pietruszka - 3495 przepisów (strona:113/233)

Omlet pieczony z tarte Czaniecki 136

tarte Czaniecki ugotowane-jaja-mozarella-seler naciowy-ser żółty-bazylia-oregano-pomidory suszone z czarnuszką i czosnkiem niedzwiedzim SkworcuJaja zmiksuj z selerem naciowym, jeśli nie masz, może być natka pietruszki, posól do smaku. Masę jajeczną wlej do ugotowanego makaronu Czaniecki i wymieszaj. Rozgrzej patelnię i dodaj trochę masła.Wylej masę i usmaż szybko omlet ale tylko po jednej stronie.Zsu

Z Kuchni Do Kuchni
Kotlety rybne 139

rozmaitymi dodatkami. W przepisie dodałyśmy cebulkę i czosnek (wersja dla 5 latka). Przygotowując taką rybkę  dla młodszych dzieci, pomijamy te elementy, a dodajemy np. kawałek ugotowanej marchewki i pietruszki. Kompozycja dodatków może być dowolna w zależności od wieku biesiadnika :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Ilość porcji: 4Czas przygotowania: około 40 minutSkładniki:800g filetu rybnego (może być mrożony

Kolizje Smaków
Kapusta pekińska z miodowym dresingiem 154

Czas : 20 minutSkładniki :2 garści pokrojonej w paseczki kapusty pekińskiej1 utarta na tarce ( grube oczka ) marchew3 łyżki natki pietruszki 1 mandarynka3 łyżki pokrojonego szczypiorek1 łyżeczka herbaty ,, Lipa i miód "1/4 łyżeczki trawy cytrynowej1/6 szklanki wody1 łyżeczka miodupieprz kolorowy grubo mielony do smakusok z 1/4 cytrynyszczypta soli 2 łyżki oleju z pestek winogronZaparzyć wrząca wodą herbatę zmieszaną z trawą cytrynową

Buniabaje w kuchni
Kapusta pekińska z miodowym dresingiem 154

Czas : 20 minutSkładniki :2 garści pokrojonej w paseczki kapusty pekińskiej1 utarta na tarce ( grube oczka ) marchew3 łyżki natki pietruszki 1 mandarynka3 łyżki pokrojonego szczypiorek1 łyżeczka herbaty ,, Lipa i miód "1/4 łyżeczki trawy cytrynowej1/6 szklanki wody1 łyżeczka miodupieprz kolorowy grubo mielony do smakusok z 1/4 cytrynyszczypta soli 2 łyżki oleju z pestek winogronZaparzyć wrząca wodą herbatę zmieszaną z trawą cytrynową

Buniabaje w kuchni
Nadzionko 363

wątróbki1 i 1/2 bułki1/2 szklanki bułki tartejmasło roślinne1 torebka kwaśnej śmietany7 jajeksólpieprzdużo natki pietruszkiMięso, wątróbkę i wcześniej namoczoną bułkę mielimy. Dodajemy bułkę tartą, masło roślinne, jajka, śmietanę, natkę pietruszki, sól, pieprz. Wąską blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do przygotowanej blaszki przekładamy nadzienie. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.Smacznego

Salonik smaków
Roladka ze schabu z owocami suszonymi z parowaru 240

ogórki konserwowe 4 łyżeczki morwy białej suszonej 4 łyżeczki goldenberry miechunki suszonej 4 łyżeczki żurawiny suszonej Przyprawy : papryka ostra czosnek granulowany bazylianatka pietruszki przyprawa do ziemniaków Plastry schabu myjemy, odsączamy nadmiar wody i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy z obu stron papryką ostrą, czosnkiem granulowanym i bazylią. Na każdy kawałek mięsa nakładamy

Parowar Faceta
SCHAB W ZIOŁACH 195

łyżeczka lubczyku otartego- 1 łyżeczka rozmarynu suszonego- 1 łyżeczka bazylii suszonej- 0,5 łyżeczki pieprzy czarnego mielonego- 0,5 łyżeczki czosnku suszonego- 2 łyżeczki koperku suszonego- 2 łyżeczki natki pietruszki suszonej- 1 łyżeczka majeranku- 0,5 łyżeczki musztardy delikatesowej- 8 łyżek olejuSposób przygotowania:Na talerz wsypujemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Dodajemy musztardę oraz olej dokładnie mieszając. Nasze plastry schabu rozklepujemy

Mentor Smaku
Zupa krem ze szczawiu (szczawiowa) 150

Składniki:włoszczyzna na bulion (połówka selera, 1 pietruszka, 2 marchewki, por) 1 mała cebulakilogram szczawiumąka pszenna - 2 łyżkiśmietanka kremówka około pół szklanki (albo śmietana 12/18 %) 1 łyżka masłapieprzkilka jajek - ilość wg upodobań. Gotujemy w wodzie włoszczyznę. W osobnym rondelku podsmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i dodajemy do wywaru

Bon Appetit Małgorzaty
Chłodnik ogórkowy ze świeżymi ziołami 78

można wymieszać z jogurtem)1 długi, zielony ogórekłyżka ziołowego pieprzusól i pieprzwiązanka koperkuok. 2 łyżki soku z cytrynyopakowanie serka śmietankowego (naturalnego)inne zioła do dekoracji: u mnie koperek, natka pietruszki oraz bazylia (może być także tymianek i mięta) 2 plasterki zielonego ogórka do dekoracjiświeżo mielony pieprz do dekoracji Ogórka myjemy i obieramy ze skórki. Do blendera dajemy pokrojonego

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta z chorizo,fasolką,bobem,botwinką,kalarepą i z resztą ferajny :) 121

mięsa)por - zielona częśćkilka pomidorków koktajlowychi mała kalarepkapół młodej cukiniisól, pieprzoliwa do smażeniaskładniki na sos:150 ml śmietany2 jajkaróżne sery np: - camembert- gorgonzola- mozzarella- żółty ser natka pietruszki albo bazylia Warzywa myjemy, jak trzeba to obieramy, kroimy w plasterki albo w kostkę i podsmażamy a potem chwilę dusimy w odrobinie wody. Solimy i dodajemy pieprz. Składniki na sos mieszamy

Bon Appetit Małgorzaty
Szaszłyki z włoską gremolatą 161

natka pietruszki.Składniki gremolaty:2 cytryny - jedynie skórkaoliwa z oliwek3 ząbki czosnkupęczek natki pietruszkisól morskaSkładniki na szaszłyki:2 piersi z kurczaka1 mała cukiniakilka pieczarek 1 duża paprykacebulaGremolata: natkę pietruszki i czosnek siekamy. Następnie czosnek ucieramy z solą. Skórkę cytryn trzemy na tarce. Wszystko razem mieszamy i zalewamy oliwą. Taki sos możemy bardzo długo trzymać w lodówce. Patyczki do szaszłyków najpierw

Bon Appetit Małgorzaty
Grzanki z wątróbką po żydowsku 106

widziałam w programie Macieja Kuronia.Składniki:40 dag kurzych wątróbek3 - 4 jajka ugotowane na twardo1 małe jabłko (koniecznie kwaśne)ząbek czosnkumajeranekmąka olejsól, pieprzświeży tymianek i natka pietruszki do dekoracjiWątróbkę czyścimy, myjemy i usuwamy z niej błonę. Obsuszamy, oprószamymąką. Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim wątróbkę z obu stron dozrumienienia. Następnie dodajemy piórka cebuli, obrane, pokrojone w cząstki

Bon Appetit Małgorzaty
Leczo z kabaczkiem 151

Cukinię obieramy ze skóry i kroimy w grubą kostkę, dodajemy do garnka. Zalewamy odrobiną wody i dusimy około 40 minut. Doprawiamy mieloną papryką, solą, pieprzem oraz majerankiem. Dekorujemy natką pietruszki.  leczo z kabaczkiem i cukinią

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z fasolki szparagowej i ogórków małosolnych 258

składniki:około 4 garści fasolki szparagowej4 - 6 młodych ziemniaków4 ogórki małosolneoliwa z oliwek albo olej sezamowynatka pietruszki (albo koperek)szczypiorek1 ząbek czosnkusól, pieprzW garnku gotujemy fasolkę szparagową. Odcedzamy i studzimy ją. Młode, ugotowane wcześniej ziemniaki kroimy w kostkę. W kostkę kroimy także ogórki. Natkę i szczypior szatkujemy. A czosnek przepuszczamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy

Bon Appetit Małgorzaty
Kurczak w cieście francuskim z suszonymi pomidorami ("warkocz") 240

stron solą i pieprzem oraz mieloną papryką.  Pierś kładziemy na ciasto następnie plaster szynki, plaster sera, paseczki suszonych pomidorów oraz plastry pieczarek. Na całość układamy natkę pietruszki. Zaplatamy paski ciasta na przemian w formę warkocza, zostawiając przy tym odstępy by pierś mogła odparować w trakcie pieczenia. Na wierzch warkocza smarujemy białkiem z jajka. Pieczemy w 190 stopniach w piecyku

Bon Appetit Małgorzaty