pietruszka - 3495 przepisów (strona:121/233)

Conchiglioni z parowaru 373

gdyż kolejne parowanie zrobimy na świeżej wodzie. Nadziewamy makaron farszem i układamy w parowarze na folii aluminiowej.Wlewamy do parowaru wrzątek i włączamy go na 20 minut.  Myjemy natkę pietruszki i kroimy ją. Po wyjęciu conchiglioni na talerz, posypujemy startym parmezanem i natką.Jak zawsze czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało

Parowar Faceta
Naleśniki po meksykańsku 158

farsz, zwijam w rulonik lub składam w trójkąty (jak na zdjęciach). Polewam sosem i wkładam do piekarnika na 10 min, można posypać startym żółtym serem lub świeżą posiekaną natką pietruszki ( nie miałam pod ręką).Porcja mojego smakosza :)SMACZNEGO

NA MOIM TALERZU
Danie na specjalne okazje! 141

zacząć kipieć), następnie dolewam śmietanę i zagotowuję. Mąkę rozpuszczam w minimalnej ilości zimnej wody dokładnie roztrzepuje widelcem powoli dolewam do sosu i znowu zagotowuję. Na koniec przyprawiam chilli, natka pietruszki i pieprzem.   Nastawiam piekarnik na ok 180 stopni i zabieram się za zwijanie roladek. Smaruję jedną stronę cienką warstwą majonezu ( może być musztarda, pasta serowa), na to kładę

NA MOIM TALERZU
Kurczak i pergamin 136

bardzo przypadło do gustu mojemu smakoszowi. Oto kurczak smażony w pergaminie! Składniki:pierś z kurczaka (ilość dowolna)ulubione przyprawy ( u mnie przyprawa do kurczaka, suszona natka pietruszki, czosnek granulowany, przyprawa do gyrosa)łyżka oleju oraz:pergamin,pędzelek,patelniaPiersi umyłam, grubsze przecięłam na pół i wysuszyłam ręcznikiem papierowym. Pędzelek zanurzyłam w oleju, posmarowałam kawałek pergaminu, na to posypałam przyprawy

NA MOIM TALERZU
Pomidorowa z ciecierzycą i wrapsy 141

puszka)400 g pomidorów pokrojonych kostkę (1 puszka)2 łyżki koncentratu pomidorowego lub passaty z kartonu1 cebula1 łyżka oleju1 litr wody + kostka rosołowaząbek czosnkuzioła: bazylia, pietruszka, oregano 100 g sera Brie pokrojonego w plastry4 tortillesałata (tutaj wybór zależy od nas ja miałam rukolę)1 czerwona cebulakilka łyżek sosu czosnkowego (majonez, jogurt naturalny,czosnek)Smażymy na łyżce

NA MOIM TALERZU
Smaczny obiad 211

wszystko gotowe :) Uwielbiam wszelkiego typu kopytka, pierogi, kluski.Składniki: ( nie podaję ilości, bo robię na oko )Kluski:ziemniakimąka pszennamąka ziemniaczana (2 łyżki)jajkosólsos:pieczarkiwodaśmietanaserek topiony (śmietankowy/pieczarkowy)cebulanatka pietruszki lub kopereksól, pieprz, jarzynkaUgotowane, utłuczone i zimne ziemniaki przekładamy do miski, dzielimy na cztery równe części, jedną część wyciągamy, w to miejsce wsypujemy mąki, dodajemy jajko, jedną część ziemniaków i wyrabiamy

NA MOIM TALERZU
Zupa gulaszowa 169

łyżki koncentratu pomidorowego-5 dkg masła-4 łyżki mąki pszennej-2 ząbki czosnku-po kawałku selera i pora-2 papryczki chili ( lub ostra papryka )-gałązki lubczyku, bazylii i pietruszki ( może być susz )-sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, ziele angielskie, listek laurowy   Wodę w garnku solimy, dodajemy gałązki zieleniny, marchew, seler, pora,czosnek, ziele angielskie, liść laurowy i oczywiście

Maminek kulinarny
Kotleciki z kaszy jaglanej 175

minut (nie mieszać). Kasza powinna być sypka i nierozgotowana. Odstawić do wystudzeniaSezam, słonecznik i dynię uprażyć na patelni. Połowę nasion zemleć na mąkę, a drugą połowę odstawić. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na dużych oczkach i również podprażyć na suchej patelni do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oliwy. Jabłko obrać i zetrzeć na papkę

Food Square
Spring rolls 125

warzywa.Składniki:10 płatów papieru ryżowego100 g makaronu z fasoli mung (lub ryżowego)1 kalarepa1 marchew1 awokadokostka wędzonego tofu (200 g)150 g kiełków z fasoli munggarść lubczyku lub pietruszki zielonejMarynata do tofu:2 łyżki sosu sojowego1 łyżka octu ryżowegołyżeczka startego imbiru1 ząbek czosnku, otartykawałeczek drobno posiekanej papryczki chiliPrzygotowanie:Wszystkie składniki na marynatę połączyć. Tofu pokroić w grubsze plastry

Food Square
Makaron chow mein po tajsku 151

limonkiłyżka otartego imbiru4 łyżki tajskiego sosu rybnego lub ostrygowego4 łyżki sosu sojowego2 łyżki pasty tamaryndowej2 łyżki cukru trzcinowego1 łyżka oleju kokosowegogarść kolendry, posiekanej (można użyć również zielonej pietruszki)pęczek drobnego szczypiorkuPrzygotowanie:Makaron chow mein przygotować według przepisu na opakowaniu (zazwyczaj należy go zalać wrzątkiem na 5-7 minut, a następnie ostudzić zimną wodą). W tym czasie w lekko osolonym wrzątku

Food Square
Pierogi z pieca 168

Przygotowujemy farsz, czyli:-gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół.My do wody dodajemy: -jedną marchewkę-opaloną cebulę-ząbek czosnku-warzywko-ziele angielskie-liść laurowy-natkę pietruszki-kilka suszonych grzybów   Ugotowane ćwiartki obieramy z mięsa.Dokładamy 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, ugotowaną wcześniej marchewkęi cebulę i wszystko mielimy.   Do zmielonego mięsa dodajemy-jedno

Maminek kulinarny
Galaretka drobiowa 136

gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosółczyli do ok. 2 l wody dodajemy -dwie marchewki-opaloną cebulę-3 ząbki czosnku-warzywko-ziele angielskie-liść laurowy-natkę pietruszki-sól-kilka suszonych grzybków-1 opakowanie żelatyny ( 50g )   Wszystko gotujemy do miękkości mięsa.   Marchewkę kroimy w plasterki, mięso w małe kawałki.Częścią marchewki dekorujemy miseczki

Maminek kulinarny
Kurczak w sezamie 163

obiad.Wystarczy, że dorzucimy do rosołu 2-3 ćwiartki z kurczaka więcej.Dla przypomnienia:-układamy w garnku ćwiartki z kurczaka i zalewamy zimną wodą, aby je przykryła-dokładamy 2 marchewki, pietruszkę, seler, por, opaloną cebulkę, kilka suszonych grzybów,kilka ząbków czosnku, ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe i wstępnie solimy   Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy ewentualną pianę i gotujemy na małym

Maminek kulinarny
Flaczki 164

warzywny lub rosół ( ok. 3 litry wody )-majeranek-przyprawa do zup-koncentrat pomidorowy-olej-mąka-korzeń imbiru-pieprz-sól   Gotujemy rosół na niewielkim kawałku kości schabowej.Dodajemy:-korzeń pietruszki-kawałek selera-kawałek pora-3 marchewki-kilka liści laurowych-pokrojony w plastry korzeń imbiru-kilka gałązek oregano-kilka ziarenek pieprzu-kilka ziaren ziela angielskiego-3-4 ząbki czosnku-sól

Maminek kulinarny
Pierogi w rosole 144

Pierogi w rosole to propozycja na jednodaniowy obiad.Przygotowujemy składniki na rosół, czyli:-ok. 3 l wody-seler, por, pietruszka-marchewka-kilka suszonych grzybów-kilka ząbków czosnku-opalona cebula-ziele angielskie, listek laurowy-sól, pieprz   Do pierogów potrzebujemy farsz, który zrobimy z gotowanego w rosole ok. 1/2 kg mięsa wieprzowego i 2 ćwiartek z kurczaka.Na ciasto:-3 szklanki

Maminek kulinarny