pietruszka - 3495 przepisów (strona:107/233)

Pikantne buritto 151

Pikantne buritto SKŁADNIKI: 200 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego  1/2 cebuli  3 pieczarki  kawałek papryki czerwonej  kawałek papryki żółtej  2 łyżki kukurydzy  natka pietruszki  1 łyżeczka koncentratu  1 łyżeczka sosu chili  papryka słodka  papryka ostra  przyprawa jarzynka  pierz  sos sojowy ciemny około 1/2 łyżeczki  oliwa

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zupa serowa z zieleniną i groszkiem ptysiowym 151

piątkowy obiadek. Zupa serowa z zieleniną i groszkiem ptysiowym SKŁADNIKI: 750 ml bulionu warzywnego  2 duże serki topione - śmietankowe  2 ząbki czosnku  natka pietruszki szczypiorek  groszek ptysiowy PRZYGOTOWANIE:  Bulion warzywny zagotowujemy. Do malaksera przekładamy serki topione i dodajemy 150 ml wywaru - całość dokładnie mieszamy do roztopienia serka. Powstałym kremem serowym zalewamy bulion, dodajemy przeciśnięty czosnek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Pełnoziarniste koszyczki z bogatym wnętrzem 127

ciepłej wody 1/2 łyżeczki płatków chili 2 plasterki szynki 2 cienkie kabanosy drobiowe 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 suszone pomidory z oleju 2 jajka łyżka suszonej natki pietruszki 3 plasterki ogórka zielonego kawałek czerwonej papryki 1/2 łyżeczki oregano sól, pieprz gałązka koperku 1 żółtko Przygotowanie: Do mąki dodać pokruszone drożdże, chrzan, sól prowansalską i płatki chili. Następnie dolać oliwę, wodę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Przekąski z pomidorkami koktajlowymi lub zwykłym pomidorem 191

pokrojonym w plasterki. Obie opcje są szybkie, smaczne i ciekawie wyglądają. Przekąski z pomidorkami koktajlowymi Przekąski z pomidorkami koktajlowymi Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g pomidorków koktajlowych natka pietruszki świeżo zmielony pieprz sól PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na nim w niedużych odległościach połówki pomidorków. Część robię z listkami natki pod pomidorem. Następnie kroimy ciasto między pomidorkami

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kotlety mielone z jajem 216

Kotlety mielone z jajem  Składniki: 300 g mięsa mielonego  4 jajka  1 czerwona cebula  1 łyżka kaszy manny  sól, pieprz  suszona natka pietruszki  olej    PRZYGOTOWANIE: Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego pokrojoną drobno cebulę, jedno jajko i kaszę manną. Z całości wyrabiamy masę. Masę mięsną doprawiamy do smaku solą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Duńska zupa porowa z zieloną cebulką 137

Dziś piątek, tym samym chciałyśmy zaproponować coś bezmięsnego. Tę zupę jadłam pierwszy raz u mojej cioci będąc na wakacjach, różnica taka że ciocia dodaje dużooo zieleninki - pietruszki, koperku czy szczypiorku. Smakowała mi bardzo i od tego czasu gości w naszym domu. Jest ona szybka w przygotowaniu, idealna do grzanek bądź do młodych ziemniaczków.  Duńska zupa porowa z zieloną cebulką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Kolorowe pikle warzywne 141

słońca i kolorów na ten czas. Kolorowe pikle warzywne    SKŁADNIKI: 1 mały kalafior 1 mały brokuł 3 marchewki 2 papryki czerwone 3 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 1 szklanka octu 10 % 4 szklanki wody pół szklanki cukru łyżka soli 5 liści laurowych ziele angielskie PRZYGOTOWANIE: Wodę gotować 10 minut z cukrem, octem, solą, liśćmi laurowymi i zielem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Roladki z kurczaka z mozzarellą i pomidorem 274

kurczaka z mozzarellą i pomidorem Składniki: 2 filety z kurczaka 4 łyżki oliwy z oliwek 1 kostka bulionowa rosół z kury Knorr 1 kostka bulionowa z czosnkiem i pietruszką Knorr 2 podłużne pomidory 1 duża kulka mozzarelli Przygotowanie: Filet z kurczaka oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym, można rozciąć na pół przez środek, a następnie rozbić.  Do miseczki wlewamy oliwę

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Węgierska zupa gulaszowa - gulyasleves 172

pieprzem i gotujemy kolejne 30 minut. Do przygotowania zupy użyłam Przyprawy węgierskiej, którą otrzymałyśmy od firmy Skworcu w ramach współpracy. W skład tej mieszanki wchodzi między innymi marchew grys, pietruszka nać, pieprz, por, seler i oczywiście papryka słodka i chili mielone.    Mieszanka jest świetna do wegierskich dań, doskonale podkreśla ich smak.   Przyprawy dostałyśmy w przezroczystych opakowaniach

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Poniedziałkowy "fit" - Ziołowe kulki mięsne z patisonem gotowane na parze 130

parze   SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego z indyka 6 małych marynowanych patisonów 1 cebula 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Mięso mieszamy z jajkiem i pokrojoną cebulą. Dodajemy przyprawy i wyrabiamy masę. Na rękę nabieramy masy mięsnej rozpłaszczamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Propozycja podania obiadu. 141

formujemy dwa listki naprzeciw siebie.Następnie moczymy łyżkę w oleju lub smalcu i robimy czubkiem łyżki fale na ziemniakach .Ziemniaki posypujemy mieloną słodką papryką oraz pokrojonymi nowalijkami ( np.koperek,natka pietruszki ) . Z jednej strony dajemy sałatkę,  a z drugiej mięso   polane sosem. Teraz pozostaje nic innego jak tylko życzyć SMACZNEGO

Przepisy i porady kulinarne
Udka pieczone z kurczaka. 150

wkładamy na rozgrzany tłuszcz posypujemy przyprawami (oprócz papryki ) i opiekamy z obu stron. Gdy nasze udka są już gotowe posypujemy czerwoną papryką. Do gotowania możemy też dodać warzywa np.marchewka,pietruszka. Rada : Paprykę mieloną zawsze dodajemy na końcu bo inaczej nam z czernieje,przypali się PAMIĘTAJ ! - Kurczak nie powinien być pieczony w zbyt wysokiej temperaturze. Z zewnątrz osiągnie wprawdzie ładnie zarumienioną

Przepisy i porady kulinarne
Gołąbki z włoskiej kapusty. 167

gołąbki z obu stron,tak aby się lekko zarumieniły. Gotowe gołąbki możemy polać sosem pieczarkowym,pomidorowym lub innym. Możemy je udekorować zmieloną czerwoną papryką i pokrojoną drobno zieloną natką pietruszki. Kapusta włoska jest lepsza od zwykłej ponieważ jest miększa i szybciej się nam ugotuje

Przepisy i porady kulinarne
Zdrowe żywienie. Warzywa - kilka porad. 147

właśnie one, obok owoców, dostarczają potrzebnych ilości witamin, składników mineralnych, błonnika i wody ! Warzywa i owoce kupuj zawsze w małych ilościach. Wybieraj towar jakościowo najlepszy. Kupuj sporo zieleniny : natki pietruszki,szczypiorku,koperku. Dodawaj ich bez ograniczeń do potraw. Rozdrabniaj warzywa tylko wtedy, gdy bardzo Ci zależy na krótkim czasie gotowania. Najwięcej cennych składników zachowują warzywa gotowane w całości. Wykorzystaj wywar

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania