pietruszka - 3495 przepisów (strona:121/233)

Kotleciki z kaszy jaglanej 187

minut (nie mieszać). Kasza powinna być sypka i nierozgotowana. Odstawić do wystudzeniaSezam, słonecznik i dynię uprażyć na patelni. Połowę nasion zemleć na mąkę, a drugą połowę odstawić. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na dużych oczkach i również podprażyć na suchej patelni do miękkości. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni z odrobiną oliwy. Jabłko obrać i zetrzeć na papkę

Food Square
Spring rolls 140

warzywa.Składniki:10 płatów papieru ryżowego100 g makaronu z fasoli mung (lub ryżowego)1 kalarepa1 marchew1 awokadokostka wędzonego tofu (200 g)150 g kiełków z fasoli munggarść lubczyku lub pietruszki zielonejMarynata do tofu:2 łyżki sosu sojowego1 łyżka octu ryżowegołyżeczka startego imbiru1 ząbek czosnku, otartykawałeczek drobno posiekanej papryczki chiliPrzygotowanie:Wszystkie składniki na marynatę połączyć. Tofu pokroić w grubsze plastry

Food Square
Makaron chow mein po tajsku 167

limonkiłyżka otartego imbiru4 łyżki tajskiego sosu rybnego lub ostrygowego4 łyżki sosu sojowego2 łyżki pasty tamaryndowej2 łyżki cukru trzcinowego1 łyżka oleju kokosowegogarść kolendry, posiekanej (można użyć również zielonej pietruszki)pęczek drobnego szczypiorkuPrzygotowanie:Makaron chow mein przygotować według przepisu na opakowaniu (zazwyczaj należy go zalać wrzątkiem na 5-7 minut, a następnie ostudzić zimną wodą). W tym czasie w lekko osolonym wrzątku

Food Square
Pierogi z pieca 183

Przygotowujemy farsz, czyli:-gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół.My do wody dodajemy: -jedną marchewkę-opaloną cebulę-ząbek czosnku-warzywko-ziele angielskie-liść laurowy-natkę pietruszki-kilka suszonych grzybów   Ugotowane ćwiartki obieramy z mięsa.Dokładamy 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, ugotowaną wcześniej marchewkęi cebulę i wszystko mielimy.   Do zmielonego mięsa dodajemy-jedno

Maminek kulinarny
Galaretka drobiowa 150

gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosółczyli do ok. 2 l wody dodajemy -dwie marchewki-opaloną cebulę-3 ząbki czosnku-warzywko-ziele angielskie-liść laurowy-natkę pietruszki-sól-kilka suszonych grzybków-1 opakowanie żelatyny ( 50g )   Wszystko gotujemy do miękkości mięsa.   Marchewkę kroimy w plasterki, mięso w małe kawałki.Częścią marchewki dekorujemy miseczki

Maminek kulinarny
Kurczak w sezamie 177

obiad.Wystarczy, że dorzucimy do rosołu 2-3 ćwiartki z kurczaka więcej.Dla przypomnienia:-układamy w garnku ćwiartki z kurczaka i zalewamy zimną wodą, aby je przykryła-dokładamy 2 marchewki, pietruszkę, seler, por, opaloną cebulkę, kilka suszonych grzybów,kilka ząbków czosnku, ziarenka ziela angielskiego, listki laurowe i wstępnie solimy   Doprowadzamy do wrzenia, zbieramy ewentualną pianę i gotujemy na małym

Maminek kulinarny
Flaczki 181

warzywny lub rosół ( ok. 3 litry wody )-majeranek-przyprawa do zup-koncentrat pomidorowy-olej-mąka-korzeń imbiru-pieprz-sól   Gotujemy rosół na niewielkim kawałku kości schabowej.Dodajemy:-korzeń pietruszki-kawałek selera-kawałek pora-3 marchewki-kilka liści laurowych-pokrojony w plastry korzeń imbiru-kilka gałązek oregano-kilka ziarenek pieprzu-kilka ziaren ziela angielskiego-3-4 ząbki czosnku-sól

Maminek kulinarny
Pierogi w rosole 158

Pierogi w rosole to propozycja na jednodaniowy obiad.Przygotowujemy składniki na rosół, czyli:-ok. 3 l wody-seler, por, pietruszka-marchewka-kilka suszonych grzybów-kilka ząbków czosnku-opalona cebula-ziele angielskie, listek laurowy-sól, pieprz   Do pierogów potrzebujemy farsz, który zrobimy z gotowanego w rosole ok. 1/2 kg mięsa wieprzowego i 2 ćwiartek z kurczaka.Na ciasto:-3 szklanki

Maminek kulinarny
Sałatka jarzynowa 201

skorzystaliśmy ze zmodyfikowanej wersji sałatki Agnieszki M.Cz. (pozdrawiamy serdecznie).   Składniki ( ilość dobieramy w zależności od tego, ile potrzebujemy sałatki ), np.:-2 marchewki-5 ziemniaków-kawałek selera-1 pietruszka-5 jajekPowyższe składniki gotujemy.-kawałek pora-7 ogórków konserwowych-puszka groszku konserwowego-4 łyżki majonezu-sól, pieprz      Wszystkie warzywa i jajka kroimy w kostkę.Groszek i pokrojone

Maminek kulinarny
Placuszki z kalafiora 200

jajka-czerstwa bułka-łyżka majonezu-2 łyżki mąki ziemniaczanej-sól, pieprz, czosnek granulowany-olej do smażenia   Do garnka z wodą dodajemy susz warzywny i sól, ewentualnie natkę pietruszki.   Kalafiora dzielimy na części i wrzucamy do garnka z wrzącą wodą.   Marchew obieramy i dodajemy do garnka.Gotujemy ok. 15 minut.   Drobniutko kroimy pora

Maminek kulinarny
Szparagi 167

wrzątku.7. Gotowe wyciągnąć łyżką cedzakową.Na ugotowanych szparagach kładziemy nasze jajko w koszulce, dodatkowo podajemy z ugotowanymi młodymi ziemniakami. Całe danie posypujemy solą, pieprzem, posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego

Smakowity Blog Kulinarny
Krem ze szparagów 149

smaku. Główki szparagów blanszujemy w osolonej  wodzie z odrobiną cukru (4-5 minut), odcedzamy i wkładamy do zupy. Zupę podajemy z grzankami, posypaną natką pietruszki

Smakowity Blog Kulinarny
Grecka zupa z fasoli 184

były płynem. Na małym ogniu gotujemy około godziny, aż fasola będzie miękka. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, rozrzedzamy ją odrobiną wody. Zupę podajemy posypaną posiekanym świeżym oregano lub pietruszką i pokruszonym serem feta

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron z cukinią 241

pieprzem. Na koniec dolewamy około 100ml wody z gotującego się makaronu. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z warzywami i mieszamy. Na koniec całość posypujemy tartym parmezanem, pokrojoną natką pietruszki i układamy ćwiartki pomidorów

Smakowity Blog Kulinarny
Salsa Verde 139

czosnku1 szalotkapęczek pietruszki50ml oliwysól50ml bulionu warzywnego lub mięsnego Sposób przygotowania:Jajko gotujemy przez 10 minut, następnie studzimy i obieramy. Czosnek i szalotkę drobno siekamy i smażymy na oliwie. Pietruszkę drobno siekamy, dodajemy pokrojone jajko, podsmażoną szalotkę i czosnek i miksujemy na jednolitą pastę. Dodajemy tyle bulionu aby sos osiągnął właściwą konsystęcję. Przyprawiamy solą do smaku

Smakowity Blog Kulinarny

Proponowane wyszukiwania