 Muffiny z kurczaka z pieczarkami 644
Muffiny z kurczaka z pieczarkami 644przyjęcie czy też ważną uroczystość. SKŁADNIKI:- filet z kurczaka – 2 szt- pieczarki – 300 g- cebula – 1 szt- starty ser żółty – 100 g- natka pietruszki – 1 pęczek- sól , pieprz , paprykaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Cebulę drobno kroimy.Pieczarki myjemy , kroimy w półplasterki.Podsmażamy razem z cebulą do miękkości , doprawiamy do smaku.Dodajemy starty ser żółty i posiekaną natkę pietruszki.Odstawiamy do lekkiego
Ostra na Słodko Pierogi z soczewicą 168
Pierogi z soczewicą 168jajko – 1 szt- olej – 1 łyżka- ciepła woda – 100 ml- sól – 1 łyżeczkaFARSZ:- soczewica czerwona – 100 g- cebula – 3 szt- natka pietruszki – 1 pęczek- majeranek – 1 łyżka- sól – 1 łyżeczka- pieprz – 1 łyżeczkaDODATKOWO:- olej do smażenia – 50 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Soczewicę zalewamy wodą. Odstawiamy na ok. 30 minut
Ostra na Słodko Chinkali – gruzińskie pierożki 261
Chinkali – gruzińskie pierożki 261podsypywania – 0,5 szkl* woda – 2/3 szkl* sól – 0,5 łyżeczkiFARSZ:* miękka wołowina – 400 g* miękka wieprzowina – 200 g* cebula – 2 szt* natka pietruszki – 1 garść* woda – ok. 4 łyżki* kolendra – 1 garść* sól – 0,5 łyżeczki* pieprz – 0,5 łyżeczkiSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Z mąki i wody zagniatamy twarde
Ostra na Słodko ZUPA KREM Z DYNI HAKKAIDO Z ZIARNAMI I PESTKAMI. 267
ZUPA KREM Z DYNI HAKKAIDO Z ZIARNAMI I PESTKAMI. 267gotujemy do miękkości. Doprawiamy pieprzem, przyprawą warzywną i blendujemy. Na koniec zabielamy serkiem mascarpone, dodajemy masło i gotowe :)ZIARNA "PIEKŁO - NIEBO" OD ZIARENKOWA:"Prażony słonecznik, sezam, siemię lniane, chili, pietruszka, czosnek. Prażone ziarna słonecznika, sezamu i siemienia lnianego są bogatym źródłem niezbędnych witamin, minerałów, błonnika i kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Regularne spożywanie ziaren korzystnie wpływa
Wypisz Wymaluj Karczochy nadziewane, z ziemniaczaną przystawką -dla weganów 226
Karczochy nadziewane, z ziemniaczaną przystawką -dla weganów 226wodą i cytryną. Łodyga karczocha też jest jadalna, ale należy odciąć zewnętrzną część łodygi i również namoczyć w wodzie z cytryną. W międzyczasie przygotować nadzienie . Pokroić nać pietruszki i połączyć z płatkami owsianymi, śmietaną, ząbkiem czosnku, serem pokrojonym w kostkę posolić do smaku i dokładnie wymieszać. Wypełnić nadzieniem karczocha i przełożyć do szybkowaru zawierającego oliwę z oliwek
zielonacukinka Makaron z soczewicą - pasta lenticchie 259
Makaron z soczewicą - pasta lenticchie 259soczewicy500 g makaronu3 łyżki oliwy z oliweknać pietruszkiząbek czosnku3 listki szałwiiszczypta rozmarynupapryczka chilisól SPOSÓB PRZYGOTOWANIAPrzepłukać soczewicę w zimnej wodzie. Do garnka dodać oliwe z oliwek, nać pietruszki, papryczke chili, listki szałwii, rozmaryn, ząbek czosnku, lekko podsmażyć. Dodać soczewicę i 2 nalewki wody. Gotować na małym ogniu przez około 30 minut często mieszając
zielonacukinka Pasztet drobiowy – dwuwarstwowy 535
Pasztet drobiowy – dwuwarstwowy 535sosem koniakowym z patelni. Patelnię czyścimy, rozgrzewamy następną łyżkę oleju i podsmażamy pokrojoną cebulę. Zalewamy ją winem i dusimy minutę. Zawartość patelni wlewamy do wątróbek. Dodajemy także majeranek, posiekaną pietruszkę, śmietanę kremówkę oraz sól i pieprz. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.Na drugi dzień lub po kilku godzinach chłodzenia: Z kurczaka wyjmujemy liść laurowy i miksujemy
Poezja smaku Świąteczna terrina z łososiem 268
Świąteczna terrina z łososiem 268lodówki. Jeśli przygotowaliśmy terrinę w kokilkach przed samym podaniem zanurzamy je na chwilę we wrzątku, odwracamy je i ostrożnie przekładamy mus na talerze, dekorujemy gałązkami świeżego koperku lub pietruszki i np. plasterkiem cytryny.The post Świąteczna terrina z łososiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię Zupa czosnkowa  z ziołowymi grzankami 490
Zupa czosnkowa  z ziołowymi grzankami 490osóbCzas przygotowania: 40 minutSkładniki:130 g czosnku1 łyżka masła60 g pietruszki120 g selera700 ml bulionu warzywnego1 prostokątny serek topionySól morskaŚwieżo zmielony pieprz4 kromki chleba tostowegoSos:½ szklanki listków natki pietruszki½ szklanki listków świeżej bazylii¼ szklanki Kujawskiego z bazylią2 ząbki czosnku½ łyżeczki soli morskiejWykonanie:Czosnek kroimy w plasterki. Masło rozgrzewamy na patelni i przesmażamy na nim czosnek, aż uzyska złotawy kolor.Pietruszk
Kulinarne przygody Gatity Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym 364
Lasagne z Mięsem, Sosem Pomidorowym i Beszamelowym 364mięsa mielonegocebula2 duże ząbki czosnkupomidory w puszce (krojone)kostka bulionu cielęcego 300 ml wrzącej wody 3 łyżki koncentratu pomidorowegoprzyprawy: słodka papryka, czosnek, kolendra, majeranek, tymianek, pietruszka, sól, pieprz
Słodka Strona Makaron z Kiełbasą i Pieczarkami 387
Makaron z Kiełbasą i Pieczarkami 387pieczarek marynowanychcebula2 ząbki czosnku3 łyżki przecieru pomidorowego (słoiczek 80 g)kostka bulionu warzywnego + 300 ml wodyok. 40 g żółtego seraprzyprawy: czosnek w proszku, lubczyk, tymianek, zioła dalmatyńskie, natka pietruszki, sól, pieprzMakaron z Kiełbasą i Pieczarkami - Sposób przygotowania:Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić, dodać posiekany czosnek, zrumienić, wrzucić kiełbasę, a po chwili pieczarki - dalej smażyć.W ok. 300 ml wrzącej wody
Słodka Strona Muffiny z Szynką i Serem 250
Muffiny z Szynką i Serem 250Muffinki z szynką i żółtym serem to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych, słodkich babeczek. Muffiny mają dość oryginalny, specyficzny smak szczególnie dla fanów babeczek na słodko dla
Słodka Strona Łososiowa przekąska 206
Łososiowa przekąska 206paski. każdy z nich posmarowałam masą twarożkową:kilka łyżek twarożku śmietankowego wymieszałam z połową serka topionego (można go zastąpić majonezem), dodałam troszkę soli, pieprzu i posiekanej natki pietruszki (zastąpiłam ją suszoną, bo świeżej nie miałam).Pozawijałam takie roladki. Podałam do nich cytrynę do skropienia oraz podpieczone z czosnkiem na patelni bułeczki. Na szybko, bez zbędnych
Codzienna kuchnia niecodzienna Rybny rosół z lanymi kluskami 305
Rybny rosół z lanymi kluskami 305okoniach morskich. Są po prostu zdrowsze niż na drobiu.Składniki na zupę:głowa, kręgosłup, poodcinane resztki z ryby ważącej około półtora kg.,4 średnie marchewki,2-3 średnie pietruszki,pół średniego selera,mały por,mała cebulka,2-3 listki laurowe, 6-7 ziaren ziela angielskiego,pół łyżeczki ziaren pieprzu.Rybę dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka
Codzienna kuchnia niecodzienna Zupa fasolowa babci Wiesi 232
Zupa fasolowa babci Wiesi 232gdyż każdy ma swoje upodobania, a w tej wersji zupy nie chodzi o ilości, lecz o sposób przyrządzenia.Fasolę namoczyć dzień wcześniej, a następnie ugotować. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce. Por pokroić w cienkie talarki. Mięso ugotować w wodzie z dodatkiem listków laurowych i ziela angielskiego. Pod koniec gotowania można włożyć na chwilę kawałek
Codzienna kuchnia niecodzienna