pietruszka - 3495 przepisów (strona:151/233)

Frytki z selera, pietruszki i buraka z sosem z tahini 190

Siedząc w poczekalni u dentysty sięgnęłam po gazetę, a był nią ostatni numer Twojego Stylu. Ostatni, co jest rzadkie, bo zwykle w poczekalniach czasopisma są już

Zdrowa Kuchnia Sowy
Pesto pietruszkowe i z lubczykiem - na kilka sposobów 142

Obrodziła mi latoś (wiosnoś raczej?) pietruszka. Nie wiem dlaczego tyle jej posiałam, natomiast całkiem niewiele koperku, choć akurat ulubioność mamy z mężem odwrotną... W każdym razie pietruszki mam zagon prawie. Na co b y ją tu wykorzystać? Od razu p rzyszło mi do głowy pesto i pomysł ten mi się spodobał, bo nie robiłam pesto do tej pory, ani klasycznego

Zdrowa Kuchnia Sowy
Brak tytułu 168

często smaży się na sposób, a'la schabowy, jednak ja mam dla Was inną propozycję. TOSTOWE KANIE 4-6 kań, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, masło, sól, pieprz, natka pietruszki, pszenne pieczywo tostowe, ser żółty  (najlepiej parmezan) ja nie miałam parmezan użyłam innego i też było pyszne ! Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy chwilę, wrzucamy do niej pokrojone kanie(...)wyciśnięty czosnek. Podsmażamy. Na blasze układamy kromki pieczywa tostowego, wykładamy na nie grzyby. Posypujemy serem i pietruszką. Wkładamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika, aż ser się rozpuści. Podajemy z wytrawnym winem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Brak tytułu 192

łyżki mąki przyprawa do ryb olej Filety pokroić w dużą kostkę, posypać przyprawą i mąką. Wymieszać. Olej rozgrzać na patelni i usmażyć na nim rybę. 2 cebule 3 marchewki pietruszka seler 3 ziemniaki 50 g suszonych śliwek 1/3 kostki masła Cebulę pokroić w piórka, warzywa w plastry - usmażyć na oleju. Pod koniec smażenia dodać masło. Podsmażone warzywa wyłożyć do naczynia(...)szkl. przecieru pomidorowego - NIE koncentratu, jest za gęsty ! 2 łyżki śmietany przyprawa uniwersalna Wymieszać składniki i polać rybę z warzywami. Piec 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu posypać pietruszką Zapiekanka bardzo smaczna - polecam. Naczynie TERMISIL znowu ułatwiło mi pracę w kuchni. Świetne do zapiekanek ! Tym razem użyłam go bez pokrywy, żeby zapiekanka się ładnie zrumieniła. Zapraszam na stronę producenta

kolorowotorcikowo
Sałatka z cukinii ( do grilla ) 342

Składniki: 1 średnia cukinia 1/3 szkl. siekanej natki pietruszki sok z 1/2 cytryny 2 ząbki czosnku 1/3 szkl. oliwy sól, pieprz Wykonanie: Cukinię umyj, osusz, pokrój w plastry grubości 1,5 - 2 cm. Rozgrzej patelnię, na suchej patelni połóż krążki cukinii, przykryj pokrywą. Smaż z obu stron, aż cukinia zmięknie. Ostygniętą  cukinie pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj i rozetrzyj(...)solą. Oliwę połącz z sokiem z cytryny, czosnkiem, pieprzem. Cukinię wymieszaj z natką pietruszki, polej sosem - wymieszaj. Sałatka wyśmienicie pasuje do mięs z grilla. Smacznego

kolorowotorcikowo
Smażone ziemniaczki z mięsem mielonym 231

Składniki: 800 g ziemniaków 250 g mięsa mielonego wołowego 1 cebula duża natka pietruszki - ilość wg uznania sól, pieprz, olej do smażenia na sos: 2 łyżki serka ricotta 3 łyżki majonezu, polecam Pomorski 2 ząbki czosnku sól, bazylia do smaku Wykonanie: Cebulę pokroić w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę, smażyć na złoto. Cebulkę przełożyć do miseczki, olej(...)wołowe, podsmażyć. Ziemniaki pokroić wedle uznania - ja kroiłam w kawałki wielkości około 2 cm. Dodać do mięsa - smażyć aż zmiękną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Posypać siekaną natką pietruszki. Ziemniaki podawać z sosem czosnkowym: Ser ricotta, połączyć z majonezem i roztartym czosnkiem Doprawić do smaku solą i bazylią. Smacznego

kolorowotorcikowo
Zupa-krem z podgrzybków 194

wołowego 4 średnie ziemniaki 1 marchew 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 1 ząbek czosnku 350 g podgrzybków świeżych 1,5 łyżki jogurtu greckiego olej rzepakowy pieprz, sól natka pietruszki Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)bulionie. Gdy ziemniaki zmiękną, dodać warzywa z grzybami leśnymi - gotować 20 minut. Zgasić płomień, dodać jogurt, doprawić do smaku. Zupę zmiksować na krem. Przed podanie posypać siekana natką pietruszki.                                              Smacznego

kolorowotorcikowo
Pierogi z soczewicą i grzybami w barszczyku zatopione 177

oprószonej mąką. Zagotować wodę, posolić. Dodać łyżkę oleju rzepakowego. Na wrzącą wodę wrzucać pierogi, gotować do wypłynięcia. Barszczyk czerwony czysty: 1 kg buraków ćwikłowych 1 duża marchew  1/2 pietruszki 5 ząbków czosnku 2 cebule 1 l wody ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny cały, majeranek ewentualnie koncentrat barszczu czerwonego, np  Jamar Warzywa umyć, obrać, pokroić. Zalać wodą, dodać(...)przyprawy - ugotować wywar buraczany. Odcedzić. Gotowy barszcz doprawić - kwaskiem cytrynowym/sokiem z cytryny i cukrem lub poprzez dolanie koncentratu buraczanego, np Jamar. Pierogi podawać z barszczykiem czerwonym, posypane natką pietruszki. Smacznego

kolorowotorcikowo
Zupa krem kukurydziano-marchewkowa 237

Składniki:  500 ml bulionu drobiowego 3/4 szkl napoju migdałowego Alpro 350 g marchewki 1 mała pietruszka 200 g kukurydzy z puszki lub mrożonej 1/2 cebuli oliwa z oliwek szczypta białego pieprzu 2 łyżeczki octu winnego białego Jamar sól   migdały do posypania zupy Wykonanie: W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Cebulę pokroić w kostkę - podsmażyć(...)Marchew i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce. Dodać do cebuli, smażyć 2 minuty. Warzywa zalać bulionem - gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać kukurydzę. Do gotującej się zupy wlać napój migdałowy Alpro. Zagotować. Doprawić do smaku octem winnym i ewentualnie solą. Porcje zupy posypać posiekanymi migdałami.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Żeberka z rękawa 138

Składniki: 6 żeberek pietruszka marchewka czerwona cebula 6 ząbków czosnku przyprawy: do żeberek, suszony koperek, zioła prowansalskie, pieprz 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu 2 łyżki słodkiego sosu chilli Wykonanie: 1. Żeberka umyć, włożyć do miski, posypać przyprawami i dokładnie w nich obtoczyć, tak żeby pokrywały całą powierzchnię mięsa. 2. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w pół talarki

Pasja Smaku
Kotlety z kalafiora 186

dobre na ciepło i na zimno. Składniki: kalafior (może być także mrożony, jednak świeży jest lepszy) 1/2 szklanki kaszy manny 3/4 szklanki bułki tartej 2 jajka 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: 1. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować na parze al dente. Ostudzić, a następnie rozgnieść widelcem. Przełożyć do miski. 2. Dodać 2 jajka, kaszę(...)mannę, 1/2 szklanki bułki tartej i posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać. 3. Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor

Pasja Smaku
Zupa marchewkowa 174

wyjdzie taka "jak u mamy". Sytuacja, duża ilość posiadanej marchewki i potrzeba zjedzenia zupy "zmusiła" mnie do odrzucenia obaw i wzięcia się za gotowanie. Oto efekt: Składniki: 1 pietruszka 3-4 marchewki 1 litr bulionu 1 łyżeczka koperku (ja dałam suszony bo taki tylko miałam) 3-4 ziemniaki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki przyprawy: ziele(...)angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, dałam też odrobinę chilli Wykonanie: 1. W garnku podgrzać litr bulionu, dodać ziele angielskie i liście laurowe. 2. Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do gorącego wywaru. Doprawić przyprawami do smaku. 3. Gdy warzywa zmiękną, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. 4. Zupę gotować do miękkości ziemniaków. Dodać koperek

Pasja Smaku
Kotleciki sojowe 129

Ostatnio trafiłam na kotleciki sojowe i postanowiłam, że będą idealne na obiad. Przepis z "Przyślij przepis" 7/2011 (z moimi zmianami) Składniki: - woreczek soi - czerstwa bułka - cebula - 2 jajka - natka pietruszki - sól - pieprz - bułka tarta Wykonanie: 1. Soję zalewamy w garnku wodą i moczymy przez 4-5 godzin. Następnie gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy. 2. Bułkę(...)odciskamy. 3. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. 4. Soję, bułkę i cebulę przepuszczamy przez maszynkę, uzyskując jednolitą masę. 5. Do masy dodajemy jajko i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy i mieszamy. 6. Z masy formujemy placki. Obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. 7. Placki smażymy z obu stron na złoty kolor. Rada: placki najlepiej smakują z sosem

Pasja Smaku
Risotto z kurkami 136

musiałam zrobić. Wersja uproszczona - bez wina. Jest pyszne! [Przepis stąd .] Składniki: 250 g kurek 6 łyżek masła 1 średnia cebula 200 g ryżu arborio 1 l bulionu warzywnego natka pietruszki sól, pieprz Wykonanie: 1. Kurki oczyszczamy i kroimy. 2. Na patelni roztapiamy 3 łyżki masła, podsmażamy na nim drobno pokrojoną cebulę. Gdy cebula się zeszkli - dodajemy kurki. Dusimy przez kilka(...)risotto. 5. Kiedy uznamy, że ryż jest idealny, a risotto kremowe, dodajemy pozostałe masło, doprawiamy i mieszamy. 6. Wyłączamy gaz i przykrywamy danie na 10 minut. Potem drobniutko siekamy pietruszkę i mieszamy ją z risotto

Pasja Smaku
Witlinek z piekarnika 331

sposobów na rybę to bez wątpienia taki z piekarnika. Rybka, ulubione dodatki, folia aluminiowa i krótki czas pieczenia, a efekt? Wyśmienity obiad. Składniki: tusza witlinka 2 plasterki cytryny natka pietruszki 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku pieprz Wykonanie: 1. Masło łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 2. Tuszę układamy na folii aluminiowej, jeśli zachodzi taka potrzeba to nożem trzeba bardziej(...)rozciąć rybę tak, by łatwo było posmarować ją w środku masłem czosnkowym. 3. Na tuszy wypełnionej masłem układamy plasterki cytryny, posypujemy pieprzem i natką pietruszki. 4. Zapiekamy w piekarniku ok. 20 minut, w temperaturze 180 st.C. Rada: podajemy z ulubionymi dodatkami

Pasja Smaku