ziemniakówgarść koperkułyżeczka lub więcej czosnku w proszkunadzienie100 g boczku1 duża lub 2- 3 małe szalotki100 g sera (użyłam cheddar'a)1 duże jajkook 100 ml mlekagarść tartej bułki z pietruszką z tego przepisuprzygotowanieforemkipiekarnik nagrzać do 190 st.C. Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach , tak aby otrzymać "wiórki", wyłożyć na parę minut na sito, następnie odcisnąć. W misce
Stare Garywodzie w której się moczyły. Rosół zagotować, dodać wywar z grzybów i pokrojone w drobne paski grzyby. Doprawić solą , pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Podawać z grzankami, przybrać pietruszką . Smacznego
Stare Garymałym ogniu, uważając by jaja się nie ścięły - nie można już zupy doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Podawać gorącą zupę z ryżem, posypaną pietruszką. Smacznego
Stare Garytego przepisu ) lub pół na pół ze zwykłym sól, pieprz, papryka do smakuprzygotowanieJajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Pietruszkę drobno posiekać. Do miski włożyć żółtka, dodać estragon, szczypior, majonez. Wszystko delikatnie wymieszać widelcem. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie papryką do smaku. Farszem napełniać połówki jajek. Przybrać listkami estragonu. Smacznego!Uwagi
Stare Garyposiekać. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić seler, cebulę i czosnek, smażyć przez ok 5 - 6 minut na średnim ogniu. Dodać pomidory i bulion, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, natkę pietruszki, przyprawić koprem włoskim, gotować ok 20 minut. Filety - umyte, osuszone, pozbawione skóry - pociąć na dosyć duże kawałki ( 2 x 2, 3 x 3 cm) dodać do zupy
Stare Garyodstawić.Pozostały w naczyniu płyn doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez ok 20 - 25 minut albo do czasu aż sos zredukuje się do ok 2 szklanek. Dodać pietruszkę i wymieszać. Można ponownie włożyć policzki wraz z warzywami do sosu i jeszcze chwilę podgrzewać. Podawać z zielonymi warzywami i np puree ze słodkich ziemniaków. Smacznego!Uwagi: piekłam policzki
Stare GaryWyjąć z piekarnika.Śmietanę wymieszać z jajkami, posolić i popieprzyć. Masę jajeczną wyłożyć na ciasto, ułożyć kurki, posypać serem podzielonym na mniejsze kawałki. Posypać pietruszką, wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st na 20 - 30 minut. Podawać letnie lub w temperaturze pokojowej. Smacznego!Uwagi: Z tej porcji ciasta można zrobić nieco większą
Stare Garyprzyprawy nie mamy, mieszamy po łyżeczce kminu rzymskiego, słodkiej papryki, mielonego ziela angielskiego i pół łyżeczki ostrej papryki))sólpieprz1/2 łyżeczka sody oczyszczonejmały pęczek natki pietruszkiprzygotowanieCebulę, czosnek i natkę pietruszki dokładnie rozdrobnić w blenderze na jednolitą masę. Dodać do mięsa, przyprawić solą i pieprzem, dodać sodę, dokładnie wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Tuż przed grillowaniem uformować dowolnej
Stare Garyporcji) można podlać trochę wodą, posolić popieprzyć i gotować parę minut aż ryż wchłonie płyn i będzie na wpół miękki. Zdjąć patelnię z ognia, wymieszać farsz z pietruszka i miętą , doprawić do smaku. Farszem nadziać papryki, do każdej dolać łyżeczkę wody, przykryć odciętą częścią.Można zawiązać sznurkiem kuchennym lub szczypiorkiem.Pozostałe pomidory przetrzeć blenderem, dodać łyżkę oliwy, sól
Stare Garywolnowaru wlać oliwę z oliwek i włożyć rozgnieciony czosnek. Ułożyć obsmażonego kurczakaWlać ocet balsamiczny i bulion.Przykryć i gotować na ustawieniu high przez 4 - 5 godzin.Przed podaniem posypać natką pietruszki. Podawać z kaszą lub ryżem. Smacznego
Stare Garytrzeba, możemy trochę grzyby podlać winem. Dusić jeszcze ok 1,5 - 2 godzin. godzinę przed końcem dodać śmietanę, dobrze wymieszaći kontynuować pieczenie. Przed podaniem wymieszać z posiekaną natką pietruszki, podawać z ziemniakami Smacznego
Stare Garyłyżeczka żelatynyprzygotowanieŁososia pokroić na drobne kawałkiBulion zagotować, rozpuścić w nim żelatynę - zgodnie z instrukcją. Naczynka wyłożyć folią Na dno naczynek nalać po łyżce żelatyny. Ułożyć listki pietruszki, na nich rozłożyć warstwę łososia, polać żelatyną, ułożyć warstwę imbiru posypać koperkiem, polać żelatyną, na to ułożyć ostatnią warstwę łososia i zalać resztą bulionu. Wstawić do lodówki do stężenia. Podawać
Stare Garypolecam!* woda- 1,5l** włoszczyzna** cebula- 2 sztuki* tymianek- 4 gałązki* ser gruyere- 150g (ja miałam w plastrach)* goździki- 4 szt* przyprawy: liście laurowe, ziele ang., pieprz, sól, natka pietruszki* chleb- 5/6 kromek* masło- 2/3 łyżkiWlać do garnka 2 litry wody, wrzucić włoszczyznę, dodać listki laurowe, ziele i gotować bulion- do miękkości warzyw.Do wywaru dodać gałązki tymianku, cebule oraz goździki
Kraina Miodem Płynącasmaczny, ale i wartościowy.Zamiast wywaru warzywnego można użyć rosołu czy kostki grzybowej.Fantastycznie pasuje do makaronów, klusek, placków ziemniaczanych czy pieczonego mięsa!* grzyby suszone- 30 g* marchewka- 1 mała* pietruszka- 1 mała* seler- mały kawałek* cebula- 1 szt.* suszona śliwka- 5 szt.* olej- do smażenia* wywar warzywny- 2 szklanki* śmietana 12%- 3-4 łyżki* ziele angielskie- 3 szt. listek laurowy
Kraina Miodem Płynącalaurowysól, pieprz czarny, pieprz ziołowypapryka ostra3-4 łyżki koncentratu pomidorowegobułka tarta jajkotrochę soku z cytrynyolejFilety skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pierzem ziołowym odstawiamy do lodówki. Marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tartce,cebulę kroimy w piórka. Rybę panierujemy w jajku i bułce i smażymy na oleju.W głębokiej patelni smażymy na oleju cebulę, dorzucamy warzywa i przyprawiamy solą
NA MOIM TALERZU