kolację. Składniki: 1 kg świeżych muli 2 małe cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek 2 łyżki masła szklanka białego wina 1/3 szklanki śmietany 16% pęczek natki pietruszki pieprz, chilli Mule oczyścić. Te, które są otwarte wyrzucić. Cebulę, czosnek i natkę posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, na której zeszklić cebulę i czosnek. Następnie wrzucić małże, dodać białe wino(...)przykryć pokrywką. Gotować około 5 minut, aż pod wpływem ciepła i pary mule się otworzą. W międzyczasie można je delikatnie przemieszać. Dodać śmietanę i pietruszkę i chwilę podgrzewać. Potem wrzucić masło i wymieszać, żeby się rozpuściło. Doprawić pieprzem i chilli i podawać na ciepło z bagietką lub ulubionym pieczywem
wyzwania kuchenneząbek czosnku 1 łyżka natki pietruszki posiekanej sól, pieprz Cebulę drobno posiekać. Mięso wymieszać z cebulą, wyciśniętym czosnkiem, tymiankiem, rozmarynem, papryką i żółtkiem. Doprawić solą. Uformować podłużne kotleciki, ułożyć je na talerzu(...)przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na pół godziny. Przygotować dip jogurtowy: wymieszać jogurt z wyciśniętym czosnkiem i pietruszką, doprawić pieprzem i solą. Schłodzone cevapcici posmarować olejem i smażyć na grillu lub patelni grillowej przez około 4-5 minut z każdej strony. Podawać na ciepło z dipem jogurtowym
wyzwania kuchenneKrewetki smażone z czosnkiem i pietruszką to najszybszy i jednocześnie najlepszy przepis na te pyszne i łatwo dostępne owoce morza. Składniki na 1 dużą porcję: 15-20 krewetek Black Tiger mrożonych 3 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła 3 łyżki białego wina garść natki pietruszki sól morska Krewetki wrzucić do durszlaka, przelać wrzątkiem i rozmrozić około
wyzwania kuchennewątróbek drobiowych oraz duszonych na maśle borowików. Składniki: 1/2 kg polędwicy wołowej 1 płat gotowego ciasta francuskiego 200 g borowików 200 g pasztetu z wątróbek drobiowych garść posiekanej natki pietruszki 1 jajo 1 cebula 3 łyżki oleju 2 łyżki masła sól, pieprz Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim polędwicę z każdej strony. Zdjąć ją z patelni(...)oprószyć solą i pieprzem. Cebulę i grzyby posiekać. Na maśle zeszklić cebulę, następnie dodać borowiki i całość smażyć kilka minut, pod koniec dodając natkę pietruszki, sól i pieprz. Zdjąć z ognia i dobrze wystudzić. Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Na płacie ciasta francuskiego rozłożyć masę grzybową, a na niej mięso, które posmarować pasztetem. Zawinąć, podwijając pod spód brzegi
wyzwania kuchenneSkładniki: 1 duży płat ciasta francuskiego 500 g kapusty kiszonej 200 g mrożonych borowików 1 duża cebula 3 łyżki masła 80 g suszonej żurawiny 1 szklanka bulionu pęczek natki pietruszki 2 łyżki oliwy pieprz, sól, cukier 1 jajko do posmarowania Borowiki rozmrozić i pokroić na plasterki, a następnie na mniejsze kawałki, natkę posiekać. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić(...)dusić na średnim ogniu około 20 minut, aż bulion wyparuje. Od czasu do czasu zamieszać. Pod koniec doprawić pieprzem i solą, dodać ewentualnie 1 łyżeczkę cukru. Wrzucić posiekaną natkę pietruszki, podsmażyć jeszcze 2 minuty i odstawić z ognia. Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Na płacie ciasta francuskiego rozłożyć nadzienie z kapusty i grzybów, zawinąć zaczynając od dłuższego boku
wyzwania kuchennesezamowego, podawana na zimno do chlebków pita, grillowanego mięsa lub warzyw. Składniki: bakłażan 1 łyżka pasty tahini 1 łyżeczka oliwy ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny sól garść natki pietruszki mielona papryka Piekarnik nastawić na 250 stopni C. Bakłażana nakłuć widelcem, ułożyć na blaszce pokrytej folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut kilka razy obracając(...)pół i wydrążyć miąższ. Przełożyć go do blendera, dodać pastę tahini, czosnek, oliwę, sok z cytryny i szczyptę soli. Zmiksować na gładką pastę i ewentualnie doprawić. Pastę podawać posypaną pietruszką i mieloną papryką
wyzwania kuchenneWarzywna sałatka pochodząca z kuchni arabskiej. W jej skład wchodzą pokrojone w kostkę pomidory, ogórki i papryka oraz kasza kuskus. Natomiast mięta, pietruszka i sok z cytryny wzbogacają jej smak i aromat. Idealna na upały lub jako dodatek do mięsa z grilla. Składniki: szklanka kaszy kuskus 2 pomidory ogórek zielony papryka żółta duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku pęczek natki(...)pietruszki kilka listków mięty 5 łyżek soku z cytryny 5 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz Kuskus przygotować według instrukcji na opakowaniu. Natkę i miętę drobno posiekać. Pomidory, paprykę, ogórka i cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek rozgnieść. Wszystkie warzywa, zioła i kaszę razem wymieszać. Doprawić oliwą, sokiem z cytryny i przyprawami. Ten przepis bierze udział w akcji
wyzwania kuchennepotem wymyślić sobie coś takiego: Wariacja pieczarkowo- kalafiorowa Składniki: mały kalafior 5 średnich pieczarek groszek zielony kostka rosołowa makaron, np. rurki żółtko (lub śmietana i mąka) natka pietruszki oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Kalafiora umyć, pokroić w różyczki, odłożyć tyle ile potrzeba na zupę (ja zawsze robię to na oko). Zagotować wodę z kostką rosołową. Ugotować makaron. Pieczarki oczyścić, pokroić(...)Kalafiora wrzucić do wywaru i ugotować na półmiękko. Następnie dodać pieczarki oraz groszek. Chwilę pogotować. Dodać makaron. Zaprawić żółtkiem lub mąką i śmietaną. Podawać ze świeżo posiekaną natką pietruszki. I've read recently that the cauliflower, by virtue of his origin, was called Cyprus cabbage. Interestingly ;) As well read sth interesting time to time. And then come up with something
bastalenaciosem zakupiłam kilogram muszelek i postaram się choć w malutkim stopniu zbliżyć do piątkowych rarytasów. Czy mi się uda? 1 kilogram małży 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki papryka mielona pieprz cytrynowy sok z cytryny 3-4 łyżki masła 2 szklanki wody (powinno być białe wino, ale...) Małże oczyściłam, opłukałam (otwarte, pęknięte od razu wyrzuciłam) i przez 1h moczyłam(...)zimnej wodzie. Na patelni podsmażyłam drobno pokrojoną cebulę z rozgniecionym czosnkiem, dodałam natkę pietruszki, masło. Wszystko podlałam wodą i sokiem z cytryny i zagotowałam. Następnie zmniejszyłam ogień, wrzuciłam małże i pod przykryciem gotowałam, aż małże się otworzą, czyli jakieś 5 min. Gotowe wyjęłam na talerz, polałam sosem i podałam z chrupiącym pieczywem
bastalenaziemniak pokrojone w kostkę marchew pokrojona w kostkę 1/4 główki poszatkowanej kapusty groszek zielony 1 zupa Czerwony barszcz ukraiński (bez nazwy) przyprawy do smaku (sól, pieprz itp.) natka pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego kleks śmietany 2 jajka ugotowane na twardo Do wywaru wrzuciłam pokrojoną marchewkę i ziemniaki. Gotowałam do pół miękkości. Poszatkowaną kapustę lekko przysmażyłam na łyżce oliwy. Dorzuciłam(...)gotowałam. W międzyczasie zupę Czerwony barszcz ukraiński przygotowałam zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dodałam do wrzącego warzywnego wywaru i dobrze wymieszałam. Doprawiłam do smaku przyprawami oraz podsypałam natką pietruszki. Całość na koniec zaprawiłam 2 łyżkami koncentratu pomidorowego i kleksem śmietany. Zupę podałam z jajkiem na twardo. Pomimo, że zupa była zrobiona z pomocą proszku, wyszła bardzo smaczna. Wydaję mi się
bastalenaudko drobiowe 1,5 l wody ziele angielskie, liść laurowy marchew pokrojona w plasterki 2 ziemniaki pokrojone w kostkę 0,5 szklanki pszenicy durum mieszanki warzywnej (do smaku) natka pietruszki Udko zagotowałam z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Kiedy już było miękkie wyjęłam, wystudziłam. Mięso oddzieliłam od kości, posiekałam na drobno. Do wywaru dodałam pokrojoną marchewkę i ziemniaki(...)Pozostawiłam na 10 min. do napęcznienia. Mięso z kurczaka z powrotem wrzuciłam do wywaru. Dodałam pszenicę. Doprawiłam do smaku mieszanką warzywną. Na koniec posypałam posiekaną natką pietruszki. Idealna na jesienny (tudzież zimowy) obiad ;) -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Another soup to a collection. Today it will be a great Polish barley soup. I usually made it on pearl barley
bastalenavirgin z białych trufli szklanka śmietanki do gotowania, 12% 2 szczypty suszonego cząbru 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 2 szczypty suszonego rozmarynu 1/3 pęczka natki z pietruszki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Na blat wysypujemy semolinę, robimy wgłębienie, dodajemy sól i stopniowo wodę, wyrabiamy, ręcznie zajmuje to 15 minut, ciasto musi być elastyczne, gotowe przykrywamy(...)zmienią kolor na jasno-brązowy wlewamy śmietankę, dodajemy suszone zioła, czekamy, aż sos zgęstnieje, a śmietanka nabierze smaku kurek, na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy posiekaną natkę z pietruszki. Gdy sos jest już gotowy pora na przygotowanie kluseczek. Ciasto dzielimy na części, z każdej formujemy cienki wałek i kroimy na kawałki I kluseczki. Gotujemy w osolonej wodzie, podajemy
Moja smaczna kuchniaznaleziony w książce Kuchnia Polska.. 1 kg mięsa z indyka pokrojonego w kostkę 10 dag wędzonego boczku 1 kg ziemniaków 3-4 średnie marchewki 2 niewielkie pietruszki 4-6 ząbków czosnku duża garść posiekanej zieleniny, może być wieszana (natka pietruszki, bazylia, oregano, majeranek, szczypiorek) sok z 1/2 cytryny zioła prowansalskie 1 1/2 szklanki rosołu z kostki
Moje domowe kucharzenieDziś mały eksperyment ..przed chwilką tylko smażone ...naleśniki z dodatkiem koncentratu pomidorowego i natki pietruszki..wyszły całkiem smaczne...a do czego ja je wykorzystałam ..dowiecie się w następnym poście... Składniki można zwiększyć wedle uznania...mi akurat potrzebne było kilka naleśników...z tej porcji wyszły 4 sztuki.. 120 ml mleka 1 jajko 50 g mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki(...)sól, natka pietruszki 1 łyżka oleju Wszystko razem wymieszać .Odstawić na chwilę, a następnie smażyć naleśniki
Moje domowe kucharzenieDziś znów rosołek..ale tym razem inny...tzn .rosołek taki sam...ale dodatek inny..dziś zrobiłam mały eksperyment..usmażyłam naleśniki z dodatkiem koncentratu pomidorowego i natki pietruszki..a potem pocięłam je na cienkie paseczki...Takie naleśniki zrobię jeszcze na pewno..ale zrobię do nich jakiś farsz.. skrzydełka , udka lub porcje rosołowe 2 marchewki 1 cebula (opalona w całości(...)gazowej 1 por [biała część] sól, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek naleśniki pomidorowe 120 ml mleka 1 jajko 50 g mąki 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki sól, natka pietruszki 1 łyżka oleju Wszystko składniki na naleśniki razem wymieszać .Odstawić na chwilę, a następnie smażyć naleśniki.Pokroić na cienkie paseczki. Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki umieścić
Moje domowe kucharzenie