pietruszka - 3495 przepisów (strona:132/233)

Włoskie kotleciki mielone w towarzystwie ziaren 190

pomidorowej. Ja je usmażyłam, bo chciałam na szybko. Ilość składników zależy od naszych preferencji smakowych i ilości osób -mięso- szynka -piersi z kurczaka -bułka tarta -parmezan tarty -czosnek -natka pietruszki i selera -sół, pieprz -jaja Mięso z szynki mielimy w domu, dodajemy mielonej piersi z kurczaka. Domielamy kilka ząbkow czosnku. Mięso z czosnkiem wkąłdamy do miski, wsypujemy parmezan, wbiajmy jaja

Z Kuchni Do Kuchni
Kopytka...po włosku! 186

kolei... Składniki- -1 kg ugotowanych ziemniaków -25 dag mąki pszennej -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1 jajko -3 łyżki oliwy z oliwek -sól -dodałam do ciasta ziemniaczanego trochę siekanej pietruszki , może być bazylia Ugotowane ziemniaki należy zmielić w maszynce do mięsa lub wsypać do CC Major Kenwood i zastosować mieszadło elastyczne. Wymieszać ,aż uzyskają konsystencję puree. Gdy ostygną, dodać do nich

Z Kuchni Do Kuchni
Kurczak teściowej... (który żył na wolności) 183

łagodniejsza -ziemniaki z upraw bio- u mnie ziemniaki, które sama zbierałam na wykopkach u babci na podkarpaciu -przyprawy – sól morska z okolic Trapani -Kuchmistrz od Skworcu- suszone warzywa-marchew, pietruszka,cebula,pasternak,korzeń lubczyku,kurkuma,pieprz -Karahi Chicken Masala – kolendra mielona, czerwone chili,kurkuma,kminek,sól,czosnek,czarnuszka,cynamon,imbir,gałaka muszkatu,gozdziki,pieprz czarny -oregano- te zbierałam sama

Z Kuchni Do Kuchni
Co jeść jesienią na śniadanie? - migawki ze Slow Food Festival 134

Youth Warszawa. W tym słoiku znajduje się właśnie ów mus gruszkowo-wątróbkowy. A tu więcej przysmaków od Kalinówki. Mają w ofercie przeróżne pasztety, a nawet ślimaki z czosnkiem i pietruszką. Następnie próbowaliśmy musu winogronowego oraz pulpy na płatkach owsianych z miodem (był tam też chyba amarantus), a pomocnikiem kucharza została Pani z miodów Bartnik Mazurski.  A propos pomocników, Maćkowi

Chilli Czosnek i Oliwa
Żółte cukinie zapiekane z makaronem, kurczakiem i warzywami 217

szklanki mrożonego groszku 1 niewielka czerwona papryka pół puszki kukurydzy 2 mięsiste pomidory 2 łyżki słodkiej papryki łyżka ziół do pizzy 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 150 g mozzarelli olej do smażenia Przygotować farsz. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. Cebulę pokroić, zeszklić na oleju, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w kostkę filety

Czerwień i błękit
Zupa z czerwonej soczewicy i dyni 176

duża białka, więc śmiało mogą ją jeść wegetarianie. Nie chciałam, aby zupa była taka prosta - dodałam dynię. Smak był bardzo wykwintny z nutą pikantności. ;) Składniki: 2l bulionu warzywnego (marchew, pietruszka, seler) 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 startej dyni Hokkaido 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 2 średnie ziemniaki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne pieprz sól

Truskawkowa Fiesta
Polędwica wieprzowa smażona 189

smaczne, to doskonała przystawka na elegancką kolację. Żaden mięsożerca nie powie, że nie lubi jeść smażonej polędwicy wieprzowej czy też wołowej. Dodatek podsmażonych pomidorków koktajlowych i świeży tymianek, natka pietruszki dobrze komponuje się z polędwicą smażoną. Składniki: polędwica wieprzowa sałata czerwone pomidory koktajlowe Marynata: 3 łyżki oliwy z oliwek 3 gałązki świeżego tymianku 1 mała młotkowanego pieprzu z kolendrą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Uratuj świat i zjedz jakiegoś hipisa. Albo soczewicę – soczewica z kurczakiem i burakami 153

