Składniki: 150 g makaronu wstążki Międzybrodzki 1,5l wody 1 porcja rosołowa 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1/2 korzenia pietruszki 1 marchewka 2 puszki pomidorów krojonych 80 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej Sól, pieprz Przepis: W wodzie umieszczamy porcję rosołową, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do wrzenia na mocnym ogniu. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy(...)pokrojoną w kostkę pietruszkę oraz marchewkę. Po ok. 10 minutach dodajemy pomidory zmiksowane blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy kolejne 15 minut. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu (u mnie 10 minut), odcedzamy i nakładamy do miseczek. W szklance rozrabiamy mąkę ze śmietanką, tak aby nie było grudek. Do szklanki dolewamy kilka łyżek zupy
Emcia PichciSkładniki: 3 l wody 300 g żeberek 2 średnie marchewki 3 średnie ziemniaki 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 1 mały korzeń pietruszki 4 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka suszonego majeranku Sól, pieprz Przepis: Do wody wkładamy podzielone na części żeberka wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem. Całość zagotujemy i trzymamy na średnim ogniu ok. 20 minut(...)czasie dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotujemy przez ok. 15 minut. Kaszę jęczmienną należy przepłukać zimną wodą, dodać do zupy i gotować ok. 15 minut. Po tym czasie ziemniaki pokrojone w kostkę wrzucamy do wywaru. Gotujemy do momentu aż zmiękną (ok. 15-20 minut). Zupkę doprawiamy do smaku. Wyjęte mięso możemy podzielić na mniejsze części i dodać do zupy
Emcia PichciSkładniki: 8 średnich pieczarek 4 łyżki ugotowanej soczewicy czerwonej 1 woreczek ryżu 2 piersi kurczaka 4 gałązki natki pietruszki 2 łyżki majonezu 1 łyżka słonecznika łuskanego Olej do smażenia Sól, pieprz Przepis: Ryż oraz soczewicę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie, gdy ryż i soczewica się gotuje, piersi kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na oleju(...)plasterki i również podsmażamy do zarumienienia (ok. 10 minut). Wszystkie składniki po ich przygotowaniu pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie w misce łączymy wszystkie składniki, dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, słonecznik i majonez. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Wartość odżywcza w 100g produktu (soczewicy czerwonej) Wartość energetyczna 1440kJ (341kcal) Białko 25,4g Tłuszcz
Emcia PichciSkładniki: 1 puszka tuńczyka w wodzie 2 worki ryżu 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki majonezu Sól, pieprz Przepis: Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie odcedzamy go i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz tuńczyka (razem z wodą). Do całości dodajemy majonez wraz z pietruszką i całość dokładnie
Emcia PichciSkładniki: 2 jajka 2 plasterki szynki drobiowej 1 plasterek sera żółtego 1 pieczarka 1 pomidorek malinowy 1 łyżeczka pokrojonej natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek Sól, Pieprz Przepis: Pieczarkę obieramy i kroimy w plastry. Podsmażamy ją lekko na rozgrzanej oliwie to zarumienienia. Szynkę oraz ser kroimy w drobną kosteczkę. W misce rozbełtujemy jajka, dodajemy do nich ser oraz szynkę(...)jajka z dodatkami. Na wierzchu układamy pieczarki oraz pokrojonego w plasterki pomidora. Całość smażymy na małym ogniu, aż jajka się zetną. Omlet ściągamy z patelni i posypujemy pokrojoną natką pietruszki
Emcia Pichcitortellini z wędzonym tofu Polsoja 1 duży ogórek gruntowy 1 papryka zielona 5 łyżek kukurydzy konserwowej 3 plastry wędliny sojowej o smaku szynkowym Polsoja 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sól, pieprz do smaku Przepis: Tortellini przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu, tortellini odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. W papryce wydrążamy środek(...)również kroimy ją w kostkę. Plastry wędliny sojowej kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski przekładamy tortellini i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Tortellini z wędzonym tofu w takim zestawieniu prezentuje się wspaniale
Emcia Pichcisałatki :) Składniki na 3-4 porcje. Składniki: 1 worek ryżu brązowego 1/2 kostki tofu wędzonego PolSoja (ok. 90 g) 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki 4 plastry ananasa z puszki Pieprz, sól, słodka papryka w proszku Przepis: Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie odcedzamy go i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie(...)drobno siekamy natkę pietruszki, kroimy w drobną kostkę tofu oraz plastry ananasa. Następnie dodajemy do ryżu wszystkie pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Idealnie nadaje się na śniadanie, podwieczorek i kolację! W smaku jest rewelacyjna, gorąco polecam
Emcia PichciSkładniki: 2 szklanki zielonej soczewicy 2 marchewki natka pietruszki puszka pomidorów pelati w całości 1 l wody 1 cebula biała łyżka zielonych oliwek nadziewanych papryką 2 łyżki białego octu winnego 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine sól, pieprz Przygotowanie: Soczewicę płuczemy dwa razy. Cebulę obraną kroimy(...)kostkę pomidory i sól. Dusimy klika minut. Następnie zalewamy litrem wody i gotujemy do momentu, gdy soczewica będzie miękka. Dodajemy sos z pomidorów pelati oraz umytą i posiekaną natkę pietruszki i czekamy, aż sos zgęstnieje - Kolejno dodajemy 2 łyżki octu winnego i pieprz. Gotujemy jeszcze klika minut. Danie gotowe do podania z pokrojonymi oliwkami zielonymi, najlepiej smakuje z czosnkowymi grzankami
Moja smaczna kuchniaząbek czosnku łyżeczka suszonego oregano szczypta chili z cayenne sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek do posypania dania posiekana, suszona natka z pietruszki Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie na patelni teflonowej, na oliwie podsmażamy posiekany czosnek z cukinią pokrojoną w księżyce, dodajemy oregano i chili(...)patelnię razem z cukinią i czosnkiem, dodajemy czerwoną fasolę i doprawiamy do smaku solą/pieprzem, mieszamy, po 2 minutach danie jest gotowe. Podajemy posypane posiekaną, suszoną natką z pietruszki
Moja smaczna kuchnia250g wędzonego boczku 1 mała kiełbasa np.zwyczajna 1 duża cebula 1 opakowanie makaronu łazankowego (najlepiej Lubella) pieprz ziołowy, sól,pieprz czarny, szczypta kminku łyżka oleju do smażenia(opcjonalnie) natka pietruszki Wykonanie: Kapustę drobno pokroić, poddusić na maśle, a następnie zagotować. Gotować do miękkości (ok.30 minut). Boczek i kiełbasę pokroić w drobną kostkę i smażyć(...)wody kapustę, wymieszać i dusić jeszcze przez chwilę(ok.5 minut). Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu i ugotowany wymieszać z uduszoną kapustą, boczkiem i kiełbasą. Całość posypać natką pietruszki. Smacznego
Gorący kąsekmarchew 3 ząbki czosnku 250 g kurek pół cebuli 2/3 szklanki pęczaku 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 3 łyżki posiekanej natki pietruszki łyżka przyprawy do zup bez glutaminianu sodu łyżeczka ziół do pizzy Mięso umyć, włożyć wraz z listkiem laurowym i zielem do garnka, wypełniając go do 2/3 zimną wodą. Gotować(...)dodać przyprawę do zup, zioła do pizzy , sól i pieprz do smaku. Mięso wyjąć, zdjąć skórę, oddzielić od kości, pokroić i dodać do zupy wraz z posiekaną natką pietruszki. Gotować jeszcze minutę. Zupę podawać gorącą
Czerwień i błękitotarta z jednej cytryny i sok z połowy 1 żółtko 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 30% 1/4 szklanki tartego parmezanu + do dekoracji szczypta płatków chili garść posiekanych liści mięty lub pietruszki 2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); W miseczce roztrzepujemy śmietanę, żółtko, parmezan oraz(...)garnkiem i mieszamy, aż gorący makaron ugotuje sos i cały się nim oblepi. Mieszamy ok. 2 minuty, sos powinien pięknie zgęstnieć. Wykładamy na talerze, posypujemy obficie świeżą miętą (lub pietruszką), parmezanem i mielonym pieprzem. Post Makaron z sosem cytrynowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuciabatta. Pasta z suszonych pomidorów Składniki: 6 dużych suszonych pomidorów wraz z łyżką zalewy oliwnej 4 zielone oliwki faszerowanych migdałami 1 papryczka pikantna piri piri 1 ząbek czosnku natka pietruszki Przygotowanie: Zielone oliwki faszerowane migdałami, papryczkę, czosnek wraz z pietruszką zmiksować w blenderze prawie na gładką masę. Następnie do mieszanki dodać suszone pomidory i oliwę, całość rozdrobnić. Jeżeli tapenada jest
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięparmezanu lub mozzarelli 60 ml śmietany do zup lub jogurtu naturalnego 1łyżka sosu worhestershire 1łyżka ziółprowansalskich pieprz, sól Wywar: 500 ml wody 1 udko z kurczaka 3 marchewki 1 pietruszka ½ selera ½ kostki rosołowej 2 ziela angielskie 1 liść laurowy 1 łyżeczka lubczyka 1 łyżeczka majeranku Przygotowanie: Rozpoczynamy od przygotowania wywaru. Udko z kurczaka płuczemy a następnie wrzucamy do garnka(...)wrzącą wodą, Dodajemy marchewkę,pietruszkę, seler, przyprawy i kostkę rosołową. Gotujemy na wolnym ogniu ok 40 minut. Pomidory wyparzamy i obieramy ze skórki (można użyć również pomidorów z puszki). Cebule kroimy w kosteczkę. Kroimy je w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek, cebulę i pomidory. Dusimy około 10 minut na małym ogniu. Po tym czasie doprawiamy sosem Worcestershire
Mania GotowaniaSkładniki: Mięso: 400 g mięsa mielonego (użyłam wołowo-wieprzowego) 3 łyżki startego parmezanu 3 łyżki bułki tartej lub płatków owsianych 1 duże jajko natka pietruszki 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii pieprz 1 łyżeczka sosu worhestershire 1 łyżeczka ziół prowansalskich Dodatkowo: 2 duże pomidory 7 pieczarek 4-5 suszonych(...)pomidorów 1 łyżka oliwy około 60 g startego sera żółtego lub 1 kulka mozzarelli 30 g startego parmezanu Przygotowanie: W misce mieszamy mięso mielone, parmezan, płatki owsiane, natkę pietruszki, przyprawy oraz jajko. Formę do zapiekania smarujemy oliwą i przekładamy do niej mięso, dociskając do dna i wyrównując. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Pieczarki obieramy. Kroimy w kostkę i podsmażamy
Mania Gotowania