myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy posiekaną cebulą, drobno pokrojonym ząbkiem czosnku, solą
Gotuj z Misiemmnie w sosie pomidorowym z nutką curry. Pulpeciki z cukinii: 1 bardzo duża cukinia lub 2 mniejsze (ok. 40-50 dag) 3 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki tartego parmezanu 6 łyżek bułki tartej 1 ząbek czosnku 1 małe jajko sól morska świeżo mielony pieprz Sos pomidorowy z nutą curry: 500 g krojonych pomidorów (z kartonika(...)mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 bardzo duża cukinia lub 2 mniejsze (ok. 40-50 dag) 3 łyżki posiekanego szczypiorku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki tartego parmezanu 6 łyżek bułki tartej 1 ząbek czosnku 1 małe jajko sól morska świeżo mielony pieprz 500 g krojonych pomidorów (z kartonika lub puszki) 2 średnie cebule
Poezja smaku