pietruszka - 3495 przepisów (strona:109/233)

Filety śledziowe na wigilię i nie tylko. 142

śledziowe pokroić w kostkę i ułożyć warstwami w słoiku. Każdą warstwę śledzi polać przygotowanym sosem. Wstawić do lodówki na 1-2 dni. Przed podaniem można udekorować posiekaną zieloną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Tak przygotowane śledzie skutecznie pobudzają zmysły. Wspaniałe danie na Wigilię i nie tylko

Przepisy i porady kulinarne
Hummus z harissą 159

blenderem na kremową pastę. W trakcie miksowania dodajemy odrobinę wody i miksujemy do momentu, aż uzyskamy gładką, aksamitną konsystencję. Hummus podajemy z pieczywem, skropiony oliwą z oliwek, posypany natką pietruszki i prażonymi orzeszkami pinii. Smacznego

Smakowity Blog Kulinarny
Zakochane jajka w parówce 204

kształt serca i spinamy wykałaczką. Podsmażamy z jednej strony. Przewracamy na drugą stronę i wbijamy jajko. Doprawiamy. Smażymy aż białko się zetnie (można pod przykryciem). Posypujemy świeżym koperkiem/natka pietruszki

Pyry na Gaz
Burger z łososia. 221

był ze sałatą.  Burgery z łososia składniki: 600 g świeżego łososia 2 duże ziemniaki 1 duża marchewka 1 żółtko starta skórka z 1 cytryny posiekana kolendra lub natka pietruszki sól, pieprz mąka do obtoczenia olej do smażenia wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę i gotujemy do miękkości. Przeciskamy przez praskę. Łososia kroimy w kostkę, a następnie mielimy blenderem

Przysmaki Karolki
Pierogi ze szpinakiem i serem feta 163

mąki pszennej 1 jajko ¾ szklanki wrzącej wody ¼ szklanki zimnej wody Składniki na farsz: 500 g szpinaku 250 g sera feta 1 jajko 1 cebula 4 ząbki czosnku olej natka pietruszki sól, pieprz gałka muszkatołowa Dodatkowo: 2 cebule olej odrobina pieprzu i soli Przygotowanie ciasta na pierogi: Mąkę przesiać, wlać do niej ¾ szklanki wrzątku, wymieszać wszystko łyżką, wlać jeszcze ¼ szklanki zimnej

Na słodko lub wytrawnie
56 przepisów czyli Karnawał z Moją smaczną kuchnią! 266

cebulą Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Sałatka z kukurydzą i kalafiorem Sałatka z ogórków małosolonych Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z soczewicy i cukinii Semifreddo

Moja smaczna kuchnia
Sos pomidorowy 129

prościutki przepis na makaron z sosem pomidorowym:)) składniki: ok szklanki przecieru ( ja miałam ze świeżych pomidorków ;-))) pół cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy zioła prowansalskie, garść pietruszki, bazylia, sól, pieprz makaron pełnoziarnisty tagliatelle ok 100 g Po pierwsze  przepis na przecier: 2 kg pomidorów Pomidory umyć, podzielić na połówki, wrzucić do garnka i zagotować. Następnie przetrzeć przez sito

Cukier&Puder
SAŁATKA JARZYNOWA 321

gości. Tak się rozgościła w naszym domu, że od lat się wprasza. Święta? Sałatka jarzynowa! Impreza? Sałatka jarzynowa! itd. itp.SKŁADNIKI:- 10 niewielkich ziemniaków- 3-4 marchewki - 2-3 pietruszki- 1 seler- ogórki kiszone - litrowy słoik- puszka groszku- puszka kukurydzy- 3-4 szare renety- 8-10 jajek- 4-5 czerwonych cebul- majonez wedle uznania (Najlepiej domowy. My dajemy sporo - około

Wypisz Wymaluj
Zupa krem z kukurydzy z mięsem mielonym 163

zmiękną. Następnie zupę zdejmujemy z palnika i blendujemy na jednolity krem.Mięso mielone smażymy na patelni, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką.Zupę podajemy z usmażonym mięsem, posypaną natką pietruszki i plasterkami papryczki chili

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron linguine z miecznikiem, warzywnym ragù i mandarynką 153

się połączyły. Jeśli wydaje się wam za „suchy”,  można dodać 2 łyżki wody, aby stał się bardziej kremowy. Dodajemy cząstki mandarynek, mieszamy. Makaron wykładamy na talerze, posypujemy natką pietruszki i pieprzem. W tej wersji część mandarynek wymieszałam z makaronem na pateli, a resztę dodałam już na talerzu. Wg moich córek, mandarynki dodane wczesniej tracą swoją „świeżość” i stają się

Mia Cucina Sofieta
Grecka musaka 335

dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić na umiarkowanym ogniu. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć. Dodać resztę składników sosu: pomidory z puszki, koncentrat, posiekaną natkę pietruszki, cynamon, chilli, oregano, cukier. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez około 30 minut. Co jakiś czas zamieszać.*Sos beszamelowy: Roztopić masło

kulinarnyJa
Pierś kurczaka faszerowana suszonymi pomidorami podana z plackami ziemniaczanymi 146

ząbki czosnku150 g jogurtu naturalnegosok z cytrynysól, pieprz, słodka paprykawykałaczkiPRZYGOTOWANIE-farsz:Suszone pomidory kroimy w paski i dodajemy pokruszony ser feta. Składniki łączymy ze sobą z dodatkiem posiekanej natki pietruszki. Doprawiamy farsz solą i pieprzem.PRZYGOTOWANIE-pierś z kurczaka faszerowana:Piersi z kurczaka nacinamy z pomocą noża tworząc w nich kieszonki. Wcześniej przygotowany farsz wkładamy do naszych kieszonek. Piersi dokładnie spinamy

kulinarnyJa
Zupa grzybowa - jesienna, domowa 132

pierwszej kolejności zabieramy się za przygotowanie świeżego bulionu, który będzie bazą dla naszej zupy grzybowej. Do gotującej się wody wkładamy nasze udka, liście laurowe i ziela angielskie. Siekamy pietruszkę, marchewkę, selera, pora i cebulę. Dodajemy włoszczyznę do gotującego się bulionu. Gdy warzywa lekką zmiękną doprawiamy bulion solą i pieprzem. Dokładamy nasze grzyby, te mrożone jak i suszone. Suszone grzyby dodadzą

kulinarnyJa
Sałatka z szynką szwarcwaldzką i panierowanym serem camembert 309

oliwie szynkę szwarcwaldzką. Na talerzu układamy liście sałaty i rukoli. Dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe. Na sałacie układamy usmażony ser i szynkę szwarcwaldzką. Posypujemy płatkami grana padano i posiekaną natką pietruszki. Wszystko polewamy miodowo-balsamicznym vinaigrette

kulinarnyJa
Pstrąg pieczony w ziołach 129

proszkusól, pieprzPRZYGOTOWANIE ryby:Pstrąga oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy. Oprószamy przyprawą do ryb, solą i pieprzem. W środku i na zewnątrz. Do środka ryby wkładamy obficie koperek, natkę pietruszki i plasterek cytryny. Wstawiamy do pieczenia z odrobiną oliwy na 15-20 min. w temperaturze 180'C.PRZYGOTOWANIE cukinii:Cukinię myjemy i kroimy pod skosem w plastry. Przekładamy do miski i doprawiamy

kulinarnyJa

Proponowane wyszukiwania