pietruszka - 3495 przepisów (strona:123/233)

Ziołami pachnące pyszności 94

ziołowe sprawdzą się idealnie. Kiedy ciasto wyrastało pomyślałam, że nadam mu nieco inną formę - i tak powstał uroczy, zawijany chlebek. Miałam w domu akurat jeszcze czosnek niedźwiedzi i natkę pietruszki, wszystko posiekałam i wrzuciłam do ciasta (Wy możecie dodać ulubione zioła albo te, które akurat macie pod ręką). Wyszło obłędnie - pachniał niesamowicie, i prezentował się naprawdę ślicznie. Jeśli jeszcze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jesienny chleb 176

mieszać składniki o godzinie szesnastej, chleb z piekarnika wyciągnęłam przed drugą w nocy. Ale warto poświęcić mu czas - odwdzięczy się bowiem niebanalnym smakiem. Szczególnie ten, z dodatkiem pieczonego czosnku, pietruszki i chorizo (w oryginale był boczek, ale akurat miałam na zbyciu resztę kiełbasy) - niezwykle wyrazisty w smaku, obłędnie pachnący, po prostu wspaniały! Przypomina mi chleb z pobliskiej piekarni mojego domu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb z ziemniakami i... Nowa książka 193

Dodać 1 łyżkę mąki, wymieszać, odstawić na 15 minut.Po tym czasie do mąki dodać zaczyn, wodę, sól i rozgniecione widelcem ziemniaki. Zagnieść ciasto. Dodać oliwę, drobno posiekany rozmaryn i pietruszkę, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, uformować z ciasta bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki z czosnkiem i letnie sentymenty 183

podzielić na 12 części i uformować podłużne bułeczki. Zostawić do napuszenia na 30 minut.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Masło utrzeć mikserem na puszystą masę, dodać czosnek i drobno posiekaną pietruszkę, połączyć.Wyrośnięte bułeczki nacinać głęboko ostrym nożem, w szparkę wciskać nadzienie - najwygodniej za pomocą foliowego woreczka z uciętym rogiem. Posmarować roztrzepanym z mlekiem jajkiem.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rozgrzewający krem z kalafiora. I o gotowaniu obiadów 164

dużo, ale są tak dobre, że znikną nawet bez zupy, nie polecam więc robić ich mniej.Krem jest delikatny, gęsty i sycący, o wyraźnym smaku kalafiora z lekką nutą pietruszki. Chipsy za to są trochę słonawe, wyraziste i mocno chrupiące. Rewelacyjne.Spróbujcie koniecznie - taka zupa to idealne, rozgrzewające, jesienne danie.Razem ze mną rozgrzewające zupy ugotowali Mirabelka, Zuzia Pierwsza oraz Druga, Martynosia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Urodzinowe robótki i rozgrzewający krem z pieczonej marchewki 160

Jako, że zrobiło się naprawdę paskudnie, dzisiaj zaproponuję Wam pyszną, rozgrzewającą zupę. Bardzo prostą. Wszystkie warzywa pieczemy, przez co zyskują wyjątkowego, słodkiego posmaku. Ja użyłam marchewek, ale można dodać pietruszkę, ziemniaki, seler... Co kto lubi. Tylko wyobraźnia Was ogranicza. Odrobina czosnku i cebuli, nieco chilli zaostrzającego smak. Całość robi się szybko, a smakuje genialnie. Ma cudowny, optymistyczno-pomarańczowy kolor. Świetnie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Spaghetti z tuńczykiem w śmietanowym sosie 218

100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.Danie można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki czy drobno startym parmezanem

Gospodyni Miejska
Fajitas 213

wprost z gorącej patelni, z ciepłymi tortillami, serem cheddar i sosami.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Przyprawę do fajitas można zastąpić następującą mieszanką przypraw: po 1/2 łyżeczki kurkumy, kminku, kolendry, natki pietruszki, chili i czosnku.Ja z powodu braku dużej patelni najpierw usmażyłam mięso z cebulą i wstawiłam je na gorącą blachę do nagrzanego do 100 stopni piekarnika (termoobieg, 3 półka

Gospodyni Miejska
Wytrawny placek drożdżowy z twarogiem, cukinią i papryką 175

Jeżeli patyczek pozostanie suchy - ciasto jest już gotowe, jeżeli bedzie mokry, ubrudzony ciastem - należy je jeszcze piec.Można użyć papryki jednego koloru lub w dwóch kolorach.Szczypiorek można zastąpić natką pietruszki lub zrezygnować z niego całkowicie.Źródło przepisu: Pokochaj gotowanie

Gospodyni Miejska
Spaghetti z tuńczykiem, marchewką i mascarpone 193

100g makaronu surowego to po ugotowaniu przeciętnej wielkości porcja dla osoby dorosłej. Z podanego przepisu wychodzi porcja dla 2 dorosłych i 1 małego dziecka.Danie można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki czy drobno startym parmezanem.Z dodatku marchewki można całkowicie zrezygnować, a zamiast samego mascarpone dodać 125 g mascarpone i 125 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%.Źródło przepisu

Gospodyni Miejska
Sałatka z ananasem, kukurydzą, żółtym serem i czosnkiem 681

sałatki dodać majonez. Wymieszać.Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny przed podaniem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Kukurydzy można nie dawać do sałatki lub zastąpić ją drobno posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem, czerwoną fasolą konserową czy brzoskiwniami z puszki.Ser zamiast trzeć na tarce można pokroić w kostkę.Smak sałatki można wzbogacić o rodzynki i pokrojone w drobną kostkę jabłko lub o podsmażoną

Gospodyni Miejska
KACZKA PIECZONA, FASZEROWANA JABŁKAMI I ZIARNAMI. 153

Kupisz je tutaj: kliknij.Wspaniale chrupią! O walorach smakowych i aromatycznych, nawet się nie ma co rozpisywać bo... przecież to oczywiste. :)ZIARNA "PIEKŁO-NIEBO":Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, chili, pietruszka, czosnek "Prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego są bogatym źródłem niezbędnych witamin, minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Regularne spożywanie ziaren korzystnie wpływa na przemianę

Wypisz Wymaluj
Dekoracja świątecznego stołu w klasycznym stylu 207

lodówki. Jeśli przygotowaliśmy terrinę w kokilkach przed samym podaniem zanurzamy je na chwilę we wrzątku, odwracamy je i ostrożnie przekładamy mus na talerze, dekorujemy gałązkami świeżego koperku lub pietruszki i np. plasterkiem cytryny. A Wy jakie danie szczególnie polecicie na Boże Narodzenie? * wpis przygotowany z portalem Westwing.pl The post Dekoracja świątecznego stołu w klasycznym stylu appeared first on Damsko-męskie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
CHLEB BEZGLUTENOWY RAZOWY Z TAPIOKĄ, ZIARNAMI I CZARNYM SEZAMEM. 194

Kupisz je tutaj: kliknij.Wspaniale chrupią! O walorach smakowych i aromatycznych, nawet się nie ma co rozpisywać bo... przecież to oczywiste. :)ZIARNA "PIEKŁO-NIEBO":Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, chili, pietruszka, czosnek "Prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego są bogatym źródłem niezbędnych witamin, minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Regularne spożywanie ziaren korzystnie wpływa na przemianę

Wypisz Wymaluj
Andrzejki 2014 - cień wosku 192

Solenizant. Selerowe „pochrupanki”.Składniki.3 łodygi selera naciowego5 dag sera Feta1 łyżka jogurtu naturalnego1 łyżka majonezu1 łyżeczka natki pietruszkichilli do dekoracjiWykonanie.Ser Feta zmiksować razem z jogurtem, majonezem i natką pietruszki.Łodygi selera umyte, osuszone ułożyć na półmisku i nałożyć dekoracyjnie krem serowy. Ozdobić papryczką chilli.Babeczki z kremem chrzanowym i oliwkami królewskimi.Składniki.10 babeczek wytrawnych10 oliwek królewskich5 dag naturalnego serka

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania