pietruszka - 3495 przepisów (strona:134/233)

FLAKI WEGAŃSKIE, Z BOCZNIAKÓW 212

doprawienie jest już mojego autorstwa, tak samo bowiem doprawiam flaki wołowe, które czasami (choć niestety rzadko) bywają u nas również. Składniki: - 1kg grzybów boczniaków - 2 marchewki - 1 duży korzeń pietruszki - 2 cebule - 1-2 łodygi selera naciowego - 2 łyżki aromatycznego majeranku - 1 łyżka mąki orkiszowej lub pszennej (nie trzeba) - 1/2 garści świeżego lubczyku - 0,5l bulionu warzywnego (lub wody) - ziele(...)kostkę, zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju kokosowym, dodać do nich pokrojone w paski grzyby i chwilę podsmażyć. Zalać bulionem i wodą (lub tylko wodą), dodać marchew i pietruszkę starte na tarce o dużych oczkach, pokrojone łodygi selera naciowego, ziele angielskie i liść laurowy i gotować całość ok.30 minut. Pod koniec dodać pokrojony świeży lubczyk. Można zagęścić rozrobioną w zimnej

Smaczne Zdrowe
Zupa ziemniaczana z koperkiem 422

tanie danie niesłychanie", a przy tym bardzo łatwe i całkiem smaczne. Można wrzucić do zakładki "awaryjne". ok. 1 kg ziemniaków ok. 2 litry wody pól średniej marchewki kilka gałązek pietruszki gałązka selera 1/3 szklanki oleju 2 pełne łyżki mąki pszennej połówka cebuli 2 łyżki posiekanego koperku przyprawa np. Kucharek sól, przyprawa do zup w płynie Obrane i pokrojone w kostkę(...)ziemniaki oraz marchew startą na grubej tarce zalać wodą. Dodać ok. 1/2 łyżki przyprawy Kucharek, odrobinę soli. Ugotować (ok.15 min.). Pod koniec gotowania dodać pietruszkę i seler. Rozgrzać olej z cebulą, dodać mąkę, mieszając przesmażyć na jasno złoty kolor. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z gotowania ziemniaków do konsystencji gęstego sosu. Dobrze wymieszać aby nie było grudek, następnie połączyć z zupą, wymieszać

Praktyczna pl
Krupnik z kaszą bulgur 150

pierwszy raz. 2 litry wody 2 łyżki oliwy z oliwek 6-7 pieczarek 2/3 szklanki kaszy bulgur Pól małej cebuli 2 średniej wielkości ziemniaki Marchewka Gałązka selera Kilka gałązek pietruszki 2 łyżki śmietany 18% 3-4 łyżki czerwonej fasoli z puszki 1-2 łyżki posiekanego koperku Przyprawy (sól, Kucharek, przyprawa do zup w płynie) Obrane i pokrojone pieczarki poddusić(...)pieczarek, wymieszać, wlać ok. 2 litry wody. Dodać startą marchewkę, ziemniaki pokrojone w kostkę i przyprawy. gotować ok 15-20 minut. Pd koniec gotowania dorzucić gałązki selera i pietruszki. Zdjąć z ognia, dodać fasolę i koperek. Pozostawić na chwilę pod przykryciem. Doprawić do smaku. Gotową zupę przestudzić i zabielić śmietaną

Praktyczna pl
Pennne w sosie serowym 167

być też konserwowy 1 serek topiony szczypiorkowy bądź ziołowy około 100g. Szklanka śmietany 2 łyżki Warzywka Pieprz ziarnisty, chili, sól i pieprz 100g. sera żółtego Kilka listków natki z pietruszki Makaron gotujemy… groszek mrożony (groszku konserwowego nie gotujemy) gotujemy w 2 szklankach wody, do miękkości, dodajemy 2 łyżki Warzywka …pod koniec dodajemy brokuły i gotujemy jeszcze 3minuty…pół szklanki wywaru(...)żółty, pieprz ziarnisty i na bardzo małym ogniu gotujemy do momentu roztopienia się sera… Do sosu dodajemy makaron i wszystko ze sobą mieszamy…dodajemy przyprawy do smaku i natkę pietruszki Smacznego

NaKońcuJęzyka
Omlet z Pieczarkami 127

Kolejna propozycja na poranne śniadanie...Tym razem omlet z pieczarkami i żółtym serem... Składniki: 4 jajka sól pierz, natka z pietruszki, chilli 10 pieczarek  ząbek czosnku 2 plastry sera żółtego 1 łyżka oleju Jajka, wbijamy do miseczki następnie musimy widelcem roztrzepać...dodać sól, pieprz, natkę pietruszki, chilli...smażymy na nie za dużym ogniu. Przykrywamy patelnie pokrywką i smażymy

NaKońcuJęzyka
Rosti- placek z serem i cebulą 201

się ze mną swoimi zdrowymi przepisami, a może traf sprawi że Książka trafi do Was...;) Składniki: 900 gram ziemniaków 1 cebula, starta 1/2 szklanki żółtego sera 2 łyżki posiekanej pietruszki 2 łyżka oliwy z oliwek pieprz, sół, chilli, kurkuma 2 ząbki czosnku, starte 1. W lekko osolonej, wrzącej wodzie podgotowujemy ziemniaki około 10 min. i odstawiamy(...)wystygnięcia. Ziemniaki obieramy i  ucieramy na tartce o grubych oczkach. 2.Dodajemy cebulę, czosnek, ser oraz pietruszkę. Doprawiamy do smaku przyprawami. Formujemy dość płaskie placuszki. 3. Na rozgrzanej patelni smażymy placki z dodatkiem oliwy około 5min. na zloty kolor. Wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym, pomidorowym lub z sałatą doprawioną winegretem

NaKońcuJęzyka
Kurczak z mozarellą i orzechami 156

mięso, przykryć mozarellą, zapiec i gotowe! Proste prawda? A jakie pyszne... Mięso jest kruche, aromatyczne i pokryte chrupiącą, ciągnącą się skórką. Składniki: 500g filetu z kurczaka,  pęczek natki pietruszki,  garść orzechów włoskich,  garść pestek słonecznika,  2 ząbki czosnku,  sól, pieprz,  4łyżki oliwy z oliwek,  2 łyżki octu winnego balsamicznego (użyłam Jamar),  300g(...)sera mozarella.  Wykonanie Mięso umyć, osuszyć, oprószyć z obu stron solą i pieprzem.  Natkę pietruszki, orzechy, słonecznik, czosnek, oliwę z oliwek i ocet balsamiczny zmiksować w blenderze na papkę.  Masą natrzeć mięso z obu stron. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu rozłożyć grube plastry mozarelli. Piec około 45 minut w temp. 180-200st. Inspiracja: książka ,,Blogerchef

Z miłości do słodkości
Zapiekanka z mięsem pod pierzynką z purée 263

czosnku 2 szalotki 1 duża marchewka 1 łyżka oleju 4 plasterki żółtego sera kilka łyżek wody gazowanej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka suszu natki pietruszki 1/2 łyżeczki bazylii sól, pieprz 1. Szalotkę i czosnek drobno siekamy i smażymy na łyżce oleju do zeszklenia. Marchewkę kroimy na bardzo cienkie plasterki. Dodajemy mięso mielone, przyprawiamy papryką ostrą(...)gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy mleko, masło, gałkę muszkatołową i ugniatamy. Przeciskamy przez praskę bezpośrednio nad żaroodpornym naczyniem lub przekładamy ugniecione ziemniaki łyżką. Całość posypujemy natką pietruszki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25 - 30 minut. Po tym czasie zapiekankę wyjmujemy, odstawiamy na bok żeby "odetchnęła" (na około 10 minut) i podajemy. Smacznego

My Culinary Art
Zupa grzybowa z borowików ceglastoporych 398

rozgrzewająca, jest idealna dla amatorów grzybów. 250 g borowików ceglastoporych 600 ml rosołu 1 łyżka masła 1 cebula 50 ml śmietany 30 % sól i pieprz w młynku natka pietruszki Przygotowanie: Grzyby myjemy i kroimy w plastry, a korzonki od borowików w paseczki. Cebulę drobno siekamy i szklimy na roztopionym maśle. Dodajemy borowiki i dusimy ok. 5 minut. Wlewamy gorący rosół(...)gotujemy 10-15 minut na małym ogniu. Doprawiamy solą i pieprzem. Śmietanę wlewamy do gorącej zupy, pozostawiamy na ogniu, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, Zupę grzybową podajemy natką pietruszki, możemy też przygotować grzanki. Smacznego. The post Zupa grzybowa z borowików ceglastoporych appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
83.Jesienne smaczki: czyli zupa krem z dynii, pomidorów malinowych i żółtej papryki! 242

ok.1,5kg dynii nitkowej 1kg bardzo dojrzałych, mięsistych pomidorów malinowych 1 duża żółta papryka 1 spory ząbek czosnku 2 cebule dymki pół opakowania serka mascarpone pół pęczka posiekanej natki pietruszki niepełna garść posiekanych listków mięty 1 łyżka masła do smażenia liść laurowy, 2 ziela angielskie po 1 łyżeczce kurkumy i  curry po pół łyżeczki słodkiej  i ostrej papryki(...)taki otrzymamy wyciągamy ziela angielskie i liść laurowy. Podduszone warzywa dodajemy do wywaru z półmiękkimi cząstkami dynii. Zupę gotujemy jeszcze ok.10 minut na wolnym ogniu. Kolejno dodajemy natkę pietruszki oraz miętę i całość bledujemy aż do dokładnego rozdrobnienia wszystkich składników. Do głębokiego kubka nalewamy małą część zupy, dodajemy ser marscarpone i dokładnie mieszamy trzepaczką tak, aby żadne grudki nie były

Symfonia Smaków
Rostbef marynowany w winiaku z grillowanym halloumi i prawdziwkami 327

prawdziwkami SKŁADNIKI (porcja dla jednej osoby) Rostbef – kawałek 250 gram 50 ml sosu sojowego 50 ml winiaku 50 ml soku z cytryny czubata łyżka stołowa posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnku sól świeżo mielony pieprz gruby plaster sera halloumi gruba kromka chleba na zakwasie 1 średniej wielkości prawdziwek 3 gałązki świeżego tymianku oliwa z oliwek WYKONANIE Mieszamy składniki marynaty(...)cytryny, pieprz. Wlewamy marynatę do szczelnie zamykanego woreczka kanapkowego. Dorzucamy do woreczka świeży rozmaryn, wkładamy mięso i szczelnie zamykamy. Odstawiamy na noc do lodówki. Drobno siekamy natkę pietruszki, czosnek i chilli. Dokładnie mieszamy z oliwą. Przygotowaną oliwą nacieramy stek i z każdej strony delikatnie posypujemy go solą morską. Steki smażymy na rozgrzanej patelni grillowej. Jeśli chcemy by stek był średniokrwisty

OstryKęs
Zupa tajska. 349

większą mam radochę gdy smakuję efekt końcowy. Zawsze wychodzi rewelacyjnie!  Składniki: 1l bulionu drobiowego 1 puszka mleczka kokosowego 1 pierś z kurczaka 2 nieduże marchewki 1 mała pietruszka 4 listki limonki kafir 10 grzybów mung 1,5 łyżki zielonego curry (pasta) 1,5 limonki 4 łyżki słodkiego sosu sojowego 2-3 łyżki sosu rybnego szczypiorek garść kolendry 2 ząbki(...)talerze) odrobina chili Do garnka wlewamy bulion i mleczko kokosowe. Stawiamy na ogniu. Dodajemy 1,5 łyżki zielonego curry i liście limonki. Obieramy i kroimy w paski mrchewki i pietruszkę, wrzucamy do garnka. Namaczamy grzyby przez 5 min następnie kroimy i dorzucamy do zupy. Oczyszczamy pierś z kurczaka, kroimy w kostkę, opruszamy solą i pieprzem, dorzucamy do zupy. Dodajemy

Brzuszki Łakomczuszki
Weekend u Mamy: Filet z indyka po francusku 239

wczoraj pojawiło się ich więcej, zapraszam do przejrzenia :)) -  filet z indyka po francusku.  Składniki (5-6 porcji): 1 kg filetu z indyka 1 kg pieczarek natka pietruszki - pęk 1/2 szkl. białego wytrawnego wina 1 łyżka masła klarowanego 200 ml gęstej śmietany 18% 500 g makaronu penne olej, najlepiej arachidowy oliwa z oliwek sól, pieprz 1. Indyka posypujemy solą(...)odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy wino i na dużym ogniu odparowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.  4. Na talerzach układamy kolejno: makaron, pieczarki, świeżą pietruszkę, a na wierzch filet pokrojony w plastry. Polewamy tłuszczykiem powstałym podczas pieczenia i podajemy. Smacznego

My Culinary Art
Papier ryżowy/ awokado/ kapusta pak choi 179

kolację dla dwojga!  SKŁADNIKI: - papier ryżowy - 3 kapusty pak choi - 4 łyżki sosu sojowego - chili - łyżka sosu z tamaryndowca - ząbek czosnku - 2 łyżki oleju rzepakowego - awokado - natka pietruszki lub kolendra Na rozgrzaną patelnię wlej olej, dodaj posiekaną kapustę, czosnek, przyprawy i sos sojowy. Duś 12-15 minut. Sos musi się zredukować.  Papier ryżowy zmocz wodą na środku ułóż(...)kawałek świeżego awokado i kapustę. Posyp pietruszką.  Złóż papier w kopertę.  Podawaj od razu z sosem chili. SMACZNEGO

SMYKWKUCHNI
Pieczony pstrąg z pomidorkami i ziołową "wkładką"! 151

który trzeba zrobić, a będziecie zachwyceni. Lekki i wykwintny w smaku! SKŁADNIKI: - 2 pstrągi - pomidory z gałązką - papryka zielona, czerwona - gruszka - 1/2 czerwonej cebuli - garść bazylii świeżej - garść natki pietruszki - sól - 1/2 serka Almette z czosnkiem niedźwiedzim - oliwa z oliwek - sól morska - pieprz kolorowy - łyżka miodu - sok z cytryny Pstrągi oczyść, umyj, oprósz solą morską, skrop oliwą z oliwek(...)blenderze zmiksuj bazylię, pietruszkę, serek Almette, sól i pieprz. Nałóż masę do wnętrza pstrągów. Pstrągi ułóż w naczyniu żaroodpornym.  Warzywa pokrój i ułóż w naczyniu. W kubeczku zmiksuj łyżkę miodu z łyżką soku z cytryny, polej warzywa. Posyp solą i pieprzem piecz 35 -40 minut w temp. 180 stopni C. Obłędne

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania