poprzedniego . Będzie jeszcze szybciej :) Kulki mięsno-ziemniaczane z sosem serowym Na kotlety: 1 cebula 500 g ziemniaków 150 g mięsa mielonego 2 jajka 3/4 szkl. bułki tartej pietruszka nać - najlepiej świeża, ale ja u ż ył a m suszoną z torebki 3 łyżki oleju - do smażenia sól, pieprz do smaku. Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Ziemniaki
kolorowotorcikowopesto na bazie bazylii i orzeszków piniowych. Zamiast orzeszków pinii warto użyć orzechów włoskich, migdałów, pestek słonecznika czy dyni. Bazylię zastąpić możemy niemalże każdą zieleniną, np szpinakiem, rukolą, zieloną pietruszką, a nawet liśćmi rzodkiewki. Składniki: 1,5 szklanki liści szpinaku 1/2 szklanki liści bazylii 3 duże ząbki czosnku 50 g migdałów całych około 50 ml oliwy odrobina soli morskiej
kolorowotorcikowowłaśnie trafiłam na ryżowe kotleciki. Mój chłopak twierdzi, że są lepsze od mielonych ;) Składniki: 2 woreczki ryżu kostka bulionowa cebula ok. 5 dużych pieczarek mielona papryka pół pęczka natki pietruszki 2 jajka bułka tarta pieprz sól olej do smażenia Wykonanie: 1. Ryż gotujemy z kostką rosołową przez ok. 15 minut. Wysypujemy z woreczków do miski i odstawiamy do ostygnięcia
Pasja Smakupanierce. Poszukując kolejnego przepisu trafiłam na TEN . Bardzo smaczne i delikatne pulpeciki ugotowane na parze. Polecam! Składniki: 500 g filetów dorsza 1 jajko mały koncentrat pomidorowy łyżka natki pietruszki łyżeczka suszonej bazylii sól i pieprz do smaku łyżka bułki tartej Wykonanie: 1. Rybę zmielić w maszynce. 2. Do masy rybnej dodać jajko, koncentrat, natkę, przyprawy
Pasja Smakujuż zakupione, nie pozwolę mu czekać już tak długo. Składniki: szklanka kuskusu szklanka wrzątku 8-10 pomidorków koktajlowych pół cebuli czerwona papryka 6 średnich ogórków konserwowych pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz Wykonanie: 1. Kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut. Mieszamy. 2. Pomidorki, paprykę, cebulę i ogórki kroimy w kostkę. 3. Natkę siekamy. 4. Warzywa
Pasja Smakuwięc salsa jest trochę mniej kolorowa. Niemniej - ciekawe i całkiem lightowe danie. Składniki (dla 4 osób) : filet z dorsza sok z cytryny koperek 12 pomidorków koktajlowych pół pęczka natki pietruszki pół cebuli 2 łyżki oliwy łyżeczka soku z limonki pół łyżki octu Wykonanie: 1. Filet umyć i pokroić na małe kawałki. Ułożyć w misce, polać sokiem z cytryny i posypać
Pasja Smakufont:minor-bidi;} Źródło: „Życie na gorąco”, nr 36/2012, s. 26 Składniki: 2 filety z dorsza 60 dag pomidorów 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy sól, pieprz pęczek natki pietruszki 8 dag miękkiego masła 6 łyżek tartej bułki 1-2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: Pomidory umyć, wytrzeć, pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w pół talarki. Czosnek obrać, przecisnąć
Pasja Smakufont:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: 6 średnich papryk opakowanie kaszy kuskus 8 pomidorków koktajlowych pół pęczka natki pietruszki 4 ogórki konserwowe sól, pieprz pół łyżeczki chilli 30 dag żółtego sera Wykonanie: Kuskus zalać wrzątkiem trochę powyżej poziomu kaszy. Odstawić pod przykryciem na 5 minut. Pomidory pokroić w ćwiartki
Pasja Smakumoże wiele zmienić, a mięso nie jest już takie nudne i mdłe. Składniki: 500 g mięsa mielonego cebula sucha bułka po pół papryki czerwonej i żółtej pół pęczka natki pietruszki sól, pieprz ziołowy jajko Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, bułkę namoczyć w wodzie. Cebule i odsączoną bułkę dodać do mięsa mielonego. Wbić jajko, dodać pokrojoną w kostkę paprykę
Pasja Smaku6/2012, s. 32-33 Składniki: 40 dag mąki 2 dag drobnego cukru 250 ml mleka 15 g świeżych drożdży 9 dag masła 8 ząbków czosnku 2 łyżeczki suszonej pietruszki sól Wykonanie: Mąkę, drożdże, cukier i pół łyżeczki soli miksujemy z mlekiem (łyżkę odlewamy do posmarowania) i 1/3 masła, które trzeba wcześniej roztopić i lekko ostudzić. Ciasto powinno być gładkie
Pasja Smakuminut. Zmniejszyć ogień. Dodać mleczko kokosowe, imbir, chilli i skórkę z cytryny. Dodać kurczaka i dusić 30 minut. Podawać z ryżem. U mnie dodatkowo danie posypane suszoną pietruszką
Pasja Smakuziemniaków łyżeczka oleju 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki pestek dyni 5 dag masła 2 łyżki czerstwego chleba 4 łyżki startego żółtego sera jajko sól, pieprz łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Ziemniaki dokładnie wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, następnie kilkakrotnie nakłuć widelcem, a z jednej strony naciąć na krzyż. Ułożyć je na posmarowanych olejem kawałkach folii aluminiowej i zawinąć. Ułożyć
Pasja SmakuNastępnie składniki zalać mleczkiem kokosowym, dodać imbir, pastę curry i doprawić do smaku curry, pieprzem i solą. Przykryć pokrywką i dusić jeszcze przez jakiś czas. Udekorować kolendrą lub pietruszką i pokrojonymi papryczkami chili. Podawać z ryżem. insertCookd("6ca8cb30b0cade5bc473050c972a46aa
Pasja Smakukremowa zupa z mocnym aromatem pieczonych warzyw. Lekko słodkawa, ale też odrobinę pikantna. W sam raz na okres wzmożonego okresu przeziębieniowego przed nastaniem wiosny. Składniki: 4 marchewki 1 pietruszka 1 czerwona cebula kilka gałązek świeżego rozmarynu (lub 1 łyżka suszonego) 1 litr bulionu szczypta gałki muszkatałowej pieprz, sól chili oliwa Wykonanie: Warzywa obrać i pokroić w duże kawałki. Rozłożyć
Pasja Smakuwrzucamy kawałki kurczaka. Gotujemy go w sosie ok. 10 minut. Przed podaniem wyławiamy kardamon. Danie możemy zabarwić na żółto dodając odrobinę kurkumy. Gotowe curry posypujemy listkami kolendry lub pietruszki (ja nie miałam, więc użyłam suszonej kolendry). Butter chicken, jak większość indyjskich curry podajemy z ugotowanym na sypko ryżem basmati (ten ze zdjęcia ugotowałam z kilkoma strąkami kardamonu) lub z chlebkami
Poezja smaku