oliwy z oliwek extra-virgin 3 lyzki masla 4 szklanki wywaru wolowego (ja dalam drobiowy) 450g ryzu arborio (ja nie mialam arborio wiec uzylam zwyklego) 1 lyzka posiekanej natki pietruszki 4 lyzki startego parmezanu sol, bialy pieprz wykonanie: Na patelni rozgrzewamy oliwe i polowe masla, wrzucamy posiekany czosnek i dynie pokrojona w kostke. Podsmazamy przez okolo 8-10 minut mieszajac(...)minuty. Stopniowo wlewamy wrzacy wywar wolowy. Po okolo 18 minutach ryz powinien byc juz gotowy i miec kremowa konsystencje, a dynia powinna sie rozpadac. Dokladamy reszte masla, natke pietruszki, parmezan. Doprawiamy sola i pieprzem. Podajemy zaraz po zrobieniu. Mozna podac osobno dodatkowa porcje parmezanu. Smacznego
Przysmaki Karolkikrokiety wygladaly na Wigilijnym stole. Krokiety z dorsza skladniki: 400g dorsza 400g ziemniakow 40g orzechow piniowych 3 zabki czosnku sol, pieprz papryka w proszku 3 jajka bulka tarta natka pietruszki olej do smazenia wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po odcedzeniu obieramy i przepuszcamy przez praske. Filety z ryby osuszyc, usunac osci i rozdrobnic. Ja pokroilam w kosteczke. Czosnek i natke(...)pietruszki posiekac. Orzechy piniowe uprazyc na patelni na odrobinie oleju. Pokrojona rybe dodac do masy ziemniaczanej. Dodac tez czosnek, pietruszke i orzechy pini. Doprawic sola, pieprzem i odbrobina papryki w proszku. Dokladnie wymieszac i odstawic na 15 minut. Po tym czasie formowac rekoma krokieciki. Obtoczyc je najpierw w bulce tartej, nastepnie w jajku i ponownie w bulce tartej. Smazyc
Przysmaki Karolkikonserwantow, ulepszaczy smaku itp. skladniki: 500g pieczarek 600ml bulionu 1 cebula 1 szalotka 1 ziemniak 40g masla okolo 80ml smietany 1-2 lyzki bialego wina wytrawnego sol, pieprz natka pietruszki wykonanie: Pieczarki po umyciu kroimy na plasterki i podsmazamy na patelni. Najlepiej wrzucic je na sucha patelnie i poczekac az odparuje z nich woda. Potem dodajemy polowe masla i podsmazamy(...)minut. Po tym czasie zupe miksujemy blenderem. Dolewamy smietane i doprawiamy sola i pieprzem do smaku. Do gotowej zupy dokladamy odlozone wczesnie pieczarki. Na talerzu zupe przybieramy natka pietruszki i ewentualnie smietanka. Smacznego
Przysmaki Karolkismacznie. Lubie polaczenie pieczarek z cebulka, czosnkiem i serem. Do tego koniecznie sporo pieprzu. skladniki: 500g duzych pieczarek 1 jajko 1 cebula 1 zabek czosnku bulka tarta natka pietruszki ser tarty, najlepiej gouda sok z cytryny sol i pieprz wykonanie: Pieczarmi myjemy i osuszamy. Odcinamy nozki, ktore siekamy. Pieczarki skrapiamy sokiem z cytryny by nie sciemnialy. Solimy delikatnie wewnatrz kapeluszy(...)odstawiamy. W tym czasie siekamy cebule i czosnek. Na rozgrzanym masle podsmazamy przez chwile cebule, czosnek i posiekane czesci pieczarek. Przeklamamy farsz do miseczki, dodajemy jajko, posiekana natke pietruszki i bulke tarta oraz starty ser. Sera niech bedzie dosc sporo, zas bulki tartej tyle by farsz byl nieco papkowaty. Wszystko razem dokladnie mieszamy, doprawiamy sola i pieprzem. Napelniamy farszem kapelusze
Przysmaki Karolkibardzo ciekawy, musztardowy smak, lekko ostry. Kurczak zas jest soczysty i miekki. skladniki: 2 piersi kurczaka 250ml bulionu z kurczaka 1 lyzeczka musztardy Dijon sol, bialy pieprz natka pietruszki ewentualnie 1 lyzka maki wykonanie: Piersi kurczaka, myjemy, osuszamy i kroimy na kawaleczki. Podsmazamy przez chwile na oleju, podlewamy bulionem i dodajemy musztarde. Gotujemy sos przez okolo 15 minut. Doprawiamy sola(...)pieprzem i natka pietruszki. Mozemy zagescic go maka. Podajemy z ryzem i warzywami. Smacznego
Przysmaki Karolkicebule - kostka 2 posiekane zabki czosnku 2 ziemniaki - kostka 2 cukinie - kostka 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka fasoli bialej 1 litr bulionu 200 ml gestej smietany sol natka pietruszki wykonanie: W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy oliwe, wsypujemy przyprawy i podsmazamy przez okolo 1 minute. Dodajemy pokrojone warzywa i mieszamy tak by pokryly sie przyprawami. Podsmazamy tak okolo(...)minut az warzywa stana sie miekkie. Dodajemy fasolke i chwile podgrzewamy. Na koniec sciagamy zupe z ognia, dodajemy smietane, doprawaimy do smaku sola. Na talerzu posypujemy zupe natka pietruszki. Smacznego
Przysmaki Karolkipuszki 0,25 szklanki bulionu warzywnego 1 lyzeczka startego imbiru 0,5 lyzeczki chili 0,25 lyzeczki cynamonu 0,5 lyzeczki mielonego kuminu szczypta szafranu sol, pieprz natka pietruszki 1 kubek makaronu ( u mnie swiderki) wykonanie: Na rozgrzanym oleju podsmazamy cebule pokrojona w piorka. Po okolo 3 minutach dodajemy posiekany czosnek oraz przyprawy. Smazymy 2 minuty az wszystkie przyprawy uwolnia(...)swoj aromat. Wlewamy bulion, dorzucamy pomidory i cukinie pokrojona w polplastry. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze 10 minut. Na koncu dodajemy ciecierzyce, doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy natke pietruszki. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Gdy bedzie juz gotowy dokladamy go do warzyw. Smacznego
Przysmaki Karolkiniebo wplynelo na ich jakosc. Zapiekane szparagi w nalesnikach skladniki: 4 nalesniki 12 zielonych szparagow 4 plastry szynki - opcjonalnie 100g startego parmezanu 2 zoltka 200ml smietany sol, pieprz natka pietruszki wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy koncowki i jesli chcemy mozemy je obierac do 1/3 wysokosci. Blanszujemy w gotujacej, osolonej wodzie przez 5 minut, a nastepnie przelewamy zimna woda dla zachowania koloru(...)szparagi. Nalesnik zwijamy w rulon. Postepujemy tak ze wszystkimi nalesnikami i ukladamy je w natluszczonym naczyniu zaroodpornym. Smietane mieszamy z zoltkami i parmezanem. Doprawiamy sola, pieprzem i natka pietruszki. Zalewamy nalesniki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego wczesniej do 180°C i pieczemy przez 15-20 minut. Smacznego
Przysmaki Karolkitarty ze szparagami skladniki na 4 mini tarty: ciasto francuskie okolo 12 sztuk zielonych szparagow 1 jajko 80g startego parmezanu 120ml smietany 18% 4 suszone pomidory 1 lyzeczka natki pietruszki swiezo zmielony czarny pieprz sol - opcjonanie wykonanie: Foremki do mini tart smarujemy olejem i wykladamy ciastem francuskiem. Ciasto obciazamy np grochem i podpiekamy okolo 15 minut w temperaturze(...)obcinamy zdrewniale koncowki i kroimy na kawalki dlugosci okolo 2-3 cm. Blanszujemy je we wrzacej, osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzamy. W miseczce mieszamy jajko, parmezan, smietane, natke pietruszki i porkojone drobno suszone pomidory. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie sola. Mase wlewamy na podpieczone ciasto i nastepne ukladamy przygotowane szparagi, lekko je dociskamy. Pieczemy przez okolo 20 minut w temperaturze
Przysmaki Karolkizasmakuje. Zupa pomidorowa z soczewica skladniki: 500g pomidorow 150g czerwonej soczewicy 1 papryczka chili 1 czerwona papryka 1 cebula 500ml bulionu warzywnego 2 zabki czosnku sol, pieprz, natka pietruszki wykonanie: Pomidory nacinamy na krzyz, zalewamy wrzatkiem, a nastepnie przelewamy zimna woda. Sciagamy z nich skorke i kroimy w kostke. Papryczke chili umyc, przeciac na pol i usunac gniazda nasienne(...)Doprowadzic do wrzenia i gotowac jeszcze okolo 10 minut. Dodac do zupy pokrojona papryke, chili i soczewice. Gotowac kolejne 10 minut. Calosc doprawic sola i pieprzem oraz posypac natka pietruszki. Zupa doskonala jest z grzankami czosnowymi. Smacznego! Zrodlo "Pieprz i sol" wrzesien
Przysmaki Karolkiworeczek kaszy gryczanej 250g twarogu poltlustego 2 jajka 1 por sol, pieprz pieprz cayenne platki owsiane 2 lyzki oliwy z oliwek 2 lyzki masla 100g pieczarek pol peczka pietruszki wykonanie: Kasze gotujemy na sypko wedlug przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu laczymy ja z twarogiem. Por drobno siekamy i podsmazamy na oliwie z oliwek. Pieczarki myjemy, kroimy na plasterki i podsmazamy(...)masle. Przesmazone warzywa dodajemy do kaszy. Wbijamy jajka oraz natke pietruszki. Dodajemy przyprawy i wszystko dokladnie mieszamy. Formujemy male klopsiki i obtaczamy je w platkach owsianych. Dla ulatwienia mozna zmoczyc dlonie przed kolejnym nabraniem masy. Smazymy na oliwie na zloty kolor z obu stron. Uwagi: Klopsiki doskonale smakuja z wyrazistymi surowkami i sosem grzybowym. Proponuje nie robic zbyt duzych klopsikow
Przysmaki Karolkiktora goraco polecam. Salatka brokulowa II Skladniki: 1 brokul 2 jajka ugotowane na twardo okolo 5 surowych pieczarek 4 ugotowane ziemniaki 2 ogorki konserwowe sos czosnkowy sol, pieprz, zielona pietruszka Brokul nalezy zblanszowac. Ziemniaki i jajka nalezy ugotowac. Do miski wrzucamy brokul podzielony na rozyczki. W kostke kroimy jajka, ziemniaki i ogorki konserwowe. Pieczarki po umyciu najlepiej obrac i przekroic(...)nastepnie na plasterki, ogonki kroimy osobno. Calosc doprawiamy sosem czosnkowym. Polecam ten przepis. Do tego sol i pieprz do smaku oraz natka pietruszki. Smacznego
Przysmaki Karolkimojej ulubinej francuskiej "Maxi cuisine" i tak na naszych talerzach zagoscily szparagi po flamandzku. Szparagi po flamandzku skladniki: 2 peczki zielonych szparagow 2 jajka ugotowane na twardo natka pietruszki szczypiorek 125g masla sok z polowy cytryny sol, pieprz wykonanie: Zielonych szparagow nie trzeba obierac, ale ja zawsze to robie, pozbawiam je rowniez stwardnialych koncowek. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie(...)cytryny i podgrzewamy az maslo sie spieni. Sciagamy z ognia. Jajka na twargo kroimy na 4, a nastepnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy je do cieplego masla razem z posiekana pietruszka i szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem i wykladamy na szparagi. Podajemy zaraz po przygotowaniu zanim maslo calkowicie ostygnie. Smacznego
Przysmaki Karolkibulionu warzywnego 600g matczynych ziemniaków 200g wędzonego boczku 1 duża marchewka 0,5 małego selera 1 duża cebula 1 łyżeczka majeranku 0,5 łyżeczki gałki muszkatelowej 1 łyżka natki pietruszki sol do smaku 1 łyżka oleju wykonanie: Boczek kroimy w kostkę i rzucamy na patelnie na rozgrzany olej. Podsmażamy przez chwile do momentu uzyskania ładnych skwarek. Dodajemy do boczku(...)następnie wszystko zalewamy bulionem i gotujemy aż warzywa staną się miękkie. Doprawiamy żupę majerankiem i gałką. Jeśli to jest konieczne doprawiamy sola do smaku. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Smacznego
Przysmaki Karolkiklopsiki. Słoneczne danie w ponury listopadowy dzień. Klopsiki z pszenicy składniki: 150 g ziaren pszenicy 1 marchewka 1 szalotka 2 jajka 20 g tartego parmezanu 4 gałązki natki pietruszki 20 g orzechów laskowych 2 łyżki oleju 30 g masła sól, pieprz Wykonanie: Pszenicę zalewamy wodą w proporcji 2 do 1 czyli wody ma być dwa razy więcej niż pszenicy(...)warzywa podsmażamy przez 5 minut na rozgrzanym maśle (10g) wraz z oliwą. Następnie dodajemy je do pszenicy. Dokładamy również jajka i starty parmezan. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną pietruszką. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, a następnie formujemy klopsiki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W rondelku topimy pozostałe masło (20g) i polewamy nim każdy z klopsików, posypujemy też
Przysmaki Karolki