wlać do garnka. Wtedy śmietana się nie zetnie, a gładko rozprowadzi. Składniki:500g leśnych grzybów1 litr bulionu wołowego2 średnie cebule2 łyżki masłasól, pieprzśmietanamakaron łazanki ugotowany al dentenatka pietruszki Przygotowanie:Grzyby czyścimy, myjemy, suszymy i następnie kroimy.Cebulę obieramy, drobno kroimy i szklimy na maśle. Do cebuli dodajemy pokrojone grzyby i smażymy około 10 minut. Następnie usmażone grzyby(...)bulionu i wszystko razem gotujemy kolejne 10 minut. Zupę przyprawiamy solą i pieprzem, miksujemy blenderem na gładki krem i zabielamy śmietaną. Podajemy z łazankami ugotowanymi al dente, posypujemy natką pietruszki
Smakowity Blog Kulinarnyresztek po filetowaniu (głów, kręgosłupów, skór)1 cebula3 marchewki1 pietruszka1 porkawałek selera2 liście laurowe10 ziarenek ziela angielskiegosól, pieprzTortellini:150 g mąki pszennej typ 5501/2 żółtka100 ml ciepłej wodygarść natki pietruszki i bazylii25 g masłaFarsz:100 g łososia wędzonego100 g filetu dorsza1 łyżka serka Almette z chrzanemkolorowy młotkowany pieprzPrzygotowanie:Bulion: Włoszczyznę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wkładamy razem(...)wlewamy 2,5 l wody. Gotujemy na średnim ogniu, zbieramy pojawiającą się szumowinę. Zmniejszamy ogień i gotujemy 30 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Przecedzamy.Ciasto na tortellini: Natkę pietruszki i listki bazylii drobno siekamy i umieszczamy w kielichu blendera, wlewamy ciepłą wodę i miksujemy blenderem. Na stolnicy mieszamy mąkę z żółtkiem, stopniowo dodajemy zieloną wodę i wyrabiamy ciasto
Smakowity Blog KulinarnySmażymy aż cebula zmięknie, a pieczarki ładnie się przyrumienią. Pieczarki i grzyby lekko siekamy lub miksujemy, trzeba jednak uważać by się zmielić ich zbyt mocno. Wszystko doprawiamy natką pietruszki oraz do smaku solą, pieprzem i chilli.Gotowym farszem napełniamy pierogi.Uwagi: Ta ilość ciasta i farszu wystarczy na około 60-70 pierogów
Przysmaki Karolkimielony pieprz do smaku- puszka pomidorów bez skóry (dla wersji w pomidorach)- 1 łyzeczka masła (nie trzeba)Dodatkowo:- grzanki czosnkowe (u nas świetnie sprawdziły się te bagietki)- natka pietruszki lub liście bazylii do posypania- chili, oregano lub tymianek (dowolnie)- nie trzebaMule umyć pod bieżącą wodą, zeskrobać narośla i oberwać bisiory, wyglądające jak broda. Uszkodzone muszle wyrzucić. Otwarte(...)czasie mieszamy nasze mule. Ja dodałam także trochę masła, dla jeszcze lepszego smaku.Podajemy z grzankami, bagietkami itp. Najlepiej smakują prosto z patelni. Można posypać pokrojonymi listkami bazylii, natką pietruszki, chili, oregano lub tymiankiem, co kto lubi, co komu bardziej odpowiada.Smacznego
Smaczne Zdrowestale mieszając, na małym ogniu i w odkrytym garnku, aż zmiękną i rozkleją się. Trwa to 20-30 minut. Odstawić do ostygnięcia.Dodać posiekaną cebulkę, jajko, sól, pieprz i pietruszkę, wymieszać. Dodać starty ser i dobrze wymieszać.Uformować kotleciki.Smażyć na oleju około 10-12 minut, na małym ogniu.Przygotować sałatkę z pomidora i zielonej sałaty i polać sosem
Kulinarny karnet Christopheranatką pietruszki.Pycha!Składniki:250 g makaronu pappardelle;1 filet z kurczaka (waga około 250 g);200 g świeżych kurek;2 średnie, białe cebule;1 ząbek czosnku;Łyżka posiekanej natki pietruszki;2 łyżki masła;250 ml gorącej wody;150 ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %;2 żółtka jaj;1 łyżka soku z cytryny;Sól;Biały pieprz.Sposób wykonania:Makaron(...)minut).W miseczce wymieszać śmietanę z żółtkami i wlać do sosu w chwili, gdy woda już w większości odparuje. Wymieszać. Zmniejszyć ogień.Całość doprawić sokiem z cytryny, posiekaną natką pietruszki, solą i białym pieprzem.Podawać z gorącym makaronem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Przyjmuje się, że 100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętna porcja dla osoby dorosłej. Z podanych składników wychodzi porcja
Gospodyni Miejskaczystą ściereczkę.Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie, po czym dobrze odcisnąć z wody i dodać do kalafiora.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Dodać do kalafiora z bułką.Natkę pietruszki drobno posiekać. Dodać do kalafiora.Do kalafiora z bułką, cebulą i pietruszką wbić jajo, doprawić vegetą i wyrobić ciasto. Ciasto nie może być rzadkie - jeśli takie jest należy dodać bułki tartej.Z
Gospodyni MiejskaSkładniki:3 bardzo duże marchewki (co daje 4 szklanki startej marchewki);Biała część dużego pora;2 średnie jabłka;1/2 pęczka szczypiorku wraz z dymką;2 czubate łyżki natki pietruszki;Sól;Pieprz.Sos:2 łyżki białego cukru;2 ząbki czosnku;2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny;1 łyżka octu spirytusowego 10%;1 łyżka przegotowownej, wystudzonej wody;1/2 szklanki majonezu.Sposób przygotowania:Marchewki(...)oczkach.Jabłka umyć, osuszyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do marchewki.Por umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plasterki. Dodać do surówki.Szczypiorek wraz z dymką oraz natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno posiekać. Dodać do surówki. Surówkę wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Do miseczki wrzucić wszystkie składniki sosu (tj. cukier, przeciśnięte
Gospodyni Miejskabrukselki,3 ziemniaki,1 szalotka,1 l bulionu,1/2 małego kubka śmietany 30%,2 łyżki masła,1 łyżeczka kuminu,1 łyżeczka Hot Madras Curry,1/2 łyżeczki kurkumy,natka pietruszki (z łodyżkami),sól i pieprz Cayenne do smaku. Przygotowanie:Warzywa umyć, odsączyć na sicie. Cukinię pokroić w kostkę, z brukselki wykroić głąb małym nożykiem i rozdzielić listki, ziemniaki obrać(...)pozostałe warzywa, dusić 5 minut.Warzywa zalać bulionem, gotować do miękkości ziemniaków (ok. 10 minut). Zmniejszyć ogień, dodać śmietanę, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem cayenne. Posypać posiekanymi łodyżkami pietruszki, przybrać listkami. Łodyżki są bardzo aromatyczne i chrupiące, wprowadzą dodatkową fakturę do zupy. Można też dodać łyżkę gęstego jogurtu
SzczyptaSmaQchyba, że nie lubicie bakłażana.Grillowany bakłażan i lekko czosnkowa pasta z orzechów włoskich - pychaSałatka gruzińskaSałatka pomidorowo-ogórkowa. Jest dosłownie wszędzie! Pomidory, ogórki, czerwona cebula i mnóstwo zieleniny (pietruszka, kolendra). To podstawowa sałatka gruzińska, która towarzyszyła nam podczas każdej kolacji. Najbardziej smakowała mi wersja, gdzie dodatkowo znajdowała się posiekana czerwona bazylia i estragon.Gdy nie było sałatki gruzińskiej (na zdjęciu(...)serem - nic więcejAjapsandaliProste, ale pełne smaku jest także gruzińskie ratatouille, czyli ajapsandali. Ajapsandali to smażone warzywa: bakłażan, cebula, czerwona i zielona papryka oraz pomidory przyprawione dużą ilością czosnku i pietruszki. Tak smakowała nam wersja z restauracji, że goszcząc w gruzińskiej wiosce, poprosiliśmy miejscowe kobiety o pokazanie nam, jak robi się ten przysmak.Ajapsandali, które nas smakowo urzekłoAjapsandali po domowemu, z gruzińskiej
Poezja smakułyżki quinoa1 ogórek świeży 5 pomidorków cherry 1 papryka żółta 1 papryka czerwona oliwa z oliwek szczypiorekPrzyprawy : pieprz czarny natka pietruszki Papryki myjemy, wydrążamy środki i kroimy na małe kawałki. Pomidorki myjemy. Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w grubsze plastry.Quinoa wsypujemy na sitko z drobnymi oczkami i przepłukujemy wodą ( mi trochę(...)można ułożyć jak ja, bez różnicy :)Troszkę cieplej się robi, jak na talerzu tak kolorowo, mimo mrozu za oknem :) Po nałożeniu delikatnie posypałem quinoa pieprzem czarnym i natką pietruszki ( nie miałem świeżej, więc użyłem z paczki) jak macie, możecie użyć świeżej :) i posypujemy wszystko szczypiorkiem. Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeśli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem
Parowar Facetaserem. Okrasa proponuje z twarogiem wędzonym ja ze smażonym z kminkiem. Zapraszam. Składniki: 1 dynia 2 ziemniaki 1/2 selera naciowego ( korzeń) 1 pietruszka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku sólpieprz kajeński 1 łyżeczka imbiru mielonego 1/2 łyżeczka ziaren kolendry 1 serek pleśniowy olej łyżka kminku rzymskiego Sposób(...)Serek obrać z pleśni i sam środek przysmażyć na łyżce oleju na bardzo wolnym ogniu razem z kminkiem. Gotową zupę podajemy na gorąco z łyżką serka i posiekaną natką pietruszki
pieprzny smaczekroboty. Składniki:główka włoskiej kapusty 1/2 kg pieczarek 1 szklanki ryżu 2 marchewki 1 por (biała część) ząbek czosnku 1 pietruszka 1 cebulaodrobina papryczki chilli sól, pieprz3 łyżki masła Składniki na sos: pół litra wody 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki mąki razowej żeby było zdrowiej(...)przypadku kaszy gryczanej ale również ryżu, będzie miękki i sypki. W między czasie pieczarki oczyścić, pokroić i razem z cebulą i porem dusić na maśle. Zetrzeć marchewkę i pietruszkę na tarce o dużych oczkach i dołączyć do duszonych warzyw. Chwile jeszcze pozostawić do duszenia. Następnie wszystko dokładnie wymieszać z ryżem. Doprawić do smaku przyprawami, dodać przeciśnięty czosnek i papryczkę. Kapustę
pieprzny smaczeklitra rosołu 10 dag zacierek 2 łyżki masła ( podstawa , nie może być olej) 1 łyżka mąki ( ja zastąpiłam mąkę śmietaną ) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 listek laurowy 1 marchewka1 pietruszka 1 por ziele angielskie ( 2-3 ziarenka )sól, pieprz , majeranek2 łyżki sosu sojowego ugotowane i obrane ze skóry
pieprzny smaczekposiłek zyskuje pełnowartościowe białko. Idealny obiad!ZAPRASZAM!ROZGRZEJ SIĘ!;-)SKŁADNIKI:- 3 bataty- 3 marchewki- kiełki cebuli- Newella wędzona- olej sezamowy- oliwa z oliwek - 3 ząbki czosnku- 1 korzeń pietruszki- 1 łyżka miodu- 1 cm imbiru świeżego- 1 litr wody- sól, pieprzNa dużej blaszce ułóż pokrojone i obrane bataty, marchewkę, czosnek i pietruszkę. Polej miodem i oliwą z oliwek. Piecz
SMYKWKUCHNI