pietruszka - 3495 przepisów (strona:108/233)

Węgierska zupa gulaszowa - gulyasleves 155

pieprzem i gotujemy kolejne 30 minut. Do przygotowania zupy użyłam Przyprawy węgierskiej, którą otrzymałyśmy od firmy Skworcu w ramach współpracy. W skład tej mieszanki wchodzi między innymi marchew grys, pietruszka nać, pieprz, por, seler i oczywiście papryka słodka i chili mielone.    Mieszanka jest świetna do wegierskich dań, doskonale podkreśla ich smak.   Przyprawy dostałyśmy w przezroczystych opakowaniach

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Ziołowe kulki mięsne z patisonem gotowane na parze 114

parze   SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego z indyka 6 małych marynowanych patisonów 1 cebula 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Mięso mieszamy z jajkiem i pokrojoną cebulą. Dodajemy przyprawy i wyrabiamy masę. Na rękę nabieramy masy mięsnej rozpłaszczamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Propozycja podania obiadu. 129

formujemy dwa listki naprzeciw siebie.Następnie moczymy łyżkę w oleju lub smalcu i robimy czubkiem łyżki fale na ziemniakach .Ziemniaki posypujemy mieloną słodką papryką oraz pokrojonymi nowalijkami ( np.koperek,natka pietruszki ) . Z jednej strony dajemy sałatkę,  a z drugiej mięso   polane sosem. Teraz pozostaje nic innego jak tylko życzyć SMACZNEGO

Przepisy i porady kulinarne
Udka pieczone z kurczaka. 141

wkładamy na rozgrzany tłuszcz posypujemy przyprawami (oprócz papryki ) i opiekamy z obu stron. Gdy nasze udka są już gotowe posypujemy czerwoną papryką. Do gotowania możemy też dodać warzywa np.marchewka,pietruszka. Rada : Paprykę mieloną zawsze dodajemy na końcu bo inaczej nam z czernieje,przypali się PAMIĘTAJ ! - Kurczak nie powinien być pieczony w zbyt wysokiej temperaturze. Z zewnątrz osiągnie wprawdzie ładnie zarumienioną

Przepisy i porady kulinarne
Gołąbki z włoskiej kapusty. 157

gołąbki z obu stron,tak aby się lekko zarumieniły. Gotowe gołąbki możemy polać sosem pieczarkowym,pomidorowym lub innym. Możemy je udekorować zmieloną czerwoną papryką i pokrojoną drobno zieloną natką pietruszki. Kapusta włoska jest lepsza od zwykłej ponieważ jest miększa i szybciej się nam ugotuje

Przepisy i porady kulinarne
Zdrowe żywienie. Warzywa - kilka porad. 134

właśnie one, obok owoców, dostarczają potrzebnych ilości witamin, składników mineralnych, błonnika i wody ! Warzywa i owoce kupuj zawsze w małych ilościach. Wybieraj towar jakościowo najlepszy. Kupuj sporo zieleniny : natki pietruszki,szczypiorku,koperku. Dodawaj ich bez ograniczeń do potraw. Rozdrabniaj warzywa tylko wtedy, gdy bardzo Ci zależy na krótkim czasie gotowania. Najwięcej cennych składników zachowują warzywa gotowane w całości. Wykorzystaj wywar

Przepisy i porady kulinarne
Kotlety mielone z pieczarkami. 189

wody i mocno wycisnąć. wyciśniętą bułkę zemleć w maszynce o średnich oczkach. Mięso pokroić na kawałki , zemleć w maszynce o średnich oczkach. Czosnek obrać i drobniutko posiekać. Natkę pietruszki opłukać i także posiekać na desce do krojenia. Wszystkie składniki wsypać do miski, dodać całe jajko i wyrobić na jednolitą masę. Jeśli nasza masa jest zbyt rzadka możemy wsypać trochę bułki

Przepisy i porady kulinarne
Krajaczki do krojenia gotowanych warzyw. 135

Krajaczki do krojenia gotowanych warzyw. Warto je mieć w swojej kuchni. Gdy robisz sałatkę warzywną są po prostu niezastąpione. Ugotowane i obrane warzywa np. marchewka,pietruszka,seler itp bardzo szybko pokroimy drobniutko na małą kostkę bez wysiłku. Wystarczy nabić ugotowane warzywo na kratkę i przekręcić nim wokół własnej osi.  Nie kosztują wiele a bardzo pomagają w kuchni

Przepisy i porady kulinarne
Cebula - doskonały lek na katar. 98

puściła sok. Następnie odcedzamy sok i pijemy. Jedynym jej minusem jest przykry zapach z ust po zjedzeniu zwłaszcza surowego warzywa. Ale wystarczy po prostu umyć zęby lub zjeść natkę pietruszki, jabłko, marchewkę, seler by pozbyć się niemiłego zapachu.                         Pamiętaj : warzywa to zdrowie

Przepisy i porady kulinarne
Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką. 115

Gulasz wieprzowy z czerwoną papryką. Składniki : 60 dkg mięsa wieprzowego 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1  czerwona papryka 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 5 ziarenek czarnego pieprzu 3 łyżki oleju sól pieprz mielony majeranek 2 i 1/2 szklanki wody 3 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania :   Mięso kroimy na duże kawałki, wsypujemy do rondla, dodajemy olej

Przepisy i porady kulinarne
Jak siać warzywa np. marchewkę,pietruszkę czy kwiaty. 94

wschodziły ? Należy dobrze przygotować ziemię  to znaczy usunąć wszystkie chwasty i rozbić duże gruzły. Następnie zrobić niewielki rowek za pomocą np. patyczka i wysiać do niego warzywa ( marchewkę,pietruszkę itp.) ubić nogą lub wywalcować walcem ziemię nie przysypując nasion ziemią ! Nasiona możemy namoczyć w letniej wodzie na 24 godziny przed siewem. Szybciej nam będą kiełkować. Wskazane jest przykryć grządkę

Przepisy i porady kulinarne
Jak kroić natkę pietruszki. 245

zielona natka pietruszki, którą dodajemy do naszych potraw miała mocniejszy smak oraz aromat, należy ją dokładnie opłukać w zimnej wodzie, a następnie pokroić wraz z ogonkami. To właśnie w ogonkach znajduje się najwięcej substancji smakowo-zapachowych. Warto o tym pamiętać podczas przygotowywania potraw. Tutaj znajdziesz wiele ciekawych porad : dobre rady

Przepisy i porady kulinarne
Jak smażyć gołąbki, aby były złociste, miękkie i gorące w środku. 109

razy, aby od razu nie przypiekły nam się za dużo. Usmażone gołąbki układamy na talerzykach, możemy je polać sosem np. pieczarkowym, posypać czerwoną mieloną papryką i udekorować zieloną natką pietruszki. tak podane na pewno będą nam smakowały. Można też oblać je sosem pomidorowym. Tutaj znajdziesz przepis na pyszne gołąbki . Oczywiście zamiast włoskiej kapusty można zrobić je ze zwykłej kapusty

Przepisy i porady kulinarne