pietruszka - 3495 przepisów (strona:61/233)

Dorada pieczona w soli 198

pachnąca ziołami którymi ją nadziałam. Polecam, świetna metoda.Składniki ( dla 2 osób)2 nieduże dorady -  ok 1 kg wypatroszonekilka gałązek świeżych ziół (bazylia, natka pietruszki, zielone gałązki fenkułu, tymianek) kilka ząbków czosnku1 cytryna: zetrzeć skórkę, resztę pokroić w plasterki 1,5 kg gruboziarnistej soli morskiej (na każdy kilogram ryby potrzeba(...)pomarańczy1 roztrzepane jajo z hodowli ekologicznejgarść nasion kopruoliwaPrzygotowanieRozgrzać piekarnik do 200 stopni C.Rybę umyć i osuszyć, posypać wnętrze pieprzem i wypełnić mieszanką aromatycznych ziół: bazylia, natka pietruszki, tymiankiem  oraz ząbkiem czosnku i  plasterkami cytryny. spiąc brzuch wykałaczką aby nie nasypała się do środka sól. Wymieszać sól ze skórką pomarańczową i cytrynową, jajkiem

Stare Gary
Pieczony kalafior 248

stronyskładniki (na 6 porcji)2 małe kalafiory (każdy około 500 g), liści zewnętrznych usunięteoliwa z oliwek ½ łyżeczki przyprawy  sumak½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiegosok z cytrynygarść pietruszki, posiekanasól morskaprzygotowanieRozgrzać piekarnik do 190 st.C. Kalafiory  obficie skropić oliwą, posypać  solą, sumakiem i kminem.Piec 45 minut do godziny, zmniejszyć nieco  temperaturę jeżeli kalafiory zaczynają(...)lekko rumiane a  widelec wchodzi w nie tylko z niewielkim oporem.Przed podaniem skropić ponownie  dobrej jakości oliwą z oliwek i sokiem z cytryny , a następnie posypać  pietruszką i  posolić. Smacznego

Stare Gary
Grzanki z kurkami 163

osuszone kurki, smażyć aż lekko zmiękną. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zmniejszyć ogień i dalej smażyć mieszając, aż cebulka zmięknie. Zdjąć z ognia, dodać łyżeczkę masła, posolić , popieprzyć, dodać pietruszkę , wymieszać, odstawić na bok. Przygotować pieczywo. Kromki możemy  podpiec w tosterze, na patelni (wersja bardziej tłusta bo trzeba użyć oleju ) lub w piekarniku pod grillem. Wybrałam pierwszą , najprostszą opcję(...)plasterki  sera. Włożyć go piekarnika na górną półkę  z włączoną opcją grill. Obserwować , aby grzanki się nie spiekły - ser ma się tylko rozpuścić.. Podawać gorące, posypane pietruszka . Smacznego

Stare Gary
Szybki krupnik na gęsinie 168

krupniku. Wyszła smaczna zupa o bardzo wyrazistym smaku gęsiny. Bardzo polecam!składniki1 l bulionu z gęsi - przepis tutajwarzywa z gotowania bulionu (wykorzystałam mniej więcej połowę ugotowanych warzyw)(marchewka, pietruszka, seler)2 ziemniakigarść mięsa pieczonej gęsiszklanka ugotowanej kaszy pęczaknatka pietruszkiprzygotowanieOdcedzony bulion wlać do garnka, wrzucić ziemniaki pokrojone w drobną kostkę , gotować aż zmiękną. Warzywa z bulionu pokroić w kostkę, dodać(...)zupy, dorzucić kaszę, tyle ile lubimy i pokrojone drobno resztki mięsa. Zagrzać, doprawić do smaku solą pieprzem (ewentualnie maggi) posypać natką pietruszki i podawać . Smacznego

Stare Gary
Pierogi z gęsiną 178

robocie ale najwygodniej wyrobić w maszynie do chleba.farszmięso drobno posiekać nożem. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na złoto na gęsim smalcu. Zajmuje to trochę czasu - smażymy na niewielkim ogniu. Pietruszkę posiekać. Czosnek posiekać Przestudzoną cebulę, czosnek i posiekaną pietruszkę dodać do mięsa. Dodać roztopiony smalec. Jeżeli nadal farsz wydaje się nam za suchy, można wlać parę łyżek bulionu (najlepiej oczywiście

Stare Gary
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami 231

szklanki mąki3/4 szklanki gorącej wodyfarsz  (na ok 35 szt)ugotowane grzyby ( z 40 g suszonych grzybów)1 średnia cebula80 g gotowanej kapusty kiszonej mała garść pietruszki (opcjonalnie)sólpieprzmasło+ smażona na maśle cebula do podaniaprzygotowanieciastoprzesianą mąkę zalać gorącą wodą, poczekać aż nieco przestygnie, wyrobić ręcznie na elastyczne, nieklejące ciasto. Jeżeli ciasto jest za twarde, należy dodać nieco(...)blenderze. Drobno posiekaną cebulę usmażyć na złoto na maśle. Dodać drobno posiekaną kapustę i grzyby, przesmażyć wszystko razem, dobrze wymieszać doprawić solą, pieprzem, możemy też dodać pietruszkę.Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej oczywiście używać maszynki do makaronu - wałkuję do pozycji 5), przy pomocy szklanki wycinać kółka ( moje o średnicy 7.5 cm). Nakładać porcję farszu, dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi

Stare Gary
Chrupiące paluszki rybne w słodkim sosie chili 187

dosłownie wszystko :)Nie zapomnijcie podać paluszków z Waszą ulubioną surówką ;)Paluszki:* filet z dorsza- 200 g* jajko- 1 szt.* kasza manna- 3 łyżki (lub bułka tarta/płatki owsiane)* natka pietruszki- 3 dorodne gałązki* przyprawy: sól, pieprz, papryczka chili* kaszka kukurydziana- 1 szklanka (można użyć bułki tartej)* oliwa do smażeniaSłodki sos chili:* papryczka chili- 1 szt. (użyłam suszonych płatków chili)* czosnek(...)ząbek* ocet ryżowy- 5 łyżek* cukier- 2 łyżki** imbir- szczyptaPaluszki:Z podanych proporcji wyszło mi 10 paluszków w rozmiarze około 2cm x 8cm.Wszystkie składniki- oprócz natki z pietruszki- wrzucić do blendera i zmiksować na gładką masę.Natkę posiekać, dodać do rybnej pulpy i wymieszać.Oliwę rozgrzać na patelni.Formować paluszki, obtoczyć w kaszce kukurydzianej i smażyć z dwóch stron- każda

Kraina Miodem Płynąca
Zupa ryżowa z dorszem 131

dowolnej ryby, ja początkowo robiłam z łososiem, ale po wypróbowaniu z dorszem zdecydowanie wolę tą wersję, jest delikatniejsza w smaku :)Polecam!* bulion warzywny- 1,5l** marchew- 2 szt.* pietruszka- 1 szt.* seler- 1/2 szt.* por- biała część* cebula- 1 szt.* ryż- 150 g* filet z dorsza- 130 g* olej- do smażenia* przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, odrobina kurkumy(...)suszona papryczka chili* koperek- do posypania (ja posypałam natką pietruszki)Cebulę poszatkować i zeszklić na oleju.Warzywa obrać, umyć i wraz z cebulą dodać do garnka z bulionem.Zagotować.Kiedy bulion zacznie wrzeć, dosypać ryż oraz listek laurowy i ziele.Gotować do miękkości ryżu.W międzyczasie wyczyścić filet z dorsza, pokroić w kostkę (tylko nie drobno, bo ryba się rozpadnie

Kraina Miodem Płynąca
Pomidorowa na soku pomidorowym z krewetkami 136

cayenne, pamiętajcie też, że zioła również podkręcają smak każdej pomidorówki więc nie rezygnujcie ze świeżej bazylii czy oregano!* sok pomidorowy- 1 litr* woda- 1/2 litra* włoszczyzna (marchewka- 2 szt., pietruszka- 1 szt., seler- 1 mały lub pół dużego, por- biała część)* cebula- 1 szt.* czosnek- 2 ząbki* krewetki koktajlowe- 200 g** przyprawy: listek laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz* olej(...)smażenia* świeża bazylia- do smaku* ryż brązowy- 100 g (woreczek)Ugotować ryż.Do garnka wlać 1/2 litra wody, wrzucić obraną marchewkę, pietruszkę, seler oraz listek wraz zielem i gotować do czasu, aż warzywa będą na wpół miękkie (około 10 minut).W międzyczasie zeszklić na oleju pokrojoną cebulę, por i czosnek.Dodać do wywaru warzywnego.Całość zblendować (można pominąć).Wlać

Kraina Miodem Płynąca
Fasolowa zupa-krem 153

bardzo istotne, bo po co dodatkowo zanieczyszczać powietrze?! ;))))))* fasola biała drobna- 250 g* bulion- 1,5 l (warzywny lub mięsny)* ziemniaki- 3 duże szt.* marchew- 2 szt.* pietruszka- 1 szt.* seler- 1/2 szt.* por- biała część* cebula- 1 sporej wielkości* czosnek- 1 ząbek* kiełbaska- wedle uznania* olej- do smażenia* przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, ziele angielskie, papryczka chili, majeranek(...)namoczoną fasolę i gotować około 30-35 minut (z czego pierwsze 10 minut bez przykrywki).10 minut przed końcem czasu gotowania się fasoli, wrzucić obrane i pokrojone warzywa: marchew, pietruszkę, seler oraz ziemniaki (2 ziemniaki ugotować w całości) oraz listek laurowy wraz z zielem.W międzyczasie rozgrzać olej w garnku, dodać poszatkowaną cebulę, por oraz pokrojony czosnek, chwilę podsmażyć i wrzucić

Kraina Miodem Płynąca
G... Gnocchi pomodoro&mięso mielone&mozarella 249

opakowaniu. Zazwyczaj wrzuca się je do wrzątku na ok. 1,5-2 minuty.Na oleju podsmażamy 1/2 cebuli i 1 ząbek czosnku, dodajemy mięso mielone, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i pietruszką. Gdy będzie gotowe, dokładamy do niego ugotowane "kluski".Na maśle posmażmy pozostałą część cebuli oraz czosnek, dodajemy puszkę pomidorów (u mnie już pokrojone i bez skórki). Gotujemy na średnim ogniu

Kitchens Alphabet
Powrót pasternaku.Puree ziemniaczane z pasternakiem 158

działa oczyszczająco na nerki i pęcherz moczowy.Obniża ciśnienie.Działa uspokajająco.Dzięki sporej ilości błonnika usprawnia pracę jelit.Niegdyś warzywo bardzo powszechne,całkowicie zostało wyparte przez ziemniaka i pietruszkę.W Niemczech jest bardzo popularne,bardziej niż pietruszka i leży na wszystkich stoiskach z  warzywami.Dostępne w każdym większym markecie.Sama nie wiem ,czemu tak późno siegnęłam po to warzywo.Jest naprawdę

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa pomidorowa na włoski sposób-najlepsza 160

duze pomidory lub wlasny przecier lub pomidory z puszki1 cebula1 zabek czosnku w plasterkach1 spora lodyga selera naciowego500 ml rosolu lub bulionu warzywnegosol,pieprz1 lyzka oliwy lub olejuzielona pietruszka i listki oreganoPo przepis na spätzle zapraszam tutaj:klik.Wykonanie:W garnku,w ktorym bedziemy gotowac zupe rozgrzac oliwe i podsmazyc cebule pokrojona w kostke.Dodac czosnek pokrojony w plasterki i pokrojony(...)zupie.Miekkie warzywa zmiksowac blenderem na puree,a nastepnie calosc przetrzec przez sitko.Teraz dolac bulion i calosc zagotowac.Dodac sol i pieprz.Zupe podawac z osobno ugotowanym domowym makaronem ,posypana zielona pietruszka i oregano.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa pieczarkowa-pyszna.Znaczenie zup 243

przysmazenie pieczarek z cebulka na masle.Niezwykle smakowita ,ktora znika natychmiast.Jedna z naszych ulubionych.Bardzo polecam.Skladniki :garstka suszonych podgrzybkow500-700 g pieczarek1 cebula2 lyzki masla ghee 2-3 marchweki1/2 malego selera1 pietruszka-korzenkawalek pora zielona pietruszkajogurt grecki lub smietanabulion warzywny-1,5 lmakaron 2-3 garstkipieprz z mlynkasolWykonanie:wieczorem w dniu poprzedzajacym gotowanie namoczyc suszone grzybyoczyszczone pieczarki pokroic w plasterki,polplasterki,paseczki(...)dloniach makaronu.Dodaje pokruszone spätzle.Dodac sol.Gotowac okolo 15 minut.Wylaczyc i zostawic na ogniu,by makaron apetycznie napecznial.Doprwawic swiezo zmielonym pieprzem.na talerzu przybrac kleksami jogurtu i sowicie posypac zielona pietruszka.                                                     ZYCZE SMACZNEGO ! UWAGI

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyzy z mięsem 187

drugi dzien.Skladniki na 21 sztuk:1 kg obranych ziemniakow1 lyzka maki ziemniaczanej1 lyzka maki pszennej-opcjonalnie1 jajkosolSkladniki na farsz:300 g wolowiny gotowanej z rosolu1 mala marchewka z rosolukawalek pietruszki i selera z rosolu1 cebulasol,pieprzmajeranek-opcjonalnie1 lyzka maslaWykonanie:polowe ziemniakow ugotowac,przecisnac przez praske.Ostudzicw czasie jak ziemniaki sie gotuja  zmielic mieso z kawalkiem marchewki,pietruszki i selera.Cebule pokroic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania