pietruszka - 3495 przepisów (strona:66/233)

Surówka z białej kapusty i selera z orzechami włoskimi i daktylami 230

które też nadadzą słodyczy. Mam nadzieję, że oryginalny smak surówki urozmaici Wasz niejeden posiłek Składniki:1/2 malutkiej główki białej kapusty1 mały seler3/4 szklanki orzechów włoskich9 suszonych daktyli1/2 pęczka natki pietruszki 100 g jogurtu naturalnegookoło 150 g gęstej śmietany 18%3 łyżki soku z cytrynyokoło 1 łyżki cukrubiały pieprzsólPrzygotowanie:Kapustę poszatkować, selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Orzechy(...)włoskie chwilę prażyć na suchej patelni, bardzo drobno posiekać lub rozdrobnić w malakserze. Wszystko przełożyć do miski, dodać posiekane suszone daktyle i posiekaną natkę pietruszki. Dolać jogurt naturalny, śmietanę oraz sok z cytryny. Następnie dodać cukier i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Gotową surówkę odstawić, aż składniki się przegryzą, po czym ponownie wymieszać.Smacznego

Oryginalny smak
PASZTET Z KASZY JAGLANEJ Z PIECZARKAMI 386

ciemnej formie o wym.30x11cm, można użyć mniejszą będzie wówczas wyższy.Składniki:- 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej- 500g pieczarek- 3 cebule- 2-3 ząbki czosnku (nie trzeba)- 1 pęczek natki pietruszki- 1 puszka białej fasoli-  ok.60g mąki ziemniaczanej- sól i pieprz do smaku- olej lub oliwa do podsmażenia pieczarek i cebuli z czosnkiem (dałam olej kokosowy bezzapachowy)Pieczarki umyć, pokroić(...)koniec smażenia dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku (uważać by się nie przypaliły).Do miski odmierzamy ugotowaną kaszę jaglaną, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem i pieczarki, mąkę ziemniaczaną, pokrojoną natkę pietruszki oraz odsączoną fasolę z puszki, doprawiamy całość solą i pieprzem. Ja dałam pieprzu dość sporo, by pasztet miał wyraźny (nie mdły) smak, ale to rzecz gustu oczywiście. Dokładnie mieszamy wszystko

Smaczne Zdrowe
Zupa dyniowa z papryką i grochem 193

zezłoci dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz pomidory, wsypujemy przyprawy i chwilę razem smażymy ok. 5 minut.3. Przesmażone warzywa łączymy z gotującym się grochem, dodajemy pokrojoną marynowana paprykę, natkę pietruszki i doprawiamy do smaku jeśli jest potrzeba. Gotujemy wszystko razem do miękkości warzyw ok 15-20 minut

Apetyczna babeczka
Marchewkowa przekąska 299

natki pietruszkipieprzNadzienie.20 dag twarogu50 ml jogurtu naturalnego1 łyżeczka chrzanupieprz białyPrzybranie.1 marchew ugotowanakiełki rzodkiewkiWykonanie.Obraną marchewkę drobno zetrzeć.Jaja wymieszać z oliwka i solą. Mąkę wymieszać z proszkiem, orzeszkami, pietruszką i parmezanem i stopniowo dodawać do masy jajecznej, miksując.Dodać marchewkę i wymieszać, doprawić pieprzem.Włożyć do natłuszczonej małej keksówki i piec w temp. 180 stop.30 minut.Ostudzić ciasto.Nadzienie-wszystkie

Kulinarny karnet Christophera
Zupa ziemniaczana przecierana z pomidorami 152

zalać wodą, osolić i ugotować. Ziemniaki przetrzeć, ale wywar zachować.Dojrzałe pomidory ugotować, przetrzeć i połączyć z ziemniakami. Wlać wywar i oliwkę, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki i smacznego.Smaczna, dietetyczna zupa. Zamiast pomidorów świeżych można użyć swoich ze słoika. Smaczna, dietetyczna zupa

Kulinarny karnet Christophera
KRUPNIK 150

KRUPNIKSkładniki:- 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej- 2 cebule- 5 ziemniaków- 2 marchewki- 1  pietruszka- 1/4 selera- 300g żeberek- 2 kostki rosołowe- ziele angielskie (5 kulek)- owoce jałowca (2 kulki)- 3 liście laurowe- lubczyk oraz natka pietruszki- przyprawa kucharek- pieprz czarnySposób przygotowania:Żeberka myjemy i wkładamy do garnka. Warzywa obieramy, cebule kroimy w kostkę. Marchew, pietruszke i seler trzemy na tarce

Mentor Smaku
Cukiniowy sposób na głoda 238

cukiniCiasto:0,5 kg cukini (może być żółta tak jak u mnie, ale i zielona będzie ok)2 jajka5-6 łyżek mąki8-9 łyżek płatków kukurydzianychduży pęczek natki pietruszki jeszcze większy pęczek kopru (dla maniaków kopru! :) )sól, pieprzDip:kostka twarogukoper4 ząbki czosnkuśmietanasól, pieprzZaczynamy od cukini! Bardzo dokładnie ją mijemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko zasalamy odstawiamy(...)wyciskamy, bo woda nam nie jest potrzebna, a im więcej wody tym więcej mąki musimy dodać... a po co? No właśnie! Do odciśniętej już cukini dodajemy koper, pietruszkę, jajka, mąkę, płatki kukurydziane. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.A teraz zajmujemy się naszym dipem:Mieszamy ser z przygotowanym wcześniej cosnkiem, dodajemy koper, sól, pieprz do smaku i łączymy składniki śmietaną

Kuchnia moimi oczami
Krem z buraczków 142

krem i przecieramy przez sito. Dodajemy koncentrat z buraków, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 5 minut.4. Zupę przekładamy do talerzy, na środku robimy "kleksa" ze śmietany, posypujemy natką pietruszki i polewamy odrobiną oliwy i sosu balsamicznego. Smacznego! :)*Można również użyć bulionu drobiowego dla intensywniejszego smakuPrzepis bierze udział w akcji

My Culinary Art
SCHAB W SOSIE KOPERKOWO-MARCHEWKOWYM 50596

Składniki:1kg schabu bez kości2 marchewkikawałek pietruszki i seleraliść laurowyziele angielskieodrobina vegetyłyżeczka mąkiśmietana 18%koperekWykonanie:Schab kroimy na cm plastry. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą ponad schabem ok 2cm. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, startą na drobnych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Dodajemy odrobiną vegety. Gotujemy ok 1h, do miękkości schabu. Zaciągamy odrobiną mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Dodajemy śmietankę

Walijskie Pichcenie
KURKOWA 217

nachodził mnie apetyt na zupkę :-)I dziś apetytowi stało się za dość - jak to mówią! :-)Składniki:- porcja rosołowa lub 4 skrzydełka - 0,4 kg kurek- 2 marchewki- 1 pietruszka- kawałek selera- 2 cebule średnie- ziele angielskie- liść laurowy- pieprz, sól- 3 łyżki masła- śmietana- natka pietruszki- koperek świeżyWykonanie:Gotujemy wywar z kości i włoszczyzny, aż do miękkości

Walijskie Pichcenie
KUJAWSKI KRUPNIK NA ŻOŁĄDKACH 199

kaszę. Ziemniaki obrać, pokroić w niedużą kostkę, dodać do zupy gdy kasza będzie już miękka. Przyprawić całość solą i pieprzem. Gotować do miękkości ziemniaków. Na koniec posypać obficie natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego

Walijskie Pichcenie
DOMOWE PALUCHY RYBNE 172

kostkę dużą cebulę.Studzimy.Kajzerkę namaczamy w mleku (ew.w wodzie) - odciskamy. W maszynce do mielenia mięsa mielimy ugotowaną rybę,przesmażoną cebulkę, i ugotowane wraz z rybą warzywka: seler, pietruszkę i 2 marchewki. Trzecią marchewkę kroimy w kostkę i dorzucamy do bulionu z którego powstanie sos. Do zmielonej wraz z warzywami ryby wbijamy 2 jajka, dosypujemy przyprawę do ryb, ew. odrobinę(...)bulion zagotowujemy, zaciągamy łyżką mąki rozrobionej z wodą (lub zimnym bulionem), dodajemy ukwaszoną śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dorzucamy do sosu sporą ilość posiekanej natki pietruszki. Sos i paluchy podajemy z ryżem lub ziemniakami z wody. Smacznego

Walijskie Pichcenie
POMIDOROWO-PAPRYKOWA Z RYŻEM 191

paprykę. Gdy warzywa są usmażone dodajemy pomidory z puszki i smażymy aż zredukuje się płyn z pomidorów. Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą, dorzucamy ziele angielskie, liść laurowy,pokrojoną marchewkę, pietruszkę i gotujemy ok 20minut. Po tym czasie wlewamy sok pomidorowy oraz zawartość naszej patelni. Solimy, pieprzymy, dodajemy słodką  i ostrą paprykę. Zasypujemy ryżem i gotujemy ok 30 minut

Walijskie Pichcenie
BOGRACZ CZYLI PIKANTNA GULASZOWA 256

Składniki:        600 g wieprzowiny (u mnie łopatka)         2 marchewki         2 pietruszki         2  cebule         2 ziemniaki         czerwona papryka         4 łyżki przecieru pomidorowego(...)patelni, na mocno rozgrzanym oleju. Dorzucamy pokrojoną cebulę oraz czerwoną paprykę też pokrojoną w kostkę i dusimy przez ok 15 min. W osobnym garnku zagotowujemy bulion wraz z pietruszką i marchewką pokrojoną w plasterki. Lekko uduszone już mięso wraz z papryką przekładamy do naszego bulionu, doprawiamy solą, pieprzem, papryką, dokładamy przecier pomidorowy oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy

Walijskie Pichcenie
MINESTRONE CZYLI WŁOSKA ZUPA Z WARZYWAMI I MAKARONEM W POLSKIM WYDANIU 215

cebuli2 małe cukinieząbek czosnkuoreganopuszka pomidorów w sosie własnymkoperekziele angielskieliść  laurowy2 łyżki oleju1/2 paczki drobnego makaronuWykonanie:Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie.Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę: marchewki, pietruszkę, seler, czerwona paprykę ,cukinię i czosnek. Po podsmażeniu przekładamy wszystko do garnka z bulionem, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie,przyprawy:sól, słodką i ostrą paprykę, odrobinę pieprzu oraz oregano

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania