neutralizuje bowiem w pewnej mierze działanie kwasu i pozwala na zminimalizowanie szkodliwego wpływu szczawiu np. na ściany żołądka. Składniki: 15-20 g szczawiu 2 skrzydełka 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 ziemniaki 2 łyżki śmietany 18% ziele angielskie liść laurowy Na skrzydełkach gotujemy bulion drobiowo-warzywny. Warzywa musimy ugotować przed dodaniem szczawiu, bo po zakwaszeniu wywaru warzywa pozostaną(...)twarde. A więc marchewkę, pietruszkę, seler kroimy w kostkę i dodajemy do gotujących się skrzydełek. Wrzucamy 2-3 ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy. Po ok 10 minutach dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Szczaw myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Ja szczaw siekałam drobno i dodawałam surowy do wywaru. Można też posiekany szczaw podsmażyć na maśle. Zupę
Olikowa kuchniaroku jest kolorowa i pachnąca. Pomidory już dojrzewają na działce, są okazałe, czerwone i pachnące latem. Są idealne do sałatek. Dzisiaj polecam pyszną letnią sałatkę z pomidorów z oliwą, pietruszką, cebulką i miksem prażonych ziaren słonecznika, dyni i orzeszków pini. 2 dojrzałe pomidory myjemy, obsuszamy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, doprawiamy je solą i czarnym pieprzem, dodajemy posiekaną natkę(...)pietruszki i cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę, skrapiamy 2 łyżkami oliwy, wsypujemy 2 łyżkami mieszanki ziaren, mieszamy i rozkładamy sałatkę do salaterek. Prostota, kolorowa i bardzo smaczna. Inne moje przepisy na proste sałatki: Sałatka z buraka à la caprese Sałatka à la caprese Orzeźwiająca sałatka z pomarańczami Sałatka z jajkiem i pomidorem (sałatka light) Letnia sałatka z pomidorów: The post
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: - 300g - filet z tołpygi - opakowanie owoców morza - puszka mleka kokosowego - garść natki pietruszki lub kolendry - ryż biały i dziki lub ryż jaśminowy (gotujemy osobno zgodnie z instrukcją na opakowaniu) - kawałeczek chili - 1 łyżka tajska pasta kokosowa - 2 ząbki czosnku przeciśniętego - 2 łyżki słodkiego octu ryżowego - 3 łyżki- tajski sos bazyliowo- cytrynowy lub pasta z trawy cytrynowej - olej roślinny(...)zalewamy mleczkiem kokosowym, dodajemy wszystkie pozostałe przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu, sos ma zgęstnieć (około 7 minut), następnie dodajemy owoce morza, dusimy 3-4 minuty, dodajemy pietruszkę. Wykładamy na wcześniej ugotowany ryż. Smacznego!!! Pyszota, polecam i zapraszam na Facebook
SMYKWKUCHNIdzięki temu ryba nie jest sucha, podany z delikatnymi kapuśniaczkami. Pycha połączenie, przygotowanie błyskawiczne! Składniki na kapuśniaczki w cieście francuskim: - opakowanie ciasta francuskiego - opakowanie kapusty kiszonej (dobrej jakości) - pęczek pietruszki - zioła kopru włoskiego - sól, pieprz - 2 -3 łyżki masła - 1/2 cebuli - 150 g szynki wędzonej Cebulę, pokrojoną w kosteczkę, dusimy na maśle, dodajemy szynkę, wypłukaną i posiekaną kapustę, dusimy(...)około 10 minut, doprawiamy w/w przyprawami. Na sam koniec dodajemy pietruszkę. Arkusz ciasta francuskiego dzielimy na spore kwadraty układamy na środku farsz, możecie paszteciki zrobić w formie kopert lub po prostu zrolować. Pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku 20 minut. Dorsz w cieście francuskim: - 2 filety z dorsza - sok z limonki - sól morska - ciasto francuskie W spory prostokąt ciasta francuskiego układamy
SMYKWKUCHNIzajmuje więcej niż 15 minut. Serdecznie polecam! SKŁADNIKI: - 2 pstrągi (wypatroszone, obrane, umyte i osuszone) - 1/2 kostki masła - sól morska - pieprz kolorowy - ryż kolorowy (biały, czarny, czerwony) - natka pietruszki WYKONANIE: - naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i łyżką oleju rzepakowego - pstrągi oprósz solą z każdej strony - do wnętrza ryby włóż płaską łyżkę masła, i po 4 gałązki świeżęgo oregano - ryby ułóż(...)naczyniu zapiekaj 35 minut - po włożeniu ryb do piekarnika, przygotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. - jak ryz się ugotuje, dodaj do niego łyżkę masła i posiakną natkę pietruszki - na talerzu układamy po upieczonym pstrągu i porcję ryżu, możemy polać sosem jaki powstał przy pieczeniu ryby - już gotowe! ;-) Smacznego! ZAPRASZAM NA FACEBOOKA SMYKWKUCHNI! JEŻELI SPODOBAŁ CI SIĘ TEN POMYSŁ NA RYBĘ
SMYKWKUCHNIcydrze lubelskim a nie na białym winie. Wyszło obłędne! Szczerze polecam! Zapraszam! SKŁADNIKI: - pęczek zielonych szparagów - ryż jaśminowy - sól, pieprz - masło - 150 ml cydru lubelskiego - woda - pęczek natki pietruszki - 3 ząbki czosnku WYKONANIE: - przygotuj dość spory garnek, ustaw go na kuchni na małym ogniu - go garnka włóż 3 czubate łyżki masła - do garnka dodaj obrane i pokrojone szparagi - podsmażaj(...)kuchni z łyżką w reku. Muszą Państwo wiedzieć że smak risotto wynagrodzi cały trud. Risotto można podawać na 2 sposoby, pierwszy to nakładamy risotto i posypujemy świeżą natką pietruszki. Bądź nakładamy risotto a na nie dodatkową porcję ugotowanych szparagów (dla wszystkich podwójnych miłośników tego warzywa ;-)) Pierwszy sposób podania... Drugi sposób podania
SMYKWKUCHNILetni, smaczny i dietetyczny obiad! Zapraszam! Placuszki cukiniowo-ziemniaczane z dużą, ilością natki pietruszki. Przepyszne połączenie smaków. Proste w wykonaniu. Obiad gotowy w 20 minut! SKŁADNIKI : - 500g ugotowanych młodych ziemniaków - 2 jaja - 1 żółtko - 2 małe cukinie - 1/2 cebuli - 5 łyżek natki pietruszki - 1 łyżka bułki tartej - 2 łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - sól, pieprz WYKONANIE: - cukinię zetrzyj
SMYKWKUCHNIłyżeczki świeżego tymianku lub 1/8 łyżeczki suszonego 1 listek laurowy Skworcu 1,2 l bulionu drobiowego lub warzywnego 600 ml wody 100 g brązowego ryżu sól pieprz natka pietruszki lub szczypior drobno posiekanego do dekoracji Wykonanie: Fasolę namaczamy w dużej ilości zimnej wody minimum 6 godzin, ale najlepiej przez całą noc. Namoczoną fasolę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą(...)solą i pieprzem i gotujemy jeszcze 30 minut, aż fasola będzie zupełnie miękka. Na koniec zupę doprawiamy do smaku, wyciągamy listek laurowy. Podajemy w ogrzanym, ciepłym talerzu. Zupę dekorujemy pietruszką lub szczypiorkiem. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - Garnek linii Granitium Ballarini
Blondynka Gotujebulionu drobiowego lub warzywnego 1 liść laurowy 3 ziela angielskie 2 marchewki 4 średnie pieczarki 1 zielona papryka 1 łyżeczka mąki 100 ml wody 1 gałązka natki pietruszki olej sól pieprz biały Wykonanie: Udka myjemy osuszamy, każde podudzie dzielimy na dwie części. Opruszamy solą, pieprzem z każdej strony. W woku rozgrzewamy olej, składamy mięso i smażymy 30 minut. Natkę płuczemy(...)mieszamy z wodą (zamiast wody możemy użyć śmietany) i wlewamy do mięsa. Gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Udka i warzywa nakładamy na talerze. Ja podałam z ryżem udekorowanym natką pietruszki. Ryż układałam przy pomocy obręczy do potraw . SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :) /*post zawiera lokowanie produktu - Wok linii Whitestone Salento Ballarini
Blondynka Gotujeprostu cudo! :) Przepis pochodzi ze strony Smakołyki i Koraliki , z odrobiną moich modyfikacji. Polecam! :) Składniki: 3 średnie bakłażany 500g mięsa mielonego cebula 3 ząbki czosnku 4 pomidory natka pietruszki ser feta 200g sera żółtego czubata łyżka masła 1,5 łyżki mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2 małe trójkąciki serka topionego o smaku śmietankowym sól, pieprz, gałka muszkatołowa przyprawa(...)wszystko podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy mięso, smażymy. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dorzucamy do mięsa. Dusimy razem, aż odparuje nadmiar wody ( około 30 minut). Pietruszkę siekamy i dodajemy do mięsa. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą, jeżeli ktoś lubi można użyć przyprawy do wieprzowiny lub mięsa mielonego. Teraz możemy zająć się bakłażanem. Każdy krążek dokładnie
Czerwona Porzeczkatrwa wiecznie. Zapraszam do przygotowania bardzo smacznej zupy krem z kalafiora, bo on jest jednym z moich faworytów z ostatnich dni. Składniki: 1 średni kalafior bulion warzywny (seler, pietruszka, marchew) 2 średnie ziemniaki sól pieprz 3 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego Sposób przygotowania: Do garnka z wodą wrzucamy umyte i obrane: seler, pietruszkę
Truskawkowa Fiesta/kuchnia arabska;/ na 2-3 porcje 3/4 szklanki kaszki kuskus 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 mała cebula biała 8 suszonych pomidorów 1/2 pęczka mięty 1/2 pęczka natki pietruszki sok z 1/2 cytryny sól pieprz młotkowy z kolendrą (można zastąpić kolorowym pieprzem) Kaszkę kuskus zalewam wrzątkiem tak, by znajdowała się około 0,5 cm pod powierzchnią. Zostawiam, aby wchłonęła(...)płyn, a następnie całkowicie wystygła. Papryki myję, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Cebulę obieram, zaparzam wrzątkiem, po czym siekam dość drobno. Liście mięty i natkę pietruszki również siekam. Pomidory suszone odsączam na papierowym ręczniczku z oleju, kroję w paski. Wszystko mieszam z wystudzoną kaszką kuskus, dodaję sok z cytryny, sól i pieprz.. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel
W kuchni Karmel-itkioliwek z grzankami doskonale będzie prezentować się jako przystawka na imprezie. Składniki: ½ szklanki czarnych oliwek 1 filet anchois 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku biały pieprz 1 łyżka natki pietruszki 1 papryczka piri piri Przygotowanie: Oliwki bez pestek, anchois, czosnek, pietruszkę, papryczkę, pieprz i oliwę miksujemy w blenderze, ale nie na miazgę (takiej tapenady nie lubię). Ewentualnie doprawiamy do smaku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłyżeczki kuminu 2 łyżeczki kurkumy 3 łyżeczki kozieradki mielonej 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ziarenek kolendry utłuczonych w moździerzu sól świeżo mielony pieprz pół pęczka natki pietruszki garść kolendry mąka z ciecierzycy (besan) do obtaczania olej do smażenia Sos jogurtowo-sezamowy: 200 gram jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki sezamu białego 2 łyżki oliwy z oliwek(...)WYKONANIE Ciecierzycę zalewamy w garnku zimną wodą i odstawiamy na noc. Bób gotujemy na półmiękko. Obieramy schłodzony bób. W maszynce do mielenia mięsa mielimy ciecierzycę, bób, cebulę, czosnek, natkę pietruszki, kolendrę. Dodajemy wszystkie przyprawy i 3 łyżki wody. Formujemy kulki wielkości piłeczek pingpongowych, każdą delikatnie rozpłaszczamy. Wstawiamy falafele do lodówki. Przed smażeniem obtaczamy je mące besan (mąka z ciecierzycy
OstryKęsopakowania makaronu spaghetti 3 pomidory garść listków bazylii sól, pieprz kotleciki: 250 g pieczarek 1/2 czerwonej papryki 1/2 białej papryki 100 g żółtego sera 2 jajka 1/2pęczka natki pietruszki sól, pieprz oliwa Wykonanie: Makaron ugotować al dente. W rondlu rozgrzać łyżkę oliwy i podsmażyć na niej pokrojone w małą kostkę pomidory. Doprawić do smaku i zmniejszyć ogień. Pomidory(...)koniec dodać posiekane listki bazylii. Pieczarki oraz oba rodzaje papryki pokroić w drobną kostkę. Warzywa podsmażyć na rozgrzanej oliwie i przełożyć do miski. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, starty na tarce o dużych oczkach ser i jajka. Przyprawić do smaku. Ponownie rozgrzać patelnię i nakładać łyżką niewielkie porcje masy, a następnie smażyć kotleciki na złoty kolor. Makaron wymieszać z gorącymi
Pasja Smaku