 Pstrąg  na niebiesko. 169
Pstrąg  na niebiesko. 169Składniki: 1 pstrąg 0,5 l woda 2 łyżki octu 0,25 l wino czerwone 1 p. włoszczyzny (2 marchewki,1.2 seler,1 pietruszka) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Sól, pieprz Żelatyna 1 białko do sklarowania Wykonanie: Do garnka wlać wodę, wino,ocet, obraną i umytą włoszczyznę, liść, ziele angielskie, sól i odrobinę pieprzu. Gotować 15 minut. Podczas
Kulinarny karnet Christophera Zupa krem z kabaczkiem. 270
Zupa krem z kabaczkiem. 270piecze i gotuje" - http://ala-piecze.blogspot.com/2013/10/zupa-z-cukini-z-jabkiem.html Składniki: 0,5 kg kabaczka 0,25 kg ziemniaków 0,30kg cebuli 1 winne jabłko 2 ząbki czosnku 1 pietruszka 1 plaster selera 1 kawałek kalafiora 2 łyżki oleju +2 łyżki masła 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 łyżeczka płaska curry sól ,pieprz do smaku 1000 ml bulionu warzywnego
Kulinarny karnet Christophera Kartofelek z marchewką. 211
Kartofelek z marchewką. 211Składniki: 5 średnich kartofli 5 cieniutkich marchewek, najlepiej młodych 5 liści sałaty sól, pieprz, papryka koperek ,pietruszka Za pomocą wycinaka gniazd nasiennych wydrążyć tunel w kartoflach i obrać je. Marchewki obrać i wsunąć w tunel. Warzywa ugotować w osolonej wodzie. Uważać ,żeby kartofli nie rozgotować. Wyjąć z wody ,ułożyć na sałacie i posypać ulubionym ziołem i przyprawą. Tak przygotowany
Kulinarny karnet Christophera Sylwestrowe przekąski - Tapas. 506
Sylwestrowe przekąski - Tapas. 506różnie doprawione oliwkami, żółtym serem w kostkach, papryką pokrojoną w paseczki i kromkami białego pieczywa. Różnorodność tapas jest nieograniczona. Może to być pomidor doprawiony cebulką i czosnkiem, posypany natką pietruszki i skropiony dobrą oliwą. Zamiast na talerzyku , taką sałatkę , można położyć bezpośrednio na toście z białego pieczywa, kromce wiejskiego gruboziarnistego chleba czy też na ziemniaku np. kulki
Kulinarny karnet Christophera Krusztadki  z pieczarkami. 424
Krusztadki  z pieczarkami. 424ziołami ogrodowymi, doprawić do smaku solą i pieprzem. Na dno upieczonych krusztadek nałożyć trochę startego sera, pieczarki i posypać serem .Wstawić do piekarnika ,do rozpuszczenia sera. Udekorować pietruszką. Krusztadki z pieczarkami są smacznym dodatkiem do zup ,ale stanowią też atrakcyjną samodzielną przekąskę .Polecam smacznie. Przepis bierze udział w konkursie - “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica
Kulinarny karnet Christophera Cytrynowe klopsiki z szafranową cukinią. 235
Cytrynowe klopsiki z szafranową cukinią. 235Lemon meatballs with saffron zucchini. Klopsiki-składniki. 40dag cielęciny mielonej 1 bułeczka 1/2 szklanki mleka 1 cebula 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka śmietany 18% 1 jajko 1 łyżka skórki cytrynowej olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie. Bułeczkę namoczyć w mleku. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle .Dodać pozostałe składniki
Kulinarny karnet Christophera Krokiety z dorsza ze skordalią. 203
Krokiety z dorsza ze skordalią. 203Croquettes of fish. Składniki. 30dag dorsza 20dag ziemniaków 1 mała cebula 1 łyżka pietruszki 1 łyżeczka śmietana 18% 1 jajko 1/2 łyżeczki utłuczonego pieprzu sól cząber olej do smażenia Wykonanie. Ugotować ziemniaki w łupinie, obrać i utłuc. Mięso ryby zmielić, połączyć z ziemniakami, dodać posiekaną cebulę. śmietanę, cząber, natkę ,jajko, pieprz i sól. Wymieszać, uformować wałek i pociąć na małe
Kulinarny karnet Christophera Kolorowa papryka. 196
Kolorowa papryka. 196Ricottę utrzeć z żółtkiem i śmietaną, doprawić solą i podzielić na trzy części. Białą część odstawić. Do drugiej dodać keczup i paprykę słodką. Trzecią część wymieszać z koperkiem lub pietruszką. Białko ubić na pianę i dodać po porcji do każdej masy. Delikatnie wymieszać. Połówki papryki, posolić i napełnić po kolei ,warstwowo masą białą, zieloną i czerwoną. Papryki posmarować oliwą
Kulinarny karnet Christophera Na grzyby przepisy z borowikami 251
Na grzyby przepisy z borowikami 251patelni polać jajka i posypać gruboziarnistą solą morską. Grzyby na sposób dziadka. Składniki. 300g borowiki 50g szynki wiejskiej 1 szalotka 1 ząbek czosnku 50ml wina czerwonego wytrawnego natka pietruszki tymianek sól pieprz olej do smażenia Wykonanie. Borowiki oczyścić dokładnie szczoteczką, nie myć. Pokroić w dosyć grube plastry najlepiej razem z trzonami. Usmażyć na oliwie, nie rumieniąc Przyprawić
Kulinarny karnet Christophera Ogon byka w czerwonym winie - hiszpański przysmak 304
Ogon byka w czerwonym winie - hiszpański przysmak 304głosi - jeżeli młodemu Hiszpanowi uda się podczas korridy zabić byka, żeby stać się prawdziwym mężczyzną, powinien zjeść jego ogon. Składniki 2 kg ogon wołowy 3 marchewki 1 pietruszka 2 cebule 1 por biała część 5 ząbków czosnku 1 butelka wino czerwone vegeta pieprz mąka olej do smażenia Wykonanie Ogony pokroić na 4-5 cm kawałki. Oczyścić ze zbędnego
Kulinarny karnet Christophera Łosoś koperkowo-czosnkowy i kilka słów o gotowaniu na parze 219
Łosoś koperkowo-czosnkowy i kilka słów o gotowaniu na parze 219parze i konserwowymi), które możemy dowolnie zastąpić lub dodatkowo urozmaicić dodając jeszcze kaszę lub inne dodatki. SKŁADNIKI: 140g filetu z łososia ze skórą koperek suszony mały ząbek czosnku natka pietruszki suszona pół plasterka cytryny sok z cytryny PRZYGOTOWANIE: Czosnek drobniutko siekamy Filet skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy ziołami, posiekanym czosnkiem Na wierzch kładziemy plasterek cytryny Gotujemy na parze przez
peanutbuttermonster Foccacia (pizza, placek drożdżowy)  z kabanosem i pomidorami 244
Foccacia (pizza, placek drożdżowy)  z kabanosem i pomidorami 244cukier (najlepiej brązowy) 1 łyżka sól 1 łyżeczka olej 2 łyżki woda około 2 szklanki żelatyna 1 łyżeczka kabanosy bezglutenowe 1 paczka pomidorki koktajlowe (cherry) kilkanaście sztuk natka pietruszki, oregano, tymianek wg uznania Przygotowanie:Łyżeczkę żelatyny w proszku wsypać do szklanki, zalać 3 łyżkami zimnej wody i pozostawić na około 5 minut do napęcznienia. Gdy napęcznieje, rozpuścić w kuchence
głodny alergik Bułeczki z kminkiem i oliwkami (bez glutenu, jajek i mleka) 209
Bułeczki z kminkiem i oliwkami (bez glutenu, jajek i mleka) 209nasiona kminku (ja dodałam 1 płaską łyżeczkę). Zamiast kminku można dodać też inne zioła: bazylię, tymianek, oregano.Uwaga: Kminku nie powinny używać osoby z uczuleniem na marchew, selera lub pietruszkę - jest to roślina z tej samej rodziny i może wystąpić krzyżowa reakcja alergiczna.Ciasto wymieszać, przełożyć do foremek. Wierzch przybrać oliwkami. Nakryć folią i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia
głodny alergik Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami (bez glutenu, jajek) 275
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami (bez glutenu, jajek) 275mini po kilka kawałków olej do smażenia lub masło klarowane kilka łyżek ser mozarella lub żółty 200 g pieprz czarny, papryka, kolendra, majeranek, tymianek, sól (lub przyprawa grillowa) Natka pietruszki, szczypiorek lub inne zioła do przybrania. Przygotowanie: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie tak, aby były lekko twarde (około 15-20 minut). Pieczarki pokroić na plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć
głodny alergik Sałatka z roszponką, endywią i mandarynkami (bez glutenu, mleka i jajek) 208
Sałatka z roszponką, endywią i mandarynkami (bez glutenu, mleka i jajek) 208Lekka, kolorowa i pyszna sałatka, idealna na upalny dzień. Składniki: mix sałat: endywia escarola, endywia frisee, cykoria radicchio oraz roszponkamandarynki 3 sztzielone pestki z
głodny alergik