pietruszka - 3495 przepisów (strona:162/233)

Schab w sosie śmietanowo-pieczarkowym 167

SOSIE ŚMIETANOWO-PIECZARKOWYM (składniki na 2 porcje) - 2 plastry schabu bez kości - śmietana 12% 200 gram (można zastąpić jogurtem naturalnym) - 200 gram pieczarek - 1 spora cebula - pół natki pietruszki - oliwa z oliwek - łyżeczka masła - sól, pieprz, przyprawa do mięs Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę. Schab rozbić tłuczkiem na kotlety, doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do mięs, przesmażyć na oliwie(...)chwilę np. na talerz. Na tej samej patelni przesmażyć cebulkę  z dodatkiem soli i masła, gdy będzie już zeszklona, dodać pieczarki. Następnie dodać śmietanę oraz posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku. Gdy sos będzie gotowy, rozłożyć na nim kotlety, aby się jeszcze trochę podgrzały. Podawać na przykład w gotowanymi szparagami

Zgrabne Gotowanie
Polędwiczki wieprzowe w sosie z grzybów leśnych 185

WIEPRZOWE W SOSIE Z GRZYBÓW LEŚNYCH (4 porcje) - polędwica wieprzowa (około 500 gram) - grzyby leśne (u mnie podgrzybki, około 500 gram) - śmietana 30% (200 ml) - 1 spora cebula - natka pietruszki - łyżka masła - oliwa z oliwek - sól, pieprz, przyprawa do mięs Zaczynamy od przygotowania grzybów. Podgrzybki dokładnie oczyścić nożem, pokroić w plasterki, umyć pod bieżącą wodą. Do garnka wlać wodę, włożyć(...)dusić pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Czynność powtarzałam kilka razy, zużyłam około 200 ml bulionu.  Gdy bulion wyparuje, wlać śmietanę wymieszać i dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić sos do smaku. Ja pod koniec gotowania wrzucam do sosu polędwiczki, żeby się jeszcze trochę podgrzały i po około 5 min wykładam sos na talerze.  Podawać na przykład

Zgrabne Gotowanie
Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym 224

cebula - 1 czerwona papryka - 200 gram śmietany (ja użyłam 30%, ale 18% też się nadaję, trzeba tylko uważać, żeby się nie zwarzyła!) - łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie) - garść posiekanej natki pietruszki - sól, pieprz - papryka chili, gałka muszkatołowa, curry - oliwa z oliwek Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek. Gdy będzie już przesmażona dodać również pokrojoną w kostkę czerwoną(...)etap można pominąć, sama nie jestem zwolenniczką zagęszczania sosów mąką, ale tym razem był to zabieg na prawdę pomocny. Sos stał się bardzo kremowy. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. I danie jest gotowe, smacznego

Zgrabne Gotowanie
Risotto z małżami, pomidorkami i parmezanem 100

pół szklanki startego parmezanu - 200 gram ryżu do risotto (arborio) - kieliszek białego wina - 1 duża czerwona cebula - papryczka chili (ja użyłam dwóch mini) - 2 ząbki czosnku - garść posiekanej natki pietruszki - łyżka masła - sól, pieprz - oliwa z oliwek (do smażenia) Zaczynamy do przygotowania owoców morza. Małże rozmrozić, opłukać pod bieżącą wodą, wrzucić do garnka, zalać wodą i zagotować z dodatkiem soli(...)dolewamy następną. Czynność powtarzać, do momentu aż ryż będzie całkowicie miękki. Ostrzegam, że do przygotowania risotto potrzeba cierpliwości, trochę to trwa ;) Na koniec do naszego risotto wsypać posiekaną natkę pietruszki, starty parmezan oraz dodać łyżkę masła. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem, chociaż nie powinno to być potrzebne, risotto ma fantastyczny smak owoców morza. Na koniec dokładnie wymieszać

Zgrabne Gotowanie
Gulasz drobiowy z cukinią i pieczarkami 12004

gram piersi indyka - 200 gram pieczarek - 1 cukinia - 1 papryka (ja dałam pół czerwonej i pół żółtej) - 1 spora cebula - 1 marchewka - 200ml przecieru pomidorowego - łyżka koncentratu pomidorowego - natka pietruszki - sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany - 2 łyżki sosu sojowego - oliwa z oliwek Indyka pokroić w kostkę, posypać solą pieprzem, papryką słodką oraz ostrą, czosnkiem granulowanym, polać sosem(...)przykryciem. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Gdy warzywa będę miękkie, dodać do nich wcześniej usmażonego indyka.  Wlać przecier pomidorowy, łyżkę koncentratu pomidorowego oraz posypać posiekaną natką pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Podgrzewać aż sos będzie gorący. Podawać można tak naprawdę ze wszystkim: ziemniakami, ryżem, makaronem, kaszą lub pieczywem. Smacznego

Zgrabne Gotowanie
Spaghetti z krewetkami, suszonymi pomidorami i ricottą 184

porcje) Składniki: - 200 gram krewetek - 250 gram pełnoziarnistego makaronu spaghetti  - 5 suszonych pomidorów (z zalewy) - 200 gram ricotty - 1 mała cebula - 1 ząbek czosnku - garstka posiekanej natki pietruszki - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz - oliwa z oliwek Zaczynamy od przygotowania krewetek. Ja to robię tak - odcinam głowę, wyrywam łapki i zdejmuję pancerz. Następnie lekko nacinam plecy na całej długości(...)suszone pomidory. Ricottę wymieszać z 2 łyżkami wody (która i tak wyparuje, a łatwiej będzie nam wymieszać sos z krewetkami). Ogień zmniejszyć na minimum, do krewetek dodać ricottę, natkę pietruszki, doprawić gałką muszkatołową oraz w razie potrzeby - solą i pieprzem.  Teraz całość wymieszać z makaronem i nasze pyszne, kremowe spaghetti jest już gotowe! Smacznego

Zgrabne Gotowanie
Risotto z krewetkami, szparagami i suszonymi pomidorami 155

arborio - kieliszek białego wina - 1 litr bulionu (ja użyłam wody z gotowania szparagów) - 80 gram startego sera długodojrzewającego - łyżka masła - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - łyżka posiekanej natki pietruszki - oliwa z oliwek - sól, pieprz Zaczynamy od przygotowania krewetek. Jeżeli używacie tych świeżych, należy odciąć główkę, oderwać nóżki, zdjąć pancerz, naciąć od góry wzdłuż grzbietu i wyjąć jelito. Tak postąpić(...)powtarzać aż ryż będzie całkowicie miękki.  Do ryżu dodać resztę składników - krewetki z cebulką, pokrojone szparagi (ja kroiłam 1 szparaga na 3 części), posiekane suszone pomidory oraz natkę pietruszki. Wymieszać i zdjąć patelnię z gazu. Na sam koniec dodać masło oraz ser. Wymieszać po raz ostatni. Jeść od razu - inaczej się nie da bo jest zbyt pyszne! Smacznego

Zgrabne Gotowanie
Galaretka drobiowa 130

Składniki: cały kurczak 9 łyżeczek żelatyny czosnek ugotowana marchew jajka ugotowane na twardo kukurydza natka pietruszki sól, pieprz Z Kurczaka ugotować rosół, obrać mięso. Rosół przecedzić do litrowego pojemnika i dodać do niego 9 łyżeczek żelatyny, dodać przetarty czosnek, dobrze posolić i doprawić pieprzem. Marchew, mięso, kukurydzę, natkę pietruszki, jajko poukładać w małych pojemnikach, zalać rosołem z żelatyną i wstawić

Blondynka Gotuje
Gulasz 169

Składniki: łopatka wieprzowa duża cebula duża papryka 2 większe marchewki 1 większa pietruszka w korzeniu 3-5 ząbków czosnku puszka pomidorów ewentualnie 3-4 łyżki pasty paprykowej z tubki sól, pieprz, papryka Mięso podsmażyć na smalcu. Delikatnie przyrumienić. Dużą cebulę pokroić w kostkę i wrzucić do podsmażonego mięsa. Następnie zmiażdżony czosnek. Paprykę pokroić w paski, marchewkę i pietruszkę w zapałki

Blondynka Gotuje
Spaghetti krewetkowe 168

porcje makaronu spaghetti (100 g) • 70 g masła • 1 duży ząbek czosnku, starty na tarce o drobnych oczkach • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (lub kolendry) • sok z cytryny Mrożone krewetki rozmrażamy w ciepłej wodzie. Z połowy odrywamy ogonki i siekamy, drugą połowę pozostawiamy w całości z ogonkami. Całe krewetki nacinamy po wewnętrznej stronie(...)czosnkiem i skórką z cytryny. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dodajemy krewetki i ok. 30 sekund podsmażamy na małym ogniu. Zestawiamy z ognia i mieszamy z natką pietruszki. Odcedzony makaron wkładamy z powrotem do garnka, dodajemy odłożona wodę i podgrzany sos z patelni. Po wymieszaniu podajemy skrapiając danie sokiem z cytryny. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Spaghetti a`la Carbonarra 163

codziennie:) Składniki: 300 g suchego makaronu tagiatelle 170 g wędzonego boczku 1-2 ząbki czosnku 5 łyżek parmezanu lub pecorino 3 żółtka 150 ml śmietany 30% sól pieprz natka pietruszki lub rozmaryn świeży (opcjonalnie) Wykonanie: Żółtka mieszamy ze śmietaną i 2 łyżkami parmezanu. Doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy do momentu, aż będzie al dente. Na patelni podsmażamy pokrojony boczek(...)trzymamy na gorącym wyłączonym palniku. Jak sos zrobi się kremowy i ładnie oblepi makaron, nakładamy carbonarrę na przygotowane wcześniej talerze. Posypujemy pozostałym parmezanem i jeśli ktoś lubi, posiekaną natką pietruszki lub świeżym rozmarynem. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Frutti di mare według Blondynki 156

Składniki: 250 g owoców morza 5 szt krewetek Black Tiger (opcjonalnie) 200 g dzikiego ryżu 50 g wędzonego boczku 4-5 ząbków czosnku oliwa z oliwek natka pietruszki garść zielonych oliwek (opcjonalnie) sól pieprz Wykonanie: Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Zamrożone owoce morza opłukać gorącą wodą. Pokrojony drobno boczek i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek. Następnie dodać owoce(...)morza. Po 2-3 minutach dodać ugotowany ryż, pokrojone oliwki oraz posiekaną natkę pietruszki. Dobrze wymieszać. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok 15 minut. Doprawić według uznania. SMACZNEGO

Blondynka Gotuje
Krewetki w towarzystwie jaśminowego ryżu 179

Krewetki, krewetki, baaardzo je lubimy:) Składniki: 250 g krewetek Królewskich 1/4 kostki masła sok z połowy cytryny skórka starta z jednej cytryny 2 łyżki posiekanej pietruszki 2-3 ząbki czosnku odrobina soli i pieprzu 2 torebki ryżu jaśminowego Wykonanie: Krewetki opłukujemy pod zimną wodą. Odcedzamy na sitku, przelewamy sokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy skórkę cytrynową, czosnek(...)krewetki. Smażymy je kilka minut na średnim ogniu. Oprószamy delikatnie solą i pieprzem, na końcu dodając posiekaną pietruszkę. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Krewetki układamy na talerzu w towarzystwie ryżu. Można polać ryż  powstałym na patelni sosem maślanym. SAŁATKA Z ROSZPONKĄ: Składniki: kilka garści roszponki ogórek pomidorki śliwkowe szczypiorek sos Grecki Knorr Wykonanie: Sos rozrobić zgodnie z przepisem

Blondynka Gotuje
Zupa serowa z grzankami 188

smak serowy. Na pierwsze danie w sam. Składniki: 1 litr bulionu 250 g serka topionego śmietankowego 2 cebule pokrojone w kosteczkę 2 ząbki czosnku posiekanego 1 garść pietruszki lub cebuli dymki posiekanej sól biały pieprz grzanki Wykonanie: N a rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy aż się zeszkli. W rondelku podgrzewamy bulion, do którego dodajemy pokrojone(...)rozpuszczą się całkowicie. Kiedy serki się rozpuszczą w bulionie dodajemy usmażoną cebulę i czosnek. Całość zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Z upę najlepiej serwować z grzankami, posypaną posiekaną pietruszką lub drobno posiekaną dymką.  G rzanki przygotowujemy z jasnego lub ciemnego pieczywa, podsmażając pokrojone w kostkę kromki chleba lub bułki na rozgrzanym maśle, aż się zrumienią. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje