pietruszka - 3495 przepisów (strona:179/233)

Rolada drobiowa i serowe kulki z bułki 225

inne też są godne polecenia. Ja wszystko wyrabiałam w mojej magicznej maszynie zwanej Thermomixem. Składniki: 250 g bułki czerstwej pokrojonej na mniejsze kawałki 1 cebula 1/2 pęczka natki pietruszki 25 g masła 200 g mleka 2 jajka 1/2 łyżeczki soli pieprz gałka muszkatołowa 80 g sera żółtego Bułkę, mleko i jajka wyrabiamy na jednolita masę. Cebulę siekamy i przysmażamy

Olikowa kuchnia
Chleb z miodem, kminkiem, czarnuszką i czubrycą- najlepszy jaki jadłam ;-) 152

przypraw i miodu. Jak wiadomo kminek i czarnuszka świetnie się do tego nadają, ale znalazłam wśród swoich przypraw, mieszankę ziół o nazwie czubryca zielona. W skład tej mieszanki wchodzi: pietruszka, czosnek, sól, cebula, cząber, kozieradka. Połączenie tych składników nadało niepowtarzalny smak. składniki: mąka pszenna 750 gram ( ja używam Szymanowskiej) drożdże świeże połowa opakowania sól około łyżki 3 pełne

SMYKWKUCHNI
Zapiekanka z mięsem mielonym, warzywami i peperoni 198

Składniki: opakowanie makaronu (np. kokardki) mięso mielone (40dag) cebula młoda (dwie małe) 2 ząbki cząsnku papryczka peperoni natka pietruszki świeże oregano dymka czerwona papryka 1szt śmietana 2 jajka       Wykonanie:   Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Na rozgrzanej patelni dusimy cebulkę, paprykę, peperoni, czosnek, dodajemy mięso mielone, doprawiamy solą i pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego

SMYKWKUCHNI
Spaghetti z łososiem i cukinią - najlepsze! 309

Spaghetti z łososiem i cukinią! Składniki: - spaghetti (najlepiej włoskie) -300 g  filet z łososia - 1 szt cukinii - natka pietruszki - 1/2 cebuli cukrowej - 30% śmietanka - sok z cytryny - sól morska - pieprz cytrynowy Makaron gotujemy zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka, dusimy około 5 minut na oliwie z oliwek, dodajemy pokrojoną cukinię, dusimy kolejne 5-7 minut

SMYKWKUCHNI
Łosoś z puree szpinakowym i brokułowym - czyli zielono mi ;-))) 169

Składniki na puree ziemniaczano - szpinakowe - ugotowane ziemniaki - uduszony szpinak na maśle - ząbek czosnku - kilka listków pietruszki posiekanych bardzo drobno - łyżka masła - 2 łyżki jogurtu greckiego Wszystkie składniki mocno ubijamy tłuczkiem, na gładką masę.  Składniki na puree brokułowe: - 1 brokuł ugotowany w osolonej wodzie - 1/3 serka Ricotta Brokuły po ugotowaniu bardzo dobrze odsączamy, mieszamy z serkiem i za pomocą tłuczka

SMYKWKUCHNI
Spaghetti z prawdziwkami- Fusion w kolorach omnomnom 139

ziół orzeźwia i daje nie zapomniane wrażenia smakowe.  Składniki: - opakowanie makaronu  omnomnom spaghetti - kapelusze suszonych prawdziwków - wędzony boczek - 200ml śmietany 36% - ząbek czosnku - świeże zioła: bazylia, oregano, pietruszka, kolendra - sól, pieprz - oscypki - oliwa z oliwek najwyższej jakości Wykonanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W rondelku gotujemy grzyby do miękkości. W tym samym czasie na dużej patelni

SMYKWKUCHNI
Zupa brokułowa 123

Przepis na zupę brokułową: - 1/2 kruczka (bez piersi) - 1 żeberko wieprzowe - 2 marchewki - 1/2 cebuli białej - 3 ziemniaki - 1/2 selera - zielona część pora - pietruszka - brokuły świeże lub 2 paczki mrożonych - 250 ml śmietany 18% - łyżka mąki pszennej - sól, pieprz W dużym garnku zagotowujemy mięso, po 30 minutach dodajemy warzywa pokrojone w kostkę (bez brokułów), gotujemy kolejne 30 minut, dodajemy brokuły

SMYKWKUCHNI
WINEGRET MIODOWO- CYTRYNOWY NAJLEPSZY! 258

oliwy z oliwek najwyższej jakości jaką posiadacie - sok z 1 cytryny - 2 łyżki miodu lipowego lub z eukaliptusa - 1/3 ogórka zielonego - garść świeżej bazylii - garść świeżej melisy - 1/4 pęczka pietruszki - łyżeczka suszonych liści kolendry (lub świeża) - sól morska Wszystko umieszczamy w wysokim naczyniu i za pomocą blendera, miksujemy na jednolitą gładką masę. Tak przyrządzony winegret możecie spokojnie trzymać w lodówce

