godziny, s. 38] Składniki: opakowanie makaronu muszelki podwójna pierś z kurczaka 4 duże pomidory cebula 3 ząbki czosnku kostka bulionowa pół papryczki chili 2 łyżki śmietany sól, pieprz natka pietruszki Wykonanie: 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 2. Kurczaka umyć, pokroić w dużą kostkę, smażyć na patelni przez kilka minut. 3. Obrać i posiekać cebulę, dodać do mięsa(...)drobno pomidory, posiekaną drobno papryczkę chili i kostkę bulionową. 5. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, aż sos lekko zgęstnieje. Dodać dwie łyżki śmietany oraz połowę posiekanej natki pietruszki i wymieszać. 6. Doprawić solą i pieprzem. 7. Makaron polać sosem i posypać natką
Pasja Smakulatin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} źródło: Biblioteczka Poradnika Domowego: Ziemniaczane przysmaki, s. 26 Składniki: 8 ziemniaków średniej wielkości pęczek natki pietruszki 3 ząbki czosnku 10 dag żółtego sera ½ szklanki oliwy sól/pieprz Wykonanie: Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. Z jednej strony zrobić nacięcie na krzyż i każdy ziemniak oddzielnie(...)zawinąć w folię aluminiową. Ułożyć je na blaszce i piec 50 minut w 200 st.C. Pietruszkę posiekać dość grubo i zmiksować z czosnkiem, startym żółtym serem, stopniowo dodając oliwę. Doprawić solą i pieprzem. Upieczone ziemniaki rozchylać widelcem w miejscu nacięć i nakładać po 2 łyżeczki sosu. Resztę sosu podać oddzielnie
Pasja Smakufont:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 100 g kurek 200 g śmietany cebula sól, pieprz pieprz ziołowy natka pietruszki pół opakowania dowolnego makaronu Wykonanie: Kurki przebrać, oczyścić i umyć. Większe pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać kurki, smażyć przez 4-5 minut. Dodać(...)śmietanę i przyprawić do smaku. Wszystko wymieszać, dusić pod przykryciem przez 10 minut. Podawać z makaronem i natką pietruszki. insertCookd("502e07162bf4355efc72f23179ec997f
Pasja Smakuinnym podobnym sosom. Składniki: "Pomysł na...Spaghetti Napoli" (Winiary) 300 ml wody 1/2 zielonej papryki 2 łyżki oliwy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 łyżka posiekanej natki pietruszki opakowanie makaronu spaghetti sól, pieprz 10 dag żółtego sera Wykonanie: Paprykę pokroić w paseczki i podsmażyć na oliwie przez ok. 10 minut. Wlać wodę, dodać zawartość torebki i dokładnie wymieszać(...)Gotować przez 2 minuty. Dodać odsączonego tuńczyka i natkę pietruszki. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu i polać sosem. Posypać startym żółtym serem. Ogólnie oceniam danie jako dość lekkie, pewnie z uwagi na tuńczyka, który jest zdecydowanie bardziej delikatny niż mięso mielone. Sos jest niezłym uzupełnieniem dania, tak jak wcześniej napisałam, jest zdecydowanie lepszy niż większość półgotowych produktów. "Pomysł
Pasja Smakumarchewki 1 cebula łyżka masła 1 czerwona papryka łyżka oleju 2 puszki tuńczyka w kawałkach łyżka koncentratu pomidorowego po 1/2 łyżeczki: papryki słodkiej, ostrej i majeranku 1/2 pęczka pietruszki Wykonanie: Marchewki obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki, kapustę posiekać, cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć, paprykę pokroić w kostkę. Do pół litra wody dodać koncentrat, masło, olej(...)minut. Pod koniec dodać tuńczyka i przyprawy. Wymieszać i zagotować. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odsączyć i dorzucić do warzyw w garnku. Wymieszać. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki
Pasja Smakumamy. Tradycyjnie była karkówka, sałatki, tzatziki czy żeberka. Na szybko zrobiłam też grillowane pieczarki. Można przygotować je np. poprzedniego dnia. Składniki (ilość na jedną tackę): 15 pieczarek natka pietruszki sól, pieprz 10 dag żółtego sera 1 łyżka masła Wykonanie: Pieczarki obrać i oddzielić trzonki od kapeluszy.Trzonki pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym maśle, doprawić do smaku solą i pieprzem(...)koniec smażenia połączyć z posiekaną natką pietruszki. Kapelusze napełnić podsmażonym farszem i posypać startym żółtym serem. Grillować przez ok. 20 minut
Pasja SmakuDodatkowo: 1 jajko do posmarowania pierogów suszone zioła Farsz: 30 dag wędzonego boczku 1 łyżeczka masła 1 mała cebula 1 jogurtowy serek Almette 5 pomidorków koktajlowych 3 gałązki natki pietruszki Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować ciasto i szklanką wycinać kółka. Farsz: Boczek, cebulę i pomidorki pokroić w kostkę. Podsmażyć na maśle, pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki i odstawić do ostygnięcia. Do farszu dodać serek Almette i dobrze wymieszać. Tak przygotowany farsz nakładać łyżeczką na ciasto i zlepiać jego brzegi kształtując pierogi. Gotowe pierogi układać na blaszce
Pasja Smakupewno nie ostatni. Polecam jednak sporo wody po posiłku ;) Składniki: 1/2 opakowania makaronu spaghetti 5 ząbków czosnku 2 papryczki chili 1/3 szklanki oliwy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki starty żółty ser (do posypania) Wykonanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać posiekane ząbki czosnku i smażyć na małym ogniu przez minutę. Do czosnku dodać posiekane(...)papryczki chili i podsmażać, aż zmiękną. Na koniec dodać makaron i natkę pietruszki - wymieszać. Makaron rozłożyć na talerzach i posypać serem. insertCookd("a07088c2b112d449563fa26960443453
Pasja Smakucebula 2 łyżki masła 1 liść laurowy 1 litr gorącego bulionu 150 g mrożonej mieszanki warzywnej na zupę 125 g śmietany sól, pieprz ziołowy majeranek gałka muszkatołowa posiekana natka pietruszki Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę o wielkości 1 cm. Cebulę obrać i posiekać. Masło rozpuścić w garnku, wrzucić posiekaną cebulę i dodać liść laurowy. Dusić przez minutę(...)dodać mrożone warzywa, ponownie zagotować i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Garnek zdjąć z gazu, dodać śmietanę i doprawić do smaku. Zupę podawać z dodatkiem natki pietruszki. insertCookd("1dc35891d226e115411f181700597267
Pasja SmakuSkładniki: 7 skrzydełek 1 udko ok. 1,5 l wody kilka ziarenek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe pieprz, sól żelatyna (8 łyżeczek na 1 litr wywaru) natka pietruszki 1 słoik mieszanki sałatkowej (groszek, marchewka, kukurydza) kubeczki na galaretki Wykonanie: Oczyszczone skrzydełka i udko zalać wodą, tak by przykryć mięso, dodać przyprawy i gotować aż mięso zacznie odchodzić od kości(...)wychodzi ok. 1,5 litra to będzie to 12 łyżeczek żelatyny. Żelatynę wymieszać z niewielką ilością gorącej wody i dodać do wywaru. W każdym kubeczku ułożyć po listku natki pietruszki, kawałki mięsa (wcześniej usunąć z niego kości i błony) oraz warzywa z mieszanki sałatkowej. Dopełnić kubeczki wywarem i wstawić do lodówki na całą noc, by mogły powstać galaretki
