pietruszka - 3495 przepisów (strona:129/233)

Zupa marchewkowa 146

Mam nadzieję, że będzie Wam smakować...lekka, zdrowa i bardzo rozgrzewająca...pozdrawiam Składniki na 2 osoby;3 marchewki1 ziemniak1 pietruszka3 cm korzenia imbiru2 łyżki oliwy

Anioły w kuchni
Szybka sałatka pieczarkowa 701

Szybko się ją przygotowuje i równie szybko znika :-))Składniki: 4 jajka pieczarki marynowane 400g groszek konserwowy 1\2 puszki  cebula ogórek kiszony majonez sól, pieprz  musztarda zielona pietruszka, bądź kiełki Wykonanie:Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki, ogórki i cebulę również pokroić, dodać groszek, sól, pieprz. Na końcu dodać majonez zmieszany z musztardą

Anioły w kuchni
Lekka zupa pomidorowa z selerem naciowym i imbirem 178

cytryny. Zagotowujemy. Jogurt mieszamy z kilkoma łyżkami gorącej zupy i wlewamy do reszty. Makaron gotujemy oddzielnie , zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Do miski wrzucamy makaron i zalewamy zupą. Posypujemy pietruszką

Anioły w kuchni
Kremowa zupa z dyni z suszonymi grzybami 149

wrzątku lub bulionu warzywnego 2 łyżki suszonego majeranku szczypta pieprzu kajeńskiego po pół łyżeczki sproszkowanego imbiru i gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% 2 łyżki masła  Grzyby zalać 2 szklankami wody i gotować 10 minut. W tym czasie warzywa umyć, obrać i pokroić na małe kawałki, poddusić

Czerwień i błękit
Risotto z grzybami (Risotto al funghi) 170

minut. Dodać odłożone grzyby, zamieszać i zdjąć z ognia.  Dodać starty parmezan i resztę masła. Wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Podawać od razu posypane natką pietruszki.  Ten przepis bierze udział w akcji

wyzwania kuchenne
Kotleciki łososiowo - ziemniaczane "FUJ - ALE DOBRE!!!" (bezglutenowe) 225

świeżego łososia  1 duża cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki masła klarowanego 1 jajko 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego około 1 łyżki koperku około 1 łyżki pietruszki sól - u mnie najzdrowsza, czyli himalajska różowa pieprz - u mnie świeżo mielony kolorowy 1. Łososia gotujemy (ok 10 min) w małej ilości wody z solą, liściem laurowym i zielem angielskim

Restauracyjka Literacka
Falafel w tortilli z surówką z czerwonej kapusty i sosem czosnkowym! CUUUDOOOO!!!! 581

niebo lepszy! porcja na 6 dużych tortilli: Falafel: 400 g ciecierzycy namoczonej w wodzie przez 24h, bądź tylko na noc 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka pietruszki (u mnie poza sezonem zawsze mrożona) 1 łyżeczka sezamu (opcjonalnie) 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki ziaren kolendry szczypta pieprzu cayenne mała szczypta soli morskiej  świeżo mielony pieprz  Cebulę

Restauracyjka Literacka
Pstrąg na niebiesko. 110

Składniki: 1 pstrąg 0,5 l woda 2 łyżki octu 0,25 l wino czerwone 1 p. włoszczyzny (2 marchewki,1.2 seler,1 pietruszka) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Sól, pieprz Żelatyna 1 białko do sklarowania Wykonanie: Do garnka wlać wodę, wino,ocet, obraną i umytą włoszczyznę, liść, ziele angielskie, sól i odrobinę pieprzu. Gotować 15 minut. Podczas

Kulinarny karnet Christophera
Zupa krem z kabaczkiem. 211

piecze i gotuje" -  http://ala-piecze.blogspot.com/2013/10/zupa-z-cukini-z-jabkiem.html Składniki: 0,5 kg kabaczka 0,25 kg ziemniaków 0,30kg cebuli 1  winne jabłko 2  ząbki czosnku 1  pietruszka 1  plaster selera 1 kawałek kalafiora 2 łyżki oleju +2 łyżki masła 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 łyżeczka płaska curry  sól ,pieprz do smaku 1000 ml bulionu warzywnego

Kulinarny karnet Christophera
Kartofelek z marchewką. 154

Składniki: 5 średnich kartofli 5 cieniutkich marchewek, najlepiej młodych 5 liści sałaty sól, pieprz, papryka koperek ,pietruszka Za pomocą wycinaka gniazd nasiennych  wydrążyć tunel w kartoflach i obrać je. Marchewki obrać i wsunąć w tunel. Warzywa ugotować w osolonej wodzie. Uważać ,żeby kartofli nie rozgotować. Wyjąć z wody ,ułożyć na sałacie i posypać ulubionym ziołem i przyprawą. Tak przygotowany

Kulinarny karnet Christophera
Sylwestrowe przekąski - Tapas. 431

różnie doprawione oliwkami, żółtym serem w kostkach, papryką pokrojoną w paseczki i kromkami białego pieczywa. Różnorodność tapas jest nieograniczona. Może to być pomidor doprawiony cebulką i czosnkiem, posypany natką pietruszki  i skropiony dobrą oliwą. Zamiast na talerzyku , taką sałatkę , można położyć bezpośrednio na toście z białego pieczywa, kromce  wiejskiego gruboziarnistego chleba czy też na ziemniaku np. kulki

Kulinarny karnet Christophera
Krusztadki z pieczarkami. 374

ziołami ogrodowymi, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na dno upieczonych krusztadek nałożyć trochę startego sera, pieczarki i posypać serem .Wstawić  do piekarnika ,do rozpuszczenia sera. Udekorować pietruszką. Krusztadki z pieczarkami są smacznym dodatkiem do zup ,ale stanowią też atrakcyjną samodzielną przekąskę .Polecam smacznie. Przepis bierze udział w konkursie - “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica

Kulinarny karnet Christophera
Cytrynowe klopsiki z szafranową cukinią. 170

Lemon  meatballs with saffron zucchini. Klopsiki-składniki.   40dag cielęciny mielonej 1 bułeczka 1/2 szklanki mleka 1 cebula 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka śmietany 18% 1 jajko 1 łyżka skórki cytrynowej olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie. Bułeczkę namoczyć w mleku. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle .Dodać pozostałe składniki

Kulinarny karnet Christophera
Krokiety z dorsza ze skordalią. 144

Croquettes of fish. Składniki. 30dag dorsza 20dag ziemniaków 1 mała cebula 1 łyżka pietruszki 1 łyżeczka śmietana 18% 1 jajko 1/2 łyżeczki utłuczonego pieprzu sól cząber olej do smażenia Wykonanie. Ugotować ziemniaki w łupinie, obrać i utłuc. Mięso ryby zmielić, połączyć z ziemniakami, dodać posiekaną cebulę. śmietanę, cząber, natkę ,jajko, pieprz i sól. Wymieszać, uformować wałek i pociąć na małe

Kulinarny karnet Christophera
Kolorowa papryka. 143

Ricottę utrzeć z żółtkiem i śmietaną, doprawić solą i podzielić na trzy części. Białą część odstawić. Do drugiej dodać keczup i paprykę słodką. Trzecią część wymieszać z koperkiem lub pietruszką. Białko ubić na pianę i dodać po porcji do każdej masy. Delikatnie wymieszać. Połówki papryki, posolić i napełnić po kolei ,warstwowo masą białą, zieloną i czerwoną. Papryki posmarować oliwą

Kulinarny karnet Christophera