Pierwszy raz robiłam również surówkę z dyni... 20 dkg dojrzałej dyni ( bez skóry i miąższu) 2 jabłka 1 pomidor kawałek papryki natka pietruszki sól,pieprz majonez sok z cytryny Majonez wymieszać z sokiem z cytryny, dodać sól i pieprz. Pomidor i paprykę pokroić w kostkę, dynię i jabłka zetrzeć na tarce (grube oczka).Warzywa dodać do majonezu
Moje domowe kucharzeniechwili zaczęłam coś kombinować..dodawać co było po ręką haha...i tak oto powstała pyszna i bardzo sycąca zupka.. 30 dkg kiełbasy 1-2 cebule marchewka pietruszka kawałek pora kawałek papryki ziemniaki pomidory w puszce 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-4 łyżki kaszy jęczmiennej sól, pieprz, wegeta listek, ziele Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić, dodać pokrojoną
Moje domowe kucharzeniekolorowej papryki 1 mała puszka pomidorów w zalewie 3 łyżki margaryny 1/2 szklanki gęstej śmietany 1 łyżka oleju duża garść posiekanej zieleniny (bazylia, natka pietruszki, tymianek, oregano, majeranek) garść startego sera żółtego (parmezan, oscypek) sól, mielona ostra papryka Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody z łyżką oleju. Dokładnie odcedzić i wymieszać
Moje domowe kucharzeniewystarczy kotleciki usmażyć...do tego ziemniaki..jakaś surówka ..i obiad gotowy.. 30 dkg ryżu 50 dkg ryby morskiej 2 jajka sól morska , pieprz przyprawa rosołowa koperek lub natka pietruszki bułka tarta i jajka do panierowania olej do smażenia Ryż ugotować w osolonej wodzie.Rybę również ugotować w osolonej wodzie,osączyć z wody i rozdrobnić.Do ostudzonego ryżu dodać
Moje domowe kucharzeniewzbogacająca smak i aromat mięsa wieprzowego. Powstaje na bazie ziół i przypraw i nie zawiera glutaminianu sodu ani sztucznych barwników. W skład mieszanki wchodzą: cząber, tymianek, majeranek, sól, papryka, pietruszka, cukier. Zastosowanie w kuchni: Przyprawa służy do podkreślania smaku mięsa wieprzowego. Nadaje potrawom lekko pikantny posmak
Moje domowe kucharzeniedusić na małym ogniu pod przykryciem ,aż cebula nabierze złocistego koloru. Skład przyprawy do steków : pieprz czarny grys, papryka czerwona grys, sól morska, marchew grys, pasternak grys, pietruszka nać, cebula grys. Zastosowanie : do steków, saszłyków, żeberek, drobiu, baraniny, wieprzowiny, sałatek, zup, dań z ryb, jaj, ziemniaków i puree
Moje domowe kucharzenieworeczki ryżu 30 dkg pieczarek około 1 l bulionu 1 cebula 2 ząbki czosnku 20 dkg szynki oliwa sól, pieprz natka pietruszki Pieczarki pokroić pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek posiekać.Na rozgrzanym oleju podsmażyć pieczarki,przełożyć z patelni na talerz i wrzucić ryż, smażyć ok. 1 minutę
Moje domowe kucharzeniegołąbki..został kawałek nieparzonej kapusty..urwałam kilka młodych marchewek , trochę zieleniny i wczoraj do rybki była taka oto surówka. kawałek białej kapusty 1 cebula 2 marchewki szczypiorek, koperek, natka pietruszki sól,cukier, pieprz sok z cytryny olej kujawski ze smakiem bazylia Kapustę i cebulę pokroić. Marchewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Wymieszać, skropić sokiem z cytryny. Dodać sól , pieprz
Moje domowe kucharzeniekostkę ( może być również świeża cukinia) 1 łyżka sera goudy, pokrojonego w paski 1 łyżka czarnych oliwek, drylowanych, pokrojonych w półplasterki 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki olej lniany tłoczony na zimno sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Wszystkie składniki sałatki mieszamy, polewamy olejem lnianym, doprawiamy do smaku, podajemy
Moja smaczna kuchniaSkładniki: łyżka oliwy z oliwek duża cykoria 3 łyżki tartej bułki natka pietruszki 5 łyżek startego parmezanu 2 szklanki sosu pomidorowego 400 g pieczarek średniej wielkości 4 ząbki czosnku średnia cebula biała sól pieprz Przygotowanie: Zaczynam od cykorii. Z natury warzywo to ma goryczkę, której łatwo się pozbyć w 3 minuty! Tak: Połówki cykorii - musimy koniecznie usunąć delikatnie głąby
Moja smaczna kuchniaSkładniki: duża cukinia 1/2 średniego bakłażana mała czerwona papryka 1/2 puszki brązowej soczewicy puszka krojonych pomidorów natka pietruszki mała biała cebula 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego oregano szczypta suszonej bazylii Specialite suszone pomidory z bazylią i czosnkiem 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine sól pieprz
Moja smaczna kuchniaSkładniki: puszka brązowej soczewicy cukinia mała czerwona papryka mały kubek jogurtu naturalnego 6 ząbków czosnku natka pietruszki kilka pomidorków daktylowych pomarańczowych szczypta mielonej słodkiej papryki sól pieprz Przygotowanie: Soczewicę płuczemy z zalewy, odsączamy. Umytą i osuszoną cuknię kroimy w drobnę kosteczkę, podobnie paprykę. Soczewicę, cukinię i paprykę wrzucamy
Moja smaczna kuchniaząbki czosnku 2 łyżeczki śmietanki do gotowania sól i pieprz do smaku oliwa z pierwszego tłoczenia garść posiekanego koperku i garść posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Umytą botwinkę kroimy od listków aż po łodyżki, cukinię na ćwiartki i następnie w plasterki. Na patelnię wlewamy oliwę z pierwszego tłoczenia, dodajemy plasterki czosnku i wrzucamy botwinkę
Moja smaczna kuchniaSkładniki: 4 duże ogórki kiszone 3 marchewki duża pietruszka 3 skrzydełka z kurczaka pieprz kolorowy zielona część dymki Przygotowanie: Gotujemy wywar na skrzydełkach. Obieramy warzywa i kroimy w kostkę. Po 20 minutach gotowania wywaru wrzucamy pokrojone warzywa razem z sokiem z ogórków, gotujemy przez kolejne 20 minut, doprawiamy kolorowym pieprzem, podajemy posypane
Moja smaczna kuchniaSkładniki: kromka razowego chleba 1/4 czerwonego pomidora, obranego ze skóry garść ugotowanego i obranego bobu 1/2 ząbka czosnku zioła: koperek, natka pietruszki i szczypiorek Przygotowanie: W piekarniku, na grillu lub patelni grillowej opiekamy z obu stron kromkę razowego chleba. Bób kroimy w paski, obranego pomidora siekamy. Na grzance układamy pomidora, bób i posiekane
Moja smaczna kuchnia