pietruszka - 3495 przepisów (strona:66/233)

kopytka zielone klasyczne z bułką w maśle / patato dumplings with breadcrumbs 122

potrzebujesz:- 300 - 350 g przesianej mąki- 1 jajko- pół łyżeczki soli- mały pęczek natki pietruszkiZiemniaki należy zmielić, zblendować lub przecisnąć przez praskę do kartofli. Ja moje zblendowałam dodając liście pietruszki do ziemniaków. Pietruszkę można też zmiksować osobno z jajkiem.Wstaw wodę na kopytka w dużym garnku.Masę ziemniaczaną wyłóż na stolnicę,dodaj przesianą mąkę, jajko i sól.Szybko wyrób ciasto, podziel

Pasje Jolki
Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach 146

Składniki:puszka konserwowej ciecierzycypuszka krojonych pomidorów150 g makaronu mini penne rigate1/2 pęczka natki z pietruszki, posiekanej2 ząbki czosnku2 łyżeczki suszonego oregano2 łyżki oliwy z oliwekkilka plastrów ulubionego serasól do smakuPrzygotowanie:Na oliwie z oliwek podsmażamy plasterki czosnku, dodajemy pomidory z puszki odcedzoną ciecierzycę i suszone oregano, dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, a w tym czasie gotujemy makaron zgodnie(...)opisem na opakowaniu. Na koniec doprawiamy do smaku. Podajemy posypane posiekaną natką z pietruszki i serem

Moja smaczna kuchnia
Szybkie i pyszne krewetki z patelni 125

czym mają bardzo mało kalorii.   Składniki, 20 szt: 20 szt krewetek Black Tiger 4 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek listki z 2 gałązek natki pietruszki 1 papryczka chili sól do smaku cytryna lub limonka Przygotowanie: Mrożone krewetki zalać letnią wodą, poczekać aż się rozmrożą. Jeżeli są w pancerzykach należy je ściągnąć i wyciągnąć czarną nitkę(...)Posiekać czosnek, natkę i chili.  Na patelni rozgrzać masło, wrzucić krewetki, czosnek, chili, Krewetki obsmażać około 3 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia dodać oliwę z oliwek, natkę pietruszki. Pamietajmy, żeby nie smażyć ich za długo bo będą gumowate. Doprawić sokiem z cytryny lub limonką i solą. Jeść je same lub z ulubionym pieczywem

cooklife
Turecka sałatka z ciecierzycy, Nohut Salatası 1402

cebula100 g sera fetana sos: sok z 1 cytryny, 2 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, po 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, pieprzu cayenne lub ostrej papryki, soli i pieprzuposiekana natka pietruszki lub świeża miętaPrzygotowanie:Ciecierzycę oraz oliwki opłucz z zalewy. Oliwki należy pozbawić pestek. Pomidory pokrój w kostkę, a jeżeli używasz koktajlowych, przekrój je na połówki. Cebulę pokrój na cienkie plasterki(...)Składniki sałatki umieść w misce.W miseczce lub słoiku wymieszaj składniki sosu. Spróbuj i ewentualnie dopraw. Polej sosem sałatkę i wymieszaj. Posyp posiekaną natką pietruszki lub miętą oraz pokruszonym serem feta. Podawaj od razu lub wstaw do lodówki na pół godziny, aby smaki się przegryzły. ***Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa rybna pomidorowa 160

wytrawnego wina1 liść laurowy3 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine)1/3 łyżeczki chilli1 duży ziemniak1,5 l bulionu rybnego1/2 łyżki masła1/2 łyżeczki suszonej mięty1 łyżka koncentratu pomidorowego1/2 łyżeczki cukrunatka pietruszki do posypaniasól, pieprzPrzygotowanie:Dorsza myjemy, filetujemy, z resztek gotujemy bulion rybny. Filety kroimy na większe kawałki, lekko solimy i odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy drobno pokrojoną

Oryginalny smak
Polędwiczka wieprzowa z harissą i kaszą pęczak 154

małą patelnię lub rondelka. Dodać masło, szczyptę soli i podsmażyć. Dolać odrobinę wody i gotować do miękkości. Gotową marchewkę dodać do kaszy, wsypać pieprz ziołowy i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać i doprawić solą. Kaszę przełożyć na talerz i ułożyć pokrojoną w plasterki polędwiczkę. Do dania świetnie pasuje raita ogórkowa. Smacznego

Oryginalny smak
Surówka z białej kapusty i selera z orzechami włoskimi i daktylami 188

które też nadadzą słodyczy. Mam nadzieję, że oryginalny smak surówki urozmaici Wasz niejeden posiłek Składniki:1/2 malutkiej główki białej kapusty1 mały seler3/4 szklanki orzechów włoskich9 suszonych daktyli1/2 pęczka natki pietruszki 100 g jogurtu naturalnegookoło 150 g gęstej śmietany 18%3 łyżki soku z cytrynyokoło 1 łyżki cukrubiały pieprzsólPrzygotowanie:Kapustę poszatkować, selera obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Orzechy(...)włoskie chwilę prażyć na suchej patelni, bardzo drobno posiekać lub rozdrobnić w malakserze. Wszystko przełożyć do miski, dodać posiekane suszone daktyle i posiekaną natkę pietruszki. Dolać jogurt naturalny, śmietanę oraz sok z cytryny. Następnie dodać cukier i dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Gotową surówkę odstawić, aż składniki się przegryzą, po czym ponownie wymieszać.Smacznego

Oryginalny smak
PASZTET Z KASZY JAGLANEJ Z PIECZARKAMI 368

ciemnej formie o wym.30x11cm, można użyć mniejszą będzie wówczas wyższy.Składniki:- 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej- 500g pieczarek- 3 cebule- 2-3 ząbki czosnku (nie trzeba)- 1 pęczek natki pietruszki- 1 puszka białej fasoli-  ok.60g mąki ziemniaczanej- sól i pieprz do smaku- olej lub oliwa do podsmażenia pieczarek i cebuli z czosnkiem (dałam olej kokosowy bezzapachowy)Pieczarki umyć, pokroić(...)koniec smażenia dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku (uważać by się nie przypaliły).Do miski odmierzamy ugotowaną kaszę jaglaną, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem i pieczarki, mąkę ziemniaczaną, pokrojoną natkę pietruszki oraz odsączoną fasolę z puszki, doprawiamy całość solą i pieprzem. Ja dałam pieprzu dość sporo, by pasztet miał wyraźny (nie mdły) smak, ale to rzecz gustu oczywiście. Dokładnie mieszamy wszystko

Smaczne Zdrowe
Zupa dyniowa z papryką i grochem 173

zezłoci dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz pomidory, wsypujemy przyprawy i chwilę razem smażymy ok. 5 minut.3. Przesmażone warzywa łączymy z gotującym się grochem, dodajemy pokrojoną marynowana paprykę, natkę pietruszki i doprawiamy do smaku jeśli jest potrzeba. Gotujemy wszystko razem do miękkości warzyw ok 15-20 minut

Apetyczna babeczka
Marchewkowa przekąska 278

natki pietruszkipieprzNadzienie.20 dag twarogu50 ml jogurtu naturalnego1 łyżeczka chrzanupieprz białyPrzybranie.1 marchew ugotowanakiełki rzodkiewkiWykonanie.Obraną marchewkę drobno zetrzeć.Jaja wymieszać z oliwka i solą. Mąkę wymieszać z proszkiem, orzeszkami, pietruszką i parmezanem i stopniowo dodawać do masy jajecznej, miksując.Dodać marchewkę i wymieszać, doprawić pieprzem.Włożyć do natłuszczonej małej keksówki i piec w temp. 180 stop.30 minut.Ostudzić ciasto.Nadzienie-wszystkie

Kulinarny karnet Christophera
Zupa ziemniaczana przecierana z pomidorami 132

zalać wodą, osolić i ugotować. Ziemniaki przetrzeć, ale wywar zachować.Dojrzałe pomidory ugotować, przetrzeć i połączyć z ziemniakami. Wlać wywar i oliwkę, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki i smacznego.Smaczna, dietetyczna zupa. Zamiast pomidorów świeżych można użyć swoich ze słoika. Smaczna, dietetyczna zupa

Kulinarny karnet Christophera
KRUPNIK 133

KRUPNIKSkładniki:- 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej- 2 cebule- 5 ziemniaków- 2 marchewki- 1  pietruszka- 1/4 selera- 300g żeberek- 2 kostki rosołowe- ziele angielskie (5 kulek)- owoce jałowca (2 kulki)- 3 liście laurowe- lubczyk oraz natka pietruszki- przyprawa kucharek- pieprz czarnySposób przygotowania:Żeberka myjemy i wkładamy do garnka. Warzywa obieramy, cebule kroimy w kostkę. Marchew, pietruszke i seler trzemy na tarce

Mentor Smaku
Cukiniowy sposób na głoda 224

cukiniCiasto:0,5 kg cukini (może być żółta tak jak u mnie, ale i zielona będzie ok)2 jajka5-6 łyżek mąki8-9 łyżek płatków kukurydzianychduży pęczek natki pietruszki jeszcze większy pęczek kopru (dla maniaków kopru! :) )sól, pieprzDip:kostka twarogukoper4 ząbki czosnkuśmietanasól, pieprzZaczynamy od cukini! Bardzo dokładnie ją mijemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko zasalamy odstawiamy(...)wyciskamy, bo woda nam nie jest potrzebna, a im więcej wody tym więcej mąki musimy dodać... a po co? No właśnie! Do odciśniętej już cukini dodajemy koper, pietruszkę, jajka, mąkę, płatki kukurydziane. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.A teraz zajmujemy się naszym dipem:Mieszamy ser z przygotowanym wcześniej cosnkiem, dodajemy koper, sól, pieprz do smaku i łączymy składniki śmietaną

Kuchnia moimi oczami
Krem z buraczków 117

krem i przecieramy przez sito. Dodajemy koncentrat z buraków, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 5 minut.4. Zupę przekładamy do talerzy, na środku robimy "kleksa" ze śmietany, posypujemy natką pietruszki i polewamy odrobiną oliwy i sosu balsamicznego. Smacznego! :)*Można również użyć bulionu drobiowego dla intensywniejszego smakuPrzepis bierze udział w akcji

My Culinary Art
SCHAB W SOSIE KOPERKOWO-MARCHEWKOWYM 50454

Składniki:1kg schabu bez kości2 marchewkikawałek pietruszki i seleraliść laurowyziele angielskieodrobina vegetyłyżeczka mąkiśmietana 18%koperekWykonanie:Schab kroimy na cm plastry. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą ponad schabem ok 2cm. Dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, startą na drobnych oczkach marchewkę, pietruszkę i seler. Dodajemy odrobiną vegety. Gotujemy ok 1h, do miękkości schabu. Zaciągamy odrobiną mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Dodajemy śmietankę

Walijskie Pichcenie