mięs. Ale na facebooku podrzucane pomysły toczyły się również wokół wafli ryżowych, kopytek i... maseczki na twarz:D To ostatnie oddaję do Waszego przemyślenia :D Składniki: 2 pęczki natki pietruszki 1 kostka masła (u mnie to było Łaciate) można dodać czosnek, ale ja nie dawałam, ponieważ nie zużyłam całego masła. Bałam się, że szybciej się zepsuje gdy będę dłużej trzymać
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comMiałam pietruszkę, kalafior, pieczarki, cebulę, ziemniaki... W zasadzie wszystko zbliżone kolorem do białego :) Do tego zrobiłam grzanki i podałam z zupą kremem z białych, wcześniej wspomnianych warzyw. Gdyby nie dawać pieczarek, a na przykład dodać białe szparagi to kolor zupy byłby bardziej biały. Składniki: kilka różyczek kalafiora 4 ziemniaki 1 cebula 4-5 pieczarek 2 łyżki jogurtu naturalnego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDopóki nie zalejemy warzyw bulionem/wodą składniki podduszamy na małym ogniu! Składniki: 1/2 większej dyni lub 1 mała 3 nieduże marchewki 2 duże ziemniaki lub 3-4 mniejsze 1 pietruszka ok. 5-6 cm pora 1 cebulka 1-2 ząbki czosnku pieprz ziołowy czerwona mielona papryka sól 1,5-2 litrów buliony warzywnego lub 1 kostka rosołowa 1 łyżka
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comindyka ( ok 1,5 kg )można zastąpić filetem 1 mała cebula 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 1/2 szklanki wody raz rękaw do pieczenia 3- łyżki oliwy z oliwek
Zakamarki mojej kuchniprzede wszystkim seraaaa... Składniki na 2 porcje 400 gram penne 250 gram krewetek koktajlowych 4 ząbki czosnku kawałek chilli 30 ml. wina bialego 1 łyżka natki z pietruszki 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek po 20 gram serów: żółty, gorgonzola, brie, mozzarella, rokpol 100 ml. wody 150 ml. śmietany 12% pestki dyni do posypania Makaron
NaKońcuJęzykajuż wkrótce ponownie zagości na naszym stole. Łosoś pod camembert z zielonym pieprzem SKŁADNIKI: łosoś - filet około 500 g 8 plastrów cytryny 5 - 6 łyżek oliwy natka pietruszki pieprz zielony marynowany 1 okrągły ser camembert sól morska młynek - do smaku PRZYGOTOWANIE: Łososia filetujemy, następnie kroimy w mniejsze kawałki. Natkę siekamy i mieszamy razem z oliwą
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipomidorowo-kapuściany SKŁADNIKI: 1 cebula czerwona 150 g kapusty białej puszka pomidorów krojonych 750 ml wywaru z warzyw koncentrat pomidorowy Pudliszki - 2 łyżeczki natka pietruszki pieprz sól papryka słodka - pół łyżeczki bazylia - szczypta oliwa grillowana pierś z kurczaka PRZYGOTOWANIE: Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, podsmażamy na rozgrzanej oliwie
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPikantne buritto SKŁADNIKI: 200 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1/2 cebuli 3 pieczarki kawałek papryki czerwonej kawałek papryki żółtej 2 łyżki kukurydzy natka pietruszki 1 łyżeczka koncentratu 1 łyżeczka sosu chili papryka słodka papryka ostra przyprawa jarzynka pierz sos sojowy ciemny około 1/2 łyżeczki oliwa
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipiątkowy obiadek. Zupa serowa z zieleniną i groszkiem ptysiowym SKŁADNIKI: 750 ml bulionu warzywnego 2 duże serki topione - śmietankowe 2 ząbki czosnku natka pietruszki szczypiorek groszek ptysiowy PRZYGOTOWANIE: Bulion warzywny zagotowujemy. Do malaksera przekładamy serki topione i dodajemy 150 ml wywaru - całość dokładnie mieszamy do roztopienia serka. Powstałym kremem serowym zalewamy bulion, dodajemy przeciśnięty czosnek
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiciepłej wody 1/2 łyżeczki płatków chili 2 plasterki szynki 2 cienkie kabanosy drobiowe 2 łyżki koncentratu pomidorowego 4 suszone pomidory z oleju 2 jajka łyżka suszonej natki pietruszki 3 plasterki ogórka zielonego kawałek czerwonej papryki 1/2 łyżeczki oregano sól, pieprz gałązka koperku 1 żółtko Przygotowanie: Do mąki dodać pokruszone drożdże, chrzan, sól prowansalską i płatki chili. Następnie dolać oliwę, wodę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipokrojonym w plasterki. Obie opcje są szybkie, smaczne i ciekawie wyglądają. Przekąski z pomidorkami koktajlowymi Przekąski z pomidorkami koktajlowymi Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 250 g pomidorków koktajlowych natka pietruszki świeżo zmielony pieprz sól PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na nim w niedużych odległościach połówki pomidorków. Część robię z listkami natki pod pomidorem. Następnie kroimy ciasto między pomidorkami
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKotlety mielone z jajem Składniki: 300 g mięsa mielonego 4 jajka 1 czerwona cebula 1 łyżka kaszy manny sól, pieprz suszona natka pietruszki olej PRZYGOTOWANIE: Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego pokrojoną drobno cebulę, jedno jajko i kaszę manną. Z całości wyrabiamy masę. Masę mięsną doprawiamy do smaku solą
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś piątek, tym samym chciałyśmy zaproponować coś bezmięsnego. Tę zupę jadłam pierwszy raz u mojej cioci będąc na wakacjach, różnica taka że ciocia dodaje dużooo zieleninki - pietruszki, koperku czy szczypiorku. Smakowała mi bardzo i od tego czasu gości w naszym domu. Jest ona szybka w przygotowaniu, idealna do grzanek bądź do młodych ziemniaczków. Duńska zupa porowa z zieloną cebulką
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisłońca i kolorów na ten czas. Kolorowe pikle warzywne SKŁADNIKI: 1 mały kalafior 1 mały brokuł 3 marchewki 2 papryki czerwone 3 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 1 szklanka octu 10 % 4 szklanki wody pół szklanki cukru łyżka soli 5 liści laurowych ziele angielskie PRZYGOTOWANIE: Wodę gotować 10 minut z cukrem, octem, solą, liśćmi laurowymi i zielem
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikurczaka z mozzarellą i pomidorem Składniki: 2 filety z kurczaka 4 łyżki oliwy z oliwek 1 kostka bulionowa rosół z kury Knorr 1 kostka bulionowa z czosnkiem i pietruszką Knorr 2 podłużne pomidory 1 duża kulka mozzarelli Przygotowanie: Filet z kurczaka oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym, można rozciąć na pół przez środek, a następnie rozbić. Do miseczki wlewamy oliwę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki