pietruszka - 3495 przepisów (strona:114/233)

Galaretka z szynką i warzywami 133

kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie, następnie dodajemy do rosołu, słoik z mieszanką warzywna odsączamy i dodajemy także do rosołu. Na koniec siekamy natkę pietruszki i także dodajemy do rosołu. Gotowy rosół z dodatkami i żelatyną wlewamy do małej keksówki. Odstawiamy do stężenia. UWAGA, REDAKCJA KROPKI TV PRZY PUBLIKACJI MOJEGO PRZEPISU ZMIENIŁA SKŁADNIKI

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczona kaczka faszerowana wątróbką 158

suszonego majeranku1 łyżka suszonego tymianku100 ml czerwonego, wytrawnego winasól, pieprzFarsz: gotujemy kurze wątróbki, po ugotowaniu, drobno siekamy. Żółtko ucieramy z roztopionym masłem. Białko miksujemy na sztywno. Natkę pietruszki siekamy. Do wątróbek dodajemy, żółtka utarte z masłem oraz białko i natkę. Mieszamy. Gdy farsz jest za rzadki możemy dodać bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Kaczkę myjemy

Bon Appetit Małgorzaty
Makaron z gorgonzolą i fasolką 175

pół, natkę siekamy. Por, pomidorki i fasolkę podsmażamy na oliwie. Następnie podsmażone warzywa, boczek i ser dodajemy do makaronu. Chwilkę smażymy by ser się rozpuścił. Na koniec dodajemy natkę pietruszki oraz pieprz. makaron z gorgonzolą i fasolką

Bon Appetit Małgorzaty
Rzeżuszanka - włoska zupa z polskim akcentem 196

wraz z posiekaną cebulką i pokrojonym szczypiorkiem oraz listkami laurowymi. Dodać pokrojony w cienkie plasterki seler naciowy i dusić na małym ogniu. Następnie dodać drobno pokrojoną pietruszkę oraz rzeżuchę. Dusić dalej aż wszystko zmięknie. Dodać przesianą mąkę i zamieszać. Wlać bulion i zagotować a następnie dodać posiekany tymianek, sól

Bon Appetit Małgorzaty
Szaszłyki pina colada: z krewetkami i ananasem :) 174

krewetki w pancerzach to je z nich obieramy. Później krewetki płuczemy w wodzie. Następnie krewetki chwilkę podduszamy: w sosie chili, paście pomidorowej, w czosnku przeciśniętym przez praskę, posiekanej natce pietruszki, soku z cytryny. Dusimy w tym sosie krewetki około 2 minut. Ananasa kroimy w kostkę. Na wykałaczki nadziewamy kolejno: krewetkę, ananasa, pomidorka i tak do wyczerpania składników. Szaszłyki grillujemy

Bon Appetit Małgorzaty
Szczawiowa z pokrzywą i rabarbarem podana z naleśnikiem 138

Lubię połączenie niekonwencjonalnych smaków. Maj to miesiąc rabarbaru,szczawiu i ..... pokrzywy :) Składniki:włoszczyzna na bulion (połówka selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, por) 1 kg szczawiu1 wiązanka młodej pokrzywy1 cebula 2 gałązki rabarbaru2 łyżki mąki pszennej1/2 szklanki śmietanki kremówk 2 łyżki masłapieprzugotowane na twardo jajka - ilość wg uznania Składniki na ciasto naleśnikowe:ok. 150 g mąki

Bon Appetit Małgorzaty
Cytrynowy, grillowany pstrąg w bukiecie ziół 146

sokiem z cytryny. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, masłem, solą, pieprzem na zewnątrz jak i w środku ryby. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę wszystkich ziół. Podstawa to natka pietruszki i bazylia. Możemy dodać też trochę rozmarynu, tymianku itd. Na wierzch ryb układamy cienkie plasterki cytryny. Rybkę zawijamy w folię aluminiową i grillujemy około 20-30 minut. Rybkę skrapiamy cytryną

Bon Appetit Małgorzaty
Roladki drobiowe z białą kiełbasą 254

rozbijamy (ostrożnie żeby nie uszkodzić delikatną strukturę mięsa). Filety oprószamy solą i pieprzem z obu stron. Farsz: mięso z kiełbasy wyciągamy z osłonek, dodajemy do niego posiekaną natkę pietruszki oraz świeżo mielony pieprz. Farsz mieszamy. Nadziewamy nim roladki i zwijamy podobnie jak gołąbki. Można zabezpieczyć je wykałaczkami. Następnie obsmażamy roladki na rozgrzanym oleju z każdej strony a następnie zapiekamy

Bon Appetit Małgorzaty
Pulpety indycze w zupie kalafiorowej 172

pokrzepienie w chłodne dni. Jest bardzo smaczna i zdrowa. Lubią ją dzieci :) Składniki:0,5 kg mięsa mięsa z indyka włoszczyzna: pół selera, 2 marchewki, 1 pietruszka, 1 por1 litr bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia)3 duże ziemniaki 1 cały dorodny kalafior1 duża cebula2 ząbki czosnkusól, pieprz, 2 liście laurowe, 3 ziele

Bon Appetit Małgorzaty
Gulasz wołowy z dynią i z suszonymi pomidorami 185

kostkę, dodajemy do gulaszu i doprawiamy solą, pieprzem. Gotujemy następną godzinę. Na sam koniec dodajemy pomidory suszone pokrojone w kostkę oraz rozmaryn. (Całość gotujemy około 3 h). Dekorujemy natką pietruszki. Przy okazji zachęcam do zakupów internetowych na stronie: Edmir-Pol w asortymencie mają naturalne przyprawy i zioła, bez sztucznych dodatków, sama natura!http://edmir-pol.com.pl

Bon Appetit Małgorzaty
Aromatyczna ryba po grecku z goździkami 181

średni seler1 cebula1 mały por2 listki laurowe3 ziela angielskie4 gożdziki (można pominąć)sok z połowy cytryny3 łyżki przecieru pomidorowegosól, pieprzolej do smażeniamąka do obsypania ryby (można pominąć) Marchwie, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach. Por kroimy w piórka a cebulę w kostkę. Wszystko podsmażamy na oleju. Dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, goździki. Następnie podlewamy odrobiną wody

Bon Appetit Małgorzaty
Chrupki z ciecierzycy...na ostro babe ;) 183

wysp marki Edmir-Pol, którą możecie kupić tutajskładniki:1 op. ciecierzycy zasuszonej (400 g)1 łyżka ulubionej przyprawy np. 1000 wysp (papryka zielona, papryka czerwona, cebula, natka pietruszki)2 łyżki oliwy z oliwek1/2 łyżeczki suszonego czosnku1/2 łyżeczki chili w proszku1 łyżeczka suszonego tymianku1 łyżeczka ziół prowansalskich1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki1/2 łyżeczki morskiej soliCiecierzycę moczymy w zimnej wodzie, najlepiej całą

Bon Appetit Małgorzaty
Pieczona kaczka faszerowana wątróbką 226

łyżka suszonego tymianku100 ml czerwonego, wytrawnego winasól, pieprz4 słodkie jabłkaFarsz: gotujemy drobiowe wątróbki, po ugotowaniu, drobno siekamy. Żółtko ucieramy z roztopionym masłem. Białko miksujemy na sztywno. Natkę pietruszki siekamy. Do wątróbek dodajemy, żółtka utarte z masłem oraz białko i natkę. Mieszamy. Gdy farsz jest za rzadki możemy dodać bułkę tartą. Doprawiamy solą i pieprzem. Kaczkę myjemy

Bon Appetit Małgorzaty
Karp we włoszczyźnie 196

kolendra·         2 marchewki·         ½ selera·         1 pietruszka·         1 por ·         1 łyżka oleju Karpia nacinamy w dzwonka. Przyprawy tłuczemy w moździerzu

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa z zielonej soczewicy 150

pietruszkakawałek selerapół szklanki suchego makaronuduża garść pokrojonej w kostkę papryki (u mnie mrożona)1 cebula1 mały porziele angielskieliść laurowyrozmaryn2 łyżki koncentratu pomidorowegosól, pieprzSposób przygotowania:1. Wszystkie warzywa obieramy, marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce jarzynowej.2. Cebulę i pora dowolnie siekamy. Na patelni rumienimy cebulę, następnie dodajemy tarte warzywa i chwilę dusimy.3. Do wywaru dodajemy warzywa z patelni i soczewicę

Kuchnia domowa Ani

Proponowane wyszukiwania