Pasja SmakuKotlecików wyszło sporo, więc obiad na 2 dni zapewniony. Deska wykonana przez Męża :* Składniki: 200 g białego ryżu 450 g mięsa mielonego z indyka 1 marchewka 1/2 pęczka pietruszki 1 jajko 1/2 szklanki bułki tartej (lub mniej w zależności od tego jak "mokra" jest masa) sól, pieprz Wykonanie: Ryż przepłukać i zalać 2 kubkami wody. Ugotować, odcedzić i przełożyć(...)miski. Marchewkę ugotować na parze i pokroić w kostkę. Dodać posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą i mięso mielone. Do masy wbić jajko i doprawić solą i pieprzem. Wszystkie składniki wymieszać i panierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kotlety można podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie wybór padł na dip i świeże pomidory
Pasja Smakuboczku -250g wątróbki (drobiowej lub wieprzowej) -800g karkówki wieprzowej -2 duże cebule -75g masła -100g pieczarek -100g kurek ( daję mrożone) -100g natki pietruszki -majeranek -gałka muszkatołowa -sól i pieprz -8 jajek -4 bułki namoczone w 200ml mleka(ja moczę w wodzie) -2 rozdrobnione ziela angielskie -ok.100ml brandy Mięso (indyk/królik, karkówka, boczek, wątróbka) myjemy(...)gałka, ziele ang.,sól, pieprz). Następnie mięso, słoninę, wyciśniętą bułkę, cebulę oraz grzyby mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodajemy stopione masło, jajka, brandy i posiekaną natkę pietruszki-całość mieszamy. Po dokładnym wymieszaniu przekładamy do wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą foremek. Dokładnie wygładzić. Pieczemy w temp. 180 *C przez ok.60-70 minut(na programie do pieczenia mięs
Smaczne Zdrowebiałego , wytrawnego wina - 30 ml sosu rybnego ( dałam trochę jasnego sosu sojowego) - puszka pomidorów pelati ( dałam 2 puszki po 400g) Dodatkowo: sól , pieprz, sok z cytryny do smaku; natka pietruszki Posiekaną cebulę, seler naciowy, koper włoski, czosnek, chili ( bez pestek), podsmażyć na oliwie aż zmiękną. Dodać wino, kawałki dyni, pomidory. Doprowadzić do wrzenia, dodać sos rybny ( ja dałam bulion(...)rozmrożone krewetki i doprowadzić do wrzenia. Gotować jeszcze ok.10 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny ( ja dosypałam jeszcze szczyptę chili z młynka). Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego
Smaczne Zdrowewnętrza ptaka całe nie wchodzi, ale podsmażam je w garneczku a później dodaję do niego farsz wyjęty z indyczki. Składniki nadzienia: - 1 duży lub 2 mniejsze selery - 1 duża pietruszka - por- biała część - 1-2 czerstwe bułki ( namoczone w wodzie) - 3-4 wątróbki drobiowe - 2 jajka - sól , pieprz, + cała tuszka: indyczki, kaczki lub gęsi Dodatkowo: -ok 1,5 szklanki(...)łyżki masła Tuszkę dokładnie umyć , z wnętrza usunąć podroby( jeżeli są), wytrzeć papierowym ręcznikiem i natrzeć z zewnątrz solą i pieprzem. Seler i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce, por drobno pokroić. Wątróbki umyć, poodcinać wszystkie żyłki, drobno pokroić. Rozdusić dodatkowo nożem. Do miski z warzywami dodać wątróbki, odciśnięte bułki oraz 2 jajka, dodać także sól oraz pieprz ( później będziemy jeszcze
Smaczne Zdrowejabłka , obrane i pokrojone w kostkę ok.2,5cm - 1 dość duża główka czerwonej kapusty, bez głąba i zewnętrznych liści - 150ml octu balsamicznego - ok.2 łyżki masła - 1 garść listków natki pietruszki , posiekanych - sól i świeżo mielony pieprz - kilka łyżek oliwy lub oleju kokosowego bezwonnego - ksylitol lub cukier do smaku ( u nas 4-5 łyżeczek ksylitolu ) zależy od słodyczy jabłek Do rondla(...)małym ogniu przez ok.1h , od czasu do czasu mieszając i w razie potrzeby przyprawiając do smaku, dodać także ksylitol lub cukier. Na końcu dodać 2 łyżki masła i natkę pietruszki. świeżo po przygotowaniu po 2 dniach Smacznego
Smaczne Zdrowe