łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki soli 2 jajka ugotowane na twardo 1 pętko kiełbasy cebula 1 łyżka masła 1 jajko surowe 2 lyżki sera żółtego sol, pieprz natka pietruszki [ nie dałam] Mąkę posiekać z masłem, dodać sól i wodę.Wyrobić ciasto i włożyć na 2 godziny do lodówki.Płaską formę wysmarować masłem , wylepić ciastem, nakłuć widelcem.Zrumienić w gorącym piekarniku(...)smaku.Wylać roztrzepane jajko [ ja dodałam do farszu i razem wymieszałam] i posypać serem.Wstawić do piekarnika i piec,aż wierzch się zetnie.Podawać na gorąco , posypany natką pietruszki
Moje domowe kucharzeniezrazy okazały się smaczne... 50-60 dkg mięsa wieprzowego[ schab, szynka lub polędwica] kilka łyżek mąki 2-3 jajka kilka kromek czerstwego chleba wegeta sól, pieprz musztarda natka pietruszki [ miałam mrożoną] kilka parówek Mięso pokroić w plastry. Rozbić tłuczkiem, oprószyć pieprzem i solą.Każdy plaster mięsa posmarować musztardą, posypać pokrojoną natką pietruszki,położyć kawałek parówki. Zwinąć rulonik
Moje domowe kucharzeniewygrać.. 1/2 szkl.mąki pszennej 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej szczypta sody oczyszczonej 2 jajka 1 papryka 1 cebula 20 dag wędliny 15 dkg sera żółtego natka pietruszki 2/3 szkl. przegotowanej wody pieprz, sól przyprawa do pizzy Cebulę, paprykę i wędlinę pokroić w kostkę .Dodać starty ser, posiekaną pietruszkę, roztrzepane jajka, mąkę, sodę i wodę. Wszystko razem wymieszać
Moje domowe kucharzenieSkładniki: sałata lodowa czerwona cebula 2 duże marchewki, obrane 5 łyżek naturalnego jogurtu 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonej lub świeżej, posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Umytą i osuszoną sałatę lodową kroimy w cienkie paski i przekładamy do miski. Przy pomocy obieraka do warzyw wycinamy z marchewki wstążki i dodajemy do sałaty, cebulę(...)kroimy w plasterki lub półplasterki. Z jogurtu, przeciśniętego przez praskę czosnku i posiekanej pietruszki przygotowujemy sos, mieszając wszystkie składniki. Warzywa polewamy sosem, mieszamy delikatnie i odstawiamy na kwadrans
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej 2 garście rukoli łyżka czarnych, drylowanych oliwek 1/2 małej, czerwonej cebuli 1 łyżeczka posiekanej natki z pietruszki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Kaszę przesypujemy do miski, dodajemy porwana rukolę, posiekane oliwki, natkę z pietruszki, doprawiamy do smaku, mieszamy, schładzamy kwadrans w lodówce. Kasze podałam do niedzielnego obiadu
Moja smaczna kuchnia500g makaronu penne 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 3 plastry żółtego sera 2 łyżki oleju do smażenia 1 łyżeczka oliwy 1 łyżka śmietany 18% Sól, pieprz, ostra czerwona papryka Gałązka pietruszki Przepis: Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy przez ok. 15-20 minut. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na patelnię na rozgrzany olej. Po zarumienieniu dodajemy mięso(...)podbijamy sos śmietaną i trzymamy na ogniu do wrzenia ciągle mieszając. Makaron odcedzamy i nakładamy na talerze. Polewamy sosem i posypujemy startym na dużych oczkach serem. Dekorujemy świeżą natką pietruszki
Emcia PichciSkładniki: 1 mała bagietka 2 łyżki masła (osełki) 1 ząbek czosnku Kilka listków natki pietruszki Sól, pieprz (szczypta) 5 łyżek startego żółtego sera Przepis: Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy razem z czosnkiem do miękkiej osełki i doprawiamy solą i pieprzem - wszystko dokładnie mieszamy. Bagietkę kroimy na średnio grube kromeczki i smarujemy masełkiem czosnkowym. Następnie posypujemy
Emcia PichciSkładniki: 150 g makaronu wstążki Międzybrodzki 1,5l wody 1 porcja rosołowa 1 listek laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1/2 korzenia pietruszki 1 marchewka 2 puszki pomidorów krojonych 80 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej Sól, pieprz Przepis: W wodzie umieszczamy porcję rosołową, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do wrzenia na mocnym ogniu. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy(...)pokrojoną w kostkę pietruszkę oraz marchewkę. Po ok. 10 minutach dodajemy pomidory zmiksowane blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy kolejne 15 minut. W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu (u mnie 10 minut), odcedzamy i nakładamy do miseczek. W szklance rozrabiamy mąkę ze śmietanką, tak aby nie było grudek. Do szklanki dolewamy kilka łyżek zupy
Emcia PichciSkładniki: 3 l wody 300 g żeberek 2 średnie marchewki 3 średnie ziemniaki 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej 1 mały korzeń pietruszki 4 ziarenka ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka suszonego majeranku Sól, pieprz Przepis: Do wody wkładamy podzielone na części żeberka wraz z zielem angielskim, liściem laurowym i majerankiem. Całość zagotujemy i trzymamy na średnim ogniu ok. 20 minut(...)czasie dodajemy pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotujemy przez ok. 15 minut. Kaszę jęczmienną należy przepłukać zimną wodą, dodać do zupy i gotować ok. 15 minut. Po tym czasie ziemniaki pokrojone w kostkę wrzucamy do wywaru. Gotujemy do momentu aż zmiękną (ok. 15-20 minut). Zupkę doprawiamy do smaku. Wyjęte mięso możemy podzielić na mniejsze części i dodać do zupy
Emcia PichciSkładniki: 8 średnich pieczarek 4 łyżki ugotowanej soczewicy czerwonej 1 woreczek ryżu 2 piersi kurczaka 4 gałązki natki pietruszki 2 łyżki majonezu 1 łyżka słonecznika łuskanego Olej do smażenia Sól, pieprz Przepis: Ryż oraz soczewicę przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W czasie, gdy ryż i soczewica się gotuje, piersi kroimy w małą kosteczkę i podsmażamy na oleju(...)plasterki i również podsmażamy do zarumienienia (ok. 10 minut). Wszystkie składniki po ich przygotowaniu pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie w misce łączymy wszystkie składniki, dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki, słonecznik i majonez. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Wartość odżywcza w 100g produktu (soczewicy czerwonej) Wartość energetyczna 1440kJ (341kcal) Białko 25,4g Tłuszcz
Emcia PichciSkładniki: 1 puszka tuńczyka w wodzie 2 worki ryżu 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 łyżki natki pietruszki 2 łyżki majonezu Sól, pieprz Przepis: Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie odcedzamy go i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz tuńczyka (razem z wodą). Do całości dodajemy majonez wraz z pietruszką i całość dokładnie
Emcia PichciSkładniki: 2 jajka 2 plasterki szynki drobiowej 1 plasterek sera żółtego 1 pieczarka 1 pomidorek malinowy 1 łyżeczka pokrojonej natki pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek Sól, Pieprz Przepis: Pieczarkę obieramy i kroimy w plastry. Podsmażamy ją lekko na rozgrzanej oliwie to zarumienienia. Szynkę oraz ser kroimy w drobną kosteczkę. W misce rozbełtujemy jajka, dodajemy do nich ser oraz szynkę(...)jajka z dodatkami. Na wierzchu układamy pieczarki oraz pokrojonego w plasterki pomidora. Całość smażymy na małym ogniu, aż jajka się zetną. Omlet ściągamy z patelni i posypujemy pokrojoną natką pietruszki
Emcia Pichcitortellini z wędzonym tofu Polsoja 1 duży ogórek gruntowy 1 papryka zielona 5 łyżek kukurydzy konserwowej 3 plastry wędliny sojowej o smaku szynkowym Polsoja 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sól, pieprz do smaku Przepis: Tortellini przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu, tortellini odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. W papryce wydrążamy środek(...)również kroimy ją w kostkę. Plastry wędliny sojowej kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski przekładamy tortellini i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Tortellini z wędzonym tofu w takim zestawieniu prezentuje się wspaniale
Emcia Pichcisałatki :) Składniki na 3-4 porcje. Składniki: 1 worek ryżu brązowego 1/2 kostki tofu wędzonego PolSoja (ok. 90 g) 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki 4 plastry ananasa z puszki Pieprz, sól, słodka papryka w proszku Przepis: Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie odcedzamy go i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie(...)drobno siekamy natkę pietruszki, kroimy w drobną kostkę tofu oraz plastry ananasa. Następnie dodajemy do ryżu wszystkie pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Idealnie nadaje się na śniadanie, podwieczorek i kolację! W smaku jest rewelacyjna, gorąco polecam
Emcia PichciSkładniki: 2 szklanki zielonej soczewicy 2 marchewki natka pietruszki puszka pomidorów pelati w całości 1 l wody 1 cebula biała łyżka zielonych oliwek nadziewanych papryką 2 łyżki białego octu winnego 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine sól, pieprz Przygotowanie: Soczewicę płuczemy dwa razy. Cebulę obraną kroimy(...)kostkę pomidory i sól. Dusimy klika minut. Następnie zalewamy litrem wody i gotujemy do momentu, gdy soczewica będzie miękka. Dodajemy sos z pomidorów pelati oraz umytą i posiekaną natkę pietruszki i czekamy, aż sos zgęstnieje - Kolejno dodajemy 2 łyżki octu winnego i pieprz. Gotujemy jeszcze klika minut. Danie gotowe do podania z pokrojonymi oliwkami zielonymi, najlepiej smakuje z czosnkowymi grzankami
Moja smaczna kuchnia