dobrze zlepiać na brzegach. Składniki na farsz: 300 g pieczarek 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 cebula 3 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno 1 ząbek czosnku 1 łyżka natki pietruszki Soczewicę zalewamy wodą - około 2 cm nad jej powierzchnią, doprawiamy solą i gotujemy, aż będzie miękka. Jeśli w czasie gotowania płyn się nie wchłonął do końca, soczewicę należy dokładnie odsączyć(...)pieczarki, a gdy odparuje z nich cała wilgoć - dodajemy posiekaną cebulkę i czosnek. Podsmażamy, aż cebulka się zeszkli. Mieszamy grzyby z soczewicą. Doprawiamy ewentualnie solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki. Gotowym farszem napełniamy ciasto formując pierogi. Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku. Podajemy z podsmażoną cebulką. Składniki na około 50 sztuk/ 6 osób Czas całkowity około 2 godziny
Przysmaki Karolkismak. Mam nadzieje, ze i Wam posmakuje. Pasta z wędzonej makreli składniki 1 wędzona makrela 1 cebula 1 puszka pomidorów bez skóry (krojone) sól, pieprz do smaku natka pietruszki Z makreli ściągamy skórę, a następnie oddzielamy całe mięso od ości. Na patelni podsmażamy cebule pokrojoną w kosteczkę. Gdy zacznie się lekko rumienić podlewamy ją odrobiną wody i dusimy przez chwile(...)Następnie dodajemy do niej pomidory z puszki i dusimy aż nadmiar płynu odparuje. doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Pozostawiamy do wystygnięcia, a gdy pomidory będą już zimne łączymy z makrelą
Przysmaki Karolkigarnka dajemy pol kostki masla, dwie lyzki maki - laczymy. Dodajemy bulionu wolowego -250 ml. Laczymy. Zciagamy z gazu I dodajemy ok 250 ml smietany , pieprz, duzo papryki. Pokrojona natke pietruszki. Blendujemy. Stawiamy na gaz, dodajemy pokrojone grzyby. Gotujemy ok 10 min. I sos gotowy. Kroimy poledwice w wieksze kawalki I marynujemy w papryce, pietruszce, pieprzu, czosnku- ok 20 min. starty
Smaki Edytylyzeczka chilli 2 lyzeczki soli 500 ml naturalnego jogurtu 200 ml mleka 1.5 lyzeczki nitek szafranu( saffron strands) kostka masla 2 cebule 2 szklanki basmati ryzu 1 zielona papryka pietruszka natka 4 lyzki soku z cytryny. 2 lyzeczki cynamonu garsc rodzynek Wykonanie: 1 . Do miski nalewamy jogurt, ginger, czosnek,garam masala, chilli, 1 lyzeczke soli i kurczaka- mieszamy i odstawiamy(...)cebula, dodajemy mleko z szafranem, 1 lyzeczke soli, sok z cytryny, cynamon, rodzynki, ryz, - dusimy na malym ogniu ok 45 min. 6. Dodajemy pokrojona w kosteczke papryke i natke pietruszki- dusimy ok 5-10 min I gotowe. Mozna do smaku dodawac wiecej garam masala, cardamon , chilli oraz smietane( jezeli jest za geste). Zycze smacznego i pozdrawiam I smacznego
Smaki Edytypulpetami- lub pasta with meatballs. Przepis na 800 gr miesa mielonego. Gotujemy najpierw dwa ziemniaki, dusimy przez praske. Kroimy 2 cebule, dodajemy 2 jajka, ziemniaki, mieso mielone, posiekana natke pietruszki ,sol I pieprz. Wszystko razem laczymy. Formujemy male kulki, obtaczamy maka, smazymy na oliwie z oliwek Po usmazeniu, na zloty kolor, dodajemy ok 800 ml passata I 4 lyzki koncentratu(...)pomidorowego., suszona lub swieza bazylie W miedzyczasie gotujemy makaron Posypujemy parmezanem, I natka pietruszki Smacznego
Smaki EdytySkladniki: 3 cebule kroimy w cienkie poltalarki 4 zabki czosnku - wyciskamy praska 2-3 lyzki oleju 4 piersi z kurczaka ok 300 gr baby corn-mlodej kukurydzy pietruszka bazylia 500 ml jogurtu ( ja uzylam greckiego) 4-5 lyzek zoltej lub zielonej pasty curry Wykonanie: Na rozgrzany olej wrzucamy cebule I czosnek- smazymy na duzym ogniu ok 3 min Do cebuli(...)kukurydze . Smazymy ok 4-5 min. Do miski dajemy jogurt I paste curry. Jezeli lubimy "na ostro" mozemy dodac1-2 lyzki pasty wiecej. Dodalemy ok 1 lyzeczki bazyli I pietruszki. Mieszamy , mozemy dodac ok 200 ml wody. Jogurtowe curry dodajemy do kurczaka. Gotujemy ok 5 min. Podajemy z ryzem lub z makaronem jajecznym. Zycze smacznego
Smaki Edytytroche inaczej Składniki: 150-200 gr pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku szklanka ryzu z 3 szklanek zrobiony bulion kurczakowy mała puszka kukurydzy mała puszka groszku parmesan natka pietruszki 3 łyżki masła Wykonanie: Pieczarki podsmażamy na patelni , by odparowały wode. W garnku na niewielkiej ilości oleju smażymy posiekaną cebulę I wyciśniety czosnek. Dodajemy ryż. Mieszmy by ziarnka obtoczyły się(...)rosól, mieszamy I od początku- chochelka bulionu, mieszamy .... Gdy ryż przyjmnie cały bulion dodajemy pieczarki. Mieszamy. W międzyczasie usmażyłam mini schabowe. Zciągamy z gazu- dodajemy masło, kukurydzę, groszek , natke pietruszki I ok 2-3 łyżek parmezanu. Mieszamy. I gotowe :) Życzę smacznego I miłego dnia , pozdrawiam
Smaki Edytyświeżej papryczki chilli 350 gr ryby monkfish 350 gr łososia 400 ml mleka kokosowego 3 kaffir lime liści 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 szklanka ryżu jaśminowego pokrojona pietruszka Wykonanie: przygotować marynatę: sok z limetki, 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki thai sosu I pokrojona papryczka chilli-wymieszać w miseczce. Pokroić rybę. Zalać marynatą. Przykryć I odłożyć do lodówki(...)łyżki sosu rybnego. Pozostawić na małym ogniu ok 10 min. Do mleka dodać rybę , zagotować, zmniejszyć gaz I pozostawić na ogniu 3 min. Zagotować ryż , po ugotowaniu dodać duużo :) pietruszki I wymieszać. Gotowe :) Podajemy z ryżem. Życzę smacznego
Smaki Edytymałych pieczarek- baby 2 pęczki szparagów 3 ząbki czosnku ok 300 ml śmietany 200 gr serka Philadelphia sól, pieprz, paprika sok z cytryny ok 1-2 łyżki oliwa natka pietruszki Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy pieczarki I pokrojonego w kostkę łososia. Smażymy ok 2 min Dodajemy szparagi, czosnek ( wyciśnięty przez praske) serek Philadelphia(...)łyzeczki soli, cytryna, pieprz, ok 2 łyżeczki papryki. Od chwili zagotowania, gotować ok 2-3 min. Sprawdzić smak, w razie czego dodać przypraw. Wkroić dużo natki pietruszki. Pamiętać o ugotowaniu ryżu :)- ja dzisiaj podałam z dzikim ryżem . I gotowe. Smacznego I serdecznie polecam
Smaki Edytymasła ok 600 gr ziemniaków 3 duże cebule ok 500 ml bulionu kurczakowego ok 500 ml śmietany ok 250 ml mleka 100 gr makaronu muszelki-conchigliette natka pietruszki ok 4-5 łyżek pesto sól, pieprz, świeżo starty parmesan Wykonanie: Podsmażamy rasher na oliwie ok 2-3 min. Dodajemy masło, pokrojone w kostkę ziemniaki, cebulę I smażymy(...)ciagle mieszając. Dodajemy bullion z kurczaka, połowę śmietany. Gotujemy następne 5 min. Po tym czasie wrzucamy makaron. pozostawiamy na ok 10 min. Dodajemy resztę śmietany, natkę pietruszki, pesto , sól I pieprz do smaku. Pozostawiamy na gazie na ok 5 min. Gotowe :) Prawda, że prosto? I do tego smacznie. Możemy podać z pizzettes , ale o tym pózniej :) Pozdrawiam I życze smacznego
Smaki Edytygotowy. Możemy teraz dodać drugą puszkę mleka kokosowego (opcjonalnie) sól I sok z cytryny. Pozostawaimy na ogniu ok 2-5 min. I gotowe. Podajemy z ryżem I dużą ilościa pietruszki. Pietruszkę możemy też wymieszać z ryżem. Smacznego
Smaki Edytydałam 10 szt 300 gr małych pieczarek ok 500 ml wina białego-Riesling ok 200-300ml śmietany sól, pieprz, tymianek 2-3 łyżki soku z cytryny natka pietruszki mąka Wykonanie: Na maśle podsmażamy bekon. Dodajemy cebulę I wyciśnięty czosnek. Podsmażamy ok 10 min. Szykujemy kurczaka. Obsypujemy udka mąką-nadmiar usuwamy. Do miseczki przekładamy cebulę z bekonem. Nalewamy oliwę3(...)cebulę. Nalewamy wina. Zmniejszamy gaz. Przykrywamy I dusimy do miękkości udek. Gdy udka są miękkie dolewamy śmietany, dodajemy soli I pieprzu do smaku oraz cytryny. Na koniec wsypujemy natkę pietruszki. Pozostawiamy na gazie ok 5 min. Gotowe :) Kurczaka w winie podałam z makaronem. Życzę smacznego I wspaniałego weekendu
Smaki Edytygulasz, swój sposób ma wołowinę. Jak oddamy serce tej potrawie , dostaniemy w zamian wszystko co najlepsze w zamian :) Zaczynamy : Składniki: ok 1 kg wołowiny 4-5 marchewek 1 pietruszka 150 gr pieczarek oliwa 300 ml rosołu wołowego 100 ml śmietany * sól, pieprz, paprika natka pietruszki *opcjonalnie Wykonanie: Wołowinę kroimy na dużą kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej . Smażymy , aż wołowina
Smaki Edytyprócz podróżowania- czyli gotowania dla mojej rodzinki I dla Was :) Zapraszam na kurczaka z warzywami . Zaczynamy: Składniki: Podudzia kurczaka- ja dałam dwie porcje :) 4-5 marchwi 1-2 pietruszki 2 cukinie sól, pieprz, paprika, chilli oliwa Wykonanie: Kurczaka myjemy , układamy na blaszce do pieczenia z niewielką ilością oleju. Kładziemy marchew I pietruszkę pokrojoną w talarki. Doprawiam przyprawami. Pieczemy
Smaki Edytyczerwone wino. Dusimy na małym gazie pod przykryciem około 15-20 min. Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą I pieprzem. Dusimy ok 20 min. Doprawiamy w razie potrzeby. Siekamy pietruszkę I dodajemy do Bolognese. Mieszamy I gotowe. :) Podajemy z makaronem spaghetti , posypujemy świeżo startym parmesanem I natką pietruszki. Życzę smacznego
Smaki Edyty