pietruszka - 3495 przepisów (strona:133/233)

Kwiat jajeczno -pieczarkowy 153

Składniki na 1 kwiat: 9 małych pieczarek, 1 jajko, 3 plastry sera, 1 pomidor suszony, oliwka zielona, masło, zielona pietruszka, sól, pieprz. Przygotowanie: Pieczarki czyścimy, odcinamy nóżki, a czapeczki grillujemy na patelni. Na drugiej małej, okrągłej patelni układamy (na brzegu patelni) pokrojony w paski ser żółty, układamy pieczarki, dodajemy na środek masło. Jajko rozbijamy i oddzielamy żółtko od białka(...)patelnię wlewamy białko, na sam środek dajemy żółtko i smażymy na małym ogniu (można smażyć pod przykryciem). Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy oliwkę, pokrojone w plasterki pomidory suszone oraz zieloną pietruszkę. Smacznego

Moniki Smakołyki
Tarta koperkowa na bogato z kukurydzą 172

sera żółtego, 50 g serka topionego śmietankowego, 1 filet z kurczaka, 200 ml śmietany, 100 g kukurydzy z puszki, 6 oliwek zielonych w plasterkach, kiełki rzodkiewki do dekoracji, zielona pietruszka do dekoracjo, 4 łyżki posiekanego koperku świeżego lub mrożonego, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku. Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju wsypujemy warzywa i podsmażamy(...)kukurydzą i kilka odłożonych wcześniej warzyw.  Pieczemy na złoty kolor, tak aby po wbiciu widelca masa nie była płynna.  Przed podaniem tarty dodajemy, oliwki, zieloną pietruszkę i kiełki rzodkiewki

Moniki Smakołyki
Spaghetti owinięte cukinią 170

spaghetti pełne ziarno, średnia cukinia, 300g pieczarek, 1 mała cebula, 100 ml wody, 1 łyżka mąki pełnoziarnistej, olej rzepakowy, kapary,   sól,   pieprz do smaku,   zielona pietruszka, 3 łyżki jogurtu naturalnego.   Przygotowanie: Sos pieczarkowy: cebulę obieramy, na oleju lub maśle podsmażamy, solą pieprzem doprawiamy. Pieczarki drobno siekamy, do cebuli dokładamy, wszystko razem dusimy, a jogurt z mąka(...)nadmiaru wody odsączamy.  Olejem ją smarujemy i na patelni grillujemy. Makaron na trzy części składamy, cukinią na środku zawijamy, sosem pieczarkowym polewamy, pieprzem świeżo mielonym doprawiamy i pietruszką ozdabiamy

Moniki Smakołyki
Makaron sojowo - jogurtowy z kalafiorem i indykiem 184

indyka z bakaliami.  Składniki: 200 g makaronu sojowego, 150 g jogurtu naturalnego, 50 g serka topionego cheddar, 1 szt. małego kalafiora, sól, pieprz do smaku, listki zielonej pietruszki, 15 g kiełków soczewicy, fasoli mung, cieciorki, 1 łyżka oleju rzepakowego. Składniki na indyka z bakaliami: 300 g filetu z indyka, 20 g rumu, 10 g rodzynek, 10 g migdałów(...)ciągle mieszając. Dodajemy makaron i ponownie mieszamy. Kiełki prażymy na łyżce oleju. Na talerzu układamy kalafior  w kształcie koła , na środek dodajemy makaron, całość posypujemy kiełkami i listkami pietruszki. Podajemy z roladą z indyka. Smacznego

Moniki Smakołyki
Rolada kolorowa na pesto pietruszkowym z kuskusem 207

mięsa z indyka, papryczki chili, ½ suchej małej bułki pszennej, 1 jajko, 3 łyżki szpinaku rozdrobnionego, 6 płaskich łyżek kuskusu, 1 łyżka ziaren słonecznika, 1 łyżka ziaren dyni, pęczek natki pietruszki, 8 zielonych oliwek, oliwa z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 3 marynowane papryczki peperoni czereśniowej, sól himalajska do smaku,   pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku.   Przygotowanie: Filety(...)instrukcją podaną na opakowaniu. Ziarna słonecznika i dyni miksujemy (nie za drobno) i prażymy na suchej patelni z szczyptą soli. Ugotowany kuskus łączymy z uprażonymi ziarnami. Oliwki, nać pietruszki (umyta i osuszoną), 3 łyżki oliwy, sok z cytryny, miksujemy przy pomocy blendera na gładką pastę.    Na talerz przekładamy   pesto pietruszkowe, na którym układamy pokrojoną po skosie roladę

Moniki Smakołyki
Kapuśniak z młodej kapusty 188

Składniki : połowa małej główki kapusty 2 marchewki 1 pietruszka  kawałek papryczki chili , jeśli lubimy zupy pikantne kawałek pora i selera mała cebulka , 2 - 3 małe ziemniaki sól , pieprz , oliwa lub śmietana , liść laurowy , cząber Przygotowanie : Ziemniaki , marchew , seler , cebule obrać Z kapusty zdjąć wierzchnie liście i odciąć połowę główki - pokroić drobno Umyte warzywa pokroić w dość sporą kostkę(...)garnka wlać około 1 l. wody i wrzucić pieprz ziarnisty , szczyptę cząbru , liścia laurowego potem marchew , chwilę pogotować  W dalszej kolejności kapustę , pietruszkę i cebulę -  posolić i zamieszać - gotować chwilę Dołożyć pokrojonego selera , potem pora ( pokrojona papryczkę ) i teraz ugotować wszystko do miękkości warzyw - mojego kapuśniaku nie rozgotowuję , ponieważ te wszystkie warzywa można byłoby zjeść surowe , a gotuję

Proste Potrawy
Zupa jarzynowa z buraczkiem i kaszą 185

Składniki : 2 ziemniaki  1 duża marchew i pietruszka kawałek pora i selera 1 mała cebula garść poszatkowanej białej kapusty kilka różyczek kalafiora olej  sól , pieprz, kostka rosołowa , liść laurowy 1 mały czerwony burak 3 -4 łyżki średniej grubości kaszy Przygotowanie : Warzywa obrać , pokroić w kostkę , pora w krążki  Kalafior umyć i podzielić na małe " różyczki " Do garnka(...)około 600 - 700 ml wody włożyć pokrojone ziemniaki , przesmażoną na oleju marchew , a potem pietruszkę - posolić , włożyć kilka ziaren pieprzu oraz liść laurowy - zamieszać i chwilę pogotować Wsypać 3 - 4 płaskie łyżki kaszy średniej grubości - zamieszać całość Dołożyć kalafiora , poszatkowaną kapustę oraz pokrojonego drobno buraka - zupa przybierze kolor różowy Do zupy dodać jeszcze pokrojonego selera , pora, cebulę - gotować do miękkości

Proste Potrawy
Zupa rybna 194

skorzystałam z podpowiedzi na blogu kulinarnym "Potrawy z ryb ", ale oczywiście ciut zrobiłam po swojemu :) Składniki; ja miałam tylko duże i małe dzwonko ryby oraz łeb łososia marchew, pietruszka kawałek pora i selera cebula, 2 ząbki czosnku olej do smażenia sól, pieprz, liść laurowy, 3 ziarnka ziela angielskiego mały ziemniak - gdybym miała więcej ryby, nie dodawałabym(...)zupę majerankiem i tymiankiem oraz ODROBINĄ soku z cytryny (ale to mój smak tego potrzebował ), szczyptą pieprzu ziołowego i prawdziwego, 1/4 kostki rosołowej i  kilkoma kroplami maggi Natka pietruszki dopełniła smaku. Moja zupa była smaczna,( najadły się nią trzy osoby), ale myślę,że gdy z następnych wakacji przywiozę świeżą rybę to ugotuję zupę jeszcze smaczniejszą. Przecież ćwiczenia czynią Mistrza

Proste Potrawy
Kotlety z jaj 202

Składniki: 5 jaj + 1 jajko surowe około 4 łyżki bułki tartej + bułka do obsmażenia kotletów 1 mały pęczek zielonej pietruszki lub koperku 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sposób przyrządzenia: Gotujemy 5 jaj na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę.  Bułkę tartej  dodajemy do masy jajecznej wraz z posiekaną pietruszką ( lub koperkiem

Proste Potrawy
Grochówka - tradycyjna 189

Składniki : na około 5-6 szklanek wody 1 szklanka grochu w całości 1/2 szklanki grochu łupanego 1 duża marchew i pietruszka kawałek selera i pora 2 średnie ziemniaki majeranek, cząber, tymianek, kminek sól, pieprz, olej Przygotowanie: Groch przepłukujemy na sicie i wsypujemy do około 3/4 l wody- zostawiamy na noc Rano gotujemy groch na pół miękko, dodajemy przemyty groch łupany(...)gotujemy do miękkości obu Warzywa kroimy na drobno lub ścieramy na tarce, przesmażamy na oleju, wpierw marchew, potem pietruszkę, przekładamy do zupy w której jest juz groch Dodajemy do zupy pokrojonego selera i drobno pokrojone ziemniaki, potem por Gdy już wszystko będzie prawie miękkie doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, kto lubi doda przesmażoną kiełbaskę :)  Kto nie ma czasu

