pietruszka - 3495 przepisów (strona:169/233)

LAHMACUN – TURECKA PIZZA 250

zaczyn powinien lekko urosnąć. W tym czasie bierzemy się za farsz. 2. FARSZ (5 min): Pomidory, paprykę, cebulę i czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę, a natkę pietruszki drobno siekamy. Mięso mielone też warto lekko przesiekać, aby uzyskać bardziej lepką konsystencję. Do miski wrzucamy wszystkie pokrojone/poszatkowane składniki i dodajemy przypraw: kumin, ale niezbyt często występuje w polskich sklepach, dlatego możecie

Nerds Kitchen
SOS CZOSNKOWY 381

mieszamy. Jeśli jest za gęsty/za rzadki to dodajemy odpowiednio mleka/majonezu. 2. PRZYPRAWIENIE (1 min) Szczypta pieprzu (najlepiej świeżo mielonego), szczypta słodkiej papryki i jeśli macie to poszatkujcie natkę pietruszki – fajnie urozmaici smak i dodatkowo zabije zapach czosnku w ustach, zostający po zjedzeniu sosu. 3. OCZEKIWANIE (1 min) Sos czosnkowy odstawiamy do lodówki na godzinkę, aby smaki sobą przeszły

Nerds Kitchen
Leczo z fasolką szparagową Mamut 246

fasoli szparagowej mamut 2 małe cukinie 2 cebule 2 papryki (dowolnego koloru) 2 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu (najlepiej z mięsa, może być z kostki) 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% cukier, sól i pieprz po łyżeczce kminku i ziół do pizzy 3 łyżeczki słodkiej papryki Kiełbasę i schab pokroić w kostkę

Czerwień i błękit
Obiad. Trąbki. Zielenina. Grzyby duszone na gęsto, ze śmietaną i zieleniną 185

innych, świeżych grzybów - większe trzeba pokroić, ale nie za drobno bo grzyby kurczą się mocno podczas obróbki cieplnej. Jeśli nazbierasz kurek to koniecznie przyrządź je z czosnkiem i pietruszką - są pyszne ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Co do chleba? #5 Merci monsieur Pasteur! 155

lodówki, do przegryzienia. I tu słów kilka o czubricy zielonej, którą się ostatnio zachwycam. Jest to mieszanka suszonych przypraw z Bułgarii, na którą składają się: cząber górski, nać pietruszki, por, czosnek, cebula. Po godzinie mięso przełożyłam do słoików, ciasno upychając, tak do 3/4 wysokości (mnie z podanej ilości wystarczyło na 2 słoiki o pojemnościach 500 i 280ml). Słoiki umieściłam

bastalena
Tarta z grzybami leśnymi. 180

średniej wielkości) cebula 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki białego wina 1/4 kostki masła (taaaaak! masło, masło i jeszcze raz masło!) 200g śmietanki 30% 3 jajka gałka muszkatołowa 1/2 natki pietruszki mała gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz   Do mąki dodajemy zimne masło i siekamy. Dodajemy resztę składników, szybko zagniatamy ciasto. Gdy już będzie wyrobione zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy

Brzuszki Łakomczuszki
Letnia sałatka - bób z marchewką i bekonem 184

makaron, bób bez łupinek i pokruszony bekon. Sos podałam obok, ponieważ jest mocno czosnkowy i każdy powinien go nakładać wedle uznania. Smacznego! :) Wskazówka: do sosu można również dodać świeżą pietruszkę

My Culinary Art
Jajka w skorupkach 166

Bardzo proste i smakowite danie śniadaniowe. W dodatku niezwykle ciekawie wyglądające :) Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 jajka Łyżka masła Pół łyżeczki zieleniny ( do wyboru szczypiorek, pietruszka, koperek lub   mix tych ziół) Bułka tarta Jajka gotujemy na twardo. Następnie przekrajamy na pół, koniecznie w skorupkach.   Delikatnie, przy pomocy łyżeczki wydłubujemy środek skorupki. Siekamy białko

Kolizje Smaków
Masło ziołowe 156

smaku, cieszy także oczy :) Czas przygotowania: 5 minut + pół godziny chłodzenia Ilość porcji: cała kostka Składniki: Kostka masła Pół pęczku szczypiorku ( ja wymieszałam „prawdziwy” szczypiorek z kupnym) Pół pęczku pietruszki ( można zastąpić koperkiem, bazylią, oregano… tym co lubimy ; ) 2 ząbki czosnku Łyżeczka cytryny Sól Ciepłe masło umieszczamy w miseczce. Dodajemy posiekane zioła oraz ząbki czosnku bardzo drobno posiekanego

Kolizje Smaków
Ozdabianie jajek do koszyczka 140

cierpliwość do ozdabiania jajek. Specjalnie dla takich osób podajemy bardzo prosty i mało pracochłonny sposób by uniknąć nerwów związanych z tworzeniem pisanek. Składniki: jajka łupiny od cebuli pietruszka lub inne zioło liściaste rajtuzy lub cienkie skarpety :) Do jajek przykładamy nasze zioła. Następnie na rajtuzach robimy supełek, wkładamy tam jajko i robimy kolejny supełek, uważając by listki

Kolizje Smaków
Sos pietruszkowy 122

dodawać do wszelkiego rodzaju sałat. Zapraszamy do wypróbowania! Czas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: Mała miseczka Składniki: 100g oliwy z oliwek Łyżeczka miodu Łyżka pistacji Ząbek czosnku ¾ pęczka pietruszki Łyżeczka soku z cytryny Wszystkie składniki wkładamy do wysokiego naczynia i miksujemy blenderem. Możemy doprawić delikatnie solą i pieprzem. Zostawiamy na chwilę by się "przegryzło" i możemy polać np. na wcześniej

Kolizje Smaków
Kotlet de volaille 349

danie i mamy nadzieję, że stanie się ona dla Was równie wyjątkowe jak dla nas :) Ilość porcji :4 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: Masło ziołowe  ( zastąpiłyśmy pietruszkę koperkiem, jednakże można użyć dowolnych ulubionych ziół:)) 4 pojedyńcze piersi z kurczaka Jajko Talerzyk mąki Talerzyk bułki tartej Olej Piersi z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i delikatnie przez folię rozbijamy tłuczkiem

Kolizje Smaków
Spaghetti carbonara 228

wszystkie składniki ładnie nam się połączą. Uważamy by nie trzymać na ogniu zbyt długo bo zrobi nam się jajecznica, a nie carbonara :) Podajemy na ciepło posypane żółtym serem lub pietruszką

Kolizje Smaków
Francuski omlet według Julii Child 117

tylko zajadać! Podane składniki wystarczą na przygotowanie 1 malutkiego omleta. Składniki: 1 duże jajko łyżeczka wody szczypta soli odrobinę świeżo mielonego czarnego pieprzu nieco świeżych ziół np. szczypiorku lub pietruszki łyżeczka masła Wbijamy jajko do miski, dodajemy wodę oraz przyprawy i zioła. Energicznie mieszamy trzepaczką. Na malutkiej patelni (nasza ma średnice 14cm) rozgrzewamy masło. Czekamy na moment aż masło zacznie

Kolizje Smaków
Ryba po grecku 220

przygotowaniu i bogatemu smakowi. Od wielu lat jest stałym elementem wigilijnego stołu. Składniki: 600g ryby morskiej ( mintaja, morszczuka lub podobnej) 2 cebule 2 marchewki 2 pomidory (zastąpione ½ puszki pomidorów) Pietruszka Kawałek selera Kilka łyżek koncentratu pomidorowego ½ szklanki oleju Przyprawy: sól, pieprz, sok z cytryny, liść laurowy, ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego Rybę kroimy na równe kawałki i oprószamy solą

Kolizje Smaków