wody i mocno wycisnąć. wyciśniętą bułkę zemleć w maszynce o średnich oczkach. Mięso pokroić na kawałki , zemleć w maszynce o średnich oczkach. Czosnek obrać i drobniutko posiekać. Natkę pietruszki opłukać i także posiekać na desce do krojenia. Wszystkie składniki wsypać do miski, dodać całe jajko i wyrobić na jednolitą masę. Jeśli nasza masa jest zbyt rzadka możemy wsypać trochę bułki
Przepisy i porady kulinarneKrajaczki do krojenia gotowanych warzyw. Warto je mieć w swojej kuchni. Gdy robisz sałatkę warzywną są po prostu niezastąpione. Ugotowane i obrane warzywa np. marchewka,pietruszka,seler itp bardzo szybko pokroimy drobniutko na małą kostkę bez wysiłku. Wystarczy nabić ugotowane warzywo na kratkę i przekręcić nim wokół własnej osi. Nie kosztują wiele a bardzo pomagają w kuchni
Przepisy i porady kulinarnepuściła sok. Następnie odcedzamy sok i pijemy. Jedynym jej minusem jest przykry zapach z ust po zjedzeniu zwłaszcza surowego warzywa. Ale wystarczy po prostu umyć zęby lub zjeść natkę pietruszki, jabłko, marchewkę, seler by pozbyć się niemiłego zapachu. Pamiętaj : warzywa to zdrowie
Przepisy i porady kulinarneGulasz wieprzowy z czerwoną papryką. Składniki : 60 dkg mięsa wieprzowego 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 1 czerwona papryka 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe 5 ziarenek czarnego pieprzu 3 łyżki oleju sól pieprz mielony majeranek 2 i 1/2 szklanki wody 3 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania : Mięso kroimy na duże kawałki, wsypujemy do rondla, dodajemy olej
Przepisy i porady kulinarnewschodziły ? Należy dobrze przygotować ziemię to znaczy usunąć wszystkie chwasty i rozbić duże gruzły. Następnie zrobić niewielki rowek za pomocą np. patyczka i wysiać do niego warzywa ( marchewkę,pietruszkę itp.) ubić nogą lub wywalcować walcem ziemię nie przysypując nasion ziemią ! Nasiona możemy namoczyć w letniej wodzie na 24 godziny przed siewem. Szybciej nam będą kiełkować. Wskazane jest przykryć grządkę
Przepisy i porady kulinarnezielona natka pietruszki, którą dodajemy do naszych potraw miała mocniejszy smak oraz aromat, należy ją dokładnie opłukać w zimnej wodzie, a następnie pokroić wraz z ogonkami. To właśnie w ogonkach znajduje się najwięcej substancji smakowo-zapachowych. Warto o tym pamiętać podczas przygotowywania potraw. Tutaj znajdziesz wiele ciekawych porad : dobre rady
Przepisy i porady kulinarnerazy, aby od razu nie przypiekły nam się za dużo. Usmażone gołąbki układamy na talerzykach, możemy je polać sosem np. pieczarkowym, posypać czerwoną mieloną papryką i udekorować zieloną natką pietruszki. tak podane na pewno będą nam smakowały. Można też oblać je sosem pomidorowym. Tutaj znajdziesz przepis na pyszne gołąbki . Oczywiście zamiast włoskiej kapusty można zrobić je ze zwykłej kapusty
Przepisy i porady kulinarneśledziowe pokroić w kostkę i ułożyć warstwami w słoiku. Każdą warstwę śledzi polać przygotowanym sosem. Wstawić do lodówki na 1-2 dni. Przed podaniem można udekorować posiekaną zieloną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Tak przygotowane śledzie skutecznie pobudzają zmysły. Wspaniałe danie na Wigilię i nie tylko
Przepisy i porady kulinarneblenderem na kremową pastę. W trakcie miksowania dodajemy odrobinę wody i miksujemy do momentu, aż uzyskamy gładką, aksamitną konsystencję. Hummus podajemy z pieczywem, skropiony oliwą z oliwek, posypany natką pietruszki i prażonymi orzeszkami pinii. Smacznego
Smakowity Blog Kulinarnykształt serca i spinamy wykałaczką. Podsmażamy z jednej strony. Przewracamy na drugą stronę i wbijamy jajko. Doprawiamy. Smażymy aż białko się zetnie (można pod przykryciem). Posypujemy świeżym koperkiem/natka pietruszki
Pyry na Gazbył ze sałatą. Burgery z łososia składniki: 600 g świeżego łososia 2 duże ziemniaki 1 duża marchewka 1 żółtko starta skórka z 1 cytryny posiekana kolendra lub natka pietruszki sól, pieprz mąka do obtoczenia olej do smażenia wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę i gotujemy do miękkości. Przeciskamy przez praskę. Łososia kroimy w kostkę, a następnie mielimy blenderem
Przysmaki Karolkimąki pszennej 1 jajko ¾ szklanki wrzącej wody ¼ szklanki zimnej wody Składniki na farsz: 500 g szpinaku 250 g sera feta 1 jajko 1 cebula 4 ząbki czosnku olej natka pietruszki sól, pieprz gałka muszkatołowa Dodatkowo: 2 cebule olej odrobina pieprzu i soli Przygotowanie ciasta na pierogi: Mąkę przesiać, wlać do niej ¾ szklanki wrzątku, wymieszać wszystko łyżką, wlać jeszcze ¼ szklanki zimnej
Na słodko lub wytrawniecebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z soczewicy i cukinii Semifreddo
Moja smaczna kuchniaprościutki przepis na makaron z sosem pomidorowym:)) składniki: ok szklanki przecieru ( ja miałam ze świeżych pomidorków ;-))) pół cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy zioła prowansalskie, garść pietruszki, bazylia, sól, pieprz makaron pełnoziarnisty tagliatelle ok 100 g Po pierwsze przepis na przecier: 2 kg pomidorów Pomidory umyć, podzielić na połówki, wrzucić do garnka i zagotować. Następnie przetrzeć przez sito
Cukier&Puder