nagrzanego piekarnika. Temp 190 stopni, 40 min. Dodatek wody sprawi, że filet dojdzie i nie będzie suchy jak wiór. SOCZEWICA ZIELONA pół szklanki soczewicy na osobę jedna marchewka jedna pietruszka pół selera korzeniowego dwie gałązki selera naciowego jedna cebula ząbek czosnku mały kawałek dyni liść laurowy dwa ziarenka ziela angielskiego gruby plaster cytryny sól, pieprz olej 3 łyżki sosu sojowego

ladykitchen
Placuszki z kurczaka i awokado 231

młoda cukinia 1-2 ząbki czosnku 1 awokado 1 łyżka soku z cytryny skórka starta z połowy sparzonej cytryny 3 jajka 5-6 łyżek mąki pół pęczka natki pietruszki sól, zioła włoskie (np. mieszanka do pizzy), pieprz Cukinię umyć, zetrzeć na grubej tarce, posolić i odstawić na pół godziny, następnie dobrze odcisnąć. Filety umyć, pokroić w kosteczkę. Awokado obrać pokroić

Czerwień i błękit
Makaron z pieczarkami, cukinią, fetą i suszonymi pomidorami 533

Składniki: 250 g drobnego makaronu, np. muszelki 1 młoda cukinia 250 g pieczarek lub innych grzybów (podgrzybków, borowików, kurek) 2/3 kostki fety 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie natka pietruszki sól i pieprz 1 łyżeczka ziół do pizzy 1 ząbek czosnku słodka papryka w proszku oliwa z pomidorów do smażenia Makaron ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzić. Cukinię i pieczarki pokroić

Czerwień i błękit
Gulasz anyżowy z makaronem ryżowym 170

ewentualnie widelec :)) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka. Gulasz - bulion (4 porcje): 500 g wołowiny 2 łyżki oleju arachidowego 1 szalotka pęk świeżej kolendry 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm imbiru 2 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu 4 goździki 1 cynamon 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego 1 strączek kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Tajskie smaki
Smażone kalmary z chili i czosnkiem 177

się posiłkować mrożonymi. Smażone kalmary z chili i czosnkiem Składniki: 1 kg mrożonych krążków kalmara 4 ząbki czosnku 1 mała papryczka chili sok z cytryny olej z oliwek natka pietruszki sól Wykonanie: Kalmary rozmrażamy i pozwalamy im ociec na sitku. Na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekany czosnek i papryczkę.  Dodajemy kalmary. Smażymy na dużym ogniu przewracając co jakiś czas

Kulinarne przygody Gatity
Patatas alioli, czyli hiszpańskie ziemniaki czosnkowe 183

Patatas alioli to typowa hiszpańska przekąska, czyli tapa, podawana w barach do piwa.  Na naszych polskich stołach też doskonale się sprawdza, jako np. dodatek do

Kulinarne przygody Gatity
Pizza z cukinią i pesto 143

świeżych drożdży4 łyżki oliwy  z oliwek EV1 łyżeczka suszonego oregano1 łyżeczka suszonej bazylii2 okrągłe żółte cukinieok. 10 dag starego żółtego sera2 czubate łyżki pesto z natki pietruszki i orzeszkowlistki świeżego oreganooliwa  z oliwek EV Wykonanie:Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba i ona już resztę robi za mnie :-).Gdy ciasto wyrośnie, dzielę

Kulinarne przygody Gatity
Kostka grysikowa do zupy 142

gotowały nasz babcie, a które dziś odchodzą niestety w zapomnienie... Kostka grysikowa do zupy Składniki: 1/2 szklanki kaszy manny 2 szklanki wody 1 łyżeczka masła 2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki sól pieprz Wykonanie: Szklankę wody zagotowujemy z solą, kaszę mieszamy z drugą szklanką wody, a następnie wlewamy do gotującej się wody. Gotujemy przez 15-20 minut, aż do uzyskania odpowiedniej

Kulinarne przygody Gatity