Proste Potrawy
Karczek pieczony w rękawie 365

Jeszcze jedna wersja mojego ulubionego mięska - karczku. Składniki : około 80 dag karczku łyżka gotowej przyprawy ziołowej do mięsa wieprzowego 4 ząbki czosnku,  pietruszka, cebula sól- około płaska łyżeczka, pieprz, papryka słodka mielona i chili - około pół łyżeczki, rozmaryn - łyżka suszonego olej Przygotowanie: Wszystkie gotowe zioła wymieszać i dodać tyle oleju by utworzyły dość gęstą masę Dodać do nich sól(...)roztarty czosnek, pieprz Umyte mięso natrzeć przygotowaną marynatą, nakłuć w kilku miejscach,m włożyć do rękawa, dodać pokrojoną cebulę i korzeń pietruszki, zamknąć rękaw klipsem i przechować mięso do dnia następnego w chłodzie Po 8-9 godz. leżakowania mięsa w marynacie piekłam przez około 1 godz. Wpierw w temp. 200 stopni (około 15 min.), a potem w temp.170 stopni

Proste Potrawy
Zupa warzywna z ryżem 193

Składniki : 1 średni ziemniak 1 marchew mała pietruszka, kawałek pora i selera, średnia cebula 3 łyżki ryżu sól, pieprz, majeranek, łyżka warzyw suszonych tłuszcz do smażenia- u mnie smalec gęsi Przygotowanie : Warzywa obrać, cebulę, ziemniaka i selera pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić w krążki Do garnuszka wlać wodę, wsypać opłukany ryż, wrzucić listka(...)kilka ziarenek pieprzu, posolić- gotować do pół miękkości ryżu, wkroić ziemniaka, wsypać suszone warzywa Startą marchew przesmażyć na tłuszczu, dołożyć do zupy, przesmażyć startą pietruszkę- dodać do zupy, tak samo z cebulą, przesmażoną lekko dodać do całości Dołożyć pokrojonego selera, pora, doprawić do smaku potartym w dłoniach majerankiem, mielonym pieprzem, ewentualnie solą. Zupa naprawdę smaczna i sycąca. Jeśli lubimy gęste

Proste Potrawy
Zupa pietruszkowa 158

Składniki : 2 pietruszki lub garść natki pietruszki - drobno pokroić 2 marchewki pół małej cebuli 2 ziemniaki sól, pieprz, kilka kropel maggi łyżka ugotowanej wcześniej kaszy jaglanej Przygotowanie : Warzywa obrać, pokroić w drobną kostkę - ugotować w litrze posolonej wody Po lekkim przestudzeniu zupę zmiksować,( po wyjęciu listka i ziaren pieprzu ) doprawić do smaku Jeśli mamy ugotowaną wcześniej kaszę jaglaną możemy dodać

Proste Potrawy
Chłodnik z botwinki 157

Składniki : około 50 dag czerwonych młodych buraczków z liśćmi mały ząbek czosnku mała marchew i pietruszka zielony ogórek sól, pieprz ziarnisty i mielony, liść laurowy sok z cytryny lub ocet jabłkowy, cukier jogurt naturalny około 330 g ugotowane jajka koperek świeży Przygotowanie : Buraczki i liście dokładnie umyć i pokroić; buraczki w cienkie plastry, a liście dość grubo Ugotować(...)obraną marchewką i pietruszką, ząbkiem czosnku, pieprzem ziarnistym oraz liściem laurowym i kilkoma ziarenkami pieprzu w około 750 - 900 ml posolonej wody Gdy po kilku minutach buraczki będą miękkie dodać sok z cytryny, szczyptę majeranku i pieprz mielony, ewentualnie cukier do smaku, chwilę pogotować, wywar przecedzić, część zostawić do botwinki na gorąco, a część wywaru pozostawić na chłodnik Do tego

Proste Potrawy
Risotto na sposób mediolański z sosem z kurzych wątróbek 169

wino. Gdy połowa odparuje, dodajemy skórkę z cytryny, sól i pieprz. Smażymy jeszcze 2 minuty. Dodatkowo: otarta skórka z 1/4 cytryny 1 łyżka świeżo startego parmezanu świeże listki natki pietruszki Podanie: Risotto nakładamy na dwa talerze, na wierzch układamy wątróbkę, polewamy powstałym sosem. Posypujemy parmezanem, skórką z cytryny, natką pietruszki i podajemy z pozostałym winem

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania