robiłam. Składniki:0,5 kg mięsa chudego ( ja użyłam łopatki)0,5 kg podgardla ze skórą0,5 kg wątroby ( ja użyłam drobiowej)2 marchewki1 seler2 pietruszki 3 cebule 2 czerstwe bułki (kajzerki)4 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego0,5 szklanki wody5 łyżek majerankusól, pieprz do smaku3 jajkaPrzygotowanie:Do średniego garnka z przykrywką, wkładamy mięso chude(...)oraz podgardle ze skórą. Wlewamy wodę dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok 1h. Po tym czasie dodajemy obrane marchewki, cebulę, pietruszkę,seler, bułki. Wszystko gotujemy jeszcze 20-30 minut. Po tym czasie dodajemy wątrobę i gotujemy 15 minut. Ostudzamy.Mięso oczyszczamy jeżeli są kości, czy chrząstki,. Wszystko musimy przepuścić przez
Niezły Młynekziela angielskieszczypta soliszczypta pieprzu5 dużych ogórków kiszonych woda z ogórków 2 ziemniaki2 łyżki śmietany 18%koperek (ja nie dodaję)CZAS PRZYGOTOWANIA: 2,5 HPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Marchewkę, pietruszkę obieramy, wkładamy do dużego garnka razem z selerem, porem, kośćmi, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zalewamy dwoma litrami wody, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia przez dwie
My Culinary ArtSkładniki:2 cukinie0,5 kg mielonej wieprzowiny100 g ryżupół czerwonej i pół żółtej papryki1 cebula1 ząbek czosnku500 ml przecieru pomidorowegosól, pieprz, zioła (bazylia, oregano, zmielona czerwona papryka, natka pietruszki)ser feta do położenia na wierzchuser żółty do starciaolej do smażeniaSposób przyrządzenia:Cukinie kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środek, aby powstały rynienki, w które będziemy nakładać farsz. Na patelni(...)wrzucamy mięso mielone. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną mieloną papryką, oraz bazylią i oregano. Dodajemy przecier pomidorowy. Smażyć aż sos trochę zgęstnieje. Do miski przekładamy usmażone mięso, natkę pietruszki oraz ugotowany al dente ryż. Mieszamy, a następnie przekładamy farsz na wydrążone cukinie, które delikatnie solimy. Na wierzchu farszu układamy pokrojoną w kostkę fetę.Całość zapiekamy ok pół godziny
upichcicoskrobać z łusek, umyć i odfiletować.Pstrąg łososiowy duszony na maśleKażdy filet dokładnie osuszyłam papierowym ręcznikiem. Skropiłam dokładnie sokiem wyciśniętym z cytryny, posypałam białym pieprzem i suszoną natką pietruszki. Każdy sam sobie posoli na talerzu.Na patelni stopiłam masło i włożyłam przyprawione filety. Najpierw kilka minut smażyłam (na średnim ogniu) na jednej stronie, a potem przełożyłam na drugą.Filet(...)cykoriiKilka cykorii pokroić w cienkie piórka odrzucając jednak "głąby".Od razy skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, żeby nie ściemniała.Oliwę wymieszać z solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Połączyć z cykorią i, jeśli trzeba, dodać soku z cytryny, gdyż musi być ona wyczuwalna oraz złagodzić charakterystyczny gorzkawy smak cykorii. Surówkę najlepiej przygotowywać bezpośrednio przed jedzeniem, wtedy jest najsmaczniejsza.FrytkiZiemniaki obieram
Codzienna kuchnia niecodziennacoś wymyślić. W ten sposób powstała poniższa potrawa :)Składniki:mieszanka przypraw ras el hanout - około 2 łyżeczek,około pół kilograma wieprzowiny - ja użyłam karkówki,4 średnie marchewki,3 średnie pietruszki,pół małego selera,kawałek pora (około 10 cm.),1 średnia cebula, 3 ząbki czosnku,4-5 łyżek oliwy.Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunąć ewentualne błony i ścięgna(...)cebulę i posiekany czosnek. Szybko obsmażamy (maksymalnie kilka minut) i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na tej samej patelni, na pozostałym tłuszczu w identyczny sposób obsmażamy pokrojone w kawałeczki marchew, pietruszkę i seler. Przełożyć na mięso. Na wierzchu wyłożyć pokrojony w plasterki por. Naczynie przykryć i wstawić na około 40 minut (aż wszystko zmięknie) do piecyka nagrzanego do temperatury 180 stopni.Ja
Codzienna kuchnia niecodziennawielkanocnymi sakiewkami. Postanowiłam jej pomysł wykorzystać do zrobienia mojej sałatki.Składniki sałatki:sałata lodowa,groszek zielony konserwowy,ogórek konserwowy (ja dałam miniaturki marynowane z chili),boczek wędzony,zielona pietruszka,jajka.Boczek pokroić w paseczki i na średnio gorącej patelni wytopić tłuszcz tak, aby te paseczki boczku stały się zrumienione i chrupkie. Wyłożyć je na papierowy ręcznik, żeby(...)kawałki i ułożyć na półmisku wzdłuż brzegu. (Na środku musi zostać miejsce na jajka.) Na sałacie ułożyć groszek, ogórki - miniaturki lub pokrojone w dowolne kawałeczki, boczek i pietruszkę. Malutką miseczkę wyłożyć folią spożywczą ( kwadrat około 20cm X 20cm), natłuścić olejem i wbić jajko. Folię zawinąć w sakiewkę, u góry związując lub ściskając gumką recepturką. Tak przygotowane jajko
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki galarety:około 1 litr wywaru - może być rosół lub wywar z samych warzyw,żelatyna w ilości odpowiedniej do ilości płynu - wskazówki na opakowaniu,ugotowane warzywa z wywaru: marchewka, pietruszka, seler,groszek konserwowy,ogórki konserwowe,cieniutko pokrojona w plastry szynka,jajka ugotowane na twardo,zielona pietruszka.Wywar połączyć z żelatyną. Wlać trochę na dno foremki i odstawić do lodówki, żeby stężał(...)Następnie układać partiami składniki galaretki według gustu i fantazji. Warzywa z wywaru pokroić w paseczki lub kostkę, przekładać je gałązkami zielonej pietruszki. Na środku ułożyć całe jajka. Po bokach groszek i ogórki. Żeby składniki ładnie komponowały się i nie zbiły w jednym miejscu, układać je stopniowo i również stopniowo zalewać wywarem. Kiedy jedna
Codzienna kuchnia niecodziennaząbków czosnku,3 łyżki masła,mielony biały pieprz,sól,100-150 ml kwaśnej gęstej śmietany,ewentualnie 1 łyżeczka mąki pszennej.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Białe warzywa z rosołu (pietruszkę i seler) zmiksować lub zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej. Masło roztopić w garnku, zeszklić na nim czosnek - nie powinien się zrumienić. Dodać starte warzywa i chwilę poddusić razem. Wszystko zalać(...)zważyła. Można też wymieszać ją dokładnie z łyżeczką mąki i wtedy wlać do zupy, i zagotować.Doprawiamy białym pieprzem i solą. Przed podaniem można posypać zieloną pietruszką, która bardzo pasuje do tej zupy.grzanki przygotowałam oczywiście z własnoręcznie upieczonego chleba tostowego,który opiekłam na patelni i posypałam utartym seremSmacznego!Przepis opublikowałam również na portalu Przepis na Kobietę
Codzienna kuchnia niecodziennaRyba:filety z łososia,sól, pieprz,łyżeczka ziaren pieprzu,łyżka pociętej suszonej trawy cytrynowej - opcjonalnie,cytryna.Salsa:3 duże pomidory,2 średnie czerwone słodkie papryki,główka czosnku,mały pęczek zielonej pietruszki,sól, pieprz,2 łyżki oliwy.Łososia opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Skropić sokiem wyciśniętym z cytryny, posolić i obsypać świeżo zmielonym pieprzem.Jeśli nie mamy specjalnego garnka do gotowania(...)ostrym nożem dół na grubość około pół cm., a następnie "wycisnąć" zawartość :)Paprykę, pomidory i czosnek posiekać drobno. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać posiekaną natkę pietruszki i oliwę. Dokładnie wymieszać. Podawać na zimno.Gotowanego na parze łososia podałam tym razem z makaronem ryżowym. Łosoś był gorący, natomiast makaron chłodny i polany zimną salsą. Stworzyło to idealną
Codzienna kuchnia niecodziennapieczarek - ja użyłam sporej garści suszonych grzybów,2 średnie cebule,6 jajek,4 łyżki masła,żółty ser,sól, pieprz - do smaku,150 ml śmietanki - najlepiej słodkiej,natka pietruszki,bułka tarta do wysypania formy.Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać i pokroić w niezbyt cienkie plastry. 4 jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w plastry.Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry(...)wysypać bułką tartą. Na dnie ułożyć połowę ziemniaków i posolić je lekko. Na ziemniakach poukładać jajka, a na jajkach pieczarki z cebulą. Całość posypać drobno posiekaną pietruszką. Na wierzchu ułożyć resztę ziemniaków.2 jajka roztrzepać ze śmietanką, solą i pieprzem. Zalać formę, wierzch posypać utartym żółtym serem.Zapiekać w temperaturze 180 stopni
Codzienna kuchnia niecodziennawywarze mają już smak własnie z tego wywaru. Zanim następnym razem wyrzucicie niechciane przez nikogo warzywa - zróbcie z nich sałatkę :)Składniki:ugotowane i przestudzone warzywa z rosołu: marchew, seler, pietruszka,3-4 jajkakawałeczek surowego pora - część środkowa, jasnozielona,natka pietruszki,majonez,sól, świeżo zmielony pieprz - do smaku,szynka - wykorzystałam schab "Natura" ZMNove.Warzywa pokroić w kostkę. Por i natkę posiekać. Szynkę
Codzienna kuchnia niecodziennaszparagowej,2 większe pomidory,1 średnia cebula,3 ząbki czosnku,odrobina oliwy,sól do smaku,ostra i słodka papryka do smaku,ulubione zioła - ja dodałam tym razem tylko zieloną pietruszkę.Fasolkę ugotować w osolonej o lekko posłodzonej wodzie. Pomidory sparzyć wrzątkiem i zdjąć skórkę. Ja akurat nie robię tego, ale dla wrażliwych żołądków lepiej zdjąć ją :)Wykroić środek(...)kostkę, czosnek obrać i posiekać. Zeszklić na oliwie. Dodać pomidory i przesmażyć krótko.Przyprawić solą, papryką i ziołami. Na końcu dołożyć ugotowaną fasolkę, posiekaną pietruszkę i wymieszać. I....to wszystko :)Chyba nie było zbyt skomplikowane? :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaszklanki ciecierzycy (z puszki lub ugotowanej)pół szklanki pasty tahini (kupnej lub przygotowanej samemu)sok z 1 cytryny3 ząbki czosnku100 ml wodysóloliwa z oliweksłodka papryka w proszku, świeża pietruszka do posypaniaPasta tahini:pół szklanki sezamu50-100 ml oleju sezamowego (lub innego roślinnego)Sezam uprażyć na suchej patelni aż do zarumienienia. Następnie zmielić blenderem, bardzo powoli dolewając oleju do otrzymania gładkiej(...)regulować wg własnych upodobań). Pasta powinna być gładka, jednak ja lubię wyczuwalne drobinki ciecierzycy, więc to już zależy od Was. Gotowy hummus przełożyć do miski, polać oliwą i posypać pietruszką oraz słodką papryką. Smacznego
Food Squareprzysmażyć i wlać jogurt wymieszany z Kucharkiem. Mięsko dusić pod przykryciem 30 minut. Jeżeli chcemy sos aksamitny należy go przetrzeć. Ja akurat tego tutaj nie potrzebuję.Przed podaniem posypać pietruszką i podawać z ziemniaczkami i brukselką.Mięsko jest mięciutkie, a sos wyśmienity. Polecam z całego serca
Kulinarny karnet ChristopheraSprawdź, czy skorupki nie są pęknięte i wyrzuć te, które są otwarte lub po mocnym stuknięciu nie zamykają się.Do dużego rondla włóż cebulę, czosnek, liść laurowy, tymianek, łodygi pietruszki oraz wlej wino.Zagotuj, następnie wrzuć mule i przykryj szczelnie pokrywką. Potrząśnij rondlem kilka razy i pozwól, aby mule gotowały się w parze przez 3-4 minuty, aż się otworzą. Wyrzuć(...)które pozostaną zamknięte. Dopraw sporą ilością czarnego pieprzu. Mule są słone w smaku, więc najprawdopodobniej nie trzeba będzie ich solić.Gotowe mule posyp posiekanymi liśćmi pietruszki. Podawaj od razu po przygotowaniu
Smakowity Blog Kulinarny