pietruszka - 3495 przepisów (strona:171/233)

Elioti - cypryjski chleb z oliwkami i cebulą 180

uderzeniu bochenek wyda głuchy odgłos. Odstaw do ostygnięcia. Podawaj z oliwą i serem feta.  Uwagi: Suszoną miętę możesz zastąpić innymi ziołami suszonymi lub świeżymi, np. natką pietruszki, czy kolendrą. Jeżeli będziesz używać ziół świeżych, dodaj je w kroku 3. razem z oliwkami i cebulą. Jeżeli macie ochotę przyozdobić bochenek warkoczem, oto jak to się robi: w etapie

Chilli Czosnek i Oliwa
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 199

zbyt wiele warzyw liściastych, używamy mało ziół, a nacie warzyw wyrzucamy. Oto, co do zaoferowania ma nasza polska ziemia. Na zdjęciu szpinak, botwinka, liście rzodkiewki, rukola, roszponka oraz natka pietruszki Zielenina to nie tylko pożywienie dla królika. Liściaste warzywa to prawdziwa kopalnia składników odżywczych . Nie brakuje w nich witamin z grupy B, C, E oraz minerałów takich jak wapń, potas

Chilli Czosnek i Oliwa
Pomysł na grilla: marokańskie kefty z sosem miętowym 189

miętowym na 8-10 sztuk na podstawie przepisu z książeczki Kuchnie świata Gazety Wyborczej Składniki: 500 g mięsa wołowego (np. łaty wołowej) lub jagnięciny 1 cebula 3-4 gałązki pietruszki 2-3 gałązki kolendry 1-2 gałązki mięty 1/2 łyżeczki mielonego kminu 1/2 łyżeczki ras-el-hanout 1 łyżeczka mielonej papryki (u mnie ostrej) sól, pieprz sos miętowy: 2 łyżki

Chilli Czosnek i Oliwa
Bułeczki ze szpinakiem i fetą - poğaça 180

wilgotności), u mnie 400 g białej chlebowej i 100 g pełnoziarnistej na nadzienie (mniej więcej): 80 g sera feta, pokruszonego 60 g szpinaku baby, drobno pokrojonego 30 g natki pietruszki, posiekanej 30 g natki kolendry, posiekanej dodatkowo: 1 żółtko jajka + 1 łyżka wody nasiona czarnuszki (sezamu, kminu rzymskiego, co tam chcecie) Przygotowanie: W misce wymieszaj jogurt i drożdże. Dodaj rozpuszczone

Chilli Czosnek i Oliwa
Zielony omlet ze szparagami i szpinakiem 158

Dzień dobry, Dziś z targu wróciłam z dwoma pęczkami botwinki, natką pietruszki, fioletową dymką, rabarbarem oraz szczawiem. Uwielbiam wiosenne warzywa i staram się cieszyć nimi jak najdłużej:) Po pilawie ze szparagami i bobem zapraszam Was na kolejne lekkie, zielone danie - omlet ze szparagami i szpinakiem , który genialnie smakuje obficie posypany parmezanem . W tym roku zwariowałam na punkcie połączenia szparagów

Chilli Czosnek i Oliwa
Tabbouleh ze szczawiem i wiosennymi ziołami i o ogrodzie moich marzeń 194

octu z sherry lub białego, 4 łyżki oliwy, 1,5 łyżki miodu, sól, pieprz 1 koper włoski garść liści szczawiu (lub szpinaku, rukoli) 3 cebulki dymki kilka gałązek natki pietruszki Przygotowanie: Wsyp do garnka szklankę kaszy i zalej ją 1 szklanką wrzątku. Przykryj i odstaw na godzinę do napęcznienia. Sprawdź kaszę po 10 minutach, jeżeli szybko wchłonęła wodę, możesz dodać

Chilli Czosnek i Oliwa
Pity z klopsikami, botwinką i fetą 160

Pity z klopsikami, botwiną i fetą przepis własny na 4 porcje czas przygotowania: 45 min. Składniki: na klopsiki: 500 g mielonej wieprzowiny 1 cebula 1 ząbek czosnku pęczek natki pietruszki ostra papryka w proszku lub płatkach 1 jajko bułka tarta sól, pieprz oliwa na botwinkę: 2 pęczki botwinki 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku ocet balsamiczny sól, pieprz 2-3 łyżki

Chilli Czosnek i Oliwa
Placuszki z cukinią i fetą 212

greckie słowo oznaczającego klopsiki (takie jak np. te keftedakia ), jednak w dzisiejszym przepisie nie znajdziecie mięsa. Grecy przygotowują swoje placuszki z dużą ilością świeżych ziół (najczęściej mięty, natki pietruszki i koperku) oraz z serem feta , którego słone okruszki stanowią miłą niespodziankę w czasie jedzenia  kolokithokeftedes.  Placuszki są w konsystencji bardzo delikatne , a po przekrojeniu uroczo zielone:) Grecy podają

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z pomidorów i mozzarelli w letnim sosie ziołowym 206

Kelley na 4-6 porcji czas przygotowania: 15 min. Składniki: ok. 750 g pomidorów różnych odmian 500 g (2 kulki) mozzarelli na sos: 1/2 pęczka bazylii, 1/2 pęczka natki pietruszki, duża garść innych letnich świeżych zioł, takich jak oregano, majeranek, tymianek, mięta, cząber, 3 ząbki czosnku, 1 szklanka oliwy extra vergine, sól do smaku Przygotowanie: W blenderze zmiksuj zioła

Chilli Czosnek i Oliwa
Papryki i pomidory faszerowane ryżem, czyli gemista 246

żółta) 1 cukinia, pokrojona w drobną kostkę 200 g ryżu arborio (lub innego o okrągłych ziarnach) 1 cebula, pokrojona w kostkę ząbek czosnku, zmiażdżony i posiekany pęczek natki pietruszki, posiekanej 2 łyżki suszonej lub świeżej mięty 1 łyżka suszonego lub świeżego oregano opcjonalnie: garść grubo posiekanych pistacji lub migdałów 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki cukru oliwa sól, pieprz Przygotowanie

Chilli Czosnek i Oliwa
Roladki z piersi kurczaka ze szpinakiem 256

Soczyste piersi? To możliwe!” – to taka akcja testowa dla blogerek ....i ja biorę także w niej udział..Dostałam kostkę Knorr Rosół z kury, kostkę bulionową Knorr z czosnkiem i pietruszką oraz oliwę extra vergine Bertolli.Naszym [ tzn, blogerów] zadaniem jest przyrządzenie piersi z kurczaka z wykorzystaniem w/w produktów i przekonanie się czy faktycznie pierś jest soczysta.. Robiłam już mięsko wieprzowe

Moje domowe kucharzenie
WEGAŃSKIE BURGERY MARCHEWKOWE 207

burgerów 1,5 szklanki startej marchwi 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 1 cebula 100g pestek dyni ok. 1/2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki oleju 3 łyżki mąki posiekana natka pietruszki 3 łyżki sosu sojowego płatki chili, imbir mielony Wszystkie składniki mieszam ze sobą tak, aby masa była odpowiednio klejąca i dało się z niej uformować burgery. Jeśli trzeba, dodaję oleju

W kuchni Karmel-itki
Danie jednogarnkowe i rosołek 220

trzy rodzaje.. skrzydełka  2 marchewki 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej 1 por [biała część] Sol, wegeta liście laurowe ziele angielskie koperek, natka pietruszki ziemniaki  makarony Marchewkę obrać, cebulę opalić ,skrzydełka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum .W trakcie gotowania zbierać "szumowiny

Moje domowe kucharzenie
Zupa porowa 103

udka z kurczaka  1 marchewka  0,5 pietruszki 1,5 pora  3 srednie ziemniaki  4 lyzki smietany  2 lyzki jarzynki 6 ziarenek pieprzu  4 ziarenka ziela angielskiego 3 liscie laurowe  Zagotowujemy mieso, w tym samym czasie obieramy i kroimy warzywa w plasterki Do gotujacego miesa wrzucamy pokrojone warzywa ( oprocz ziemniakow), wsypujemy jarzynke, pieprz

Klaudynkowa kuchnia
Szaszłyki z łososia i kurczaka 196

minut. Polecam pyszny i zdrowy obiad. Zaczynamy:  Składniki: około 0,5 kg kurczaka około 0,5 kg łososia pomidorki koktailowe 3 cebule 3 kolorowe papryki sól, pieprz, papryka, pietruszka, oliwa z oliwek patyki to szaszłyków  Wykonanie: Najpierw namaczamy patyki na 20 minut w wodzie. Myjemy kurczaka, kroimy w większą kostkę. Solimy , pieprzymy, paprykujemy,dodajemy natkę pietruszki, polewamy oliwką

Smaki Edyty

Proponowane wyszukiwania