SMYKWKUCHNI
Pasta jajeczna z tuńczykiem! 147

mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Dla tych co wolą pastę w formie gładkiej masy, możecie wszystko zblenderować. Ja lubię jak widzę drobną kosteczkę ;-) Pastę możecie przyozdobić listkiem pietruszki lub koperkiem! Pastę podałam z tostami z chleba żytniego na zakwasie.  Przepisy na chleb znajdziecie tu:  http://smykwkuchni.blogspot.com/search/label/Chleb%20na%20zakwasie Smacznego

SMYKWKUCHNI
Kurczak w sosie z tamaryndowca! 282

duże filety z piersi kurczaka - sos z tamaryndowca (można kupić w sklepach z kuchniami świata) (70ml) - sos sojowy (30ml) - 500g pieczarek - 2 ząbki czosnku - 1 cebulka - posiekana kolendra lub pietruszka - kasza kuskus Naczynie do zapiekania smarujemy olejem rzepakowym, na dno naczynia wykładamy posiekaną cebulę, następnie 1/2 części pieczarek, solimy, zalewamy sosem sojowym i sosem z tamaryndowca, układamy oprószone solą filety

SMYKWKUCHNI
Łosoś norweski w marynacie chińskiej podany ze staropolską kaszą i karmelizowanym jabłkiem z miodem eukaliptusowym! 151

łososia norweskiego - 6 łyżek słodkiego- ciemnego octu ryżowego - 3 łyżki sosu sojowego - 1 łyżka sosu z tamaryndowca KASZA: - 3 opakowania kaszy gryczanej - 2 plastry surowego wędzonego boczku - nowalijki: natka pietruszki, koperek, dymka JABŁKA: - 2 kwaskowate jabłka - 3 łyżki masła - 3 łyżki miodu eukaliptusowego  - świeże gałązki rozmarynu - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka soku z limonki WYKONANIE: - rybę marynujemy

SMYKWKUCHNI
Risotto ze szparagami i szpinakiem 189

trochę pracochłonne ale się to opłaca. Uwielbiam risotto.  Pozostałe zielone szparagi podsmażamy na maśle około 5-6 minut tak aby były chrupiące, podajemy z gotowym risotto. Posypujemy natką pietruszki! Podajemy! Smacznego!  Buuuuuuuuziaki! ZAPRASZAM

SMYKWKUCHNI
Barszcz z buraków i botwinki z ziemniakami! (jak u babci ;-D ) 228

buraczków z botwinką, taki jaki pamiętam z mojego dzieciństwa! Zapraszam! Składniki: - 3,5 litra wywaru drobiowego  - pęczek botwinki - 4 buraki młode - 2 marchewki młode - 1 cebulka - 1 korzeń pietruszki mały - 3 plastry boczku wędzonego surowego - ziemniaki młode (gotujemy w osobnym garnku) W garnku zagotuj wywar, dodaj pokrojone warzywa, gotuj na malutkim ogniu 55 minut. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj

SMYKWKUCHNI
PIECZONY KURCZAK W MAŚLE I OLIWIE Z OLIWEK Z ŻURAWINĄ I WINNYM JABŁKIEM! 209

Wszystko dzięki dodatkowi wysokiej jakośći oliwy z oliwek i winnych jabłek.  Do dzieła! SKŁADNIKI: - kurczak minimum 1,9kg - 200 g konfitury z żurawiny - 1/2 kostki masła - pęczek natki pietruszki - 3 winne jabłka - 6-7 łyżek oliwy z oliwek - przyprawa do kurczaka tradycyjna - sól morska Kurczaka myjemy, osuszamy, skórę na piersi nacinamy tak abyśmy mogli pod nią umieścić kawałki jabłka

SMYKWKUCHNI
Tartaletki z cukinią i suszonymi pomidorami! OBIAD FIT! 199

małe cukinie - 2 młode ziemniaki - 3 jaja - 1/2 słoiczka suszonych pomidorów - 2 ząbki czosnku - 1/2 młodej cebuli - 2 łyżki kaszy manny - 1 łyżka mąki pszennej - sól, pieprz - natka pietruszki Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki, czosnek i cebulę zmiksuj na muss. W/w składniki wymieszaj na gładką masę. Wypełnij kokilki i upiecz. Czas pieczenia: 35 minut temp 200 stopni

SMYKWKUCHNI