pietruszka - 3495 przepisów (strona:117/233)

Jagniece mielone kotleciki czyli Köfte z grilla 212

przyprawy nie mamy,  mieszamy po łyżeczce kminu rzymskiego, słodkiej papryki, mielonego ziela angielskiego i pół łyżeczki ostrej papryki))sólpieprz1/2 łyżeczka sody oczyszczonejmały pęczek natki pietruszkiprzygotowanieCebulę, czosnek i natkę pietruszki dokładnie rozdrobnić w blenderze na jednolitą masę. Dodać do mięsa, przyprawić solą i pieprzem, dodać sodę, dokładnie wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Tuż przed grillowaniem uformować  dowolnej

Stare Gary
Papryki faszerowane ryżem i ziołami 157

porcji)   można podlać trochę wodą, posolić popieprzyć i gotować parę minut aż ryż wchłonie płyn i będzie na wpół miękki. Zdjąć patelnię z ognia, wymieszać farsz z pietruszka i miętą , doprawić do smaku. Farszem nadziać papryki, do każdej dolać łyżeczkę wody, przykryć odciętą częścią.Można zawiązać sznurkiem kuchennym lub szczypiorkiem.Pozostałe pomidory  przetrzeć blenderem, dodać łyżkę oliwy, sól

Stare Gary
Kurczak z octem balsamicznym z wolnowaru 201

wolnowaru wlać oliwę z oliwek i włożyć rozgnieciony czosnek. Ułożyć obsmażonego kurczakaWlać ocet balsamiczny i bulion.Przykryć i gotować na ustawieniu high przez 4 - 5 godzin.Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z kaszą lub ryżem. Smacznego

Stare Gary
Grzyby duszone w piekarniku 169

trzeba, możemy trochę  grzyby podlać winem. Dusić jeszcze ok 1,5 - 2 godzin. godzinę przed końcem dodać śmietanę, dobrze wymieszaći kontynuować pieczenie. Przed podaniem wymieszać z posiekaną natką pietruszki, podawać z ziemniakami Smacznego

Stare Gary
Łosoś wędzony w galarecie 207

łyżeczka żelatynyprzygotowanieŁososia pokroić na drobne kawałkiBulion zagotować, rozpuścić w nim żelatynę - zgodnie z instrukcją. Naczynka wyłożyć folią Na dno naczynek nalać po łyżce żelatyny. Ułożyć listki pietruszki, na nich rozłożyć warstwę łososia, polać żelatyną, ułożyć warstwę imbiru posypać koperkiem, polać żelatyną, na to ułożyć ostatnią warstwę łososia i zalać resztą bulionu. Wstawić do lodówki do stężenia. Podawać

Stare Gary
Zupa-krem serowa z grzankami 198

polecam!* woda- 1,5l** włoszczyzna** cebula- 2 sztuki* tymianek- 4 gałązki* ser gruyere- 150g (ja miałam w plastrach)* goździki- 4 szt* przyprawy: liście laurowe, ziele ang., pieprz, sól, natka pietruszki* chleb- 5/6 kromek* masło- 2/3 łyżkiWlać do garnka 2 litry wody, wrzucić włoszczyznę, dodać listki laurowe, ziele i gotować bulion- do miękkości warzyw.Do wywaru dodać gałązki tymianku, cebule oraz goździki

Kraina Miodem Płynąca
Gęsty sos grzybowy z suszoną śliwką 143

smaczny, ale i wartościowy.Zamiast wywaru warzywnego można użyć rosołu czy kostki grzybowej.Fantastycznie pasuje do makaronów, klusek, placków ziemniaczanych czy pieczonego mięsa!* grzyby suszone- 30 g* marchewka- 1 mała* pietruszka- 1 mała* seler- mały kawałek* cebula- 1 szt.* suszona śliwka- 5 szt.* olej- do smażenia* wywar warzywny- 2 szklanki* śmietana 12%- 3-4 łyżki* ziele angielskie- 3 szt. listek laurowy

Kraina Miodem Płynąca
Moja rybka nie tylko świąteczna 459

laurowysól, pieprz czarny, pieprz ziołowypapryka ostra3-4 łyżki koncentratu pomidorowegobułka tarta jajkotrochę soku z cytrynyolejFilety skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pierzem ziołowym odstawiamy do lodówki. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tartce,cebulę kroimy w piórka. Rybę panierujemy w jajku i bułce i smażymy na oleju.W głębokiej patelni smażymy na oleju cebulę, dorzucamy warzywa i przyprawiamy solą

NA MOIM TALERZU
Schab ze śliwką pieczony w rękawie w sosie śliwkowym 157

śliwek suszonych2 lyżki przyprawy warzywnej bio lub np.tymiaku suszonego (wtedy dodatkowo sól i pieprz)1 lyżka oliwy2 listki laurowe4-5 ziarenek ziela angielskiego1 gałązka rozmarynuwarzywa :2 marchewki,mała pietruszka,kawałek selera-opcjonalnieSkładniki na sos:cały wywar spod pieczenia mięsa2 lyżki powideł śliwkowych1 łyżeczka miodu1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznegosól,pieprz do smaku        PRZYGOTOWANIE:Schab

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Turbot z lubczykowo-melisowym pesto 178

pesto lubczykowo-melisowym jako ,ze tych ziol mam w ogrodzie w brod.Jesli nie macie dostepu do swiezych ziol,ani znajomych z ogrodem,spokojnie mozecie zrobic pesto z peczka pietruszki ze sklepu tez bedzie pyszne.Zachecam jednak do uzywania ziol w kuchni.Nie tylko korzystnie wplywaja na stan naszego zdrowia ale pomagaja wyczarowac nam w kuchni prawdziwe smakowitosci.Warto wiec wykazac sie fantazja

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Szczypiorek -zimowe zapasy-mrozenie 127

wiadomo wywoluje lepsze wydzielanie sokow zoladkowych,czyli usprawnia trawienie i przyswajanie.Jakze ubogie bylyby nasze kanapki bez jego udzialu.I jeszcze jedna zaleta nie tylko szczypiorku,ale wszystkich zielonych dodatkow,pietruszki,koperku,rzezuchy-wszystkie one sa zasadotworcze.Szczypiorek to pierwszy zwiastun wiosny na naszych stolach i w naszej kuchni.To  on jako pierwszy budzi sie z zimowego snu,wystawiajac czesto jeszcze z ponad

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Klopsiki z dorsza pieczone w piekarniku z sosem kaparowym 156

umyc,odfiletowac i usunac oscicebule obrac i posiekac razem z ryba w drobna kostke w salaterce dokladnie wymieszac  mase rybno-cebulowa z maslem,jajkiem bulka tarta,posiekana natka pietruszki i mieta.Doprawic do smaku sola,pieprzem i szczypta cukruuformowac niewielkie klopsiki,posmarowac lekko olejem,ulozyc na wysmarowanej blaszce i piec w piekarniku w 200°C okolo 25-30 minut.W polowie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lekki rosołek z kurczaka 161

miekkości na bardzo małym ogniu,około 1 godzinypo ugotowaniu doprawić do smaku sola i ewentualnie odrobina pieprzu.Podawać z makaronem,ryżem lub  kostką z kaszy manny posypujac zieloną pietruszką                                                         SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Świąteczny łosoś z piernikową krustą na pomarańczach 193

równomiernie rozsmarować na 2-ch porcje łososia i dobrze docisnąć.Łososia ułożyć na filecikach z pomarańczypiec w piekarniku nagrzanym do 220`C 10-12 minut podałam z pieczoną pietruszką,pasternakiem i marchewką.Po prostu pycha!Przepis tutaj      ŻYCZĘ SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pieczarkowa pasta kanapkowa 179

prawadziwki zmielić  bardzo drobno na mączkędo podsmażonych pieczarek dodać przyprawy,creme fraiche,masło,zmielone grzybki i zmiksować przy pomocy blenderapastę pieczarkową podawać schłodzoną i posypaną drobno posiekaną zieloną pietruszką z domowym,chrupiacym pieczywemUwagi:świetnie smakuje podana na plasterkach przypieczonej bagietki w piekarnikuźródło: Essen&Trinken für jedenTag Heft 6/2014

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania