pietruszka - 3495 przepisów (strona:140/233)

Rosół z klopsikami po studencku 209

mielonego mięsa wieprzowego, np. z szynki lub łopatki, dodajemy 4 łyżki kaszki manny, 1 jajko, 1 łyżkę bułki tartej, całość jest doprawione solą i pieprzem, oraz siekaną pietruszką. Mieszamy wszystkie składniki i formujemy małe okrągłe klopsiki. Zagotowujemy 1200 ml wody i wrzucamy wszystkie klopsiki, gotujemy tak długo aż wypłyną, ściągamy szumowinę jeśli się pojawi. Następnie wsypujemy całe opakowanie zupy Winiary(...)Rosół z kury z makaronem i gotujemy na małym ogniu ok. 8 minut, co jakiś czas mieszając. Rosół wraz z klopsikami rozlewamy na talerze, posypujemy natką pietruszki. Ten rosół ma faktycznie smak rosołu. The post Rosół z klopsikami po studencku appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka jarzynowa z papryką i majonezem (tradycyjna sałatka) 1311

Bardzo często przygotowujemy tradycyjne sałatki jarzynowe z majonezem z dodatkiem gotowanych warzyw: ziemniaków, marchwi, selera, pietruszki, gotowanych na twardo jajek, ogórków kiszonych, soli i pieprzu, odrobiny musztardy oraz obowiązkowo majonezu Winiary. Taka sałatka jarzynowa jest u nas obowiązkowa podczas Świąt i różnych uroczystości, u mnie w rodzinnym domu też tak było. Po prostu dlatego, że nam ta sałatka bardzo smakuje(...)mini babeczkach. albo np. w cukinii Do warzyw można dodać śledzie marynowane, taka sałatka śledziowa świetnie smakuje. Sałatka jarzynowa z papryką i majonezem (tradycyjna sałatka)   3 marchewki, 1 pietruszka, 1/2 dużego selera, 5 szt ziemniaki, 4 szt ogórki kiszone, 1 łyżka musztarda sarepska, 5 łyżki majonez Winiary, 5 szt. jajka gotowane, 1/3 papryki żółtej 1/3 papryki czerwonej, do smaku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa ogórkowa zabielana z dodatkiem papryki 203

Polecam.   Składniki: 1,5 litra wody 1 pierś z kurczaka 1 łyżka WINIARY Bulion Consommé 4 szt ogórków kiszonych, 1 papryka czerwona 1/2 papryka zielona 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 2 łyżki masła 4 ziemniaki, 200 ml słodkiej śmietany 30% 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu, 2 szt. świeże liście laurowe, sól i pieprz do smaku 2 łyżki koperku PRZYGOTOWANIE(...)Wodę zagotowujemy z solą, pieprzem liściem laurowym. Wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę i gotujemy ok. 10 minut. W między czasie ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Marchewkę, seler i pietruszkę ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, warzywa dusimy na maśle i dodajemy do garnka z kurczakiem. Paprykę kroimy w drobną kostkę. Ziemniaki wrzucamy do garnka, gotujemy około 10 minut

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy rosół z kluseczkami 393

przygotować domowe kluseczki. Jeśli zostanie coś z tego rosołu to jutro będzie zupa pomidorowa. Domowy rosół z kluseczkami: 2 kg dosyć tłustego kurczaka a najlepiej kury, 4 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pora 1 szt cebula, 3 szt. liść laurowy, 1 łyżeczka ziarnistego czarnego pieprzu, 4 ziarna ziela angielskiego, 1 łyżeczka soli, biały pieprz do smaku 3,5 litra(...)będą miękkie, doprawiamy rosół białym pieprzem i ewentualnie solą jeśli jest za mało słony. Podajemy z domowymi kluseczkami . Marchewkę kroimy w plasterki i układamy na kluseczkach wraz z natką pietruszki. Zalewamy gorącym rosołem. Smacznego The post Domowy rosół z kluseczkami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grillowany camembert z bakaliami i konfiturą figową 143

łyżki namoczonych w białym winie rodzynek 2 łyżki miodu 2 łyżki białego balsamicznego kremu sok z 1 cytryny 1 łyżka sparzonej skórki pomarańczowej lub cytrynowej mały pęczek natki pietruszki imbir mielony do smaku 2 garści mixu sałat lub kiełków np. rukola, szczawik itp 200g konfitury figowej Sposób przygotowania: Miód miksujemy blenderem z kremem balsamicznym, sokiem z cytryny, skórką pomarańczową, pietruszką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotleciki z siekanego schabu 535

musztardy z wędzoną papryką 1 cebula 2 łyżki jogurtu greckiego 2 jajka 2 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól i pieprz kolorowy do smaku 1 łyżka siekanej pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Plastry schabu kroimy w drobną kostkę. Z czerwonej papryki usuwamy gniazdka nasienne i wraz z cebulą również kroimy w drobną kostkę. Do posiekanego drobno schabu dodajemy(...)paprykę wraz z cebulą, do masy dodajemy 2 jajka, jogurt, musztardę, mąkę kukurydzianą i mąkę ziemniaczaną, dodajemy siekaną pietruszkę (może być suszona) doprawiamy solą i kolorowym pieprzem, dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Masę nabieramy dużą łyżką i smażymy na oleju z obu stron na rumiano, odsączamy kotleciki na papierowym ręczniku, podajemy z mieszanką jogurtu greckiego z majonezem, ketchupem, doprawionego

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepis na sałatke gyros 12429

kiszone z chilli 1 duży pomidor 1/2 średniej wielkości kapusta pekińska 1 puszka mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek, marchewka, czerwona fasola) sól, pieprz przyprawa Gyros Kamis 1 czerwona cebula natka pietruszki i pomidorki koktajlowe do dekoracji Sposób przygotowania: Mięso z kurczaka luzujemy z kości i skóry, kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą Gyros, dodajemy olej, mieszamy i zostawiamy na 2 godziny(...)pomidory, mieszankę meksykańską, czerwoną cebulę. Warstwy smarujemy sosem czosnkowym i salsą. Ostatnią warstwą zawsze w tej sałatce jest kapusta pekińska. Dekorujemy wierzch pokrojonymi pomidorkami, resztą czerwonej cebuli i natką pietruszki. Smacznego! The post Przepis na sałatke gyros appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki z modrej kapusty 137

oleju do smażenia 25 ml octu jabłkowego 25 ml octu winnego na sos: 1 mała cebula 1/2 szklanki śmietana 36 % 50 g masła sól, biały pieprz do smaku natka pietruszki Sos przygotujemy zalewając podsmażoną na maśle cebulkę, wywarem warzywnym, albo rosołem, gotując i zagęszczając śmietanką kremową, doprawiamy solą i pieprzem, możemy zagęścić sos również niewielką ilością mąki. Na koniec dodajemy(...)posiekaną natkę pietruszki. PRZYGOTOWANIE: Podgotowujemy 2 torebki ryżu. Z modrej kapusty wykrawamy głąb i gotujemy kapustę w zakwaszonej octem wodzie ok. 30 minut (modra kapusta jest twardsza niż biała kapusta) , dzięki temu kapusta nie straci swojego fioletowego koloru. Liście delikatnie rozdzielamy. Ścinamy zgrubiałe nerwy liściowe. Kurki siekamy, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kluski z sałaty i buraka 161

lodówce i koncentrat z buraka dla koloru klusek. Przygotowałam więc kluski z sałaty i buraka i podałam je z pikantnymi plastrami schabu gotowanego i sosem śmietanowym z dodatkiem natki pietruszki udekorowałam całość kiełkami botwiny. Wyglądem te kluski trochę przypominają kopytka , czy leniwe pierogi, ale na wrzątek były wrzucane łyżeczką, mają dlatego nierówne kształty, taka ich uroda. Sałata do klusek musi(...)sałaty i buraka wypłyną na powierzchnię wody oznacza to, że kluski są gotowe, wykładamy je na talerz, podajemy z plastrami schabu gotowanego i sosem śmietanowym z dodatkiem natki pietruszki.. Polecam te kluski gdyż są pyszne. The post Kluski z sałaty i buraka appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Expresowe mielone z fasolą i sosem lutenica 199

powiedział Piotrek. 250 g mięsa mielonego z łopatki 1 cebula 1 puszka 4 odmian fasoli sól pieprz czarny mielony ognista mieszanka przypraw 1 łyżeczka pikantnego sosu chili natka pietruszki 1 łyżka oleju ryżowego W rondelku rozgrzewamy olej, dodajemy mięso mielone, lekko obrumieniamy cały czas mieszając, dodajemy pokrojoną cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Gdy cebula się zeszkli wlewamy cały słoik(...)sosem lutenica, dusimy ok. 5 minut, następnie dodajemy puszkę mieszanki fasoli wraz z zalewą, sos chili oraz posiekaną natkę pietruszki, mieszamy , dusimy kolejne 5 minut pod przykryciem. Rozkładamy mielone do miseczek. Gotowe danie powinno być dosyć gęste, do jedzenia łyżką. Smac znego!   The post Expresowe mielone z fasolą i sosem lutenica appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jajka ziołowe 137

jajko ziołowe jest smaczniejsze niż klasyczne jajko w koszulce, do tego przygotowuje się je łatwiej. Rodzaj ziół do jajka sami dobieramy w zależności od naszych upodobań, ja wykorzystałam natkę pietruszki i świeże listki tymianku. Przepisy na jajko w koszulce: Przepiórcze jajko w koszulce na grzankach Jajko w koszulce z chorizo na grzankach Jajko w koszulce z grzankami Grzanka z jajkiem(...)koszulce Składniki: 1 łyżeczka oliwy 2 jajka natka pietruszki świeży tymianek 2 szczypty suszonych pomidorów z czosnkiem i ziołami Kamis sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Na talerzu układamy kiełki i pokrojone pomidory koktajlowe. W rondelu zagotowujemy wodę, w której będziemy gotować jajka.Do miseczek wkładamy woreczki śniadaniowe. Wlewamy po 1/2 łyżeczki oliwy, dodajemy połowę posiekanych ziół, wbijamy ostrożnie całe jajko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pstrąg gotowany na parze w liściach Jarmużu 153

Więcej wskazówek będzie wraz  z kolejnymi postami. :)  Pstrąg gotowany na parze w liściach Jarmużu SKŁADNIKI: - 2 pstrągi - 1 pęczek Jarmużu - 6 ząbków czosnku - pęczek natki z pietruszki - mały pęczek koperku - 2 plasterki cytryny - 1 łyżka estragonu, tymianku, pieprzu cytrynowego, ziół prowansalskich - sól -pieprz PRZYGOTOWANIE: Najpierw czyścimy pstrągi pod bieżącą wodą z łusek. Następnie odcinamy(...)płetwy, łby i ogony. Oczyszczone pstrągi posypujemy solą i pieprzem  z każdej strony i w środku. Odstawiamy na chwilę, po czym odsypujemy wszystkimi przyprawami, faszerujemy natką z pietruszki i ząbkami czosnku. Teraz trzeba umyć i pokroić jarmuż. Gdy mamy wszystko gotowe układamy w naczyniu do gotowania na parze (Ja użyłam koszyczków bambusowych). Gotujemy do czasu, aż ryba oraz jarmuż

Zainspiruj się kuchnią
Pasztet z cukinii 311

średnie cukinie * 4 ząbki czosnku 2 średnie marchewki 2 cebule 4 jajka (białka i żółtka oddzielnie) 3/4 szklanki kaszy manny 3/4 szklanki bułki tartej 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/4 szklanki oliwy z oliwek lub oleju 1 łyżeczka suszonej bazylii liście laurowe (opcjonalnie) sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7(...)odstawiamy na 15-20 minut. Po tym czasie warzywa odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy do nich posiekane w małą kostkę cebule, żółtka jajek, wyciśnięte ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki, oliwę lub olej, suszoną bazylię, ostrą paprykę, ok. 1 czubatej łyżeczki soli oraz dużą szczyptę pieprzu. Mieszamy. Dodajemy bułkę tartą i kaszę manną – mieszamy ponownie. Białka ubijamy na sztywno

Poezja smaku
Pulpety 235

użyłam wołowego1 cebula1 bułka200 ml mleka2 jajka3 ząbki czosnku natka pietruszkisól, pieprz, paprykaolej Wykonanie:Bułkę zamaczamy w mleku. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa. Dodajemy jajka, natkę pietruszki, wyciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy sól, pieprz, paprykę i odsączoną z mleka bułkę. Wszystkie składniki łączymy. Formujemy kulki wielkości dużej śliwki. Układamy na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron

Smaki Edyty
Pikantne leczo 152

Składniki: Pół cukinii 2 duże pomidory 3 papryki: czerwona, zielona, biała 8 ziemniaków 2 marchewki Cebula Kalarepa Liście pora 4 łyżki oliwy z oliwek woda Przyprawy: Świeży koperek, świeża pietruszka, sól, pieprz, pieprz ziołowy, pieprz Cayenne, czosnek, zioła prowansalskie, Bombay Masala Przygotowanie:      Wszystkie warzywa obieramy, pomidor przed obraniem można sparzyć wodą, aby skórka ładnie się oderwała(...)osobnym garnku w osolonej wodzie gotujemy ziemniaki. Gotujemy następne 15 minut, dopóki warzywa nie będą miękkie. Tuż przed końcem gotowania dodajemy do nich pokrojone liście pora, posiekany koperek, posiekaną pietruszkę i resztę przypraw. Mieszamy. Gotujemy jeszcze chwilę, po czym zdejmujemy z ognia. Podajemy z całymi ziemniaczkami posypanymi świeżym koperkiem.      Gdyby nie niespodziewana wizyta cioci, zapewne

Weganizm infantylny

Proponowane wyszukiwania